Tatiana Dănciulescu: Mi-am dorit să existe un loc unde copiii diagnosticați cu autism să își urmeze pasiunea pentru muzică

Tatiana Dănciulescu: Mi-am dorit să existe un loc unde copiii diagnosticați cu autism să își urmeze pasiunea pentru muzică

Piano Therapy este o metodă terapeutică complementară, dedicată copiilor diagnosticați cu autism, care are ca scop dezvoltarea motricității, a limbajului, atenției și îmbunătățirea comportamentului, cu ajutorul pianului. A fost fondată de Tatiana Dănciulescu, psihopedagog autonom și logoped recunoscut de Colegiul Psihologilor din România. Tatiana își desfășoară activitatea prin asociația Piano Therapy, înființată de ea.

”Persoanele diagnosticate cu autism au anumite particularități diferite de noi ceilalți, iar muzica este un instrument care îi ajută în cel mai natural și frumos mod cu putință să iși foloseasca abilitatea lor forte ,,talentul muzical”, pentru a-și îmbunătăți abilitățile de care au nevoie, pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții, spre exemplu motricitatea, comunicarea etc”, spune Tatiana. 

Ce fel de sunete le plac copiilor, cum se desfășoară ședințele și cu ce rezultate, dar și care este legătura dintre auzul absolut și autism, sunt printre lucrurile pe care le-am pus în discuție în interviul cu Tatiana. Pentru o imagine completă asupra a tot ce fac cei de la Piano Therapy, aruncă un ochi pe site-ul lor.

 

Cum a pornit asociația Piano Therapy 

Am înființat Asociați Piano Therapy în 2016, deoarece mi-am dorit să existe un loc unde copiii diagnosticați cu autism să urmeze ședințe de Piano Therapy și să își urmeze pasiunea pentru muzică.
Și spre bucuria mea, asta facem și în prezent, iar în cei 7 ani de activitate, am îndrumat sute de copii să se dezvolte prin această metodă.

 

Procesul de lucru alături de Universitatea din Geneva

Ideea a luat naștere puțin înainte de 2014, când lucram ca terapeut ABA cu copii cu autism. Am observat în procesul terapeutic cât sunt de atrași de muzică si cât de bine răspund la exercițiile muzicale. Atunci nu exista o metodă care să fie special dezvoltată pentru nevoile copiilor diagnosticați cu autism și care să urmeze principiile ABA și asta mi-a atras atenția.

Cred că trebuie să menționez înainte de toate că nu este întâmplător că sunt fondatoarea Metodei Piano Therapy, m-am pregatit toată viața pentru asta, fară să știu. Fac pian de la vârsta de 4 ani, am absolvit liceul de muzică ,,Margareta Sterian”, secția pian principal, apoi am absolvit facultatea de Psihologie în cadrul Universitatii București, apoi master în logopedie la aceeași universitate și în 2017 am fost și primul terapeut afiliat, format în Neurologic Music Therapy.

Toate aceste cunoștințe m-au ajutat să dezvolt metoda Piano Therapy și să înteleg atât din perspectivă muzicală, cât și din perspectivă psihologică, nevoile copiilor diagnosticați cu TSA.

În 2014 am înregistrat la OSIM Metoda Piano Therapy, apoi în 2018, mi-am dorit să duc această metoda la un alt nivel, am vrut să văd dacă rezultatele pe care le aveam cu copiii în cadrul ședințelor, pot fi validate științific. Atunci am pornit studiul științific, pe care l-am finalizat alături de Alexandra Zaharia, al doilea autor al studiului. Ea lucrează în cercetare la Universitatea din Geneva și este omul fără de care nu aș fi reușit să public articolul ,,Piano with a twist: A pilot study exploring the preliminary effects of a piano therapy program for children with autism spectrum disorder”, în Elsevier, anul trecut, în 2022.
Așadar, având în vedere că munca pentru validarea științifică a metodei a durat 4 ani, pot afirma că a fost un drum anevoios, pentru că în cercetare există anumite rigori și standarde pe care trebuie să le îndeplinești, altfel studiul nu este publicat.

