[Spațiul necesar] Mihaela Bordeianu: Este necesară o planificare urbană mult mai eficientă pentru a evita poluarea, congestia și dezvoltarea necontrolată. Este necesară mai multă cultură și artă în spațiul public

[Spațiul necesar] Mihaela Bordeianu: Este necesară o planificare urbană mult mai eficientă pentru a evita poluarea, congestia și dezvoltarea necontrolată. Este necesară mai multă cultură și artă în spațiul public

Casele aglomerate în care am copilărit unii dintre noi, cu mobilier masiv și mese mari în centrul camerei de zi, au fost progresiv înlocuite cu spații de locuit mai aerisite, cu zone pentru depozitare ascunse. În ultimii ani, arhitecta de interior Mihaela Bordeianu spune că a crescut interesul românilor pentru combinațiile de design interior minimaliste, austere, centrate pe utilizarea eficientă a spațiilor în care locuiesc și muncesc. Totodată, clienții cu care lucrează ea cer soluții flexibile, mobilier modular și zone de stocare inteligente.

Mulți dintre cei care apelează la serviciile unui specialist abuzează, însă, de reviste sau platforme precum Pintrest și adună prea multe idei, din stiluri diferite. Astfel, pot apărea confuzii legate de amenajarea finală, dar și așteptări nerealiste.

Arhitecta Mihaela Bordeianu face parte din biroul iungostudio și vorbește în continuare despre stilurile de design pe care le preferă românii și despre trendurile din amenajările interioare. În plus, tot de la ea aflăm de ce oamenii preferă să lucreze cu un specialist, atunci când vor să creeze un nou spațiu de locuit, de lucru sau de servicii publice.

"Colaborarea cu un designer de interior este văzută tot mai frecvent ca o investiție esențială, deoarece noi aducem expertiză în planificarea și coordonarea spațiului, în selectarea coerentă și corecta a mobilierului, a iluminatului și a accesoriilor".

 Mai multe despre frumusețe, spațiu și locuire, în rândurile de mai jos:

 

Drumul către arhitectură

În clasele pregătitoare îmi plăcea foarte tare să construiesc machete de tot felul. Am descoperit că pot să desenez în scoala generală, atunci când studiam în orasul Perugia, Italia. Crezul profesoarei de desen de la vremea respectivă era ca există o sămânță de artist/ pictor în fiecare dintre noi.

În momentul acela detestam desenul sau mă consideram lipsită de pricepere. La scoala însă eram obligați să producem tot felul de lucrări, asa că, după ceva plânsete și multă frustrare, am reușit să redau, într-un mod care ne-a surprins atat pe mine cât si pe părinți, o fresca celebră a pictorului italian Giotto.
Astfel s-a deschis apetitul și în timpul liber cel mai des încercam sa redau cât mai bine tot felul de imagini din reviste.

Revenind în țară, ieseam des cu amicii pe biciclete să admirăm tot felul de clădiri vechi. Am început ușor, usor să cochetez cu gandul de a deveni arhitect, așa c-am mers la cursuri de pregatire și în final am alessă urmez Facultatea de Arhitectura de Interior din cadrul UAUIM.

 

Amprenta ta

Mă regasesc des inspirandu-mă din modernismul și rationalismul Italian, din stilul Art Deco, din Neo Brutalism și din minimalismul japonez.

 

De unde vine inspirația în creația de design de interior

Inspirația vine uneori din filme, alteori din călătorii, cel mai des din reviste sau cărți. În momentele de blocaj mă opresc cu totul pentru cateva ore si schimb decorul, de obicei făcând sport sau socializând.

 

Cum te găsesc clienții

Până acum nu am investit foarte mult în promovare, clienții au apelat la serviciile mele prin recomandări de la prieteni/ colegi sau prin paginile mele de social media.

 

Cele mai importante învățături de până acum

Având o voce internă foarte critică, cred că cel mai valoros a fost cnd am descoperit că am nevoie de blândețe și acceptare în practica mea de zi cu zi; mă aflu într-un proces constant de reprogramare a propriilor definiții despre disciplină.

