Moda nu trebuie să însemne trenduri sau extravaganță, crede Ana Capsali, fashion designer & alumn DIPLOMA Show 2020. Din contră, când își alege hainele, Ana evită efemeritatea micro-trendurilor și alege ținute care rezistă în timp.
Ana Capsali a urmat Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza, secția Grafică, a studiat Modă la Facultatea de Arte Plastice și Decorative din cadrul UNArte București și a făcut un un semestru la Accademia di Belle Arti din Bologna. A participat la DIPLOMA Show cu o colecție inspirată de multiculturalismul de astazi, în care a înglobat particularitățile costumelor din variate zone culturale, sociale, etnice.
”Am lucrat la colecție jumătate de an, perioadă în care m-am lovit de provocări tehnice avand în vedere că realizarea ei ar fi trebuit să implice specialiști în meserii precum croitoria sau tipar, iar eu am ales să o realizez cu totul singură”, povestește Ana.
DIPLOMA Show, festivalul noii generatii de artisti, arhitecti si designeri romani, organizat de The Institute, a ajuns la editia 10 si are loc la Combinatul Fondului Plastic intre 7 si 15 octombrie. Festivalul sarbatoreste 10 ani prin expunerea a 10 alumni in 10 locuri neconventionale din capitala: de la spatii de socializare pana la librarii si zone de tranzit.
În rândurile de mai jos, povestim mai multe cu Ana despre modă, frumusețe, sustenabilitate și cum s-a schimbat relația românilor cu hainele în ultimii ani.
Capitole importante
În primul rând familia mea, am avut privilegiul de a mă naște într-o familie cu o moștenire culturală de proporție, tatăl meu a avut cel mai important rol în formarea mea ca artist, de mică mă ducea la expoziții, la studiourile amicilor lui pictori sau sculptori, adesea mergeam în cadrul Muzeului Țăranului Român la ateliere de olărit sau cusut.
Mai departe în parcursul meu educațional, a intervenit școala, în clasa a 5-a am intrat la Tonitza, liceul de artă din București, acolo am experimentat tipurile fundamentale ale artei, repartizâdu-mă în ultimii ani ai liceului la secția de grafică. Când a venit vremea să intru la facultate mi-am dat seama că sunt o fire pragmatică, minuțioasă, și corespund mai bine cu artele decorative și design. Am ales moda pentru misiunea principală a produselor vestimentare, latura utilitară, și pentru ca se manifestă ca o unealtă de exprimare pentru oricine o poartă, nu doar pentru creatorul ei.
Pe durata facultății, plecarea mea cu programul Erasmus a fost un alt capitol esențial de formare. Am profitat din plin și am plecat cât am putut de mult, în diferite țări, pe perioada licenței și a masterului, apoi pentru practică. Schimbul de experiență cu alte facultăți a făcut posibilă participarea mea la cursuri cu format diferit față de cele de la facultatea mamă, cursuri precum bijuterie, fotografie, textile, comunicare vizuală, trenduri sau ambientul produsului. Între timp am început să am contact și cu evenimente din lumea modei.
Primele încercări
Inițial, am creat veșminte neconvenționale care aduc îmbrăcămintea în sfera artelor vizuale și se concentrează asupra genurilor artistice interdisciplinare. Apoi, cu ajutorul studiului formelor și al anatomiei, am început să transform obiectul într-un veșmânt care să avantajeze și să armonizeze silueta.
M-am temut că trebuie să explorez idei abstracte sau speculative, teme întunecate, orientate către haos, însă, odată ce am început să mă cunosc am înteles că nu se potrivesc personalității mele și că nu ar trebui să mă conformez trendurilor sau plăcerilor altora, întrucât am propriul meu set de valori.
Temele care te preocupă
Temele ce țin de sustenabilitate, respectul față de tot ceea ce ne înconjoară, prosperitatea și calitatea vieții sau nonconformismul în raport cu o ordine dominantă. Mă inspir din tot ceea ce mă ajută să îmi exprim identitatea indiferent de cultură, mișcare, timpul în care trăim sau timpuri trecute, sau chiar gânduri despre suferință sau bucurie.
Participarea la Diploma Show
Diploma Show era evenimentul mult așteptat de după absolvire, unde studenții își înscriau lucrările și apoi sperau cu entuziasm să fie aleși. Desigur, când am aflat că am fost selectată, am simțit o bucurie imensă - bucuria că munca anilor anteriori a fost recunoscută, și confirmarea că am atins standardele necesare să mă aflu în rândul artiștiilor de top din generația mea. Prin urmare, vă puteți imagina intensitatea emoțiilor din timpul întregului proces.
