Spiritul fabulos al lui Paul Tanicui

Initial acest interviu ar fi trebuit realizat dupa succesul "Teacher's Film Festival" actiune gandita la nivel conceptual de Paul Tanicui, in acea vreme copywriter la Publicis Dialog, agentia care a dezvoltat si implementat acest proiect. Nu s-a putut realiza atunci din motive obiective, Paul fiind plecat din tara pentru mai mult timp.

Paul Tanicui nu este neaparat unul dintre numele "de scos in fata" in publicitatea romaneasca, dar, pentru cei care-l cunosc, performante lui creative s-au remarcat cu precadere in proiecte underground, numele lui fiind legat de aparitia pe piata a brandurilor Shukar, Shukar Collective, dar si de numeroasele premii internationale obtinute cu filmele documentare dedicate acestor muzicanti.

Cum a fost sa-ti vezi numele pe firma unui cinematograf din Londra?
Paul Tanicui: Oh, da... S-a intamplat in martie trecut. Ce-a mai trecut timpul... Fiica-mea nu se nascuse inca... Am participat la un festival de film dedicat minoritatilor cu un documentar despre lautarii din mai multe sate din Campia Dunarii.

Si?
Paul Tanicui: Si am pastrat biletul de intrare la cinematograf. L-am pus pe un panou in bucatarie pe care mai am trecute rata la banca, datoriile casei...

Te-am ascultat intr-un interviu la BBC Washington vorbind despre proiectul Shukar Collective. Au avut mare succes in strainatate.
Paul Tanicui: M-ai ascultat e un fel de-a spune... ce-am mai balmajit acolo. Eram intr-un bar din oras, zgomot, fum, chelnerii obraznici ca nu consumasem indeajuns... Da, Shukar Collective au avut mare impact afara si asta e, fara nici un dubiu meritul celor care au generat acest proiect muzical pornind de la cantecele ursaresti ale lui Napoleon, Tamango si Clasic: Dan Handrabur, Cristi Stanciu, Vlaicu Golcea, Dj Vasile si managerului lor Cristi Busuioc. Eu n-am facut decat sa-i adun impreuna, lucrand de mai multa vreme cu Shukar.

Stiu ca lucrezi de mai bine de 10 ani in publicitate. Ai avut o evolutie atipica...
Paul Tanicui: 12 mai exact. Atipica? Nu stiu. Poate in masura in care n-am fost niciodata un tip intru totul dedicat acestui domeniu. N-am crezut in el mai mult decat a trebuit sa cred cand a fost nevoie sa cred, cand am emis idei, concepte, texte. De asta am si fost de multe ori rejectat: am plecat, am revenit, iarasi am plecat. Tu spui, ea spune: ok, mergem asa, asa ne convine - ne respectam, ne ajutam cand avem nevoie, iesim in oras la cafea, ne simtim bine, facem amor cand ne vine, dar nu-i bai daca nu ne sunam a doua zi. Apoi, sigur, lucrurile s-au complicat...

Ai iesit din sistem si ti-ai deschis propria firma...
Paul Tanicui: Am lucrat in sistem pana cand a trebuit sa devin ceva mai responsabil. In primul rand cu timpul meu, de cand s-a nascut fiica-mea. Timp pentru ea, pentru sotia mea.

Gestul meu de a iesi din sistem, ca si gestul tuturor celor ca au iesit din sistem, nu tine de fronda. E iluzoriu sa crezi ca ai iesit din sistem. Sistemul e acelasi numai ca are alta forma.

Business-ul meu se cheama Parada Events si produce evenimente la nivel conceptual: nume, scenariu, identitate vizuala. Pentru implentarea lor apelez la colaboratori, oameni cu care am mai lucrat si am lucrat bine. E un loc comun sa-ti spun ca tipul asta de afacere, toate in ansamblu, dar in special acesta se bazeaza pe relatiile pe care le ai. Din pacate nu cunosc oameni care cunosc alti oameni etc. si care, cu un simplu telefon, te pot rezolva. Cunosc oameni care sunt buni in meseria pe care o fac si asta e ok. Evenimente, zic, dar si concerte - sunt inca in relatii cu taraful Iagalo, lautarii faimosi din Clejani, campanii de imagine, consultanta, orice presupune comunicare in termeni de advertising.

Apropo de oameni... Stiu ca ai lucrat cu Lucian Georgescu. Te intreb pentru ca, iata, in momentul de fata e implicat intr-un scandal...
Paul Tanicui: Pentru mine e un subiect inchis.

Stiu ca ati fost prieteni...
Paul Tanicui: Inseamna ca stii tot.

Si mai stiu ca v-ati despartit in conditii nu tocmai bune...
Paul Tanicui: Ne-am despartit, cum zici tu, pentru ca job-ul nostru comun se incheiase... Ma obligi, in primul rand, la un efort de gandire, apoi imi readuci in minte chestiuni pe care as vrea sa le uit pentru ca da, intr-adevar, mi-a fost prieten. El m-a angajat in publicitate. Am baut impreuna...

Lucian Georgescu sunt mai multi oameni. E omul vechi care stie sa se aseze frumos intr-o prietenie cu toate avatariile ei, bune- rele. Are fler, carisma, e capabil de compasiune si discernamant totodata. E omul recent, in razboi cu toata lumea, fara ca lumea sa fie neaparat in razboi cu el. Tipul asta de individ traieste cu spaima ca a doua zi se va trezi fara nimic, gol, uitat. Si asta il impinge spre un soi de cabotinism, cabotinism lingvistic.

Mai exact?
Paul Tanicui: Lucian Georgescu intelege cuvintele si vinde cuvinte.

Fabulos spirit.
Paul Tanicui: Fabulos spirit, my favorite sin.

Ai vreun sfat pentru incepatorii in ale publicitatii?
Paul Tanicui: Oh, nu! Asta nu...

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune


Comentarii

raluca raluca
acum 17 ani
Paul Tanicui pare un spirit fabulos, ca si ceilalti 22.999.999 romani... Dar asta nu inseamna ca o sa intervievati de acum si pe ceilalti 'spe care au plecat in ultimii ani din grupul pro-georgescu, nu?

Sa recunoastem, titlul induce grav in eroare. Fabulospirit nu are legatura cu Paul Tanicui mai mult decat are cu mine sau cu voi...

raluca raluca
acum 17 ani
ma asteptam sa corecteze cineva, in aproape 2 zile, faptul ca spiritul e A lui Tanicui... voi nu verificati macar titlurile inainte de a da enter?
Radu Radescu
acum 16 ani
Acordul pronumelui posesiv e bine facut, substantivul "spirit" fiind de gen masculin, nu feminin. Mai pune mana pe o gramatica de a 5-a.


Branded


Related