Răzvan Popa: Suntem primul centru de psihoterapie gratuită din România, care oferă terapie pentru toate grupurile de persoane vulnerabile - copii, adolescenți, adulți și seniori

Răzvan Popa: Suntem primul centru de psihoterapie gratuită din România, care oferă terapie pentru toate grupurile de persoane vulnerabile - copii, adolescenți, adulți și seniori

S-a implicat ani de zile, fără întrerupere, în acțiuni și proiecte umanitare. În 2019, Răzvan Popa a înființat Atelierul Faptelor Bune strângând în jurul său o comunitate de voluntari, care au venit alături de el în ajutorul persoanelor vârstnice și familiilor nevoiașe.

Unul dintre proiectele organizației este Together for Humanity ce include diverse inițiative, ultima dintre acestea fiind un centru social de psihoterapie, deschis pentru persoanele vulnerabile. Pentru că tot mai mulți oameni care provin categorii defavorizate se confruntă cu probleme de sănătate mintală, cererea de servicii de psihoterapie este destul de mare.

"Oamenii care vin la noi se confruntă cu depresie, anxietate, traume cauzate de bullying, doliu și chiar probleme de sănătate mintală mai complexe sau mai severe. Aceste persoane caută ajutorul nostru pentru că au recunoscut necesitatea unei terapii în viața lor, dar pur și simplu nu își pot permite aceste ședințe".

La doar o lună de la deschiderea centrului, 21 de psihoterapeuți sunt deja voluntari, lucrând cu persoane vulnerabile.

În rândurile următoare, aflăm de la Răzvan Popa, președintele Asociatiei Atelierul Faptelor Bune despre categoriile care beneficiază de psihoterapie gratuită în Centrul Social de Psihoterapie TFH. Pentru că solicitările sunt multe, Răzvan spune că planul este să mai deschidă alte astfel de centre în țară, și vor începe cu Timișoara.

 

Despre Atelierul Faptelor Bune

Atelierul Faptelor Bune, organizația pe am fondat-o, a fost înființată oficial în 2019. Cu toate acestea, implicarea mea în această zonă se întinde pe o perioadă de peste 17 ani, perioadă în care m-am implicat fără întrerupere în activități și proiecte care încurajează actele de binefacere care promovează fapte bune. Sunt ghidat de convingerea că fiecare individ are potențialul de a produce o schimbare pozitiva, indiferent cât de mică sau semnificativă ar părea această contribuție.

Misiunea noastră este centrată pe oferirea de sprijin familiilor nevoiașe și persoanelor în vârstă. De asemenea, depunem eforturi considerabile pentru a ajuta copiii care au suferit rele tratamente sau abuzuri. Scopul nostru este de a promova o societate incluzivă, înțelegătoare și de sprijin reciproc, condusă de empatie și asistență. Fiecare inițiativă pe care o întreprindem este ancorată în această viziune de a promova un mediu în care empatia și asistența nu sunt excepția, ci norma.

 

Oamenii din spatele Together by Humanity

Alături de mine în acest demers au fost Ioana Sticlaru si Lorena Bărbulescu, ele conduc împreună o companie de soluții de business, branding și strategie de marketing (One Concept Way). Ele au crezut in viziunea mea de la început și, pro bono, au construit de la zero tot ce ține de website, implementarea soluțiilor tehnice și software, conturi de social media și strategie digitala.

Ioana, specialistă în digital marketing și soluții de marketing, este absolventă a Facultății de Sociologie, specializarea Comunicare și Opinie Publică, din cadrul Universității din București, și are un master de la SNSPA în Comunicare și Relații Publice.

Lorena, pe de altă parte, este Business Analyst, Brand Designer si Marketing Image Specialist, cu o larga experienta in business international, absolventa a Universitatii din Bucuresti si Academiei de Studii Economice (Marketing & Business Communications).

În timp ce Ioana și Lorena lucrau la lansarea proiectului și la strategia de marketing, eu m-am concentrat pe atributiile administrative, găsirea spațiului perfect și negocierile cu partenerii și sponsorii. A fost o perioadă de muncă asiduă, dar plină de satisfacții, dar in 3 luni și în doar 3 oameni am reușit să punem totul în funcțiune. Pe 24 mai ne-am lansat oficial.

 

Ideea deschiderii unui centru social de psihoterapie

Ideea n-a fost a mea, ci a unei prietene, Florinela Patica Rațiu, care este psihoterapeută. Și care este psihoterapeut voluntar la centru încă dinainte să deschidem oficial. Ea mi-a povestit despre clienții ei care au făcut progrese uriașe în terapie, dar au fost nevoiți să renunțe din cauza constrângerilor financiare. În glumă i-am spus: "Ce-ar fi să deschidem un centru de psihoterapie gratuită?" Și astfel a prins contur ideea.