 

Vindecarea prin muzică

În primul rand eu evit să folosesc termenul ,,vindecare”, pentru că persoanele diagnosticate cu TSA, nu consider că suferă de o boală care trebuie tratată și care poate fi tratată, ci este o condiție pe care ei o vor avea toată viața. Persoanele diagnosticate cu autism au anumite particularități diferite de noi ceilalți, iar muzica este un instrument care îi ajută în cel mai natural și frumos mod cu putință să iși foloseasca abilitatea lor forte ,,talentul muzical”, pentru a-și îmbunătăți abilitățile de care au nevoie, pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții, spre exemplu motricitatea, comunicarea etc.

În prezent există 3 tipuri de abordări bazate pe muzică, care pot fi folosite într-o varietate mare de diagnostice:

  • Terapie prin muzică (music therapy) este definită ca o artă și o intervenție bazată pe evidențe, care promovează sănătatea și folosește experiențe muzicale individuale într-un context terapeutic. Ea este folosită de persoane care au formare în music therapy.
  • Meloterapia (music medicine) este mai puțin activă în comparație cu terapia prin muzică și folosește muzica într-un mod pasiv. Pacientul ascultă pasaje muzicale înregistrate, oferite de specialist.
  • Intervențiile bazate pe muzică se referă la activitățile muzicale, cum ar fi cântatul în cor sau la un instrument, oferite de specialistul în sănătate sau de un muzician cu intenția de a îmbunătăți calitatea vieții. Cel mai des, aceste intervenții sunt însoțite de alte metode de terapie. În această categorie intră Metoda Piano Therapy.

Piano Therapy este o metodă terapeutică complementară, dedicată copiilor diagnosticați cu autism, care are ca scop dezvoltarea motricității, a limbajului, atenției și îmbunătățirea comportamentului, cu ajutorul pianului. Această metodă folosește tehnici din analiza comportamentală aplicată și este adaptată nevoilor fiecărui copil.

 

Echipa cu care lucrați

În cadrul Asociației Piano Therapy, avem o echipă minunată, oameni care au studii muzicale, dar și cunoștințe din domeniul Psihologiei și ABA. Toți membrii echipei s-au format în Metoda Piano Therapy și sunt oameni empatici, foarte bine pregătiți și cu dragoste pentru copii.

Spre deosebire de cursurile de pian, unde obiectivul participanților este de a-și însuși cât mai multe cunoștințe muzicale și de a face performanță, la orele de piano therapy scopul este ca cei mici să își îmbunătățească abilitățile și să se bucure de muzică. Pianul este un prieten care îi ajută și îi motivează.

Ședințele se desfășoară sub îndrumarea unui terapeut format în metoda Piano Therapy, în ritmul și modul propriu de învățare al fiecărui copil. Se recomandă 2 ședințe pe săptămână, de 50 de minute.

 

Beneficii

Există câteva carasteristici generale care sunt prezente la persoanele cu TSA și care pot explica sensibilitatea și răspunsul lor pozitiv la intervențiile bazate pe muzică:

  • Abilitatea lor de a identifica și produce un ton muzical fară o referință externă – Auzul absolut
  • Hipersensibilitatea la sunete
  • Capacitatea de a recunoaște modele repetitive si de a analiza sisteme bazate pe reguli clare
  • Atenția extraordinară la detalii

În ceea ce privește studiul, sunt fericită să anunț validarea de către comunitatea științifică internațională a rezultatele metodei Piano Therapy pe care o folosim la asociația cu același nume.

În cadrul studiului publicat în The Arts of Psychotherapy, unul din jurnalele Elsevier, au participat 60 de copii din România, diagnosticați cu autism, 30 în grupul experimental și 30 de copii în grupul de control. Toți copiii au fost evaluați la începutul perioadei (Time 0) folosindu-se testul PEP3-Psychoeducational Profile -Third Edition. După evaluare, copiii din grupul experimental au beneficiat de 2 ședințe de Piano Therapy pe săptămână, timp de 4 luni, iar copiii din grupul de control și-au continuat în această perioadă programul lor obișnuit. Patru luni mai târziu (Time 1), toți participanții au fost invitați la o nouă reevaluare cu același test.

