Arta vindecă. Ne dă sens și putere, ne inspiră, ne arată lumi noi în care putem călători cu sufletul. Cultura nu este doar un element de decor, ci o nevoie interioară, o formă de sănătate. Iar evenimentele culturale importante au și rolul acesta special: de a aduna și de a conecta comunități, de a trezi emoții colective, de a aduce oamenii împreună, în armonie. Timișoara 2023 - Capitală Culturală Europeană și expoziția - eveniment din cadrul ei, Victor Brauner: Inveții și Magie, sunt astfel de ocazii unice de întâlnire și descoperire.
”Arta vindecă răni prin visare și magie”. Pornind de la această filosofie, Rețeaua de sănătate Regina Maria s-a alăturat evenimentului și susține expoziția de la Muzeul Național de Artă din Timișoara printr-o activare AR, care le oferă vizitatorilor o experiență imersivă și dă forme noi de manifestare ”premonițiile” lui Brauner.
Arta ca formă de sănătate
Călătoriile, cultura, armonia, frumosul sunt forme de sănătate. Tratamentul cel mai bun pentru stres, oboseală, burnout. În spiritul acestei filosofii, Rețeaua de sănătate Regina Maria aduce oamenii mai aproape de artă și le oferă o experiență vizuală specială în cadrul celei mai importante expoziții din Europa de Est, dedicată artistului suprarealist de origine română Victor Brauner. Este prima retrospectivă din țara sa de origine, organizată de Muzeul Național de Artă din Timișoara, cu ocazia anunțării Capitalei Culturale Europene – Timișoara 2023.
Regina Maria susține evenimentul și vrea să promoveze arta în rândul unui public cât mai variat, prin găzduirea unei activări care pune în valoare resursele locale și activează un spațiu neconvențional în cadrul expoziției de la Timișoara.
”Dacă arta reușește să amelioreze condiția medicală a pacienților noștri, ocupându-le mintea și sufletul, reducând nivelurile de stres și îmbunătățind starea generală de sănătate, atunci ea se transformă dintr-un element pur decorativ al vieților noastre într-un adevărat model al asistenței.
Este și motivul pentru care una dintre componentele importante ale filosofiei rețelei private de sănătate REGINA MARIA a fost de la bun început o anumită susținere holistică a comunităților cu care operăm.
În acest sens, expoziția restrospectivă "Victor Brauner: Invenții și magie" reprezintă un eveniment cultural major, pe care ne bucurăm să-l susținem în contextul Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023 și al readucerii acasă a unui important artist de origine română care a inspirat arta modernă canonică”, spun reprezentanții Regina Maria.
Picturi transformate în clipuri 3D
100 de tablouri, desene, sculpturi, ilustrații și documente care acoperă întreaga activitate artistică a lui Brauner pot fi văzute în cadrul expoziției, un omagiu adus artistului. Expoziția include și un împrumut excepțional de peste 50 de lucrări de la Centre Pompidou. Curatoarea expoziției, Camille Morando, director de documentare la Centrul Pompidou şi profesor la École du Louvre, a selectat lucrările care prezintă întreaga carieră a artistului, din anii 1920 până în anii 1960, și creația sa după diverse medii (pictură, desen, obiect, sculptură).
Aducerea lui Brauner în România, ţara sa de origine, constituie o ocazie unică de a descoperi arta lui, în manifestări din cele mai diverse. Rețeaua de sănătate Regina Maria întâmpină această expoziție-eveniment, oferind vizitatorilor o experiență imersivă, printr-o activare AR pentru 5 dintre lucrarile expuse ale artistului.
În parteneriat cu One Night Gallery, cinci dintre lucrările artistului au fost transformate în scurte clip-uri 3D, ce pot fi transformate automat în asset-uri pentru Social media cu ajutorul unui cod QR.
Expoziția are loc în perioada 17 februarie - 28 mai 2023 și este deschisă publicului între orele 16.00 – 18.00.
Victor Brauner (1903–1966) s-a născut la Piatra Neamț, iar în anii 1920 a devenit o figură emblematică a avangardei bucureștene. În 1933, Brauner se alătură mișcării suprarealiste inițiate de André Breton și se mută definitiv la Paris. În acea perioadă, artistul pierde accidental un ochi și, pentru că se pictase cu mai mulți ani în urmă într-un autoportret cu ochi enucleat, devine „pictorul vizionar” al mișcării suprarealiste, capabil de premoniții.
”Premonițiile” lui pot fi descoperite acum la Timișoara, la Muzeul Național de Artă, și, prin activarea AR realizată de Regina Maria, ele capătă forme noi de manifestare, care pot fi împărtășite cu ceilalți.