Robert Șerban este ceea ce se cheamă un indie evangelist la RGDA (Romanian Game Developers Association), ceea ce în lumea jocurilor video, înseamnă un gamer care are misiunea de a ajuta scena indie din România cu informații, sfaturi, evenimente, menținerea comunicării cu studiourile, în general ducerea proiectelor la finalizare. Recent a fost parte din evenimentul #EveryGamerCounts desfășurat la Universitatea Națională de Muzică București, unde a avut ocazia să joace câteva jocuri pe muzică creată și cântată live pentru jocurile pe care el le testa.
Jocurile în educație pot crea un mediu interactiv pentru studenți, astfel încât ele pot adăugă un element de fun sau interes, care ar putea ajuta la implicarea până și a celui mai puțin cunoscător student pe tema respectivă.
Am vrut să aflăm mai multe despre tot ce se întâmplă în lumea jocurilor, din interior, despre cum decurge un game jam, cum ajută ele în educație, ce ne așteaptă odată cu era Metaverse, care e relația dintre muzică și video games și care mai sunt trendurile pe piața de gaming.
Cum a început relația cu jocurile video
Relația mea cu jocurile video a început de prin 2005, când am încercat pentru prima oară, la un verișor, jocuri pe casete specifice pe care le puteai conecta la o tastatură specială și puteai să vezi jocul respectiv pe TV. În timp, am ajuns să am un PC personal și să văd evoluția de la jocuri de pe CD până la cele digitale. O mare schimbare personală a avut loc în 2015, când am fost la un eveniment “Nijikon”, unde am observat, în zona de gaming, 2 jocuri “Amber - A Quest in Torch Valley” și “Move or Die”. Spre surpriza mea, a fost prima dată când am aflat că există dezvoltatori de jocuri video în România care făceau jocuri pentru că iși doreau asta. Acest eveniment m-a inspirat și motivat să mă implic cât mai mult în industrie, urmând ca la rândul meu să încerc și eu să fac propriul joc din pasiune (Monos: The Endless Tower)
Primele jocuri care te-au marcat
Primele jocuri care țin minte să mă fi marcat au fost Alone in the Dark și GTA: Vice City. Am fost impresionat la vremea respectivă atât de atmosfera pe care o regăseai în jocurile respective, cât și de libertatea pe care ți-o ofereau ele în timpul jocului. Peisajul a evoluat din ce în ce mai mult și abia aștept să văd jocurile care vor mai apărea, întrucât în fiecare an am văzut măcar un joc care să inoveze sau să împingă limitele.
Ce înseamnă indie evangelist
Ca Indie Evangelist am misiunea de a ajuta scena Indie din România cu informații, sfaturi, evenimente, menținerea comunicării cu studiourile românești și împingerea proiectelor spre drumul cel bun.
Cum se desfășoară un game jam
Un game jam este un eveniment în care participanții fac jocuri de la zero. Ele se desfășoară pe o perioadă scurtă de timp, în care participanții au de obicei un timp limitat pentru a face jocul; de la 24 până la 72 de ore și în principiu game jam-ul urmează o temă, iar participanții creează jocuri care au legătură cu tema respectivă.
Cum poate ajuta un joc în educație
Jocurile în educație pot crea un mediu interactiv pentru studenți, astfel încât ele pot adăugă un element de fun sau interes, care ar putea ajuta la implicarea până și a celui mai puțin cunoscător student pe tema respectivă. În acest scop există și jocuri educaționale făcute în special pentru a ajuta elevul să înțeleagă subiectul mai bine. Recomand foarte mult site-ul desprejocurivideo.ro care include informații despre jocuri educaționale, dar și multe altele.
Experiența Dev Play
Dev.Play a fost foarte interesant și challenging anul acesta, pentru că a fost primul an în care am revenit în format fizic, după o perioadă în care am fost în format online. Rolul meu a inclus tot ce era legat de partea indie: comunicarea constantă cu streamerii și dezvoltatorii de jocuri care s-au înscris la Indie Festival, selecția a 20 de jocuri din 120 înscrise pentru festival, transmiterea informațiilor necesare juriului de la Indie Festival pentru a alege câștigătorii și susținerea dezvoltatorilor indie locali care au venit cu jocurile lor, aflate în proces de producție la DevKnights Connect; un party la care lumea a avut ocazia să încerce în jur de 15 jocuri.