Colecția expusă
Este vorba despre o colecție compusă din 7 ținute și este inspirată din multiculturalismul de astazi, am înglobat particularitățile costumelor din variate zone culturale, sociale, etnice, și le-am mixat până la crearea unui nou conținut. Este jocul de elemente multietnice similar cu cel dezvoltat de curentul hippie din anii ‘70. Floarea este un simbol primar și este prezentă în fiecare ținută sub forma specifică găsită pe veșmintele purtate în secolele XVIII-XIX în spațiul francofon sau pe costumul popular rom. Am lucrat la colecție jumătate de an, perioadă în care m-am lovit de provocări tehnice avand în vedere că realizarea ei ar fi trebuit să implice specialiști în meserii precum croitoria sau tipar iar eu am ales să o realizez cu totul singură.
Ce înseamnă Diploma Show pentru tine
Diploma Show reprezintă un moment de convergență între creativitatea emergentă și publicul doritor de a descoperi noi talente artistice. Evenimentul este o rampă de lansare esențială pentru tinerii creatori, și totodata o sursă de inspirație pentru public sau un mijloc prin care persoane cu interese similare se întalnesc și socializează. Evenimente precum Diploma Show sunt cruciale pentru promovarea artei tinere și a culturii locale, contribuind la dezvoltarea și îmbogățirea comunității artistice din România.
Comunitatea creatorilor din România
Observ multe initiative, întalniri fructuase, și mă bucur ca există numeroase spații expoziționale în România. Cu toate acestea, comunitatea creatorilor se confruntă și cu provocări, cum ar fi accesul la finanțări și sprijin pentru proiecte, precum și nevoia de a ne adapta la schimbările tehnologice și la evoluția pieței culturale. Un alt aspect mai puțin fericit este prezența unor comportamente negative precum răutatea, invidia, infatuarea și altele, care pot afecta relațiile și motivația, ne pot determina să deznădăjduim.
Ce e important pentru un creator la început de drum
Să se cunoască în așa fel încât să devină autentic, să depună efort pentru a-și construi încrederea în sine, apoi, dacă lucrează cu consecvență și pasiune, poate avea certitudinea că va obține recompensele meritului său.
Eu sunt aspră cu mine și asta m-a făcut să trec prin multe provocari, în frunte cu teama de eșec. Dar astăzi aș putea spune că mă lovesc de provocări precum lipsa resurselor financiare sau lipsa accesului la tehnologii, precum imprimare 3D, tot ce ține de moda sustenabilă, Internet of Things, textile inteligente, imprimare digitală sau tehnologii de tăieri cu laser.
Procesul tău de creație
În general încep de la materiale, îmi coagulez în minte ideile, fac niște schițe orientative, și apoi încep să caut materia primă. Lucrez așa deoarece sunt pretențioasă la materiale și este aproape imposibil să găsesc textilele pe care mi-le imaginez, sau care se potrivesc la o anumită temă, asa că, din păcate trebuie să mă rezum la ceea ce găsesc pe piață. După ce cumpăr, îmi definitivez ideile, schițele, apoi trec la realizarea prototipurilor.
Trenduri
Așa cum se întâmplă în întreaga lume, moda sustenabilă a câștigat popularitate și în România. Consumatorii sunt mai conștienți și caută piese timeless sau produse din materiale reciclate sau organice. Alte trenduri ar mai fi hainele vintage și cele inspirate din decenii trecute, sau pe de-o parte îmbrăcăminte unisex pe de altă extremă piese care evidențiază foarte bine silueta feminină.
Relația oamenilor cu moda
În general oamenii caută haine cât mai comode cu care să își poată desfășura activitatea de zi cu zi iar pasionații de modă caută piese cu care să își exprime cât mai bine identitatea. În ultimul deceniu, de când moda a devenit mai accesibilă în România, odată cu apariția tot mai multor magazine online, s-au accentuat influențele internaționale. Din fericire, s-a observat și o creștere a interesului pentru moda locală și designeri români. Consider însă că mai sunt multe de învățat, deoarece deocamdată românii adoptă trenduri făra discernămant și nu caută autenticitate.
Cum îți alegi tu hainele
Cand mă uit la o haină mă gândesc dacă o să îmi placă la fel de mult și peste câțiva ani, încerc să evit piesele vestimentare efemere din categoria micro-trendurilor. De altfel, pentru mine este important ca o haină să aibă un croi bun, care să îmi avantajeze conformația corpului, să fie realizată din materiale cât mai calitative/naturale, iar la nivel de mesaj, aleg hainele care transmit un rafinament aparte.
Frumosul & clișeele lui
Frumosul pentru mine începe cu respectul față de tot ceea ce ne înconjoară, față de corpul nostru, față de natură, față de oamenii din jurul nostru. Dintr-o altă perspectivă, pentru mine înseamnă eleganță. Aș spune că simetria sau acuratețea cromatică sunt clisee ale frumosului.