[Design & Strălucire] Laura Tartau: Creez si re-creez cautarea de sine, care vine la pachet cu situatiile contrastante, iar acest lucru cred ca se observa si in bijuteriile mele

[Design & Strălucire] Laura Tartau: Creez si re-creez cautarea de sine, care vine la pachet cu situatiile contrastante, iar acest lucru cred ca se observa si in bijuteriile mele

In al doilea an de facultate, a inceput sa desfaca si sa reconstruiasca, dupa placul ei, zecile de perechi de cercei pe care le stransese in colectia personala. Isi cauta drumul si unicitatea in creatie. Laura Tartau n-a studiat din prima designul de bijuterie, a fost mai intai autodidact. Dar apoi a simtit nevoia de mai multa informatie, structura, tehnica in arta bijuteriei si a trecut prin diferite etape de formare. A fost ucenic in atelierul unui bijutier din Bucuresti si, ulterior, intr-un atelier de familie. A invatat multe despre creatia de bijuterie, dar tot simtea ca este loc de mai mult in gandirea ei vizuala si conceptuala, si a decis sa studieze la UNArte - specializarea Metal.

Laura creeaza piese puternice, cu accente arhaice, iar in ultima sa colectie ”CREEZI” prezinta iubitorilor de bijuterie de autor piese reinterpretate, pe care vrea sa le readuca in contemporan.

”In ultima perioada mi-am indreptat atentia spre un accesoriu de nisa si rar purtat in viata de zi cu zi, si anume: diadema. Intentia este sa readuc in contemporan aceasta piesa pe care, odata ce o porti, simti cum iti indreapta postura si subit, capeti o alta aura. Puternica si dreapta”

Laura Tartau povesteste in continuare despre bijuterie si ne impartaseste dintre planurile sale creative.

 

Drumul catre designul de bijuterie

In liceu am inceput sa imi directionez atentia catre podoabe, la un moment dat aveam in colectia personala peste 50 de perechi de cercei, :) mai tarziu, prin anul 2 de facultate (Finante-Banci), din curiozitate si neadaptare la mediul finantist in care eram, am inceput sa deconstruiesc perechile si sa-mi confectionez bijuteriile pe placul meu. Mereu era ceva ce as fi schimbat la cele din comert si de fapt cred ca inca de pe atunci imi cautam drumul si unicitatea.

 

Etapele de formare ca bijutier

Evolutia a fost una organica, am inceput prin a fi autodidact cativa ani, lucram acasa, insa simteam ca am nevoie de mai multa informatie pentru a ma dezvolta. Asadar, am aplicat la cursul de formare profesionala din cadrul Patronatului Bijutierilor din Romania, filiala Constanta, curs pe care l-am absolvit in 2014. Ulterior, m-am angajat ca ucenic in Bucuresti, domnul Said fiind primul care mi-a dat credit si m-a primit in atelierul sau. Dupa un an si jumatate de ucenicie , m-a sfatuit sa-mi continui drumul la bijuteria Roxandy, un atelier de familie, cu traditie, unde l-am intalnit pe domnul Dan Stoica impreuna cu fiul sau, Andrei.

Aici am invatat cum se gestioneaza o comanda, am observat cum se dezvolta relatia intre client si bijutier si care sunt pasii catre o colaborare fructuoasa. In tot acest timp de practica am sedimentat informatiile tehnologice, insa, din nou, simteam ca lipseste ceva…iar acel ceva era suportul teoretic. Stiam sa gandesc tehnic, sa construiesc, dar voiam sa-mi dezvolt si gandirea vizuala, conceptuala, estetica. Asadar, dupa alti aproape 2 ani, m-am inscris la cursurile de pregatire pentru admitere la Universitatea Nationala de Arta, Facultatea de Arte Decorative si Design, sectia Ceramica/Sticla/Metal, specializarea Metal. Ulterior, am absolvit si cursurile masterale, specializarea Sticla. Din prima zi de facultate am simtit ca sunt in locul potrivit, aici am descoperit o lume cu totul noua, plina de provocari si oameni autentici.

