A studiat economia, dar a continuat cu comedia. Și tot cu umorul se ocupă Don Cooper și în România, de când s-a mutat aici în 2016. Alături de actorul și improvizatorul Andrei Bratu, comedianul american a organizat prima ediție a Festivalului de comedie „Just for Fun”, care va avea loc între 13 - 20 noiembrie 2023 în București. Evenimentul promite o serie de spectacole și ateliere susținute de invitați internaționali, precum Charna Halpern (co-fondatoarea teatrului ImprovOlympic, pepiniera de comedianți pentru SNL), Rahel Otsa, Phil Lunn, comedianții Doug Stanhope și Landry.
”Am o istorie lungă cu România, prin muncă și familie. M-am mutat în 2016 aici, ca sa fiu mai aproape de fiica mea care a făcut facultatea în Timișoara. Și am rămas în București pentru că am găsit o atmosferă frumoasă în zona de comedie”, povestește Don Cooper.
Vorbim în continuare cu Don Cooper despre mutarea în România, barierele culturale în comedie, tabuuri și povestea primei ediții „Just for Fun”.
De la economie la comedie
Am studiat economie și am lucrat ca economist, dar după câțiva ani, mi-am schimbat meseria și m-am apucat de tehnologie.
Am început cu comedia la facultate și mi-a plăcut enorm, speram să devină o meserie.
Am început cu spectacole la cluburi când am fost la facultate. Și am continuat cu fiecare ocazie posibilă, motivat de efervescența și bucuria de a fi pe scenă, de atmosfera specială și relația diferită care se creează cu publicul.
Cum a fost la început
Primele spectacole erau nasoale, așa e pentru toți la început, cred. Sau cel puțin așa a fost pentru mine. Și de aceea am continuat :)
La început am încercat sa fiu amuzant, dar am învățat că adevărul e de fapt amuzant și că perspectiva mea originală contează.
Mutarea în România
Am o istorie lungă cu România, prin muncă și familie. M-am mutat în 2016 aici, ca sa fiu mai aproape de fiica mea care a făcut facultatea în Timișoara. Și am rămas în București pentru că am găsit o atmosferă frumoasă în zona de comedie.
Am venit prima dată în România în anul 1997 și cultura era foarte diferită pe atunci. În viața de zi cu zi la fel. Taximetriștii nu erau așa de „cinstiți”. Și m-a mirat că sunt foarte multe superstiții în România.
Acum mi se pare o atmosferă diferită. Mai ales când vine vorba de zona de divertisment - televiziune, teatre, trupe de improvizație, spectacole de stand-up, se fac mult mai multe lucruri și mult mai bune.
Povestea „Just for Fun”
Povestea e foarte simplă. Producătorul Andrei Bratu a avut ideea și mi s-a părut că avem oportunitatea să o punem în practică toamna asta. Și ne propunem să arătăm mai multe forme ale comediei, să oferim ocazia comunității de a întâlni invitați internaționali, cu vastă experiență scenică, să adunăm oameni valoroși și să contribuim la expunerea publicului la diversitatea comediei.
Comediantul Doug Stanhope vine din SUA și va susține un atelier, îi vom proiecta filmul, va avea întâlniri cu publicul de stand-up și asta mi se pare o realizare foarte importantă pentru noi. De asemenea, vom oferi celor interesați posibilitatea de a participa la o sesiune online cu celebra Charna Halpern, autoarea cărții The Truth in Comedy și co-fondatoarea ImprovOlympic (iO) și profesoară de improvizație, o figură marcantă a improvizației americane și mondiale, care a influențat mulți comedianți care au ajuns în emisiunea Saturday Night Live.
Bariere culturale în umor
Da, cel puțin din punctul meu de vedere este o mare barieră. Dar încerc să fac stand-up comedy în limba română. Și diferențele culturale și experiențele personale sunt cele care îmi inspiră materialul.
Tabuuri
E posibil să fie, dar depinde de om, eu unul nu mă cenzurez deloc.