Pentru ca, potrivit statisticilor, doar 11% dintre romani spun ca muncesc cu pasiune, Andra Pintican, fondatoarea Scolii de HR si a Centrului de Cariera, isi propune sa aduca o noua perspectiva asupra muncii si identitatii profesionale. Ea a produs si lansat recent documentarul „Meserii cu Rost 2", prin care vrea sa arate cum descoperirea rostului in munca poate influenta pozitiv traseul fiecaruia in viata.
"Am observat ca oamenii intervievati aveau semne inca din copilarie ca vor face ceea ce fac azi ca adulti profesionisti, ceea ce mi-a confirmat la nivel personal Teoria conform careia fiecare dintre noi ne manifestam aptitudinile si talentele native inca de mici, insa din pacate putini parinti stiu sa le cultive", spune Andra.
Vorba Andrei, ar trebui sa ne intoarcem la ceea ce trebuia sa fim, si daca se poate cat mai curand. Doar ca traseul profesional e de multe ori presarat cu burnout-uri si joburi de sacrificiu, iar pasiunea de cele mai multe ori nu are ce cauta in campul muncii, pentru ca ajungi sarac, daca te iei dupa vorbe din popor. Alaturi de Andra incercam sa schimbam mentalitatea cu privire la ce, cat si cum muncim.
Cum a pornit proiectul documentar Meserii de Rost
Initial mi-am propus sa plec prin tara sa caut meserii pe cale de disparitie si sa fac un almanah cu mesterii ce le practica. Mihai, colegul meu ce trebuia sa faca fotografiile, fiind pasionat de filme documentare, a decis ca vrea sa si filmize. Cand ne-am intors, a dat viata primului Meserii cu Rost, ce ne-am dat seama ca avea sa fie primul din multe alte episoade. A devenit un fel de omagiu pentru meseriile trecutului, iar anul acesta am vrut sa prezentam meseriile de azi, mai mult sau mai putin romanticizate. Respectand firul chronologic, ne gandim ca cel de anul viitor va fi cu meserii din viitor!
Revelatii despre munca
Toti mesterii si angajatii intervivati vorbeau despre flow, dar fiecare in felul lui. Tanti Ileana, Tesatoarea, spunea ca nu mai voia nici mancare cand incepea sa coase, Imi, Profesorul de Circ vorbeste si el despre o stare de prezenta profunda atunci cand e pe sarma la 9 m deasupra solului.
Cu oricine am vorbit, am observat si simtit o stare inalta din care se presta munca si o constientizare a impactului pe care munca sa o produce in comunitatea umanitatii.
Mai mult, am observat ca oamenii intervievati aveau semne inca din copilarie ca vor face ceea ce fac azi ca adulti profesionisti, ceea ce mi-a confirmat la nivel personal Teoria conform careia fiecare dintre noi ne manifestam aptitudinile si talentele native inca de mici, insa din pacate putini parinti stiu sa le cultive. De cele mai multe ori, multi dintre noi am fost de fapt inhibati cand am manifestat interes pentru anumite vocatii.
Aceste aspecte au intarit si mai mult misiunea acestui proiect: sa indemnam generatiile viitoare sa isi aleaga meserii conform identitatii lor!
Ambasadorii proiectului Meserii cu Rost
Corina Neagu, Doru Supeala, Lorelei Bratu, Lorena Visan, Strigat pentru educatie, Cristina Saracu au rezonat cu misiunea noastra si au dus mai departe in comunitatile lor vestea despre Meserii cu Rost!
Scoala de HR si Centrul de cariera
Prin Scoala de HR antrenez profesionistii HR si managerii de echipe din organizatii sa construiasca culturi organizationale ce pun omul in centrul ecosistemului de performanta. Programul campion, Master Programe Transformative HR, formeaza anual sute de profesionisti HR in 7 dscipline adiacente HR cum ar fi Change Management, Marketing, Design Thinking etc.
Centrul de Cariera a aparut din nevoia candidatilor si angajatilor de a-si gasi misiunea profesionala si de a invata sa faca Design de Cariera. Aici au parte de programe de transformare profesionala si ateliere de Design de Cariera create dupa metodologia mea, Career Reframing in baza careia am sustinut mii de oameni sa isi caute calea profesionala. In 2024 dam start si unui program de formare Consilieri de Cariera pentru ca avem cerere foarte mare pe zona aceasta, datorita metodologiei anterior mentionate.
Cum se raporteaza tinerii la munca
E foarte dificil sa generalizam. Din ce observ eu, lucrand cu tineri din toata tara, si din zone rurale si din mediul urban, inca mai sunt tineri ce nici nu indraznesc sa viseze la o meserie indragita, pentru ca parintii decid pentru ei, in favoarea familiei.
Insa, cu cat nivelul de educatie al parintilor creste, observ tineri foarte interesati sa isi gaseasca sensul in viata si In munca, constienti ca munca nu trebuie sa fie o corvoada in viata noastra. Vor locuri de munca la care sa se duca cu drag si nu par sa asocieze termenul “sacrificiu” cu munca, cum am facut noi vreme buna!
Scoala si alegerea carierei
In Romania Educatia Muncii nu exista. Consilierea de Cariera nu e neaparat cunoscuta, dar nevoia e din ce in ce mai mare. In scoli sunt Consilieri Scolari, dar le e aproape imposibil sa aiba macar o discutie pe an cu fiecare elev. Mai mult, specializarea lor nu e pe zona de cariera si piata muncii, ci mai orientata spre dezvoltare interpersonala.
Eu personal mi-am propus ca in 2024 sa ajung cu Meserii cu Rost in 10 scoli din tara si sa aduc in discutie cu tinerii alegerea carierei. Momentan ne bazam pe actiuni civile pentru Educatia Muncii.
Cum ne putem schimba perspectiva asupra muncii
Sa lucram cu mintea noastra! Ea a inregistrat de-a lungul vietii ca munca e rea, sacrificiu, tiran. Atata timp cat aceste programe mentale sunt in subconstient, e aproape imposibil sa lucrezi cu drag.
“Cu pasiunea mori de foame”. Ne-au zis-o atat de mult incat ajungem sa ne fie teama daca cumva ne place munca noastra. Sa nu cumva sa murim apoi de foame.
Mintea ta constienta vrea sa fii bine, fericit, de success etc. Dar subconstientul a invatat ca aceste stari sunt fie imposibile, fie periculoase. Pana nu mergem in procese terapeutice sa “dezvatam” tot ce am invatat, sunt slabe sanse sa ne repozitionam munca in viata.
Burnoutul, boala a secolului
Burnoutul este un index de dislocare intre cine esti si cine trebuie sa te prefaci ca esti zi de zi, la munca. El are multe forme de manifestare, incepe cu semne mici (uiti aspecte importante legate de munca) si se dezvolta in nopti nedormite, visat exceluri si ajunge pana la boala. E modul in care corpul incearca sa te opreasca din a mai merge intr-un loc in care nu iti e bine. Pentru a fi prevenit e nevoie sa lucram la stima noastra de sine, sa invatam sa punem limite si sa ne alegem medii de lucre sanatoase.
Meseriile potrivite
Nu toti suntem lasati sa facem acelasi lucru. Fiecare are talentele sale native. Atunci cand ne nastem, venim cu peste 400 de calitati independente de cele mostenite de la parinti. Adica da, suntem UNICI. Problema e ca atunci cand incepem sa le manifestam, parintii de obicei, de frica sa nu cumva sa fim “altfel” decat dicteaza norma, ne opresc din a deveni AUTENTICI.
Rostul nostru pe lumea asta e sa ne intoarcem la cine trebuia sa fim!