Cristiana Petre: Când m-am apucat de scris, aveam în minte acest combo. Povești pentru oameni mai mici, cu rockeri și nițel umor

Cristiana Petre: Când m-am apucat de scris, aveam în minte acest combo. Povești pentru oameni mai mici, cu rockeri și nițel umor

Poveștile nu trebuie să fie neapărat despre prințese captive, regi necruțători și flăcăi care salvează lumea. Uneori pot fi și despre eroii din muzica rock. Tiny Rockers este o serie de cărți ilustrate pentru cei mici care spune în cuvinte și imagini povestea unor rockeri de legendă. Au pășit până acum pe hârtie, Jimi, Janis și Freddy, urmează Beatles și încă o trupă pe care urmează să o descoperiți singuri din discuția cu autoarea cărților, Cristiana Petre.

Nici măcar nu eram părinte când mi-a venit ideea, dar apoi am crezut în ea și mai tare pentru că am intrat în universul copiilor mei. Un univers extrem de vizual, al cărților. Sunt mulți părinți ca mine, pasionați de rock, eu doar le-am oferit încă un tool prin care să le insufle și copiilor lor această pasiune

Când nu se ocupă de campanii în agenție, Cristiana merge să citească poveștile celor mici prin școli și grădinițe și are satisfacție mare când piticii recunosc personajele din carte. De ilustrații se ocupă cu talent Andra Badea, cea care vine cu propriul input creativ în poveste, vezi de exemplu părul lui Jimi din Jimi și Fenderică. Dacă ești părinte sau copil la suflet, Janis și penele magice sau Freddie și motanul meloman, celelalte două cărți din colecție, sunt cu siguranță potrivite pentru biblioteca ta de rocker. Povestea rockerilor pitici, pe larg, mai jos, în dialogul cu autoarea Tiny Rockers.

 

Ideea

Eram la concert Woodkid. 5 decembrie 2013. Cred că o să-mi aduc aminte ziua asta mereu pentru că aia a fost ziua în care i-am spus prima dată cuiva despre ideea mea. Lui Vlad, soțului meu. Și el a zis: „E tare, ar trebui s-o faci”. Așa că m-am apucat să scriu prima poveste, despre Jimi Hendrix, apoi am vorbit cu Andra Badea pentru ilustrații, am făcut o prezentare a proiectului și am trimis-o editurilor. După câteva LUNI am primit un singur răspuns de la o editură din Cluj, dar nu s-a concretizat nimic. Apoi m-am prins că trebuie să o iau altfel și am început să vorbesc cu niște prieteni scriitori, să aflu cum au reușit ei să fie publicați. Cert este că la mine au trecut vreo 7 ani până să reușesc, timp în care am devenit și mamă, ceea ce a pus un pic pe pauză proiectul.


Credit foto: Andrei Cristian Petrescu

 

Povești cu rockeri 

Cred că toți publicitarii își caută “chestia lor”. E greu să-ți hrănești creativitatea doar prin campanii. Eu am avut norocul ca pasiunile mele, muzica și scrisul, să se completeze perfect. Nici măcar nu eram părinte când mi-a venit ideea, dar apoi am crezut în ea și mai tare pentru că am intrat în universul copiilor mei. Un univers extrem de vizual, al cărților. Sunt mulți părinți ca mine, pasionați de rock, eu doar le-am oferit încă un tool prin care să le insufle și copiilor lor această pasiune.

 

Cât de greu este să scoți azi o carte 

E greu. Până ajungi la oamenii care trebuie. Și după 7 ani, eu am avut norocul să ajung la cine trebuie, la Curtea Veche Publishing. Mi-am găsit tribul acolo. Cel mai frică îmi era de poveștile în care editura “măcelărește” textele. Nu a fost cazul la mine. Îmi ador editorul, pe Anca Pănoiu. E “metronomul” meu. Mi-a ghidat mereu ideile și textele cu blândețe. Cu toți am avut super bonding, de la Barna Nemethi la echipa de PR, în frunte cu Miruna și Marius, sau la cea de contabilitate.

 

Descrie-ne pe scurt fiecare dintre povești

“Jimi și Fenderică” este despre viața lui Hendrix, redată din perspectiva primei lui chitare electrice – Fenderică. Hendrix era mare fan Fender, de aici și numele celui de-al doilea personaj. După ce Jimi îl cumpără pe Fenderică, cei doi se apucă serios de cântat, dar stilul lor diferit nu era apreciat de toată lumea. Ajung însă la Londra unde devin faimoși și sunt invitați într-un final la Woodstock, unde Jimi își dorea foarte mult să cânte.

