Anca Amariei-Stănculescu: Dacă ajungem să trăim după foarte multe reguli și restricții, ajungem să instaurăm ușor, usor, o dictatură care ne împiedică de fapt să mai trăim

Anca Amariei-Stănculescu: Dacă ajungem să trăim după foarte multe reguli și restricții, ajungem să instaurăm ușor, usor, o dictatură care ne împiedică de fapt să mai trăim

Drumul de la o viață pe pilot automat, obositor, cu prea multe lucruri de făcut, către un trai mai echilibrat, cu tot ce implică acesta, poate fi uneori anevoios. Credem că suntem invincibili, că oboseala, excesele alimentare și lipsa mișcării fizice nu ne vor afecta vreodată, mai ales când suntem absorbiți de rolurile zilnice și de succes. Dar ne ajung din urmă. Abia atunci începem să facem schimbări, când suntem într-o criză – puțini oameni acționează pentru binele lor în vremuri liniștite.

La fel s-a întâmplat și cu Anca Amariei-Stănculescu, a ajuns într-un impas, cu probleme de sănătate, fiind nevoită să se uite mai atent la felul în care trăiește. De la un veritabil workaholic, angajat în corporație, a ajuns antreprenor în domeniul wellbeing-ului, dar asta după multe încercări, studiu și muncă, cu sine și cu corpul său. Acum caută echilibrul, în tot ce face.

"Cred că dacă ajungem să trăim după foarte multe reguli și restricții, ajungem să instaurăm ușor, usor, o dictatură care ne împiedică de fapt să mai trăim. La polul opus, dacă trăim într-o bulă de pozitivitate toxică, sfârșim prin a ne disocia de realitatea înconjurătoare".

Anca Amariei-Stănculescu, Matei Stănculescu și Angi Ionescu s-au asociat și au deschis anul trecut Centrul Eka - un hub de wellbeing, psiho-educație și dezvoltare personală full-service, în parteneriat cu Clinica The Mind. Cu Anca, povestim despre ce implică un stil de viață echilibrat, dar și un business românesc în domeniul stării de bine.

 

Din biografie

Background-ul meu este în comunicare și PR, asta am studiat și asta am profesat încă de la 19 ani, în mediul corporate. Am trecut prin industria farma, securitate cibernetică, telecom și media & divertisment, combinat cu jurnalism sportiv. Experiența corporate a fost în zona de media relations, evenimente, comunicare internă, CSR și multă comunicare de criză.

 

Cum a apărut interesul tău pentru un stil de viață echilibrat

Pe la 23 de ani mă năpădiseră deja durerile groaznice de cap, din cauza durerilor de spate, așa că am ajuns să explorez ce pot să fac pentru corpul meu, mai ales că nu am fost prea prietenă cu sportul la viața mea. Am început să caut și să mă caut, așa am ajuns la yoga, terapii complementare și curiozitatea pentru un stil de viață echilibrat.

Triggerul a fost diagnosticul de “cefalee de tensiune” pus de un neurolog, după ce mi-a verificat fiecare mușchi de la nivelul spatelui și a constatat că eram un fel de “bolovan”. Eram, pe vremea aia, captivată de munca de birou, de dorința de a demonstra că sunt atât de tânără și că pot face atât de multe lucruri, aveam prea puține hobby-uri sau motive să termin repede programul. Plus, am fost mereu foarte pasioantă de ceea ce fac, ceea ce mă făcea să nu-mi dau seama de faptul că placerea asta se poate întoarce împotriva sănătății mele.


Credit foto: Marius Ionita

 

Mentorii și studiile care te-au adus în punctul de azi

Am început cu un teacher training clasic de yoga, pentru că prin yoga am ajuns eu să mă pun pe picioare, plus o mulțime de sesiuni de masaj, mai ales în primele 6 luni de după vizita mea la medic. A fost o etapă în care mi s-a împlinit visul de a fi profesor, pe care îl aveam de când eram mică. Mi-am dat seama apoi că nu mă mai împlinește această abordare unidirecțională, de la mine către un grup de studenți, bazată pe presupunerile mele că știu ce e mai bine pentru ei. Așa că am vrut să merg în zona de terapie prin yoga și am studiat 2 ani la Institutul de Terapie prin Yoga din Amsterdam, singurul acreditat din Europa. Așa am ajuns să studiez patologii, să îmi schimb optica legată de rolul meu (de la profesor care le știe pe toate, la facilitator care ghidează în mod non-directiv) și să intru într-o comunitate internațională de specialiști (Asociața Internațională a Terapeuților prin Yoga, din care fac parte și la activitățile căreia contribui).