Am ales aproape mereu ca mentori persoane care m-au inspirat și mă inspiră și care sunt dispuse să mă ghideze și să-mi ofere feedback constructiv, care mă ajută să-mi dezvolt abilitățile de comunicare, de leadership și de gestionare a stresului. Aceste persoane au fost fie colegi de muncă, prieteni, arhitecti sau chiar cativa autori și influenceri internaționali pe care-i urmăresc cu interes.

Procesul meu de învățare se metamorfozează constant, mă păstrez deschisă noilor metode, tehnologiilor și abordărilor care-mi pot îmbunătăți calitatea și eficacitatea procesului de lucru și de învățare.

 

Proiecte importante din acest an

Momentan fac parte din biroul iungostudio iar pentru mine cel mai important proiect la care lucrez anul acesta este extinderea și reamenajarea unei case în Hampstead, Londra. Execuția va începe curând, beneficiarul este unul înțelegător, pasionat de artă. Parterul casei este ambianță mea preferată: aici, un perete șerpuit de sticlă de la podea până în tavan va servi drept limită, asemănătoare unei perdele, între interior și grădină.

Construcția casei va respecta cele mai înalte standarde de eficiență energetică și va implementa tehnologii durabile, precum încălzirea pe bază de pompe de căldură, sistemele de drenaj durabile și colectarea apei pluviale.

 

Ce înseamnă acum designul interior în România

În România anului 2023, designul interior a evoluat semnificativ și a devenit o preocupare importantă pentru mulți oameni și business-uri. Se simte o creștere continuă a interesului pentru aspectul și funcționalitatea spațiilor interioare; consider ca este un domeniu în plină ascensiune.
În general, românii au o atitudine un pic mai pozitivă și deschisă față de colaborarea cu noi, arhitectii si designerii, și cred că aceasta se datorează mult creșterii conștientizării asupra beneficiilor pe termen lung ale unui spațiu interior executat în mod profesionist, de către un expert.

Chiar si asa, exista încă, din pacate, o buna parte care face compromisuri nefericite, costurile și neîncrederea fiind un factor limitativ.

Sigur, datorită accesului la diverse surse de inspirație, românii au devenit într-adevăr mai deschiși, mai interesati, însă mulți din cei care abuzează de reviste sau anumite platforme, precum Pinterest ajung să adune prea multe idei din stiluri și surse diferite, ceea ce poate duce la confuzii colosale uneori în ceea ce privește amenajarea finală. Pe de-o parte se creează așteptări nerealiste în ceea ce privește costul, timpul și resursele necesare. Pe de altă parte, există presiunea de a se conforma trendurilor și standardelor estetice prezentate, clienții simțind că trebuie să adopte un anumit aspect sau un anumit stil pentru a fi considerați "în pas cu vremurile".

Pentru a utiliza eficient revistele, Pinterest sau alte platforme de inspirație pentru amenajari, recomand beneficiarilor să-și stabilească obiective clare și să colaboreze cu experți (pe care i-au și cercetat în prealabil) pentru viziuni profesioniste și așteptări realiste.

 

Colaborarea cu un arhitect de interior

Colaborarea cu un designer de interior este văzută tot mai frecvent ca o investiție esențială, deoarece noi aducem expertiză în planificarea și coordonarea spațiului, în selectarea coerentă și corecta a mobilierului, a iluminatului și a accesoriilor. În cazul business-urilor Horeca, proprietarii înțeleg din ce în ce mai clar importanța designului interior pentru atragerea clienților și crearea unei atmosfere plăcute.
In alta ordine de idei, există un interes crescut pentru inovație și tehnologie. Soluțiile smart, precum ar fi iluminatul inteligent, sistemele de automatizare și tehnologiile ecologice pentru locuințe sau spații comerciale sunt din ce în ce mai căutate.

 

Ce își doresc oamenii de la spațiile în care trăiesc, lucrează

Preferințele variază în funcție de gusturi personale, necesități și scopuri, însă ca aspecte comune în ultima vreme am întâlnit tot mai des interes pentru functionalitate, personalizare, estetică, siguranță, confort, tehnologie și eficienta energetică.

