[Spațiul necesar] Alina Drăghici: Oamenii isi doresc acum spatii mult mai aerisite, functionale, estetice si ergonomice. Eficientizarea spatiilor de depozitare, zone de lucru in spatiul de locuit si cat mai multe spatii verzi

[Spațiul necesar] Alina Drăghici: Oamenii isi doresc acum spatii mult mai aerisite, functionale, estetice si ergonomice. Eficientizarea spatiilor de depozitare, zone de lucru in spatiul de locuit si cat mai multe spatii verzi

Solutiile pe care le cauta in amenajarea spatiilor interioare nu vin cu compromisuri pentru clientii sai. Arhitecta Alina Drăghici a invatat sa priveasca fiecare proiect din mai multe perspective si a ajuns la concluzia ca nimic nu este imposibil de facut in munca sa. Oamenii apeleaza la serviciile sale pentru proiecte complete ori pentru ca s-au blocat in amenajarea unei incaperi.

"Ceea ce consider ca este amprenta pe care o las in fiecare proiect sunt spatiile foarte ordonate, liniare si bine organizate. O casa care nu necesita mult timp pentru intretinerea ei este cea mai buna investitie.
Gandesc in detaliu fiecare spatiu si gasesc solutii pentru orice problema".

Tendintele care par sa domine piata de design de interior in 2023 sunt minimalismul, folosirea materialelor naturale si abordarea tehnologiei in amenajarile interioare.

Printre altele, cu arhitecta Alina Drăghici povestim in continuare despre cum se raporteaza romanii la colaborarea cu un specialist in designul de interior, atunci cand urmaresc amenajarea unui nou spatiu personal sau de lucru.

 

Din biografie

Numele meu este Alina, sunt mama de Rares, sotie si architect de interior, absolventa de Mincu, promotia 2010, fondatoarea studioului de design Das Kreativ Studio.

Decizia de a porni pe drumul antreprenoriatului a venit la scurt timp dupa nasterea fiului meu, din nevoie de a petrece mai mult timp alaturi de familia mea, dar si din dorinta de a ma intoarce la pasiunea mea din timpul facultatii, designul interior.

Pana atunci am lucrat ca architect in cadrul Afi Cotroceni, am participat intr-o mica masura la renovarea Muzeului Antipa si am mai avut alte cateva mici joburi in timpul facultatii pe la diverse birouri de arhitectura.

 

Strategia ta de promovare

Promovarea o fac pe Facebook si Instagram, apropos ma gasiti aici.
Si cea mai importanta forma de promovare o am din recomandarea directa a clientilor mei.

 

Amprenta ta in designul de interior

Ceea ce consider ca este amprenta pe care o las in fiecare proiect sunt spatiile foarte ordonate, liniare si bine organizate. O casa care nu necesita mult timp pentru intretinerea ei este cea mai buna investitie.
Gandesc in detaliu fiecare spatiu si gasesc solutii pentru orice problema. Obisnuiesc sa privesc din mai multe perspective orice problema si de cele mai multe ori gasesc solutii care sa nu coste niciun compromis.
Sunt influentata si ma inspir din calatoriile pe care le fac, din oamenii pe care ii intalnesc si in principiu de tot ce ma inconjoara.

 

Cele mai importante invataturi din cariera ta de pana cum

Am invatat ca nimic nu este imposibil si ca de cele mai multe ori solutiile sunt chiar la indemana noastra.
Am invatat sa ma incred in oameni si sa iau orice greseala ca o noua oportunitate de a creste si de ma dezvolta. Am avut de-a lungul timpului mentori si oameni care m-au inspirat, care m-au invatat cum sa fiu un bun manager, un bun architect si un om mai bun.

 

Cele mai importante proiecte din 2022

Am avut foarte multe proiecte frumoase anul trecut, dar aici am sa aleg sa vorbesc despre cel mai important, este vorba de proiectul intitulat Dream House, o reamenajare fabuloasa, o transformare de la banal la extraordinar, in care beneficiarii in urma discutiei de briefing mi-au spus doar ca le-ar placea sa aiba o insula in bucatarie si dormitorul matrimoniala sa fie ca al unui hotel de 5****, restul a fost magie. :)

 

Conceptul este unul modern, am folosit materiale si tonuri calde, cu mici accente de culoare, am folosit mobilier customizat integral, pentru a putea optimiza cat mai bine spatiul, luminile si elementele de décor folosite scot in evidenta un spatiu sofisticat, dar in acelasi timp confortabil. O casa devenita ACASA.
Santierul a durat 6 luni, interventia a fost una complexa, decopertari pe zona de bucatarie si bai, inlocuirea finisajelor existente si interventie pe partea electrica si sanitara.

