Creatorul de benzi desenate Daniel Buruiana a inceput sa deseneze de pe la 5 ani si a inceput chiar cu o banda desenata, pe care dorea sa o povesteasca fratelui sau. A luat o pauza de 20 de ani, iar in 2016, a revenit la pasiunea din copilarie, dupa ce a vazut cateva desene pe social media. Este fanul BD-urilor traditionale, al stilului vechi, in care se vede mana artistului. A trecut de la benzile SF cu eroi si lasere la cele istorice, iar in prezent are propria revista, care a fost prezentata la cea mai recenta editie a Comics Fest.
Vremea eroilor nu s-a dus. Vechii eroi inca isi au publicul lor, iar cu ajutorul filmelor isi castiga un public nou, tanar. Da, sunt de parere ca acolo este grosul.
Daniel este si unul din cei 39 de autori care alcatuiesc albumul ISTORII DIN '89 IN BENZI DESENATE, iar recent a fost invitat sa vorbeasca elevilor dintr-un sat constantean despre banda desenata si a fost impresionat de desenele facute de acestia. E de parere ca daca editurile romanesti ar atrage mai multi desenatori locali, am avea si noi o piata de BD mult mai bogata. Pentru a-i vedea lucrarile, dati-i o urmarire pe pagina de facebook la: Comics/Banda desenata&BDE sau pe instagram la @comics_bde. Asta daca nu cumva dati de el la festivalurile de profil sau in revista Dacii si Romanii.
Primele desene
Prima mea amintire legata de ceva desenat de mine este despre o banda desenata pe care am facut-o undeva pe la varsta de 5 ani. Practic am inceput sa desenez facand o banda desenata. Nu stiu daca vazusem pana atunci o banda desenata. Imi amintesc doar ca am vazut o scurta animatie pe care am vrut sa o reproduc pentru a o arata fratelui meu. Sa i-o povestesc prin imagini. Clar nu aveam talent la desen, dar asa am simtit eu atunci. Am impartit o pagina in patru cadre iar pe pagina 2 am facut un singur desen.
Ce s-a schimbat in ultimii ani in domeniu
Fara sa-mi dau seama am stat departe de desen si de benzile desenate timp de aproape 20 de ani. In anul 2016 am descoperit ceva legat de benzile desenate pe o retea de socializare si asta m-a facut sa ma trezesc. Chiar nu stiu cand au trecut anii. Revenind, i-am cautat pe autorii desenelor copilariei mele. Am ramas un admirator al stilului vechi, traditional.
Tehnologia imi este putin straina. Sunt constient de marele ajutor oferit artistilor, insa descopar tot mai des ca apar persoane care se folosesc doar de tehnologie, mana artistului nu se vede. Pe mine digitalul initial m-a ajutat sa-mi colorez desenele, mai apoi invatand am continuat sa lucrez de la schita la desen, la cerneala daca se poate spune asa, la culoare, text etc. Acum am lucrari unde totul este digital.
Rolul benzii desenate in 2022
Rolul benzii desenate este unul foarte important, eu asa cred. Ea se adreseaza tuturor doar ca trebuie sa gasim metoda prin care sa-i facem pe cei din jurul nostru sa le citeasca. Pentru asta trebuie ca in functie de ceea ce vrem sa transmitem sa ne alegem publicul tinta. Este valabil si invers, avand un public tinta, sa furnizam ceea ce ei vor sa vada / citeasca.
Vremea eroilor nu s-a dus. Vechii eroi inca isi au publicul lor, iar cu ajutorul filmelor isi castiga un public nou, tanar. Da, sunt de parere ca acolo este grosul. Din pacate, oricat mi-am dorit asta, nu am in cap o poveste care sa aiba un roman in rolul de erou / super-erou. Este cerere mare, dar se pare ca inca nu s-a gasit formula.
Temele pe care le abordezi
In ultimii ani BD-urile mele au teme istorice. In copilarie toate desenele mele aveau tematica SF: nave, roboti, lasere, planete, era tot ce visam si desenam. Cu timpul, chiar daca am continuat cu SF-ul am incercat si alte genuri: politist, istoric, umoristic, eroic-fantastic.
In ultimii ani am cunoscut un colectiv minunat de oameni si particip in calitate de autor la Festivalul de Benzi desenate Istorice de la Brasov. Am fost invitat sa trimit o banda desenata pentru un mare proiect care s-a concretizat intr-un album la care au participat 39 de autori, respectiv ISTORII DIN '89 IN BENZI DESENATE. De atunci, in fiecare an particip cu o lucrare la acest festival.
Caracteristica BD-urilor istorice
BD-urile istorice cred ca sunt cele mai problematice. Spun asta fiindca pentru ca a face o banda desenata istorica este nevoie de foarte multa cercetare. Mai intai trebuie sa gasesti varianta adevarata a intamplarii pe care urmeaza sa o reprezinti deoarece nu trebuie sa distorsionezi adevarul sau cel putin atat cat se cunoaste despre acele vremuri, acele personaje si despre faptele lor. Poti inventa un personaj pe care sa-l situezi intr-un anumit timp si spatiu dar nu poti schimba istoria din acele vremuri. Problema este ca de fiecare data o sa se gaseasca un istoric care sa te contrazica in legatura cu anumite fapte, echipamente, tinute si altele. Personal cunosc cativa istorici, dar nu gasesc doi care sa se puna de acord.
