[Drumul spre Cannes] Alexandra Chipăilă: Într-o lume în care individualismul și competiția sunt adesea promovate, am învățat să ne îndreptăm atenția către colaborare și solidaritate

[Drumul spre Cannes] Alexandra Chipăilă: Într-o lume în care individualismul și competiția sunt adesea promovate, am învățat să ne îndreptăm atenția către colaborare și solidaritate

Conexiunile, oamenii, lecțiile creative contează mai mult decât premiile. Asta a descoperit la Cannes Lions Alexandra Chipăilă, Communications Consultant la Rogalski Damaschin. Alexandra a fost selectată la Roger Hatchuel Student Academy, în urma programului The Alternative School for Creative Thinking. 37 de studenți din 29 de țări diferite s-au reunit la Cannes Lions, s-au întâlnit cu leaderi ai creativității globale, au participat la workshop-uri, au rezolvat briefuri și au schimbat idei și perspective fresh asupra comunicării. 

”Am avut parte de sute de “aha moments”, am văzut campanii premiate și am primit sfaturi de viață și de carieră prețioase. Am ascultat povești inspiraționale care m-au făcut să privesc diferit succesul și am înțeles puterea perseverenței, a muncii cu sens și a importanței ascultării instinctului”, povestește Alexandra.

Alexandra Chipăilă este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București și în prezent studentă la master în cadrul aceleiași facultăți. Povestim cu ea despre impresiile de la Cannes, lecțiile creative, descoperirile de la festival și experiența de la The Alternative School for Creative Thinking, care a ajutat-o să ajungă acolo. 

 

Înscrierea în programul #TheAlternativeSchool

La The Alternative School am ajuns printr-o bursă oferită de Rogalski Damaschin PR unde sunt Communication Consultant. M-a bucurat foate mult această oportunitate, mai ales că știam ce boost în carieră îți poate oferi această școală, atât prin insighturile de la cursuri, cât și prin cunoașterea oamenilor din industrie care vin acolo fie ca studenți, fie ca speakeri. Este un safe space unde vorbim despre dinamica din industrie, despre trenduri și împărtășim unii cu alții idei, sfaturi, într-un stil informal și relaxat.

 

Experiența

Exact așa cum mă așteptam, minunată! Energia oamenilor a fost molipsitoare. Rezolvarea briefului pentru #TalentBet, unde m-am calificat pe locul al doilea, mi-a oferit șansă să mă perfecționez când vine vorbade strategie. In plus, aplicatia pentru Roger Hatchuel Academy de la Cannes Lions, unde am primit un brief creativ pentru United Nations, mi-a adus mie și echipei primul loc și șansa de a implementa campania la nivel global.

The Alternative School a dat startul unor experințe memorabile în viața mea și mi-am dat seama că aceste cursuri sunt singurele care aduc aminte de experiența de la Cannes: îți oferă oportunitatea de a face networking, îți oferă trenduri și informații din industrie și sentimentul că faci parte dintr-o trupă mare și unită de creativi.

 

Învățături

În primul rând curajul. Mereu am trăit cu impresia că sunt alții mai buni decât mine și ce rost ar avea să mai aplic pentru diferite concursuri, căci oricum nu am șanse să câștig. Dar, în lumea creativă, este loc pentru fiecare. Este important să ai încredere în tine și să te înscrii în cât mai multe competiții, chiar dacă, evident, nu le vei câștiga pe toate. Vei învăța să te perfecționezi, să te organizezi, să lucrezi în echipă, să citești mai bine brieful și să îți pui creativitatea la treabă.

În al doilea rând, datorită curajului căpătat în prima fază, am reușit să aplic pentru Roger Hatchuel Academy unde am obținut primul loc și, cu susținerea Eye Temple, am avut parte de o experiență incredibilă la Cannes. Un vis devenit realitate pentru orice creativ din industrie. O experință care m-a făcut să mă întreb în fiecare zi dacă este adevărat ce trăiesc și pentru care sunt mega-recunoscătoare că s-a întâmplat așa devreme în carieră.

 

Surprize, lecții creative

O lecție importantă de la școală a fost că procesul creativ e destul de pretențios. Deși de multe ori avem nevoie de idei aici și acum, creativitatea nu prea funcționează la comandă. În primul rând necesită research și citirea atentă a briefului. E important să nu forțăm ideile în sala de meeting, căci mediul și presiunea nu ne vor ajuta. De multe ori ideile vin când visăm cu ochii deschiși, când facem o plimbare în parc, când avem mintea relaxată și detașată de stres și presiune.

În plus, o altă lecție importantă la început de drum este munca constantă la portofoliu. Fie că vorbim despre crearea propriului blog sau a unei pagini de Instagram în care să postăm diferite creații personale, e important să ne exersăm skillurile existente sau să dobândim unele noi. Aceste lucruri fie ne vor ajuta să obținem jobul dorit, fie ne vor ajuta să ne perfecționăm munca de zi cu zi.

 

Sfaturi pentru cei care vor să se înscrie în programele TheAlternativeSchool 

The Alternative School este cu adevărat un loc special la care merită să participi din mai multe motive. Unul dintre aspectele remarcabile este oportunitatea de a întâlni și interacționa cu specialiști din diverse domenii, nu doar din România, ci și din alte țări. În cadrul școlii si al diverselor ei programe,  te întâlnești cu experți în design, SoMe, copywriting, PR, advertising, marketing și multe alte domenii conexe. Iar aceast lucru îți oferă o perspectivă amplă asupra industriei și îți permite să înveți de la cei mai buni. În plus, cursurile oferite sunt de înaltă calitate și acoperă un paletar larg de subiecte relevante în industrie.

