Sunt artiști care caută inspirația în lucruri și experiențe de viață complexe atunci când compun muzică. Pentru muzicianul Andrei Irimia, viața de zi cu zi și stările prin care trece sunt sursa primară inspirație. Își acceptă anumite vulnerabilități și le aduce în muzica sa, cu scopul de a evidenția acele părți mai puțin plăcute care există în fiecare dintre noi.
Andrei a început să studieze pianul și muzica clasică la 8 ani, cu anii s-a orientat către stilul modern, neoclasic, îmbrățișând curentul minimalist.
"Muzica pe care o fac eu cred că îndeamnă la introspecție și este un filtru de autocunoaștere. Atunci când suntem închiși într-o sală de 200-300 de locuri, se lasă o liniște deplină în spațiu, care se simte în interior. Acela este suportul ideal pentru a avea o discuție sinceră cu sine".
La deschiderea Programului Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii, unde a susținut un concert din turneul „All strings attached tour II”, am povestit cu artistul Andrei Irimia despre muzica sa și despre cele două albume lansate de el până acum – „Nuit Minimaliste” și „All strings attached”. Andrei își continuă zilele acestea seria de concerte în orașele mari ale țării.
Cum te-ai împrietenit cu pianul
Primul contact cu muzica l-am avut printr-o mică orgă primită cadou de la tatăl meu, pe la vârsta de 5-6 ani. Am început să mă joc cu ea, nu înțelegeam mare lucru, dar îmi plăcea, eram tot timpul prezent acolo și apăsam pe clape ca să aud sunetele. Bineînțeles că, mai târziu, au urmat studii serioase de muzică și așa am ajuns să studiez pianul. Am început cu studiul muzicii clasice, iar apoi, treptat, m-am orientat către stilul modern, neoclasic, un stil care în Europa domină deja marile scene. În perioada adolescentină, am dat de artiștii contemporani, de așa-zisa muzică nouă, modernă, și atunci am avut o conexiune mai profundă cu acest gen muzical.
Ce alte instrumente ai studiat
Unul dintre ele este acordeonul, care se învață foarte ușor după ce înveți pianul. Am studiat câteva instrumente de suflat, îmi place să improvizez cu ele. Am și câteva piane mecanice de jucărie pe care le aduc pe scenă. Am vrut întotdeauna să combin anumite instrumente în concertele mele, să ieșim puțin din zona de confort și din stilul clasic, să aducem ceva nou. Sunt de părere că noi evoluăm, lumea evoluează și muzica trebuie să evolueze odată cu noi.
Relația ta cu muzica în prezent
Muzica mi-a luat un anumit timp liber în copilărie, când poate anumiți copii se jucau sau făceau alte lucruri. Dar, apoi, au venit echilibrul și recompensele pentru acel timp pe care eu aveam senzația că îl pierd. Eu cred foarte mult în legea asta a echilibrului, deci eu și muzica suntem într-o relație foarte bună.
O zi din viața ta creativă
De obicei, mă pun la pian la ore foarte târzii, pentru că în timpul zilei mă iau cu tot felul de lucruri casual. Dar seara stau câteva ore și studiez, compun, sunt eu cu mine la pian.
Când ai început să compui
Cred că pe la 18-19 ani s-au conturat primele idei, linii melodice simple, pentru că asta presupunea stilul minimalist care mă interesează. De atunci, mă dezvolt și sunt într-o continuă mișcare.
Cum se naște acum o nouă partitură de-ale tale
Mai întâi mă ocup de partea de pian, fac scheletul piesei, deci tot ce înseamnă linie melodică la pian și apoi compun părțile de vioară și de violoncel. În același timp, mă mai gândesc și la niște efecte, pentru că noi folosim și efecte din zona electronică, este o combinație destul de interesantă. De cele mai multe ori ne iese ceva bun. Trebuie să ne jucăm, chiar și în procesul creativ, totul este bine să fie făcut cu o lejeritate anume, fără presiune.
Ce te inspiră să compui
Poate majoritatea caută lucruri, expriențe complexe, când vorbim despre inspirație. La mine lucrurile sunt mai simple. Mă inspiră pur și simplu viața de zi cu zi, prin ceea ce trec, ce simt. Îmi accept anumite vulnerabilități și despre ele compun muzică și cânt. Muzica mea nu este întotdeauna cea mai melodioasă. Uneori este, alteori nu, cu scopul de evidenția și acele părți mai puțin plăcute care există în fiecare dintre noi și de a le accepta, în final.
