#Unfinished. Avisek Majumdar: Una dintre binecuvântările acestor ani dificili este creșterea conștientizării în privința bunăstării mentale și emoționale

#Unfinished. Avisek Majumdar: Una dintre binecuvântările acestor ani dificili este creșterea conștientizării în privința bunăstării mentale și emoționale

Nici măcar un profesor de Yoga nu are mereu o stare calmă și pozitivă. Lumina și umbra există în tandem, iar meditația, rugăciunea și observarea negativității ne ajută să navigăm prin lume, explică Avisek Majumdar.

Profesor de Yoga, practician Ayurveda și consultant organizațional de well-being, Avisek vrea să împărtășească puterea tămăduitoare a practicilor Yoga indiene tradiționale. El spune că ultimii ani mai dificli au adus mai multă deschidere către bunăstarea mentală și emoțională, lucru care i-a permis și lui să ajungă la mai mulți oameni.

Practicile de well-being nu mai sunt doar un hobby, crede Avisek, ci o necesitate. Ele îi ajută pe oameni să rămână ageri și rezistenți în vremuri incerte.

Avisek va împărtăși din experiența sa la UNFINISHED, festivalul multidisciplinar ce va avea loc între 22 și 24 septembrie. Cei 3141 de participanți la eveniment vor fi selectați dintre cei care aplică prin formularul de înscriere.

Citește mai departe pentru a afla cum abordează el tema din acest an, "Silence", dar și ce mesaj ar pune pe un panou în centrul Bucureștiului.

 

Momente cheie în dezvoltare

Odată ce devii profesor, rămâi pentru totdeauna elev. În viața unui profesor de Yoga, „a învăța“ este un companion constant, deși mare parte din ceea ce înveți are loc prin auto-observare și prin contemplarea învățăturilor transmise de yoghinii dinaintea ta. Pe măsură ce am continuat să parcurg acest drum, m-am simțit atras în mod natural de alte ramuri ale conceptului de well-being și am început să le împărtășesc prin munca mea. Yoga și Ayurveda formează o alianță puternică, una care, odată înțeleasă și pusă corespunzător în practică, poate oferi soluții la multe dintre provocările stilului modern de viață.

Yoga și Ayurveda fac parte din mine și fiecare aspect al vieții mele reflectă direct sau indirect principiile acestor științe antice ale stării de bine, ale ideii de well-being.

 

Unfinished: gândurile și așteptări

Iubesc cu adevărat conceptul de „neîncheiat“. Cred cu tărie că evoluția noastră nu se definește printr-un substantiv, ci printr-un verb. Ne aflăm cu toții într-o călătorie eternă spre devenire, îmbrățișând starea în care suntem în orice moment. Simt că festivalul reflectă această filozofie într-un mod simplu și ușor de înțeles.

Anul trecut, m-am simțit fantastic la festival, interacționând cu indivizi plini de viață, cu atitudini pozitive și minți deschise, pregătiți să exploreze atât la nivel interior, cât și exterior.

Abia aștept să cunosc și mai mulți oameni dinamici și să creăm împreună experiențe folosind sunetul și liniștea sau, așa cum aș spune eu, sunetul liniștii!

 

Tema festivalului: Silence

În limba engleză, „silent“ (tăcut) și „listen“ (ascultă) sunt două cuvinte formate din aceleași litere. Cu cât suntem mai deschiși și îmbrățișăm liniștea din noi înșine, cu atât ne vom crește abilitatea de a asculta. Filozofia Yoga pune accent pe faptul că liniștea este limbajul armoniei. În liniște, ne putem conecta cu potențialul nostru. În Karma Yoga (Yoga Acțiunii) există principiul „acțiunii în inacțiune și al inacțiunii în acțiune“. Acesta poate fi aplicat și când vine vorba de liniște. Trăim într-o lume gălăgioasă, atât în exteriorul nostru, cât și în interior. Prin cultivarea liniștii reușim să creăm o oază de liniște și pace în noi înșine. Capacitatea aceasta de a deține liniște interioară este ceea ce deosebește un lider vizionar de unul obișnuit. De-a lungul istoriei, multe inovații tehnologice au aparținut unor indivizi contemplativi, care aveau o abilitate extraordinară de „a asculta liniștea interioară“.

