Roxana Chirițoiu: Pentru a stimula civismul, avem nevoie de o educație civică robustă și de crearea unor oportunități accesibile pentru implicare

Roxana Chirițoiu: Pentru a stimula civismul, avem nevoie de o educație civică robustă și de crearea unor oportunități accesibile pentru implicare

Societatea civilă din România este mai activă, mai conectată și mai diversificată ca niciodată, crede Roxana Chirițoiu, Project Manager al Future Summit, platformă de conversații regională pe teme de viitor și sustenabilitate, precum și Project Coordinator al Climate Change Summit. Roxana este și Board Member la Rethink Romania și anul acesta face parte din Juriul Galei Societății Civile, un proiect The Institute, care are loc marți, 26 septembrie, la Ateneul Român. 

Experiența de jurat în cadrul GSC a fost ca o imersiune în universul faptelor bune, povestește Roxana. 

”A fost o oportunitate de a vedea diversitatea și complexitatea problemelor cu care se confruntă România, dar și soluțiile inovatoare propuse de societatea civilă. M-a lăsat cu un sentiment de optimism și inspirație”, spune Roxana.

Ce spun lucrările înscrise despre socitatea civila din România în 2023 și cum se poate antrena civimul, povestește Roxana mai mult în rândurile de mai jos:

 

Cuvântul anului pentru societatea civilă din România

Cuvântul anului pentru societatea civilă din România, în opinia mea, este "reziliență". Într-un context plin de provocări, marcate în principal de transformări socio-politice, reziliența definește capacitatea noastră de a ne adapta și de a continua să luptăm pentru un viitor mai bun.

Societatea civilă din România în 2023 este mai activă, mai conectată și mai diversificată ca niciodată. A crescut în complexitate, implicându-se într-o gamă largă de probleme, de la educație și sănătate până la drepturile omului și schimbările climatice. În ultimii ani, am observat o creștere a inițiativelor de advocacy și o mai mare deschidere din partea autorităților de a colabora cu ONG-urile și cu alte entități ale societății civile.

 

Tradiția Galei Societății Civile 

Gala Societății Civile este un moment de recunoaștere și validare a eforturilor extraordinare depuse de indivizi și organizații, un moment de bilanț și de inspirație. Este, de asemenea, o ocazie de a oferi oportunități de implicare și de a invita oameni noi să ia parte la schimbare.

 

Experiența de jurat la Gala Societății Civile

O experiență de imersiune în universul faptelor bune și al inovației sociale. A fost o oportunitate de a vedea diversitatea și complexitatea problemelor cu care se confruntă România, dar și soluțiile inovatoare propuse de societatea civilă. M-a lăsat cu un sentiment de optimism și inspirație.

 

Provocări în 2023

O provocare palpabilă și ce are potențialul de a amenința însăși existența multor actori din societatea civilă este legată de modificările fiscale care influențează mecanismele actuale de sponsorizare. Responsabilitatea colectivă a societății este să nu rămână pasivă și să reacționeze în acest moment vital pentru viitorul societății civile.

 

Criteriile pe care le urmărești

Criteriile cele mai importante pentru mine sunt legate de rezultatele pe termen lung. Sunt interesată de proiecte care oferă soluții scalabile și care pot fi replicate pentru a genera un impact mai mare.

 

Ce spun lucrările înscrise despre implicarea socială din România

Am fost profund impresionată de nivelul de creativitate și inovație prezent în multe dintre proiectele înscrise. M-a surprins plăcut diversitatea soluțiilor propuse și m-a făcut să realizez cât de mult potențial există pentru schimbare pozitivă în România. 

Proiectele înscrise reflectă o creștere a implicării sociale și un interes crescut pentru problemele comunității. Ele arată că, atunci când sunt oferite oportunități, oamenii sunt dispuși să se implice și să contribuie la schimbare.

 

Cum se vede munca ONG-urilor din România 

ONG-urile din România în 2023 sunt mai agile, mai adaptabile și mai conectate la nevoile comunității. Ele joacă un rol crucial în crearea de oportunități pentru implicare și în abordarea problemelor complexe ale societății; au devenit actori cheie în formularea politicilor publice și în mobilizarea comunităților. Munca lor este mai vizibilă ca niciodată.

 

De ce e nevoie pentru a antrena civismul în România

Pentru a stimula civismul, avem nevoie de o educație civică robustă și de crearea unor oportunități accesibile pentru implicare. Civismul trebuie să fie la îndemâna tuturor, nu doar a celor deja angajați în activități civice.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related