 Aici cunoști oameni pasionați și dornici să împărtășească idei, iar interacțiunea cu colegii și speakerii invitați te expune la noi perspective și îți deschide orizonturile. Atmosfera informală și relaxată din cadrul școlii încurajează discuțiile deschise și colaborarea, și asta duce la construirea unor relații de lungă durată.

 

Experiența de la Cannes Lions

Îmi este greu să aleg o parte favorită din această experiență, căci totul a fost minunat. Orașul mic, dar simpatic, speakerii din cadrul academiei, activările brandurilor de pe plajă, colegii care au devenit, mulți dintre ei, prieteni. Parc-am evadat într-o altă lume.

Am avut parte de sute de “aha moments”, am văzut campanii premiate și am primit sfaturi de viață și de carieră prețioase. Am ascultat povești inspiraționale care m-au făcut să privesc diferit succesul și am înțeles puterea perseverenței, a muncii cu sens și a importanței ascultării instinctului.

 

Ce te-a surprins

Toți speakerii, fie că vorbim de directori creativi din agenții de top, fie câștigători a peste 100 de premii în cadrul Cannes Lions, antreprenori sau activiști, toți au spus că premiile și distincțiile nu le-au adus fericire pe termen lung. Când și-au văzut visele împlinite, au rămas cu întrebărea “Și acum ce?” Și-au definit inițial fericirea în premii, cand de fapt, ea era de regăsit în familie, în prietenii de suflet și în relațiile cu oamenii. O frază care mi-a rămas întipărită a fost: “If you want to go fast, go alone, if you want to go far, go togheter”. Și încă una foarte bună: “Your network is your net worth”.

Am învățat, deci, să prioritizez relațiile cu colegii și oamenii din industrie și să nu fac din câștigarea de distincții un scop absolut în viață. Am realizat că oamenii din jurul tău te definesc ca persoană, te dezvoltă, și nu trebuie să ne sperie oamenii mai buni ca noi, ci să fim conștienți că putem învăța de la ei. Într-o lume în care individualismul și competiția sunt adesea promovate, am învățat să ne îndreptăm atenția către colaborare și solidaritate. Iar aceste conexiuni ne pot aduce nu doar oportunități profesionale, ci și sprijin emoțional, mentorat și perspectivă.

 

Întâlnirea cu tinerii creativi din alte țări

Am fost 37 de studenți din 30 de țări diferite și mi-am propus de la început să vorbesc cu fiecare în parte. A fost o decizie foarte bună, căci am învățat ceva de la fiecare, am aflat multe despre țările din care vin, despre industriile în care activează și am legat prietenii strânse. Vibe-ul a fost foarte fresh, toți erau la curent cu noutățile, cu tool-urile creative, cu tehnologia și industria comunicării în general. Iar în ciuda faptului că eram din țări și chiar continente diferite, am simțit că ne leagă foarte multe, dar mai ales pasiunea, entuziasmul și setea de cunoaștere.

Se vedea cu ochiul liber că toți cei prezenți aveau potențialul să ajungă profesioniști de succes și mă bucur nespus că am avut oportunitatea să discut cu ei și să fac parte dintr-o comunitate atât de diversă și, în același timp, cu atât de multe lucruri în comun.

 

Ce înseamnă festivalul de la Cannes pentru tine

Festivalul de la Cannes a fost pentru mine semnalul că pot să fac lucruri incredibile, că lucrez într-o industrie care are potențialul să transforme lumea în bine. A fost chiar revelator să văd câtă lume îmi împărtășete pasiunea pentru comunicare și că fac parte dintr-o comunitate atât de mare și talentată de creativi. A fost o săptămână plină de inspirație, am revenit super-motivată și pregătită să pun în practică ce am învățat, dar și să dau mai departe din cunoștințele acumulate acolo. M-am simțit de multe ori obosită și suprastimulată de tot ce se întâmpla acolo.

Se întâmplau foarte multe lucruri în același timp și îmi doream să fiu peste tot, să profit de toate ocaziile posibile, dar, bineînțeles, nu a fost mereu realizabil. Și, chiar dacă am fost avertizată de dinainte că voi simți puțină frustrare că noi voi reuși să fac tot ce îmi propun, simt că trebuie să revin acolo. Este un loc care te cheamă înapoi, care îți promite multe și care te lasă impresionat de organizarea, bunul gust și oportunitățile pe care le oferă.

 

Cât e know how, cât e glam și cât e fun la Cannes

Cred că în măsură egală sunt toate. Au loc atât de multe evenimente în cadrul festivalului, încât poți avea parte de toate, depinde doar cu ce îți propui să pleci de acolo. În fiecare zi de la ora 8 dimineața până la 6 seara erau workshopuri și conferințe pe diferite teme, deci know how. De la 7 era, în fiecare seară, decernarea de premii - glam, iar de la ora 9 până la 2 dimineața petreceri - fun. Am încercat să gust puțin din toate și să iau ce e mai bun din fiecare experiență. M-am concentrat mai mult pe know how, căci am simțit că sunt privilegiată să fiu acolo și că trebuie să acumulez cât mai multe cunoștințe într-un timp foarte scurt. Dar nu am ratat nici cele mai importante decernări de premii și, bineînțeles, petrecerea de la final care s-a lăsat cu multe artificii și lacrimi de bucurie.

A fost, deci, o experiență unică, pe care aș repeta-o la nesfărșit, care m-a schimbat în bine și m-a maturizat profesional, care m-a învățat multe și despre viață și care mi-a oferit un boost în carieră la care nu mă așteptam să se întâmple atât de repede.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Festivaluri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related