Mentorul care mi-a influențat cel mai mult traseul este Montserrat Mukherjee, profesoara mea din Olanda, cea care mi-a arătat (într-un mod care la momentul acela mi s-a părut radical) că “less is more” și că trebuie să fac niște schimbări în viața mea tumultoasă.


Credit foto: Dana Iosu

 

Cum ai ajuns la mix-ul de viață echilibrată din prezent

O să spun din capul locului că nu sunt vreun guru sau un exemplu de luat ad litteram pentru oameni. Și eu am zile proaste, și eu mă enervez, și eu mai fac excese fizice, verbale, culinare. Dar cred că îmi este de mare folos că mă cunosc foarte bine și știu când trebuie să pun piciorul în prag cu mine din punct de vedere auto-disciplină, când trebuie să fiu blândă și să îmi dau libertate totală. Principiul meu de bază este “măsura în toate” sau bunul simț, îmi ascult destul de mult intuiția și mă întorc destul de des la corp atunci când mintea mea pare blocată. Mi-am creat, de-a lungul timpului, un fel de “meniu” cu chestii care îmi plac și îmi fac bine, așa că stilul meu de viață se bazează pe asta, să am mereu câte o resursă, să am la cine să apelez, să fac în fiecare zi câte un lucru mărunt pentru starea mea de bine. Uneori, asta poate înseamna că îmi iau 10 minute de liniște, că fredonez playlist-ul preferat la volan, că ascult ceva inspirațional cât îmi fac duș sau că dau shut down pentru un somn „obraznic”, în mijlocul zilelor care îmi permit asta. Nu țin diete și nici nu cred în ele, dar îmi dau challenge-uri culinare (de exemplu – fără zahăr procesat, fără alcool, fără carne) pe durate determinate.

 

Primii pași în business în domeniul wellbeing-ului

Am mers mult timp în paralel, ca soloprenor și corporatistă, cam în ultimii 5 ani. Am explorat mult, am cunoscut oameni, am căutat inspirația. Cochetam demult cu ideea unui business mai complex și cred că elementul decisiv a fost faptul că mi-am dorit un spațiu al meu. Apoi, mi-am dorit să fac lucrurile în echipă. Am început să fac foarte mult asta în pandemie alături de soțul meu, Matei, care este psihoterapeut, coach și trainer. Ne-am dat seama că putem face asta la o scară mai mare, așa că iata-ne acum la Centrul Eka. :)

 

Apariția Centrului Eka

Suntem 3 asociați: eu, Matei Stănculescu și Angi Ionescu. Centrul Eka este deschis în parteneriat cu The Mind, clinică de psihoterapie și psihiatrie, aflată pe piață de peste 8 ani, cu o echipă cu mii de ore de experiență. Ideea a venit din experiența lor clinică și a pornit de la concluzia că procesul terapeutic implică mult mai mult, pentru a funcționa. Ne-am uitat apoi la trendurile internaționale și am văzut că OMS a definit deja de ani buni sănătatea ca fiind în 3 planuri – fizic, mental, social. Așa că am zis să punem laolaltă o echipă de oameni care se pot ocupa de sănătatea fizică, emoțională și relațională, pentru indivizi, grupuri, companii. Abordarea noastră este multidisciplinară.


Credit foto: flobo.ro

 

Investiția

Investiția noastră inițială în Centru Eka este estimată la peste 60.000 de euro. Cea mai mare parte din buget (70%) a mers către design interior și amenajarea spațiului, apoi în zona de promovare.

 

Coagularea echipei

Oamenii cu care lucrăm sunt specialiști cu care noi am lucrat direct, colegi din școlile pe care le-am urmat sau persoane recomandate, cu care avem interviuri, demo-uri, pentru care culegem feedback de la clienți. Echipa s-a coagulat în mod firesc, pentru că în ultimii 7-8 ani am tot explorat direcții nenumărate pentru sănătatea și dezvoltare personală, iar oamenii cu care am simțit că împărtășim o viziune comună, sunt și au rămas azi alături de noi. Din echipa EKA fac parte: Horia Costan - coaching postural, kinetoterapie, Adriana Cârnu - coaching systemic, Cosmin Lungu - psiholog clinician, specializat în tulburări alimentare, Georgiana Chiriță – psihoterapeut și trainer în focusing, Oana Trifu-Bulzan - coaching în nutriție funcțională, Jean Baptiste Manitou – muzicoterapie, Sandra Jitianu – coaching pentru performanță, Bogdan Untilă, Adriana Bordeanu, Florin Lungu – dezvoltare personală prin teatru de improvizație.
Totodată, e bine să spun că această echipă este într-o continuă dinamică, iar procesul de recrutare este unul permanent.