Jocurile de mobil din prezent
Jocurile de mobil au ca target persoanele care sunt în drum spre muncă, își pregătesc cafeaua de dimineață sau pur și simplu persoane care au câteva minute libere. Acestea mereu o să tindă către o experiență rapidă, ușoară și cu premii, întrucât scopul final este să te facă să le joci oricând ai un pic de timp și să te facă să simți că poți reveni la ele oricând. Asta se întâmplă pentru că piața de mobile urmărește jucătorii care sunt activi în fiecare zi, chiar și pentru 1 minut, întrucât jocurile sunt gratis și se axează pe a obține cât mai mulți jucători ca să se poată folosi de reclamă, pentru a-și câștiga banii înapoi.
Jocurile apărute recent
Recent au apărut jocuri inspirate de la “Vampire Survivors”, de tipul “hoarda” în care joci cu un personaj, te vei lupta cu hoarde de inamici și la fiecare val de inamici primești opțiunea sau ești forțat să alegi un upgrade, genul ăsta de jocuri a prins foarte mult în scena de jocuri Indie în 2022. Din câte am observat, în ultimii ani a fost o nebunie constantă pe open world în orice fel de rețetă. Recent însă, am început să observ din ce în ce mai multe jocuri care combină 2 genuri, precum Rollerdrome care combină un shooter cu roller skating. E incert la ce ne-am putea aștepta pe viitor, dar momentan este clar că rețetele clasice vor evolua.
Cum a fost să joci pe muzică creată live
A fost superb să văd acest eveniment în desfășurare și sincer nu mă așteptam să avem ceva de genul prea curând în România, chiar dacă în afară există concerte organizate cu un joc specific în minte, iar unele jocuri precum Final Fantasy 14 au până și trupă de muzică (“The Primals"), special formată pentru a include muzica în joc. Publicul a asistat la o experiență muzicală creată de Sebastian Burneci formată din 2 părți, prima unde instrumentiștii au urmărit îndeaproape personajele sau alte elemente dinamice, iar cea de-a doua parte, un “live performance” în care muzicienii au creat pe loc muzică ce acompania jocurile în timp ce le testam.
Ce muzică asculți când joci
Obișnuiesc să pun pe fundal muzică de orice tip, în principiu să fie cât mai energică, ca să mă motiveze, astfel încât mă pot concentra pe gaming. Totuși, dacă un joc se axează pe poveste, sunt atent doar la muzica produsă de joc pentru a intra în atmosferă. Muzica care se potrivește diferă în funcție de jocul și starea pe care vrei să o ai când te joci, dar în principiu aș recomanda să se încerce muzica de la joc mai întâi.
Relația jocuri - metaverse
Nu văd relația abordată prea bine, întrucât metaverse nu reprezintă un sistem accesibil care poate fi încercat de oricine, oricând, iar de multe ori s-a dovedit că accesibilitatea e necesară pentru a face ceva popular. Metaverse, în momentul de față, este doar o etapă care va trece, însă sunt sigur că în viitor va reveni sub altă denumire deoarece s-a mai întamplat în trecut.
În 2003 a apărut Second Life, care este o platformă online în care lumea socializa, dar foarte limitată. În 2014 a apărut VRchat, o platformă virtuală care a evoluat conceptul foarte mult, dar este limitat de VR. Conceptul de metaverse a fost creat de câteva ori sub formă de jocuri online.
Ce jocuri preferate ai în momentul acesta
În momentul acesta prefer să joc Elden Ring pentru că are o lume vastă și interesantă în care pot să mă plimb și să mă bucur de acțiune pentru ore bune fără a mă plictisi. Mai petrec timp și în Final Fantasy 14, întrucât îmi oferă posibilitatea de a juca cu alte persoane. Criteriile mele pentru un joc de obicei sunt vaste pentru că încerc orice pot, dar am o afinitate pentru jocurile care oferă posibilitate de explorare, comunicare sau mister.
Prețul unui computer bun pentru gaming variază în funcție de ce fel de jocuri vei juca pe el, dar din ce am observat pe piața noastră, un computer decent costă în jur de 3000 de lei, iar un computer bun are de obicei prețul de 4500 de lei.