Pentru a înțelege liniștea, trebuie să înțelegem esența înțelepciunii elementelor. Fiecare atom din univers este infuzat cu înțelepciune și fiecare element – pământ, apă, foc, aer și eter – poartă înțelepciune infinită în sine. Se spune că liniștea este limbajul creatorului nostru. În cuvinte mai simple, tot ceea ce ne înconjoară își va dezvălui înțelepciunea mai profundă. Totodată, trăim și sub influența constantă a contrariilor în această lume a dualității. Mintea condusă de ego aleargă după zgomot, caută mereu recunoaștere și își proclamă identitatea. Dar, în adâncul nostru, există un spațiu încă neatins de această dualitate. Până când nu ne găsim drumul spre acel loc, poate fi o adevărată provocare să evităm zgomotul. Vestea bună e că ne putem educa și ne putem conecta cu această putere inerentă prin practici cum ar fi Yoga, care cuprinde tehnici potrivite corp-respirație-comportament. Liniștea poate avea un efect profund terapeutic și, de-a lungul vremii, a fost recomandată ca medicament pentru minte de tradițiile Yoga și cele ale misticismului. Este timpul să ne hrănim din când în când cu „liniște conștientă“.


Avisek cu Bogdan, care va susține Gong Baths în cadrul sesiunilor de meditații de la UNFINISHED

 

Impactul ultimilor ani

Efemeritatea este o binecuvântare. În fiecare etapă a evoluției umane ne-am confruntat cu provocări asemănătoare, cu toate că sub înfățișări diferite și prin mijloace asemenea.. Cu toate astea, în străfundurile sale, psihicul nostru rămâne mai mult sau mai puțin la fel, iar modul în care ne raportăm la viață urmează principiile eterne de a căuta plăcere și de a evita durerea. Ultimii ani nu au fost diferiți din punctul ăsta de vedere. Am făcut tot ce mi-a stat în putință să-mi păstrez calmul câtă vreme am trecut prin vremuri tulburi. Din fericire, munca mea și-a schimbat modul de a se manifesta, permițându-mi să ajung la mai mulți oameni prin intermediul cursurilor online, a workshopurilor și a ședințelor de terapie Yoga. Una dintre binecuvântările care s-au desprins din acești ani dificili este conștientizarea tot mai mare a stării de bine atât din punct de vedere mintal, cât și emoțional. Cred cu tărie că, împreună, Yoga și Ayurveda pot deveni niște instrumente puternice pentru a răspunde nevoilor acestor timpuri nesigure.

 

Atitudinea pozitivă și motivația

Sincer, nu am întotdeauna o atitudine pozitivă. Cu toate astea, când apare negativismul, eu îl „observ“. Nu cred în existența unei minți lipsite de negativism, pentru că lumina și umbra coexistă. Ceea ce mi se pare realizabil – și ceea ce învăț, propovăduiesc și încerc să pun în practică cât mai bine posibil – este să observ și să accept negativismul când predomină. Când simt că se cutremură pământul de sub mine, mă las purtat de învățăturile pe care le-am primit de la Gurul meu. Mă rog, meditez, fac plimbări lungi și savurez un pahar de vin alături de prieteni buni. Când îmi permite timpul, mă relaxez și meditez și prin intermediul fotografiei.

