Creierul nostru nu este sincronizat cu vremurile în care trăim! Viteza cu care se desfășoară lucrurile, stresul constant și stilul de viață digital, care presupune să fim conectați în permanență, încep să aibă impact asupra creierului și a stării noastre de bine. Ne este din ce în ce mai greu să ne concentrăm, dormim prost, ne petrecem tot mai puțin timp unii lângă ceilalți, suntem invidioși pe experiențele celorlalți, pe care și le povestesc pe rețelele de socializare și devenim mai puțin empatici. Afecțiunile psihice devin o amenințare majoră pentru sănătate. În această carte, psihiatrul Anders Hansen explică modul în care funcționează creierul și ce se întâmplă înăuntrul lui când ridicăm telefonul mobil necontrolat și permanent.
Căpătând informații despre acest fenomen, vei realiza curând că este un aspect deloc de neglijat. Pentru că, oricât de mult ți-ar plăcea să verifici feedul de pe Instagram și Facebook sau să te uiți la știri și filme pe un ecran, creierul tău a fost creat într-o perioadă complet diferită și nu este adaptat la societatea digitală de astăzi. Citind această carte, vei afla lucruri noi și vei căpăta o imagine complet diferită despre ceea ce se întâmplă în mintea ta, reușind astfel să preiei controlul asupra telefonului mobil.
"Nimeni nu explică mai bine decât Anders Hansen, celebrul psihiatru suedez, cum ne face creierul să stăm cu ochii în telefonul mobil, ore întregi, zi de zi, de parcă am fi vrăjiți."
Maria Carling, jurnalistă Svenska Dagbladet
"Am citit cu mare interes Creierul deprimat, cartea în care Anders Hansen explică de ce este bună mișcarea pentru creier. Acum, în Creierul ecranului, autorul își continuă călătoria de succes în domeniul educației de masă. Modul pedagogic în care ne explică influențele externe asupra creierului este comparabil cu cel în care Hans Rosling ne explică situația din lume."
Christer Kustvik, Östgöta Correspondenten
"Această carte merită să fie citită nu doar pentru că subiectul este extrem de actual și foarte interesant, ci și fiindcă este foarte bine scrisă. Anders Hansen are capacitatea de a descrie rezultatele cercetărilor avansate și complexe într-un mod simplu și relevant. Nu ne spune doar că societatea actuală ne poate duce la stres, anxietate și depresie, ci ne explică și de ce."
Extras din blogul just nu – just här
"Aceasta este probabil una dintre puținele cărți pe care le voi reciti de mai multe ori. Atât este de bună."
Birthe Wetter, Plus, Mariestad
Anders Hansen este medic primar psihiatru, format la Karolinska Institutet din Stockholm. Este licențiat al Stockholm School of Economics. A scris mii de articole despre cercetarea medicală și medicamente, a avut o conferință TEDx de succes, a ținut sute de prelegeri și a apărut în podcasturi și în emisiuni TV suedeze. A scris și a prezentat serialul de știință populară Din hjärna [Creierul tău], difuzat de televiziunea suedeză. A primit mai multe distincții pentru cărțile sale, inclusiv Premiul Mensa 2018 și Premiul pentru sănătate 2019, pentru promovarea unei mai bune sănătăți publice. În 2019, când a fost gazda emisiunii radiofonice Sommar i P1 [Vara pe canalul 1], a doborât recordul de audiență.
Video: Interviu cu autorul despre carte
Cartea a apărut în România la Editura Publica.
Info:
Titlul original: SKÄRMHJÄRNAN: Hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda
Ediția I 2022, paperback
Traducător: Carmen Vioreanu (din suedeză)
Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
216 pagini
ISBN: 978-606-722-541-9