 

Cele mai cerute concepte

Românii apreciază o gamă variată de stiluri de design interior, printre ele cel minimalist, scandinav, industrial, clasic, eclectic. Uneori introduc în amenajari chiar și elemente de design tradițional românesc.
Culorile neutre și pastelate sunt preferate în continuare, deoarece confera senzația unei atmosfere luminoase, spațioase și plăcute. De asemenea, beneficiarii tind tot mai mult către soluții flexibile și adaptabile, mobilier modular și soluții de stocare inteligente.

 

Cu ce au fost înlocuite casele comuniste în ultimii 30 de ani

Cum spuneam, există o creștere predominantă a interesului pentru arhitectura minimalistă, austeră și pentru utilizarea eficientă a spațiului. Tendința generală a fost o încercare de a transforma clădirile în locuințe și spații urbane mai moderne, cu accent pe dezvoltarea durabilă și estetică contemporană.
Din păcate, în foarte multe cazuri s-au luat decizii nefavorabile pentru dezvoltarea urbană sustenabilă și estetică din cauza lipsei reglementărilor adecvate, a conștiinței istorice și culturale (vorbim aici și lipsa de educație în arhitectură), din cauza corupției și a presiunii de dezvoltare rapidă, urmărind câștigul financiar excesiv. Toate acestea au condus în foarte multe cazuri la distrugerea patrimoniului arhitectural și cultural.

 

Trendurile de acum în design de interior

Designul tactil, intervențiile monolitice și formele organice, fluide continuă să fie relevante deoarece cu cât avem mai multe influențe digitale în viața noastră, cu atât dorim mai mult ceva fizic care să ne trezească simțurile.

Lucrul de acasă a devenit o realitate pentru mulți dintre noi și asta a determinat o creștere a cererii pentru spații de lucru echilibrate, ergonomice și confortabile și de asemenea pentru spații de relaxare generală (meditatie, citit, wellness, spa).

Stilul de amenajare minimalist japonez constituie centrul unei profunde fascinații, și cred că acest magnetism nu va păli prea curând. Ne simțim atrași de întreaga filozofie japoneză datorită valorilor și principiilor sale, ce promovează un mod de viață simplu, armonios, respectuos față de natură și față de ceilalți, precum și dezvoltarea personală și spirituală.

Cu toate acestea, pe o “autostrada” paralela, observ o foarte ușoară tranziție către maximalism, după ani de zile în care s-a căutat stilul minimalist perfect. Senzația de confort și “decorul dopamina” încep gradual să își facă simtita prezența.

Maximalismul va reintroduce lent în amenajari culorile mai îndrăznețe, mai tari, mai energice, iar apariția amuzamentului în spații se va face prin multitudini de patternuri, în special patternuri cu inspirație din formele geometrice ale anilor '60. Se simte tot mai mult nevoia de artă și expresie personală și astfel posterele, picturile și accesoriile sunt din ce în ce mai în voga.

 

Cum vezi tu în viitor spațiul public

Pentru regândirea și transformarea spațiului public în România, nevoia stringentă rezidă într-o mai bună colaborare intre factorii de decizie – reprezentanti institutionali, arhitecți, urbanisti, comunități locale. Este important să mergem de la general la particular și să nu pierdem din vedere întregul, obiectivul general, atunci când dezvoltăm în spiritul sustenabilității și al creșterii calității vieții în orașe.

Educarea publicului cu privire la beneficiile unui spațiu public bine conceput și implicarea activă a cetățenilor în procesul decizional sunt esențiale pentru a crea spații comune de calitate și adaptate nevoilor comunității.

Este necesară mai multă cultură și artă în spațiul public pentru a facilita interacțiunea socială și coeziunea comunitară. De asemenea, este super necesară o planificare urbană mult mai eficientă (aș adăuga și simpatică) pentru a evita poluarea, congestia și dezvoltarea necontrolată, pentru a îmbunătăți calitatea vieții și a promova sănătatea fizică și mentală a locuitorilor.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related