Stilul minimalist în muzică
Am admirat o serie de muzicieni, dar și alți artiști, nu neapărat din domeniul muzicii. Apropo de tot ceea ce înseamnă stil minimalist, „Less is more”, și eu la rândul meu am fost impresionat de oameni care au transmis multe, cu resurse puține. Fie că a fost un regizor, fie că a fost un muzician. Dacă ajungeau să mă facă să simt ceva prin câteva note, eram fascinat de anumiți artiști. Cred că, la un moment dat, am luat asta ca pe o provocare, poate părea o misiune simplă din punct de vedere tehnic să transmiți multe cu puține note. Este foarte greu, de fapt.
Curentul minimalist a apărut la sfârșitul secolului trecut, ca o „replică” împotriva complexității stilului clasic, în ideea că nu orice este complicat din punct de vedere tehnic, este obligatoriu să sune bine și transmită emoție, ci și invers. Și ceea ce este mai puțin complicat poate avea un impact foarte puternic.
Primul album: „Nuit Minimaliste”
Am lansat primul meu album la sfârșitul anului 2019, înainte să înceapă pandemia, un album în care predomină pianul, inspirat la rândul meu de artiștii francezi care mi-au făcut zilele mai frumoase în copilărie, cu muzica lor. Atunci am ieșit eu pe piața muzicală românească, cu albumul „Nuit Minimaliste”, care a fost primit destul de bine. Oriunde am fost în țară, în toate sălile mari, lumea a venit și s-a bucurat să asculte și altceva față de stilul clasic cunoscut.
Al doilea: „All strings attached”
Odată cu cel de-al doilea album, pe care l-am lansat în 2022, a devenit totul mai profund, cu ajutorul corzilor. Colaborez cu doi muzicieni foarte buni, Răzvan Păun la vioară și Thibault Solorzano la violoncel. Din punct de vedere armonic, dacă îmi permiți paradoxul, totul a devenit complex, chiar în simplitatea stilului. Totul a căpătat un set de aripi noi și a devenit mult mai frumos.
Anul trecut, am început și un turneu de promovare a albumului, l-am continuat anul acesta în Olanda, la Groningen, la Festivalul Eurosonic. Au urmat concerte în București, aici la Timișoara, la deschiderea Programului Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii. Apoi, ne deplasăm la Iași la Classix Festival, la Filarmonica din Brașov, la Constanța. Anunț întotdeauna concertele pe paginile mele de social media.
De ce ai nevoie pentru a avea o seară bună pe scenă
Sunt ușor obsedat de ideea de sunet și de ceea ce înseamnă asta, deci partea tehnică este foarte importantă pentru mine la orice concert. De acest aspect mă ocup prima dată. Mă asigur că acustica sălii este bună, că microfoanele sunt puse unde trebuie, că se aude totul foarte bine. Apoi mă preocup de actul artistic în sine.
Mesajele pe care vrei să le transmiți oamenilor prin muzica ta
Mi-ar plăcea ca, cei care îmi ascultă muzica, să se lase inspirați să poarte un dialog onest cu ei. Și, așa cum spuneam și mai devreme, să accepte și acele părți din ei mai puțin plăcute. Muzica pe care o fac eu cred că îndeamnă la introspecție și este un filtru de autocunoaștere. Atunci când suntem închiși într-o sală cu 200-300 de locuri, se lasă o liniște deplină în spațiu, care se simte și în interior. Acela este suportul ideal pentru a avea o discuție sinceră cu sine. O discuție din care se poate învăța ceva, din care, dacă acel om vrea, își poate da seama despre anumite lucruri. Cred că despre asta este vorba, să evoluăm și să învățăm ceva din acest proces creativ, și eu, și cei care îmi ascultă muzica.
Sunt de părere că muzica însăși are super puteri, dar cred și că este vorba despre un dialog. Este nevoie și de cealaltă parte – publicul - să fie prezentă, receptivă și să primească ce are muzica de oferit, iar atunci se pot întâmpla lucruri vindecătoare. Tot legat de mesajul muzicii mele, foarte mult îmi doresc ca muzica pe care o cânt să ne ajute să fim pregătiți și pentru acele momente din viață mai puțin plăcute.
Mai departe, în acest an
Avem câteva oferte de a cânta în festivaluri din Europa, dar le voi anunța la momentul respectiv, și, bineînțeles, urmează un videoclip nou în toamnă. Cu pași mărunți se conturează și cel de-a treilea album, care cred eu că o să apară la început de an 2024.