Performanța în mediul online este o artă și o știință. Oportunitățile de marketing digital cresc exponențial, și odată cu ele, și competiția.
Nu este o exagerare să afirmăm că digitalul este mijlocul prin care multe afaceri pot accelera și se pot distinge într-o piață în continuă schimbare. Cifrele vorbesc de la sine:
- Sectorul de comerț online din România nu doar că domină piața din Europa de Est, dar țara noastră ocupă și o poziție fruntașă, fiind pe locul 3 în Europa Centrală și de Est în ceea ce privește volumul vânzărilor, conform raportului European E-commerce 2023. (sursă: Ecommerce Europe and EuroCommerce)
- Adăugând la aceasta, la începutul acestui an, un număr impresionant de 11,76 milioane de utilizatori cu vârsta de 18+ ani erau activi pe rețelele sociale în România, echivalentul a 72,6% din totalul populației cu drept de vot, potrivit DataReportal.
- În România, în primele 6 luni ale anului 2023, cererea pentru servicii de promovare online a crescut cu 33% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar bugetele pentru campaniile de marketing digital au ajuns până la 150.000 euro/lună. (sursă: Limitless Agency)
Marketingul digital în lumea start-up-urilor a evoluat rapid, oferind o mulțime de oportunități, dar și provocări unice. În acest context, Marketing Takeover joacă un rol esențial în educarea și pregătirea antreprenorilor și marketerilor români. Prin analize de marketing detaliate, organizarea workshop-urilor relevante și crearea studiilor de caz reale despre start-up-urile românești, vrem să deschidem calea către o înțelegere mai profundă a marketingului făcut strategic.
Dar Marketing Takeover nu se limitează doar la a oferi informații; vrem să încurajăm inovația și adaptabilitatea în strategiile de marketing. Pornind de la ideea că ceea ce consumăm influențează ceea ce creăm, este esențial să ne hrănim cu informații de calitate.
În cadrul newsletterului Marketing Takeover, ne-am propus să clarificăm cum este recomandat să abordezi performance media, astfel încât să ai control asupra acțiunilor pe care le întreprinzi și să obții un randament bun. L-am invitat pe Dragoș Smeu, fondatorul agenției de digital marketing Mavericks, să puncteze aspectele de care trebuie să țină cont orice marketer sau antreprenor care rulează campanii de publicitate online. Acesta se axează pe abordarea eficientă a campaniilor de performance media, benchmark-uri și strategii pentru scalarea bugetelor, consolidând astfel misiunea Marketing Takeover.
Ce înseamnă performance media?
Potrivit lui Dragoș, performance media reprezintă o componentă esențială a ecosistemului de marketing digital și se referă la tactici și strategii ce au ca scop obținerea unui rezultat măsurabil, de obicei în raport cu o investiție financiară.
Asta poate însemna:
- generarea de click-uri
- conversii
- prospecți
- sau orice alt indicator de performanță relevant pentru o afacere
În esență, performance media se concentrează pe promovarea cu eficiență și pe optimizarea campaniilor pentru un return on investment (ROI) maxim.
În acest context, performance media nu se limitează doar la instrumente precum PPC, Meta ADS, sau TikTok Ads.
Aceasta cuprinde o paletă largă de instrumente și canale digitale care pot fi activate pentru a ajunge la consumatori în oricare dintre cele 4 etape esențiale de achiziție:
- Conștientizare
- Considerare
- Conversie
- Loialitate
De exemplu, în etapa de conștientizare, performance media ar putea utiliza campanii publicitare pentru a crește vizibilitatea mărcii, în timp ce în etapa de conversie accentul ar fi pus pe campanii cu apel la acțiune clar, menite să transforme vizitatorii în clienți.
Deși traficul plătit este util, este important să menținem un echilibru. A depinde în exces de canalele plătite poate fi riscant. În workshop-ul nostru, am subliniat faptul că volumul traficului din canalele plătite nu ar trebui să constituie mai mult de 60% din totalul traficului website-ului unei afaceri.
“Înainte să setezi campaniile de reclame petrece niște timp și descoperă care sunt acele nevoi, rezultate dorite, motivații, obiecții, în ceea ce privește produsul tău, canalele pe care petrece timp publicul tău și modul în care acesta comunică. Apoi, dezvoltă o ofertă și mesaje relevante pentru fiecare segment pe care îl targetezi, care să vină cu soluții la aspectele menționate anterior. În felul acesta, performance media poate amplifica rezultatele pe care le obții, fără să fie nevoie să investești bugete enorme.”, Natalia Dărăbăneanu, co-fondatoare Marketing Takeover
Performance media nu este deloc despre a cheltui nesăbuit, ci despre a înțelege comportamentul consumatorului, a identifica nevoile lor cele mai arzătoare, a crea mesaje eficiente și a le livra în modul cel mai optimizat.
“Dacă nu este gândit ca parte dintr-o strategie de achiziție coerentă, performance îți poate da falsa impresie de creștere rapidă, mai ales în cazul start-up-urilor care încă nu au ajuns la product-market fit. Pentru astfel de start-up-uri, o creștere constantă, organică, este principalul indicator că produsul răspunde nevoilor, fără ajutorul acelui impuls oarecum artificial pe care ți-l oferă reclamele plătite.”, Irina Ianculescu, co-fondatoare Marketing Takeover.
Dacă dorești să afli mai multe despre cum poți optimiza campaniile tale, te invităm să vizionezi workshopul pentru o înțelegere aprofundată a acestei teme.
Ce campanii always-on trebuie să am?