Rezultatele studiului arată că participanții din lotul experimental, care au beneficiat de ședințele de Piano Therapy, au înregistrat o îmbunătățire semnificativă pe următoarele arii:

  • dezvoltarea motricității
  • îmbunătățirea abilităților de comunicare și a limbajului
  • îmbunătățirea comportamentului adaptiv.

 

Răspunsul părinților

Parinții sunt foarte receptivi la această metodă și din ce în ce mai mulți își îndrumă copiii către Piano Therapy. Autotitățile nu ne ajută în acest demers, suntem pe cont propriu și cu activitatea asociației și cu activitatea de cercetare și dezvoltare a metodei.

 

Muzicienii cu auz absolut și trăsături autiste

Auzul absolut se referă la o abilitate rară, de a identifica sau produce un ton muzical în mod corect, fără a beneficia de o referință exterioară. AA este deseori considerat a reflecta talentul muzical, dar a fost asociat și cu anumite dizabilități, datorită prevalenței crescute a AA printre persoanele cu tulburări senzoriale și de dezvoltare.

În articolul ,,Au muzicienii cu auz absolut mai multe trăsături autiste decât muzicienii fără auz absolut?” s-a descoperit un nivel semnificativ mai ridicat de trăsături autiste la persoanele AA decât la cele non-AA și la non-muzicieni.

De-a lungul activității mele am cunoscut mulți copii diagnosticați cu autism care au AA, sunt acei copii care îți pot numi notele muzicale, fără să le vadă, sau îți pot cânta un pasaj muzical perfect, fară partitură, doar după auz. Particularitățile lor senzoriale ar putea explica acest talent muzical.

 

Tipuri de muzică la care copiii reacționează mai bine

În practica mea am observat o predilecție a copiilor cu auz absolut pentru muzica clasică și unii copii preferă registrul grav al pianului, spre deosebire de alții care preferă sunetele subțiri, cale de mijloc nu prea există.

 

Întâlnirile muzicale

Proiectul ,,Intalniri muzicale" a luat naștere din dificultatea copiilor cu autism de a socializa și de a se adapta mediului social. Prin acest program, ne dorim ca ei să își dezvolte abilitățile de socializare, să își exprime emoțiile, să se manifeste liber într-un grup, să aibă un feedback pozitiv de relaționare, și să se familiarizeze cu muzica și instrumentele muzicale, care au rolul de a le menține atenția și motivația active.
Este un proiect pe care îl finanțăm exclusiv din fondurile obținute din evenimentul Piano Heroes, un concert caritabil pe care îl organizăm an de an.

Anul trecut, peste 30 de copii diagnosticați cu autism au participat gratuit la acest proiect.
Reacțiile au fost pozitive, de la ,,Este cea mai tare petrecere”, pană la copii care nu suportau să stea într-un grup și după câteva ședințe, au acceptat să participle alături de ceilalți copii.

 

Concertul din acest an

Concertul caritabil Piano Heroes din acest an ne-a depășit așteptările. Am muncit foarte mult pentru a-l organiza și a pune cap la cap fiecare detaliu și a ieșit extraordinar.

În cadrul concertului ne-am bucurat de o licitație caritabilă cu produse și servicii oferite de partenerii noștri si de un concert minunat oferit de trupa Blue Noise și de 3 copii din cadrul asociației noastre.
Evenimentul a avut loc într-o locație de poveste, la Sala de Bal de la Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București și nu ar fi fost posibil fără sponsorii noștri: Ingineri Asociați Construct, Bosch Romania, Alexandra Grigore, Ioana Dumitrache, Orhideea Spa și Workspace Studio.

 

Planuri

Momentan, îmi doresc ca un număr cât mai mare de copii diagnosticați cu TSA să beneficieze de rezultatele Metodei Piano Therapy, îmi doresc ca părinții copiilor să aibă cunoștintă de această metodă și să legăm parteneriate cu un număr cât mai mare de instituții, centre, clinici pentru a aduce Metoda Piano Therapy cât mai aproape de copiii cu TSA.
Desigur că nu mă voi opri aici și voi dezvolta și mai mult această metodă, ținând cont de nevoile copiilor.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune



Branded


Related