Odată cu dezvoltarea pieței de fotografie și creșterea cererii din partea clienților – pentru că orice ocazie merită un photo shoot, nu-i așa? - au apărut și oferte ca luminițete de Crăciun după 1 decembrie. Doar că simplul fapt de a avea un aparat profesionist și a adăuga “Photography” în coada numelui paginii de Facebook nu duce și la rezultate bune de pus în ramă.
Vlad Ilaș pune însă accentul pe calitate și face fotografii cât mai naturale posibil, fără editări complexe și denaturate. Este relaxat și jovial la ședințele foto, iar asta se vede în imaginile cu oameni care se simt în largul lor. Fotografiază și natura, în special răsăriturile încețoșate, deși e greu să le prindă cu un program plin și familie tânără.
“Eu sunt Vlad. Fotografiez fericire”, spune site-ul său de prezentare. Postările lui mă fac să mă opresc din scroll și, de obicei, să zâmbesc, așa că sper să vă placă și vouă povestea de mai jos și, mai ales, fotografia.
“Săpuniera”
Aveam 17 ani când am mers în vacanța de vară în Belgia, unde locuia tata. Acolo am cumpărat primul meu aparat, o „săpunieră” HP Photosmart 750, de la o „brocantă” (piață de vechituri). Nici măcar nu știu de ce l-am cumpărat, dar cu el am început să descopăr fotografia și, ușor-ușor... :)
Cum ai învățat
Tehnica e partea cea mai simplă în fotografie, dar nici nu mai țin minte de unde am învățat, la cât timp a trecut... Însă primul meu mentor a fost Marius Vasiliu, fotograf din Gura Humorului, alături de care am fondat fotoclubul Mărul și ieșeam foarte des la răsărituri, apusuri, organiza pentru noi ceilalți învățăcei workshop-uri. Asta a fost perioada de început, în care m-am apropiat foarte mult de fotografie.
Primele fotografii
Primele fotografii erau de fapt ceea ce astăzi facem cu telefonul. Făceam fotografii prin casă, pe afară.
Mai jos e o fotografie făcută chiar în primele zile de când aveam aparatul, care la vremea respectivă mi se părea foarte tare. Chiar am postat-o cândva pe atunci pe un forum, la secțiunea de fotografie, și feedback-ul a fost că e urâtă, că se văd sacii aceia de gunoi. Dacă e să analizez acum, aș zice că e o fotografie de stradă ok, surprinde un moment din viața Brussels-ului. Ar fi fost mai bună dacă era și vreun om mergând pe acel trotuar.
Dar, în principiu, nu făceam cine știe ce grozăvii. Descopeream.
Primii clienți
În 2008 am fotografiat prima nuntă, primii clienți fiind mirii, evident :)). Mergeam cu unchi-miu, care pe atunci filma nunți pe la țară, și primeam 200 de lei.
Lecții
Fotografia m-a salvat. Cred că m-a învățat să fiu om mare, altfel nu știu ce făceam cu viața mea.
Stil și teme
Eu fotografiez foarte mult pentru clienți. Pentru oameni, nunți, botezuri și tot felul de evenimente, iar pentru afaceri fotografiez clădiri, mașini, camioane, mâncare, produse, cam orice e nevoie.
Pentru mine fotografiez natura, îmi plac în special răsăriturile, doar că e al naibii de greu să le prinzi atunci când lucrezi toată noaptea. La răsărit e lumina cea mai faină, sunt cețurile dimineții, liniștea specifică înainte de a începe oamenii activitățile de zi cu zi, mirosul de proaspăt. E grozav!
Încerc să fotografiez cât mai natural posibil, fără editări foarte complexe și denaturate.
Proiecte interesante
Din păcate eu nu am proiecte personale, pentru că am extrem de mult de lucru. Dar e interesant ce fac, pentru că e o diversitate fantastică. Am avut recent o mireasă care s-a îmbrăcat în rochie neagră, spre exemplu.
Cred că lumea a început să realizeze că fotografiile sunt importante pentru promovare și au nevoie din ce în ce mai mare de fotografii bune pentru care apelează la serviciile unui profesionist.
„Prefă-te că o iubești!”
Eu sunt un tip jovial, îmi place să fiu relaxat eu, în primul rând. Fac glume (uneori proaste), vorbesc mult. Uite, spre exemplu, dacă am un cuplu și începem ședința foto și sunt mai reținuți în gesturi, pot să-i spun bărbatului: „Prefă-te că o iubești!”
Pe mine mă interesează foarte mult să am măcar o singură fotografie faină, de pus în ramă. Vreau calitate, nu cantitate.
Evoluția industriei
Cred că odată cu amploarea rețelelor sociale, mai ales Facebook și Instagram, a început să existe tot mai mult public pentru fotografie. Iar oferta fotografică, știm cu toții, fiecare Vlăduț care-și ia un aparat devine instant Vlăduț Photography :).
Promovare
Din păcate sunt extrem de prost pe partea de promovare, n-am absolut nicio strategie. Mă ajută social media, însă postez mult prea rar.
Trenduri care-ți plac sau nu
Cel mai tare mă enervează „filtrele” astea care schimbă total culorile și arată dubios totul, de zici că sunt toți oamenii bolnavi la ficat, ori iarba verde dintr-o dată e galbenă-maro și câte artisticăreli de astea.
Recomandări
Eu urmăresc mulți fotografi și îmi plac mulți, mi-ar fi greu să spun 2-3 pentru că ar trebui să spun mai mulți. Așa că o să zic unul singur, care face niște fotografii pe cât de simple pe atât de faine, efectiv îți apar în feed și te oprești mai mult decât la altele, fără să vrei: Hajdu Tamás.
Cum a fost 2022? Cu ce gând treci în 2023?
Pentru mine 2022 a fost cel mai aglomerat an de până acum, parcă toată lumea a tot avut nevoie de ceva. Pentru 2023 aș vrea să fiu mai bine organizat, să lucrez mai repede și mai eficient și să mă apuc de fotografie de studio, că am reușit să-mi închiriez un spațiu. Și, poate, cu ocazia asta, un proiect fotografic personal.