[Punct. Și de la capăt] Oana Dimofte: Fiecare zi în care am făcut ce mi-a plăcut, ce mi-am dorit și am avut luxul de a alege cu cine îmi petrec timpul este cea mai mare reușită

[Punct. Și de la capăt] Oana Dimofte: Fiecare zi în care am făcut ce mi-a plăcut, ce mi-am dorit și am avut luxul de a alege cu cine îmi petrec timpul este cea mai mare reușită

Fericirea poate chiar este ușor de atins și de trăit, cel puțin pentru unii oameni. Cei care știu să se bucure de micile victorii, de momentele obișnuite dintr-o zi, în care sunt împreună cu familia și prietenii, de un film și de o carte bune sunt cu adevărat fericiți. Oana Dimofte este unul dintre acești oameni, nu are nevoie de nimic spectaculos pentru a fi fericită. Îi sunt de ajuns zilele fără griji, cu toți ai săi acasă, veseli și sănătoși.

În anul căruia ne pregătim să-i punem punct, una dintre lecțiile învățate de Oana este: „lucrurile încep să funcționeze abia atunci când și tu crezi că pot funcționa și investești energia necesară”. A muncit mult – și o face de aproape patru ani alături de soțul său, Dan – la dezvoltarea celui mai important proiect, Educație Privată. Personal, a călătorit, a văzut Parisul pentru prima dată, a mers la sală, s-a recuperat după o fractură la picior, i-au displăcut sneakerșii de la Grey Goose, și-a protejat sănătatea, a râs, s-a temut… a trăit.

"Fiecare zi în care am făcut ce mi-a plăcut, ce mi-am dorit și am avut luxul de a alege cu cine îmi petrec timpul este cea mai mare reușită. Poate sună a declarație de almanah, însă o reușită mai mare eu chiar nu văd".

De la Oana Dimofte am aflat, printre altele, că anul viitor vine în concert la Cluj trupa Imagine Dragons.

 

Gândurile și emoțiile cu care ai început 2022

2022 a început cu două emoții: speranța că pandemia Covid se apropie de final și, în același timp, îngrijorarea față de ceea ce deja observam că se întâmpla în Ucraina. Ce a lipsit, așa cum probabil că va lipsi mereu, era „rezoluția” de a urmări mai puțin la știri. Tot ce s-a întâmplat în ultimii trei ani mi-a arătat că, dimpotrivă, ce se întâmplă pe lângă noi îmi poate influența sau chiar schimba viața, așa că e responsabilitatea mea să știu cât mai mult. În partea strict personală, 2022 a început cu unica dorință de a rămâne sănătoși.

 

Surprizele anului

2022 mi-a adus mai mult decât speram. În primul rând, a livrat pe partea de sănătate, suntem toți bine și, de aici, putem construi orice. Surprizele au fost și ele, sigur că au fost. Cea mai frumoasă a fost călătoria din vară, când am reușit să facem un miniturneu prin Europa și am văzut pentru prima dată Parisul, iar copilul a văzut Disneylandul. Cea mai neplăcută a fost în aceeași călătorie, când, la întoarcere, am reușit să îmi fracturez glezna. Dar efectele surprizei neplăcute s-au reparat, iar amintirile acelei vacanțe vor rămâne.

 

Revoltele

E imposibil să găsesc ceva mai important decât războiul din Ucraina. La distanță, vine decizia Austriei cu privire la Schengen. Însă și aici, cred că „fractura” asta poate fi reparată. Ce se întâmplă în Ucraina este cu adevărat ireparabil, pentru că sute de mii de vieți au fost pierdute sau afectate iremediabil.