După cum explică destul de clar și denumirea lor, acestea sunt campaniile pe care îți recomandăm să le ai active constant, care se adresează utilizatorilor cu un interes direct pentru produsele și serviciile tale. Google Ads Performance Max, de exemplu, este un nou tip de campanie care aduce rezultate notabile la nivel de generare prospecți.
Campaniile "always-on" asigură că mesajul brandului tău ajunge în mod constant la audiență, creând astfel familiaritate și consolidând poziția brandului în mintea consumatorilor. Sunt mai puțin intruzive și funcționează precum un puls constant al brandului tău în ecosistemul digital, asigurând că ești mereu prezent și relevant în fața publicului tău.
Totuși, aceste campanii nu sunt potrivite doar pentru generarea de prospecți, ci și pentru a construi notorietatea brandului. Dragoș ne reamintește:
”Nu vorbim despre cât de tare sunt eu, ci despre cât de tare te pot ajuta eu.”
Cum îmi calculez bugetul de performance media?
Când vine vorba de planificarea bugetului pentru campaniile always-on, există câteva aspecte esențiale de luat în considerare.
În primul rând, se recomandă alocarea unui buget relevant pentru obiectivele campaniilor de Google Search și Retargeting. Acest lucru nu numai că asigură vizibilitate maximă pentru cuvintele cheie relevante, dar și o reconectare eficientă cu utilizatorii care au accesat anterior site-ul tău.
E bine să ai în vedere că atât costul per click (CPC) pe Google Search, cât și costul pentru campaniile de Performance Max pot varia considerabil, în funcție de perioada în care rulezi reclamele, industrie, istoric cont, competitivitate și modul de atribuire a licitațiilor motorului de căutare. Prin urmare, monitorizarea și ajustarea continuă a bugetului sunt esențiale pentru a menține un randament optim și a maximiza eficiența fiecărei campanii.
În imaginea de mai jos, Dragoș a simulat ce rezultate poți obține investind un buget de 100 de euro per canal și per tip de campanie activă. Asigură-te că urmărești workshopul pentru explicațiile complete din spatele bugetului orientativ.
Ce poți obține cu 100 de euro per canal de promovare?
Bugetul de 100 de euro este oferit ca referință, care te ajută să îți faci o idee despre numărul de acțiuni pe care le poți obține cu o astfel de sumă. E important de subliniat că costurile variază semnificativ în funcție de canalul de promovare ales. De exemplu, pe Google Search, costul pe click poate fluctua considerabil în funcție de verticala specifică. Dacă luăm în considerare campaniile de PMax, am observat că acestea pot avea costuri pe click de aproximativ 3 ori mai mici comparativ cu cele de Search. În concluzie, 100 de euro pot oferi rezultate diferite, în funcție de strategia și canalul de promovare ales.
Cum scalez bugetul?
Pe măsură ce start-up-ul tău crește, și bugetul de marketing trebuie să evolueze, dar și strategiile trebuie să se îmbunătățească cu datele pe care le ai la îndemână. De exemplu, strategiile precum Reach & Frequency pe platforma Meta sunt esențiale pentru a atinge cât mai mulți utilizatori unici.
“După ce ai acoperit complet nevoia din zona de always-on, ar trebui să ai și un benchmark la nivel de cost per lead. Ia acel cost per lead ca punct de reper inițial, dar nu uita că restul campaniilor vor fi în zona de awareness / consideration, deci la un cost per lead mai mare.”, Dragoș Smeu, fondator Mavericks.
Regăsești ideile principale în ediția scrisă, însă te sfătuim să dai play video-ului, căci Dragoș dă din casă și oferă răspunsuri prin exemple practice.
Bonus, împărtășește cu noi și diferite strategii care au funcționat foarte bine pentru clienții lor.
Mavericks. The Agency, cu birouri în București și Brașov, s-a stabilit ca o autoritate în performance media pe parcursul a peste 7 ani de activitate în industrie. Acest titlu nu este doar unul onorific, ci este susținut și de date: un portofoliu de peste 80 de clienți, 22 de membri activi în echipă, dintre care 15 sunt specialiști certificați, și o investiție totală de peste 25 de milioane de euro în campaniile de performance media gestionate până în prezent.
Expertiza lor nu se oprește la simpla gestionare a campaniilor; Mavericks se diferențiază prin oferirea de strategii integrate, training-uri personalizate și consultanță, atât pe plan local cât și internațional. De asemenea, de curând au introdus serviciile de Social media și Email marketing. Printre colaborările de top regăsim branduri din diverse industrii, precum Carrefour, Cărturești, Mobexpert, Ceresit și Autonom.
Esența strategiilor eficiente de digital marketing, explicată simplu și practic. O dată la două săptămâni, vei descoperi în inbox-ul tău analize de marketing, workshop-uri și studii de caz din lumea start-up-urilor românești. Irina și Natalia analizează ce ar putea optimiza și cum ar accelera creșterea, într-un scenariu ipotetic în care ar prelua controlul acțiunilor de marketing. Și nu doar atât. Fiecare ediție vine însoțită de un studiu de caz video, din care poți extrage idei practice pentru afacerea ta.
Cred cu tărie că învățarea vine cel mai bine din exemple concrete și, prin Marketing Takeover, își doresc să ofere instrumentele și încrederea necesare pentru a gândi strategic componenta de marketing și a lua cele mai bune decizii pentru creșterea sustenabilă a afacerii. Dacă vrei să te alături comunității de marketeri și antreprenori care beneficiază deja de aceste insight-uri, te poți abona gratuit la newsletter-ul lor.