Bijuteria contemporană leagă România și Republica Moldova din 18 august. La Chișinău ajunge Romanian Jewelry Week, într-o ediție specială, la care vor participa 50 de artiști și designeri români și internaționali din România, Republica Moldova, Italia, SUA, Franța, Portugalia, Germania, Ucraina, Coreea de Sud. Vor exista și două expoziții capsulă organizate de Slovenian Jewelry Week și Legnica Silver Festival din Polonia.
Lucienne Buga este unul dintre artiștii care vor reprezenta Republica Moldova la primul proiect de colaborare din domeniul bijuteriei contemporane, dintre România și Moldova. A studiat desginul de bijuterie în școli din mai multe orașe ale lumii, printre care Școala de Bijuterie Contemporană Assamblage de la București.
"Sunt inspirată de transformările pe care le resimt asupra mea în urma meditației pe care o practic. Mă inspir din natură. În natură e multa dragoste, dar trebuie să o simți. Dacă sădești un pom sau o floare, vor dori să mulțumească cumva, prin formă sau expresie, mirosuri, culori".
Lucienne Buga povestește în continuare despre relația sa cu bijuteria contemporană și despre colecția pe care o prezintă la Romanian Jewelry Week de la Chișinău, ce are loc între 18 și 31 august la Muzeului Național de Istorie a Moldovei.
Relația ta cu bijuteria contemporană
Povestea mea in Bijuteria Contemporană a început odată cu nevoia mea de a mă exprima în public. Talentul este dat ca să fim admirați, dar asta are un cost. Și datorită faptului că sunt o fire expresivă, mi-am creat un teren de joacă cu o eroină principală și spectatori în cadrul căruia sa mă pot exprima. Pentru mine viața de farmacist e cam prozaica, dar nu am obicei să renunț la planuri eșuate, doar le păstrez într-un colț. Știu că într-o zi, îmi va fi de folos și această experiență. Aveam 38 de ani, când am decis să mă transform, și să abordez viața construind-o ca o poezie a expresiei vizuale dând un sens mai aproape de adevărul expresiv unic și original pe care îl regăsesc în diferite realități ce ne surprind emoțional.
Etapele de formare
Am participat la diferite workshop-uri din București (Assamblage JS), Florența (Alchimia Contemporary JS), Barcelona (Porțelan Jewelry”137degrees Artistic Studio”). Am făcut studiile la colegiu tehnic din Chișinău "Mondostud -Art". Toate au avut un mare impact asupra propriei mele viziuni despre Artă în Bijuteria Contemporană. Mentorii mei sunt David Sandu (Assamblage -Școală de Bijuterie Contemporană) Ruudt Peters (Amsterdam Profesor Alchimia Contemporary Jewellery School Florence).
Primele creații
Primele bijuterii create au fost cercei in forme de aripi denumite „Sărutul fluturașilor”. Eram elevă la colegiu tehnic „MondoStud-Art”, din Chișinău, dar in paralel studiam la institutul de Arte din București „Assamblage” , tehnici noi in domeniul bijuteriei Contemporane cu David Sandu. Fluturii mă atrag prin toată existența lor, sunt complecși și totodată simpli.
Ce te inspiră în prezent
Sunt inspirată de transformările pe care le resimt asupra mea în urma meditației pe care o practic. Mă inspir din natura. În natură e multa dragoste, dar trebuie să o simți. Dacă sădești un pom sau o floare, vor dori să mulțumească cumva, prin formă, sau expresie, prin adiere, mirosuri, culori și flori sau fructe. Frumosul face parte din mine.
Amprenta ta
Să combin lucruri care aparent par sa nu sa se combine intre ele.
Materiale și tehnici
Îmi place sa folosesc materiale atipice pentru bijuterii si să le combin în mod original cu metal sau ceva rar utilizat . De exemplu: os cu foita de aur, rășina cu metal, ceramică cu mărgele, piele cu lut polimetric și cu păr de cal. De ce ? Pentru ca așa descopăr moduri noi de exprimare și sunt pasionata de acest joc al imaginației. Tehnici preferate nu am , cu cât mai diverse cu atât mai bine.
Colecția cu cel mai mare succes
„The Human Soul “ făcută din oase și acoperite cu foița de aur. Aici am o coroana „Pshiheea Up and Down“ si multe femei au probat-o. Prin această bijuterie am simțit că le-am oferit o părticică din iubirea pe care o am in mine.
Clienții tăi
Clienții mei sunt cei care pot aprecia o bijuterie pentru stilul ei libertin și unic. Cred că ar trebui să se simtă liberi și frumoși sau mândri că au înțeles un simbol al creației inspirate de iubire.
Etapele de creație a unei noi bijuterii
La început a fost cuvântul, apoi a urmat procesul întreg de viață și Iubirea. Exact asta fac și eu. Mă întreb care este cuvântul pe care vreau să-l simt și are cel mai mare impact la moment? După, urmează să identific ce material voi folosi, ca să-mi exprime cel mai bine colecția? Apoi definesc tehnici care construiesc colecția.
Partea cea mai frumoasă a muncii tale
În paralel fac multe alte bijuterii, care au alt sens și pot da alt nume sau direcție ideii inițiale. Partea frumoasă este că mă autodefinesc într-un continuu proces și realizez că, Dumnezeu atât de mult mă iubește, încât mă lasă sa fac ce vreau eu, in acesta viață.
Evoluția designului de bijuterie în Republica Moldova
Eu sunt conectată la arta modernă, istoricii în artă pot descoperi și influențe ale tradiției moldovenești, pentru că este normal să fim influențați. Schimbările în lumea bijuteriei moderne sunt date de cei mai apreciați bijutieri care participă la expoziții și târguri. Este mai degrabă o continuitate în diversitate.
Trendurile de acum
Artiștii caută materiale noi sau vechi, dar care pot da expresii ce spun o poveste. Supraestimare este greu de găsit în domeniul expresiei artistice, care în general ori fabulează ori simplifică.
Participarea la Romanian Jewelry Week de la Chișinău
Colecția care va fi expusă la Romanian Jewelry Week de la Chișinău se numește „Svatmani”. Acest cuvânt e preluat din filosofia tantrică și sensul inițial este - a te exterioriza pentru a cunoaște Lumea, Creația și a reveni la SINE. Îmi reprezint țara și mă simt responsabilă de acest fapt și nu știu cum să-mi exprim emoțiile, la cât de fericită sunt. Va fi o întâlnire surprinzătoare pentru cei care vor să poarte o bijuterie unicat, pentru a se scoate în evidență și a provoca privitorul la admirație și contemplare.
Planurile tale mai departe anul acesta
Să iubesc și să înțeleg lumea din jur. Să o înțeleg din mai multe puncte de vedere. Să mă cunosc mai bine, călătoriile înspre noi înșine prin meditație pot fi la fel de fascinante ca plimbările prin lume. Planul este să-mi ridic aripile interioare, ca să-mi urmez visele.