 

De unde te inspiri si ce faci cu blocajele, cand apar

Inspiratia vine din relatia cu oamenii pe care ii intalnesc, din relatia cu clientii mei, din modul lor de viata, din dorintele si asteptarile lor si cred cu tarie ca proiecte frumoase se intampla oamenilor frumosi.

De obicei cand apar blocajele, imi acord un timp pentru mine, in care sa ma plimb, sa ma relaxez, sa ma bucur de familie, de o carte buna.

 

Designul de interior din Romania

Ce pot spune doar ca este un trend crescator, ca incepe usor usor sa devina o necesitate, o normalitate si devine accesibil catre foarte multe categorii de oameni.

Datorita Asociatiei Arhitectilor de Interior din Romania din 2021 avem si cod COR ceea ce este o mare realizare, dar si datorita altor organizatii, cum ar fi RIDA (Romanian Interior Design Association) devenim tot mai vizibil si ni se acorda un statut recunoscut.

Mai sunt si alte firme mari, cum este Delta Studio, Romstal etc care promoveaza designul interior si vin in intampinarea si in ajutorul nostru, al designerilor de interior cu solutii si materiale.

 

Schimbarile din ultimii ani

Cele mai mari schimbari in acest domeniu au fost aduse de pandemie, au aparut nevoi noi, de exemplu spatiu dedicat lucrului de acasa, al biroului. Tot mai multi oameni constientizeaza importanta unei case in care sa te poti relaxa, in care sa te simti acasa. O alta schimbare importanta este migratia de la bloc la casa, dorinta unui spatiu exterior, cu verdeata.

 

Cum se raporteaza acum romanii la colaborarea cu un specialist in design de interior

Din ce in ce mai multi romani apeleaza la serviciile unui designer, fie cand se simt blocati in amenajarea unei bucatarii, sau a unei bai, fie pentru un proiect complet. Tot mai multi oameni isi doresc sa traisca in spatii mult mai frumoase, bine organizate si functionale. Cred ca pandemia a produs aceasta schimare in randul oamenilor.

 

Ce isi doresc oamenii de la spatiile in care traiesc si muncesc

Asa cum am mentionat mai sus au aparut nevoi noi, iar oamenii isi doresc acum spatii mult mai aerisite, functionale, estetice si ergonomice. Eficientizarea spatiilor de depozitare, includerea unei zone de lucru in spatiul de locuit si cat mai multe spatii verzi.

 

Cu ce au fost inlocuite casele comuniste in ultimii 30 de ani

Te referi la apartamentele in blocurile comuniste, care din pacate au fost inlocuite cu alte apartamente, in constructii noi dar gandite dupa aceleasi principii? Cu spatii mici, de cele mai multe ori destul de prost orientate si pentru fiecare proiect de amenajare pe care l-am facut in astfel de constructii a trebuit sa intervin pe partea de instalatii deoarece acestea sunt gandite ca ineficiente unui trai modern. Aceste este sectorul caselor middle. O schimbare minunata o vad catre sectorul constructiilor de lux, unde spatiile sunt generoase si finisajele de calitatea superioara.

 

Preferintele romanilor in 2022, in materie de design interior

In 2022 romanii au preferat stilul modern, minimalist cu diverse influente, materiale cat mai naturale si rezistente in timp.
Anul acesta am lucrat mult cu materiale precum parchetul de tip Spc si ceramica de tip terrazzo.

 

Trendurile din 2023

Trendurile de design in 2023 nu s-au schimbat foarte mult fata de 2022. In continuare domina tendinta designului minimalist, materialele naturale, piatra, lemnul, evitarea supraaglomerarii spatiilor. Acesta este completat cu diverse accente din stilul scandinav, boho, classic sau mai nou japandi, combinarea stilului scandinav cu cel japonez.

O alta tendinta in 2023 este abordarea tehnologiei in design, crearea unei case inteligente, sisteme iluminat smart, intrerupatoare touch, senzori etc.

 

Viitorul spatiilor publice

Un spatiu public de calitate trebuie sa fie neaparat un spatiu unde ne putem deplasa cu usurinta, un spatiu in care putem interactiona si unul in care sa avem acces catre o gama larga de servicii intr-un mod cat mai facil. Un spatiu dominat de zone verzi, zone pietonale bine delimitate si un spatiu care incurajeaza oamenii catre un trai mai activ, sport in aer liber si cat mai multe interactiuni sociale, un spatiu in care te simti in siguranta.

 

Planuri pentru acest an

Asteptcu nerabdarea Targul International de Design de la Milano de anul acesta si doresc sa imi maresc echipa. In prezent lucrez la un proiect de amenajare a unei clinicii medicale si alte cateva proiecte de reamenjare pe zona rezidentiala

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related