 

Yoga: preconcepții și așteptări realiste

Două dintre cele mai comune preconcepții despre Yoga ar fi acestea: în primul rând, că este doar o formă de fitness; în al doilea rând, că o persoană trebuie să aibă flexibilitate ca să practice Yoga. Vorba zicalei, „dacă nu știi unde vrei să mergi, n-o să știi niciodată dacă ai ajuns la destinație“. Cineva ar trebui să se întrebe încontinuu de ce vrea să încerce Yoga și ce beneficii își dorește să experimenteze psihic, mintal, emoțional, în relațiile sale și cu sinele superior. Odată ce ne înțelegem intențiile, e de preferat să căutăm îndrumarea unui profesor de Yoga competent, care ne poate indica durata călătoriei și momentele importante care ne marchează progresul. Relaxarea este deseori un moment important în practicarea Yoga. Ar trebui să ne dorim să dobândim un corp lipsit de durere și o minte lipsită de griji. Relaxarea duce la o înțelegere mai profundă a propriei persoane, ceea ce ajută la stabilirea priorităților referitoare la obiective și dorințe. Sănătatea este rezultatul armoniei interioare, iar Yoga asta aspiră să facă, să creeze acea armonie.

 

Consultant de well-being

Oamenii sunt fundația oricărei companii. Regula de aur este: „dacă o companie are grijă cum trebuie de angajații săi, aceștia vor avea grijă de produs și de profit“. Un adult obișnuit petrece o mare parte din zi la muncă, fie într-un birou, fie lucrând de acasă. Sustenabilitatea unei companii nu depinde doar de crearea unor produse inovatoare, ci și de cât de bine hrănește mintea și emoțiile oamenilor săi. În vreme ce pachetele salariale, mașinile de serviciu și accesul în diferite cluburi pot crește pe moment motivația, un mediu de lucru cu adevărat pozitiv e creat prin înțelegerea nevoilor fundamentale ale corpului uman, prin înțelegerea minții și a emoțiilor. De aceea programele regulate de well-being sunt la fel de importante ca departamentele de cercetare, de dezvoltare sau de vânzare și de marketing. Sunt norocos să colaborez cu unele dintre cele mai ascuțite minți, care abordează domeniul resurselor umane cu umanitate și compasiune.

Pentru aceste companii, programele corporative de well-being depășesc o simplă listă de lucruri care trebuie bifate; acestea implică realizarea unor experiențe personalizate de well-being pentru angajații lor. Asemenea experiențe îi ajută pe angajați să se relaxeze, să se refacă și să se conecteze din nou cu propria creativitate și să-și recapete entuziasmul.

Conceptul de well-being nu mai este doar subiectul unor cluburi sau al unor retreat-uri într-o destinație exotică; este o intervenție serioasă și sustenabilă de wellness pentru a menține agilitatea și anduranța forței de muncă în aceste timpuri incerte.

 

Yoga în România

De-a lungul celor 15 ani în care am stat în România am observat o schimbare semnificativă referitoare la modul cum e percepută și acceptată Yoga. A fost o vreme când Yoga a fost prost înțeleasă, fiind percepută drept un cult sau o practică ezoterică din Est. Cu toate acestea, acum Yoga a devenit un termen familiar printre iubitorii de fitness din România și „Yoga posturală“ a câștigat popularitate drept o metodă de a te menține în formă.

Cu toate astea, cred că o înțelegere cuprinzătoare a ceea ce înseamnă Yoga nu a obținut încă o acceptare largă în cadrul societății. Ultimele cercetări în domeniul neurofiziologiei, al epigeneticii și al psihologiei bazate pe legătura dintre minte și corp scot în evidență importanța menținerii unei stări de bine mentale și emoționale alături de sănătatea fizică pentru a accesa pe deplin potențialul uman. Un lucru care-mi dă speranță e deschiderea generației mai tinere și a intelectualilor, care sunt pregătiți să învețe și să îmbrățișeze Yoga drept o practică integratoare a corpului și a minții și să o încorporeze în stilul lor de viață.

 

Un mesaj pe un panou publicitar din centrul Bucureștiului

„Acasă“ e un sentiment, nu un loc. Vă doresc să vă găsiți casa din voi înșivă.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related