Festivalurile de profil
Am o parere foarte buna despre aceste festivaluri si cred ca am devenit dependent de ele. Unde altundeva poti sa te intalnesti cu atatia autori? Eu nu doar desenez, sunt si un mare fan BD. De asta imi doresc sa particip cam la tot ce se organizeaza. La ultima editie a Comics Fest-ului am fost prezent si cu prima mea revista scoasa in format fizic, deci pentru prima data ca autor cu o lucrare proprie. A fost super sa ma intalnesc cu admiratorii desenelor mele, sa vorbesc cu ei si sa dau autografe.
O paralela intre ce se intampla in Romania versus piata de afara
Nu prea cunosc piata de afara. Ok, vad ca sunt multe publicatii dar asta nu inseamna ca acolo totul este super si frumos. Cred ca sunt mai priceputi decat noi in a-si face publicitate, sunt mai bine organizati. Sunt relativ nou in lumea autorilor de BD de la noi si sunt prieten cu toata lumea insa nu mi-a fost greu sa descopar ca exista grupuri si grupuri care au in comun pasiunea pentru banda desenata dar cam atat. Am discutat cu autori romani foarte cunoscuti in domeniu dar care lucreaza pentru publicatii externe. Am inteles de la ei ca au o mai buna colaborare cu editurile straine. Cred ca daca s-ar reusi atragerea lor de catre editurile din tara am avea o piata romaneasca mult mai bogata. Recent am observat ca editura GRAFIC a inceput sa publice autori autohtoni. Un mare bravo!
Cat dureaza de obicei lucrul la o banda desenata
Depinde de tema si de poveste. Atunci cand tema este impusa, cand am o limita in ceea ce priveste numarul de pagini si termen limita, las pentru o perioada alte proiecte si ma dedic lucrarii respective. O lucrare de opt pagini o termin in 7-8 saptamani. Ultimele lucrari cu termen limita le-am terminat cu 10 minute inainte de termen.
Ca orice banda desenata si acestea incep cu tema, subiectul ales, cu adaptarea acestuia pentru banda desenata in asa fel incat sa ma incadrez in numarul de pagini impus. Schitez paginile impartind pe cadre, stabilesc locul bulelor pentru dialog, acolo unde este cazul, iar cand totul este stabilit incep sa fac cercetare in ceea ce priveste echipamentul, armamentul si tot ce este necesar pentru a respecta perioada reprezentata.
Tehnicile de desen folosite de tine
Daca pana de curand desenam in creion dupa care trageam in tus desenele si le coloram cu creioane colorate, mult timp pierzand cu corectatul dupa ce scanam desenul, in ultimul timp am invatat sa folosesc tableta grafica si sa lucrez cu un program specializat. Acum desenez pe layere, incepand cu o schita in creion scanata sau cu oschita facuta direct in programul folosit, respectiv CLIP STUDIO. Dupa ce fac schita, fac cadrele pe pagina si scriu textul. Urmeaza layer-ul cu ink-ul, apoi cel cu culoarea pentru personaje, pentru peisaj si decoruri.
Unde se poate invata desen specializat pentru banda desenata
De curand am fost invitat si am participat la o lectie deschisa despre banda desenata. Elevii clasei a VIII-a din Ghindaresti, judetul Constanta, au avut o lectie despre banda desenata. Profesoara de limba romana le daduse o tema si le-a cerut elevilor sa faca o banda desenata despre tema respectiva. Desenele aratau extraordinar iar acesta a fost si motivul pentru care am fost invitat, sa le vorbesc copiilor despre banda desenata si sa le mai dau cateva sfaturi utile despre conceperea unei lucrari.
M-am bucurat sa gasesc la Ghindaresti un colectiv minunat si niste copii foarte deschisi in a invata cat mai multe despre desen si banda desenata. M-ar bucura sa stiu ca in fiecare scoala sunt incurajati copiii sa invete sa faca banda desenata.
Cunosc faptul ca Muzeul Judetean de Istorie Brasov organizeaza ateliere de benzi desenate si ca incepand de anul acesta a organizat un Masterclass de banda desenata.
Banda desenata in era social media
Toate desenele mele, atat cele vechi cat si cele noi sunt postate pe o pagina de social media. Este cea mai la indemana metoda de a-ti prezenta lucrarile, de a te cunoaste iubitorii de desen sau banda desenata. Sunt pro varianta electronica, insa nimic nu poate inlocui varianta fizica, pe hartie. Din experienta proprie, m-am bucurat enorm sa tin in mana varianta in format fizic a revistei cu desenele mele si faptul ca exista o cerere mare a revistei, cerere venita din partea unor persoane care imi cunosc desenele, ma face sa sustin ca formatul pe hartie este inca varianta cea mai dorita.
La ce lucrezi in acest moment
De curand am terminat o lucrare cu care am participat la Festivalul International CAN for Balkans si o lucrare la care am lucrat in cadrul masterclass-ului de la Brasov de anul acesta. Ambele vor putea fi vazute in perioada 13-16 octombrie la Brasov dar si in albumul ce va fi scos de catre organizatori. Am in lucru un mini-album SF si fac periodic desene sau scurte BD-uri comice pe care le postez pe pagina mea de facebook.
Imi puteti vedea toate lucrarile pe pagina de facebook: Comics/Banda desenata&BDE, pe instagram: @comics_bde si TikTok: Daniel Eduart Buruiana.
Top 3 benzi desenate all time
Destul de greu sa fac un top 3. La loc de cinste sunt albumele si revistele in care mi-au aparut desenele publicate, fiindca ma aflu acolo intr-o companie de super autori cu lucrari minunate.
In afara de acestea un top 3 ar arata asa:
locul 1 - este un album publicat in Franta si cumparat de mine de acolo in anul 1991: CONAN
locul 2 - seria SAGA pe care o urmaresc prin intermediul editurii GRAFIC
locul 3 - albumul TFB Tinerete fara batranete