Am reușit să transformăm un simplu spațiu într-un mediu primitor și confortabil, mobilând întregul loc cu ajutorul Exotique Romania, Furnizor al Casei Regale a României si am creat o atmosferă calda, ideală pentru desfășurarea sesiunilor de terapie.

Toată această muncă de echipă a fost esențială pentru a aduce la viață Centrul Social de Psihoterapie TFH. Fiecare dintre noi a adus o contribuție valoroasă și unică, formând un ansamblu bine orchestrat care a transformat un vis al meu într-o realitate tangibilă. A fost o experiență incredibilă, unde am învățat unul de la celălalt și am crescut împreună, atât ca echipă, cât și ca indivizi.

 

De ce este nevoie în România, când vorbim despre sănătatea mintală a persoanelor vulnerabile

Când vine vorba de sănătatea mintală în rândul persoanelor vulnerabile din România, există o nevoie urgentă de mai multe centre de psihoterapie gratuită ca al nostru. Plănuim să ne extindem, dar astfel de eforturi necesită timp și fonduri. În prezent, eu și echipa mea lucrăm cu toții pe bază de voluntariat. Cu toate acestea, o singură echipă are o limită, motiv pentru care este mare nevoie de sprijin și resurse suplimentare în acest sens.

 

Categoriile de persoane vulnerabile cu care lucrați

Lucrăm cu toate categoriile de persoane vulnerabile. Am făcut un efort deosebit pentru a nu exclude nicio categorie. Suntem primul centru de psihoterapie gratuită din România care oferă terapie pentru toate grupurile de persoane vulnerabile - copii, adolescenți, adulți și seniori.

 

Problemele cu care vin oamenii în centrul vostru

Problemele psiho-emoționale cu care se confruntă aceste persoane vulnerabile, acestea sunt foarte variate. Nu putem spune că o problemă este mai răspândită decât alta. Oamenii care vin la noi se confruntă cu depresie, anxietate, traume cauzate de bullying, doliu și chiar probleme de sănătate mintală mai complexe sau mai severe. Aceste persoane caută ajutorul nostru pentru că au recunoscut necesitatea unei terapii în viața lor, dar pur și simplu nu își pot permite aceste ședințe.

 

Impactul intervenției terapeutice mai departe în familiile persoanelor vulnerabile

Impactul nostru nu se oprește doar la persoanele pe care le ajutăm, el radiază în exterior, atingând viețile familiilor, prietenilor și comunităților mai largi ale celor pe care îi ajutăm. Influența noastră este tangibilă. Am îmbunătățit semnificativ numeroase vieți, însă misiunea noastră este departe de a se încheia. Suntem dedicați să ne extindem raza de acțiune în anii următori.

Credem cu tărie că îngrijirea sănătății mintale ar trebui să fie accesibilă tuturor, indiferent de trecutul lor sau de situația financiară. În acest fel, programul nostru abordează o lacună critică în societatea românească. Suntem aici pentru a ne asigura că nimeni nu este lăsat în urmă din cauza lipsei de resurse sau de acces la servicii de sănătate mintală.

 

Răspunsul societății civile

Răspunsul societății civile la inițiativa noastră a fost copleșitor. Încă din prima zi, am primit nenumărate mesaje și apeluri în care ne exprimam sprijinul și sentimentul "Așteptam asta în România!". Este clar că statutul tabu al psihoterapiei, la fel ca și cel al tatuajelor, se schimbă. Nevoia de ajutor psihologic este evidentă, iar creșterea noastră este o dovadă a nevoii critice pe care am abordat-o, a schimbării percepției asupra sănătății mintale în România Am fost contactați de persoane obișnuite cu competențe în diverse domenii care doresc să se implice în proiectul nostru - de la psihoterapeuți și avocați la traducători. Inițial, am presupus că ne va lua peste o lună să găsim suficienți terapeuți voluntari pentru a umple locurile zilnice din centru. Am fost plăcut surprinși de răspunsul copleșitor pe care l-am primit. Numărul de terapeuți dispuși să își ofere voluntar timpul și expertiza a depășit așteptările noastre. Avem in acest moment 21 de psihoterapeuți acreditați cu care colaboram si urmează si înrolăm alți 20. După cum a menționat Florinela, prietena mea psihoterapeut, care a avut inițial ideea centrului, terapeuții din țara noastră aveau o nevoie similară. Ei doreau să ofere terapie celor care aveau cu adevărat nevoie de serviciile lor, dar nu și le puteau permite. Cu toate acestea, le lipsea spațiul adecvat și cadrul legal.

 

Ce s-a reușit de la implementare până acum

De la lansarea oficială a centrului nostru, în urmă cu o lună, am făcut progrese considerabile. Am reușit să ne stabilim cu succes procesele și sistemele interne și, în același timp, să răspundem nevoilor imediate ale comunității. Am programat deja ședințe pentru 20 de pacienți la centrul nostru.