 

Viața post-pandemie

Viața post-pandemie s-a simțit, în primul rând, cu recunoștință și ușurare că ai mei și cu mine am ieșit vii și fără prea mari sechele din pandemie. Apoi, s-au adunat multe întrebări și anxietăți pe tema „dacă atâția oamenii au fost vulnerabili la fake news în pandemie, ce ce va întâmpla acum, când a început un război atât de aproape?” Cât despre mine, în afară de călătoriile de care m-am bucurat, mari schimbări nu au fost. De muncit, munceam de acasă de vreo 5 ani, așa că nu a existat vreo adaptare sau readaptare. Prietenii îmi sunt aceiași, stilul de a trăi nu s-a schimbat nici el.

 

Proiecte marcante de anul ăsta

Proiectul meu marcant este EducatiePrivata.ro. De el mă ocup de aproape patru ani, împreună cu Dan și 2022 a fost al treilea an în care impactul site-ului a avut o tendință ascendentă. A fost un an al extinderii, ne-am mărit echipa, am construit parteneriate reale și solide, nu am nici cel mai mic motiv de nemulțumire. Concentrarea și rezultatele cred că vin din faptul că îmi dau seama că lucrurile pe care le facem au semnificație și că rolul fiecăruia în proiect este exact cel care i se potrivește cel mai bine.

 

Care ți s-au părut luptele cele mai mari din educația românească

Aceeași luptă care există de vreo 20 de ani, însă mai acut în ultimii cinci: între a testa schimbări și a conserva lucrurile exact așa cum sunt acum. Noi suntem asumat de partea ideii „trial and error”, o parte consistentă a sistemului își direcționează toate energiile pentru a păstra actuala stare de fapt. Sistemul de educație este probabil unul dintre ecosistemele sociale în care rezistența la schimbare este cea mai mare. Mizele sunt mari, capacitatea de disimulare a dorinței de reformă, din politică și din afara ei, este și ea una foarte consistentă. Nu toți cei care pretind că doresc schimbarea educației spre binele copiilor sunt sinceri când spun asta, ba, dimpotrivă, poziționarea lor publică nu are nicio legătură cu acțiunile lor.

 

Cea mai mare reușită de anul acesta

Fiecare zi în care am făcut ce mi-a plăcut, ce mi-am dorit și am avut luxul de a alege cu cine îmi petrec timpul este cea mai mare reușită. Poate sună a declarație de almanah, însă o reușită mai mare eu chiar nu văd.

 

Vacanța în care te-ai simțit minunat

Cum ziceam și mai devreme, miniturneul în Europa. Am plecat prin Ungaria, am stat câteva zile în Viena, apoi am mers la Strasbourg, la Paris pentru alte câteva zile, a urmat jumătate de săptămână în Disneyland și, când ne îndreptam spre casă și am făcut o vizită de trei zile unor prieteni din apropiere de Frankfurt, am comis fractura. Drumul de întoarcere a însemnat 2000 km cu mașina, în cârje, cu piciorul imobilizat, n-a fost neapărat cea mai distractivă parte. În schimb, mă mir și eu de mine să spun că am adorat Disneyland. Iar cel mai mult și mai mult cred că mi-a plăcut să fac 20.000 de pași pe zi în Paris, să mă bucur de fiecare priveliște, fiecare muzeu, stradă, magazin, bistro. Pentru mine a fost cu adevărat senzațional și abia aștept să mă întorc acolo.

 

Trendurile care te-au enervat cel mai mult anul ăsta

Suntem într-o perioadă post-traumatică, așa că am reușit să-mi bag în cap ideea că nu e momentul să mă enervez foarte tare dacă apar trenduri pe care le găsesc dubioase. Poate în 2023 o să am resurse pentru asta. Bine, hai, pentru 2022 să rămânem la sneakerșii de la Grey Goose, pe care nu am cum să îi înțeleg. :))

 

Rutinele și obiceiurile bune

Nu e o rutină nouă, însă a fost întreruptă de pandemie. Mersul la sală. L-am reluat din ianuarie, l-am întrerupt în vară pentru câteva săptămâni, în perioada de vindecare și recuperare a piciorului, iar acum l-am reluat, din septembrie. Mai întâi la sala clasică, apoi la kangoo jumps. Da, asta chiar intenționez să păstrez.