 

Serviciile

Suntem un hub de wellbeing, psiho-educație și dezvoltare personală full-service, mai ales având în vedere parteneriatul nostru cu clinica The Mind. Noi venim cu gama de servicii non-medicale, pe segmentele corp, minte, relații. Din zona de corp, o să menționez terapia prin yoga, coaching-ul postural, nutriția funcțională, masajul terapeutic, ayurvedic sau de alt tip; din zona de minte – mindfulness, fitness mental, muzicoterapie, teatru de improvizație; din zona relațională – coaching emoțional, relațional, transformațional sau sistemic, consiliere vocațională, grupuri de suport pe teme precum singurătatea sau adicțiile etc. De asemenea, spațiul nostru găzduiește o serie de evenimente de tip “encounter”, organizate de grupuri de psihoterapeuți, precum și alte tipuri de evenimente din zona de wellbeing pe care le creionăm împreuna cu beneficiarii.

 

Clienții voștri

Clienții noștri sunt atât indivizi, cât și companii. La nivel de consumatori, ei sunt în cea mai mare parte femei cu joburi stresante, gravide, mame, femei care își doresc să rămână însărcinate. Lucrăm, de asemenea, destul de mult cu adolescenți. Pe segmentul masculin, vorbim despre bărbați care caută echilibrul în relații sau care caută să facă o schimbare în plan profesional, care au identificat nevoia de a scadea stresul, de a se focaliza mai bine și a fi mai puternici în fața provocărilor cu care se confruntă.

Pe segmentul corporate, vorbim despre companii care caută servicii din zona de wellbeing & mental health și optează pentru abonamente care să deservească anumite echipe sau toată forța de muncă. De asemenea, tot din zona corporate, primim tot mai des cereri de a facilita sesiuni de echipă într-un mod mindful sau jucăuș, punând la dispoziție atât specialiști de-ai noștri, cât și spațiul Eka.

 

Strategia de comunicare în social media

În clipa asta, avem live pagina de Facebook și contul de Instagram pentru comunicarea serviciilor direct catre consumatori, plus contul de LinkedIn, pentru comunicare pentru zona de corporate wellbeing. Avem, de asemenea, în plan să lansăm o serie de episode video sub umbrela “Eka Stories” în care să îi aducem pe specialiștii noștri față în față cu oamenii, împărtășim povești, sfaturi și lecții învățate din lucrul cu oamenii. Din punct de vedere direcții de comunicare, vrem să păstrăm un echilibru între inspirațional, educațional și comercial, pentru că focusul nostru este să creăm o comunitate de calitate.


Credit foto: flobo.ro

 

Cum se vede acum preocuparea românilor pentru o viață echilibrată

Tot mai mulți români au început să fie din ce în ce mai preocupați de starea lor de bine și de o viață echilibrată, mai ales că pandemia a lăsat urme și oamenii vorbesc tot mai mult despre asta. Observ o deschidere mai mare și mult mai multe oportunități în orașele mari, cum este și Bucureștiul, și poate mai multă reticență în provincie / rural. Din păcate, conștientizarea faptului că e nevoie de grijă de sine vine de cele mai multe ori după ce ne lovim de ceva – în plan fizic, emoțional, relațional sau după ce deja am pornit procesul de auto-cunoaștere și cineva ne direcționează în sensul ăsta. De cele mai multe ori, vine după un semnal de alarmă, iar mie personal mi-ar plăcea să vină mai degrabă preventiv. Cam asta ne dorim să facem la Eka, pe lângă abordarea de tip intervenție reactivă sau pentru a stinge focuri.

 

Din expriența ta, ce caută acum oamenii

Caută mai multe experiențe în afara casei, apreciază altfel interacțiunile umane, dar în același timp sunt și mai comozi și își doresc ca lucrurile să implice mai puțin efort. Asta și pentru că în pandemie burnout-ul, atacurile de panică, depresiile au înflorit și atunci oamenii sunt foarte obosiți. Dar și pentru că tot în pandemie au aflat că pot economisi timp, că se pot bucura de acces la cunoaștere și specialiști online.

 

Tu cum ai descrie un stil de viață echilibrat

Un corp pe care să îl iubești și să îl respecți, emoții pe care să le recunoști și să le poți gestiona, relații pe care să te poti baza, personal, profesional. N-ar trebui să ne lipsească natura și timpul petrecut afară, mișcarea adaptată la nevoile noastra, oamenii de calitate. Ah, și momentele noastre de liniște, plăcerea de a petrece timp pentru și cu noi înșine, fără să ne simțim vinovați.

 

Ce trebuie evitat pentru a nu cădea în extreme

Cred că dacă ajungem să trăim după foarte multe reguli & restricții, ajungem să instaurăm ușor, usor, o dictatură care ne împiedică de fapt să mai trăim. La polul opus, dacă trăim într-o bulă de pozitivitate toxică, sfârșim prin a ne disocia de realitatea înconjurătoare.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related