Inițial, am anticipat terapia online ca o secțiune separată, destinată doar unor cazurilor unice. Cu toate acestea, după lansare, am identificat nevoia prevalentă în întreaga țară pentru ca am primit un volum mare de cereri de terapie online. În mod încurajator, am găsit terapeuți din zone din afara Bucureștiului dispuși să ofere aceste sesiuni online. În prezent, suntem în curs de a finaliza organizarea pentru terapia online.

Obiectivul nostru pe termen lung la începutul acestui proiect a fost acela de a restabili și promova sănătatea mintală în societatea românească. Ne-am propus să creăm un mediu în care sănătatea mintală să fie prioritară, stigmatizarea să fie eradicată, iar terapia să fie accesibilă tuturor. Dincolo de asta, aspirăm să devenim lideri în domeniul sănătății mintale accesibile, impulsionând inovația, cercetarea și promovarea.

Pe termen mediu, obiectivul nostru este de a extinde centrul nostru din București și de a înființa un alt centru fizic în Timișoara. Ne angajăm să continuăm aceste eforturi în anii următori. Cu toate acestea, pentru a susține extinderea noastră, avem nevoie de sprijin din diverse surse, inclusiv parteneriate cu cei care ne împărtășesc viziunea.

 

Cum ajung la voi persoanele vulnerabile

Centrul Social de Psihoterepie TFH a fost proiectat cu viziunea că oricine are nevoie poate apela la noi, indiferent de vârstă sau mediu. Am făcut ca procesul de înscriere să fie simplu și accesibil. Oricine caută asistență poate vizita site-ul nostru și completa un formular la secțiunea "Cerere de ajutor", furnizând câteva informații despre el/ea și povestea sa. Acest lucru ne permite să îi asociem cu un terapeut care se potrivește cel mai bine nevoilor lor.

 

Criteriile pe care persoanele trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de serviciile voastre

Persoanele care solicită serviciile noastre trebuie:

  • să aibă peste 18 ani - în cazul în care sunt minori, este nevoie de acordul în scris al ambilor părinți sau al tutorilor legali;
  • să aibă un venit egal sau mai mic cu salariul mediu pe economie, să fie șomeri, asistați sociali sau să fie în incapacitate de plată - ca parte a procesului de înscriere și acceptare în program, se va solicita adeverință de venit/student etc;
  • să nu frecventeze în prezent un alt serviciu plătit de psihoterapie sau consigliere;
  • să prezinte copie după CI și copie după certificat naștere și/sau procura tutela legală (în cazul minorilor);
  • să semneze contractul de consimțământ împreuna cu părintele sau tutorele legal (în cazul minorilor).

 

Acordăm prioritate incluziunii și diversității și îi acceptam pe cei care:

  • au un istoric de abuz sau de violență domestică și sexuală, inclusiv abuz sexual în copilărie;
  • sunt din comunități minoritare care au experiențe de rasism, discriminare sau excluziune social;
  • sunt din medii de refugiați, migranți, cu experiență de trafic de persoane sau alte abuzuri ale drepturilor omului;
  • sunt din comunitatea LGBTQ+.

 

Planuri pentru Centrul Social de Psihoterapie

Dorim să ne extindem continuu impactul și raza de acțiune.

  • Creșterea capacității: Obiectivul nostru imediat este de a crește capacitatea actualului nostru centru din București prin închirierea unor spații suplimentare și prin recrutarea mai multor terapeuți voluntari. Această abordare ne-ar permite să oferim servicii unui număr mai mare de persoane aflate în nevoie.
  • Extinderea în alte orașe: Pornind de la succesul nostru din București, plănuim să înființăm centre similare în alte orașe importante din România, începând cu Timișoara.
  • Terapie online: Ioana si Lorena se ocupa sa dezvolte o platformă de terapie online pentru a face serviciile noastre accesibile celor care nu locuiesc în București.
  • Parteneriate: Ne propunem să formăm parteneriate cu alte organizații, profesioniști și companii pentru a ne consolida resursele, pentru a milita pentru sănătatea mintală și pentru a crește gradul de conștientizare a serviciilor noastre.
  • Introducerea de terapii alternative: Am primit oferte de la numeroși terapeuți interesați să ofere servicii de terapie alternativă, cum ar fi yoga, sesiuni de mindfulness, terapie prin arta sau joc etc. Deși prioritatea noastră a fost reprezentată de sesiunile de psihoterapie, luăm în considerare extinderea spațiului nostru fizic pentru a găzdui aceste sesiuni de terapie alternativă.

Viziunea noastră este de a face psihoterapia accesibilă tuturor celor care au nevoie de ea în România și ne angajăm să ne dezvoltăm continuu serviciile pentru a atinge acest obiectiv.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Oameni

Pozitii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related