Autoironia și umorul negru sunt constantele românești în comedie. Apoi vin straturile vremurilor prezente: situația politică, economia, tabuurile contemporane. Oricare ar fi sursa lui, umorul e mereu vindecător. Așa că Andrei Bratu, actor, improvizator și trainer autorizat de improvizație, a pus la cale prima ediție a Festivalului de comedie „Just for Fun”, care a început săptămâna asta și continuă până 20 noiembrie. Evenimentul promite o serie de spectacole și ateliere susținute de invitați internaționali, precum Charna Halpern (co-fondatoarea teatrului ImprovOlympic, pepiniera de comedianți pentru SNL), Rahel Otsa, Phil Lunn, comedianții Doug Stanhope și Landry.
”Oferim acces la invitați extraordinari, care joacă în străinătate și care predau din cunoștințele lor celor interesați din domeniul umorului generat de improvizație și stand-up. De asemenea, ne propunem să promovăm spectacolele și trupele de performanță, care au nevoie să aibă sălile pline pentru a putea exista în continuare”, spune Andrei.
Povestim cu Andrei Bratu în continuare despre prima ediție „Just for Fun”, dar și despre evoluția comediei în România în ultimii ani și limitele în continuă schimbare ale umorului.
Povestea „Just for Fun”
Cochetam cu gândul de a organiza un festival încă de anul trecut, dar era doar la nivel de pură visare. Am trecut la acțiune prin luna Iunie, moment în care am aflat că anul acesta nu se mai organizează Festivalul Național de Improvizație - ediția 11, din lipsa fondurilor.
Am simțit că e momentul să aduc un suflu nou comunității de improvizatori, prin tot ce pot... Întâmplător, organizasem evenimente de weekend similare ca format cu un mini-festival, așa că trecerea a fost organică. Lucrurile au început să prindă cu adevărat contur atunci când Don Cooper a avut inițiativa de a porni un festival de comedie fringe, care să includă improvizație și stand-up. M-am îndrăgostit instant de idee!
Organizarea
Este prima ediție… așa că provocările sunt mari, fiind o prima dată, cu echipă mică.
Este un festival de tip fringe, un concept încă insuficient exploatat și promovat în peisajul din București. A fost provocatoare găsirea partenerilor potriviți. O altă dificultate e dată de presiunea maximizării încasărilor pentru a putea echilibra balanța dintre venituri și cheltuieli, oferind și prețuri accesibile pentru public, etc.
Ce își propune festivalul
JUST FOR FUN COMEDY FESTIVAL își propune să aducă awareness în jurul fenomenului teatral de improvizație, să atragă mai mulți spectatori în zona de stand-up și improvizație în toate locațiile partenere, prin invitarea unor artiști de seamă din domeniu.
Tema principală este COMUNITATEA. Am reușit să supraviețuim în fața unei pandemii și a unor dificultăți financiare mari, cu ajutorul comunității. Vrem să încurajam și mai mult ideea de comunitate, atât de necesară unei evoluții.
Oferim acces la invitați extraordinari, care joacă în străinătate și care predau din cunoștințele lor celor interesați din domeniul umorului generat de improvizație și stand-up. De asemenea, ne propunem să promovăm spectacolele și trupele de performanță, care au nevoie să aibă sălile pline pentru a putea exista în continuare.
Unde se întâlnește improvizația cu comedia
În general, improvizația include comedia. Este o forma de artă care reflectă exact tipul de umor preferat de public, deoarece sugestiile de la care pornim un spectacol de improvizație sunt chiar cele oferite de spectator. Ne verificam constant cu publicul nostru și asta este o garanție în plus.
Barierele culturale ale umorului
Există astfel de bariere, cu siguranță. În funcție de originea de pe acest pământ a spectatorului și nu numai :). Participând la numeroase festivaluri din Europa, am observat diferențe. În același timp, însă, studiind festivalul renumit din Edinburgh, am sesizat că un umor general valabil este garantat când ai o echipă internațională, când ai varietate, când pui în contact lumi diferite, într-un context în care lumea are această așteptare. E valabil și în cazul spectacolelor realizate în urma workshop-urilor cu traineri internaționali, așa cum sunt cele pe care le oferim la prima noastră ediție.
Ce îi face pe oameni să râdă
În primul rând cred în „Om”, cu toate stângăciile lui. Oamenii se amuză când văd alți oameni memorabili, personaje credibile în situații inedite… De acolo pornim.
Cum a evoluat umorul în România
Ce am perceput ca fiind constant valabile în România sunt autoironia și umorul negru.
Restul a fost destul de flexibilizat de elemente precum: situația politică, economie, educație, dar și influențele venite după 1989.
Subiecte tabu în umor
Da, există, în funcție de public. Poți avea un public diferit chiar în aceeași capitală. Asta îmi și place. Provocarea frumoasă de a găsi din nou conexiunea reală cu publicul, de a simți ce îl face să se simtă bine alături de artiști. Exista o linie fină între jignire și umor. Și pe bună dreptate. Trecem prin momente în care te întrebi la tot pasul ce este politically correct. Și e important să fii prezent și conectat cu oamenii să înțelegi și să faci bine comedie.