Janis și penele magice” spune povestea lui Janis Joplin prin această fetiță nonconformistă care atrage comentarii răutăcioase în școală. Urmând să cânte la Festivalul de la Monterey, visul ei de mult, Janis își pierde încrederea în ea, dar este ajutată de mama ei care îi oferă o eșarfă de pene magice. Cu ajutorul eșarfei, Janis își regăsește curajul de a urca pe scenă și uimește pe toată lumea cu vocea ei spectaculoasă.

Iar a treia carte din serie, “Freddie și Motanul Meloman” este inspirată din viața lui Freddie Mercury. Freddie este un băiețel complexat de dinții săi, care învață să cânte la pian de la un motan, Clapi. Clapi devine un fel de mentor pentru el și tot acesta îi face cunoștință și cu restul trupei Queen, ajungând împreună să cânte pe celebrul stadion Wembley. Am ales o pisică pentru al doilea personaj pentru că în realitate Freddie Mercury era atât de înnebunit după pisicile lui încât le suna din turneu ca să vorbească cu ele.

 

Pe limba copiilor

Cu doi băieți mici acasă, am citit ceva cărți pentru copii. Unele bune, altele meh. Unul din lucrurile pe care le-am învățat ca mamă a fost să le vorbesc normal, nu în diminutive sau în alte cuvinte d-astea mushy-mushy de copilași care nu înțeleg nimic. Copiii înțeleg tot. Și iubesc să râdă. Deci când m-am apucat de scris, aveam în minte acest combo. Niște povești pentru oameni mai mici, cu nițel umor. Înainte să iasă în lume, da, le citesc alor mei textul și apoi există un ping-pong lung între mine și Anca, editorul.

 

Feedback-ul pe care-l ai de la părinți și copii până acum

O să las aici niște comentarii de la părinți pe care le-am salvat.

“Este superbă! Nu îmi vine să cred că există așa ceva! A mea fiica a cerut să asculte Hendrix.”

“S-a amuzat foarte tare la dialoguri!”

“Este minunată! Povestea, ilustrațiile, conceptul în sine. Good job!”

Cât despre copii, când merg să le citesc din cărți prin grădinițe / școli, se hlizesc, deci bănuiesc că le plac. Satisfacția cea mai mare am avut-o când un copil l-a recunoscut pe Jimi de pe un sticker lipit la o terasă în parc. Și o prietenă mi-a spus cum fiul ei a văzut un instrument muzical ciudat și a zis “Asta e autoharpa lui Janis!”.

 

Ilustrațiile

Ilustrațiile sunt făcute de Andra Badea, cunoscută pentru “cuteosheniile” ei mega simpatice. Iubesc stilul ei artistic și cred că ne completăm foarte bine. Andra nu este doar un ilustrator, este și om de idee, venind mereu cu input. I-a dat viață părului lui Hendrix, făcându-l să reacționeze în funcție de ce emoții avea Jimi. A surprins bucuria hippie tipică vremurilor lui Janis și a oglindit-o în ochelarii ei rotunzi emblematici. L-a creat pe Clapi ca pe un frate geamăn (dar blănos) al lui Freddie Mercury. Este extrem de atentă la detalii și îi ia cam 3-4 luni să ilustreze full o carte.

 

Cum promovezi cărțile

Am apelat la influenceri din domeniul muzicii, care sunt și părinți. Cum ROCK Fm ne sunt parteneri în acest proiect, am fost la Morning Glory să povestim despre cărți și la fiecare lansare avem un spot radio care este difuzat pe postul lor. În general, mergem peste tot, de la evenimente gen Weekend Sessions la sesiuni de lectură în școli sau grădinițe.

 

S-ar preta să le transpui și în audiobooks?

Da, desigur, dar asta ar însemna o investiție. Momentan obiectivul nostru este să creștem ce avem. Să scoatem toate cele cinci cărți și să le ducem în bibliotecile cât mai multor copii.

 

Prezentul și viitorul rockului

Eu cred că rock-ul e genul ăla de poveste nemuritoare a cărei frumusețe evoluează odată cu noi. Și da, cred că își va găsi mereu loc în sufletul cuiva și peste 10 ani, sub orice formă, fie ea carte sau vinil sau un playlist pe Spotify.

 

Ce urmează 

Artiști români nu am în plan, momentan. Nu că nu ar fi la noi, ci pentru că am început pe alt drum și mai e cale lungă până să-l termin. Sunt atâtea trupe tari despre care vreau să scriu, dar seria Tiny Rockers este o serie de cinci cărți momentan. A patra carte va fi despre cei patru fabuloși, nimeni alții decât The Beatles. Și mă aflu în situația imposibilă de a alege o ultimă trupă pentru a cincea carte din serie. Nu știu cine încă va fi. Pe shortlist sunt The Rolling Stones, Led Zeppelin, AC/DC, Metallica.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related