 

Care a fost cea mai fericită perioadă

Din anul ăsta? Eu sunt genul de om pe care îl fac fericit zilele obișnuite. Când toți ai mei sunt acasă, suntem sănătoși și orele curg fără nimic spectaculos, când râdem împreună, ne uităm la seriale sau mai găsesc ceva simpatic de citit sau de cumpărat. În filmul ăsta eu mă simt cu adevărat fericită.

 

Știrea care ți s-a părut cea mai frumoasă

N-a fost un an cu știri foarte frumoase. Cred că știrea despre Mariana Mamonova, medic militar din Ucraina, care a fost luată în captivitate de armata rusă când era însărcinată în luna a șasea și a fost eliberată într-un schimb de prizonieri, cu câteva zile înainte să nască. Și a născut în Mariupol o fetiță superbă. Știrea asta mi-a dat un cocktail de emoții chiar memorabil, de fapt, ca să folosesc cuvinte cinstite, m-a făcut praf.

 

Cartea despre care s-a vorbit cel mai mult în jurul tău

Dat fiind că „în jurul meu” înseamnă 90% din timp ”în casă”, o să zic seria Sherlock Holmes, că asta a preocupat-o pe fii-mea cel mai mult anul ăsta.

 

Ce te-a obosit cel mai tare din spațiul public

Nu cred că a fost ceva anume. Repet, a fost un an în care deliberat am încercat să nu mă agăț de abordări toxice sau complet opuse față de ceea ce îmi place sau mă reprezintă pe mine. În februarie, mi-am dat seama că, după 2020 și 2021, va fi și mai complicat să găsim resurse de a ne proteja moralul, dar că e absolut necesar să facem asta. Până acum, pare să funcționeze.

 

Cea mai grea zi din acest an. Cum i-ai făcut față

24 februarie, ziua invaziei în Ucraina și următoarele trei săptămâni, când îmi era neclar care e adevărata forță a armatei ruse. Am încercat să aflu tot ce era posibil de aflat și, când am văzut coloanele de kilometri întregi cu mașini militare care nu au reușit să intre în Kiev am început să sper.

 

Lecțiile cele mai importante, profesionale și personale

În ambele cazuri, cred că e același: lucrurile încep să funcționeze abia atunci când și tu crezi că pot funcționa și investești energia necesară.

 

Cuvântul anului 2022 pentru tine

Rezistență

 

Cum crezi că va fi viața în următorul an

Sunt domenii în care sper ca lucrurile să se mai așeze, de exemplu politica, în care sper să se mai domolească tendințele populiste și ultraconservatoare, deși mă tem că nu se vor potoli. În schimb, în educație, sper invers: ca lucrurile să nu se domolească, iar schimbările în bine pe care le fac tot mai mulți profesori să primească respectul și eforturile cuvenite și din partea politicienilor.

 

Unde te găsește 2023

Bănuiesc că o să mă găsească într-o cafenea mică, destul de aproape de casă, unde, împreună cu câțiva prieteni, plănuim să petrecem Revelionul. Tot ce îmi doresc cu adevărat e ca, oriunde aș fi, în oricare dintre cele 365 de zile ale lui 2023, să fiu cu Dan și cu Erica și să fim sănătoși, împreună cu ai noștri. Orice altceva este remediabil.

 

Ce aștepți cu nerăbdare de la noul an

Concertul Rammstein de la Madrid. Mergem în iunie! A, și Imagine Dragons la Untold!

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


VML

VMLY&R a preluat FRACTAL Communications, agentia locala parte din WPP, si se alatura  VMLY&R Commerce pentru a oferi brandurilor o experienta conectata.  Preluarea agentiei locale de catre... vezi detalii »

Dosare editoriale

Companii

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related