 

Primele incercari de creatie

Primele incercari le-am avut dupa liceu, in perioada in care imi cautam sensul si drumul in viata, dar fara teama si cu mult curaj venit de acasa am mers mai departe in calatorie. Datorita parintilor mei, care m-au sustinut si incurajat pe acest drum, am reusit sa ma gasesc si regasesc.

 

Ce te inspira in prezent

Principala sursa de inspiratie mi-o ofera natura, la fel de bine si oamenii cu care ma inconjor si situatiile sociale. Imi place sa aduc laolalta materii opozante la prima vedere ( ex: sticla si metal ) si sa gasesc solutii pentru armonizarea lor estetica cat si utilitara. Cand am momente de ratacire creativa, ma reintorc la radacini, adica la mare, la pamant, foc si oameni dragi.

 

Amprenta ta

In creatiile mele regasesti mereu conceptul dualitatii. Piesele pe care le creez sunt puternice, cu accente arhaice, uneori brute, echilibrate insa prin formele organice si delicate. Creez si re-creez cautarea de sine, care vine la pachet cu situatiile contrastante, iar acest lucru cred ca se observa si in abodarea estetica a bijuteriilor mele.

 

Bijuteriile tale

Noul meu vine inspirat tot din trecut. In ultima perioada mi-am indreptat atentia spre un accesoriu de nisa si rar purtat in viata de zi cu zi, si anume: diadema. Intentia este sa readuc in contemporan aceasta piesa pe care, odata ce o porti, simti cum iti indreapta postura si subit, capeti o alta aura. Puternica si dreapta. Aceste piese re-interpretate le-am adunat sub umbrela colectiei “CREEZI” , o colectie care re-innobileaza omul si care incearca sa scoata la suprafata puterea interioara a fiecaruia. Uitam ca suntem inzestrati cu daruri care mai de care mai alese, trebuie doar sa deschidem ochii sa le vedem si sa le fructificam. Suntem creatorii propriei realitati, sa o facem cat mai frumoasa. Crezi in ceea ce creezi!

 

Ce cauta clientii in creatiile tale

Cei care imi poarta creatiile inteleg ce inseamna autenticitatea unei piese, dar si a creatorului. Sunt oameni curajosi si asumati. Fiecare persoana care-mi trece pragul atelierului, stiu ca odata venita, a ales sa sustina arta in toate formele ei de expresie, lucru care ma incurajeaza sa merg mai departe cu optimism si recunostinta.

 

Procesul pe care il parcurg creatiile tale

Consider ca am datoria de a cauta solutii pentru un prezent si un viitor mai bun, asa ca inainte de a realiza o piesa (fie ea bijuterie, pictura sau sculptura) ma gandesc ce situatii rezolv prin creatia mea, ce aport aduc societatii, deci ce le ofer oamenilor in afara de o materie prelucrata. Acesta este chinul facerii in arta :) greu, dar frumos.

 

Trenduri in bijuteria contemporana

Bijuteria contemporana este conceptuala si diversa in abordarea tehnologica cat si in materialele folosite, insa cred ca aceasta miscare are un norisor gri deasupra. Pe langa faptul ca majoritatea bijuteriilor sunt lipsite de pretiozitate, am sentimentul ca aceste piese nu vor dura, poate vor ramane pe un print sau intr-o fotografie, nu si fizic in timp, deci cumva idei in zbor. Inteleg desigur ca ele sunt piese declarative, insa sunt efemere si create uneori pe repede-inainte. Iar eu privesc lucrurile altfel. Vreau sa cred ca ceea ce creez va dainui in circuitul social.

 

Relatia romanilor cu bijuteria

Piata din Romania are un public foarte interesant, un public pretentios, informat si dornic de aliniere. Din perspectiva mea, consumatorii se impart in 2 tabere, prima (si majoritara) este cea care “consuma” bijuteria de la mall, iar a doua este tabara oamenilor care cauta oamenii si povestile lor din spatele bijuteriei, pe care o privesc ca pe o arta, care apreciaza unicitatea si cauta emotia. Un public care este din ce in ce mai numeros si care se educa pe an ce trece. Cred in evolutie si, de asemenea, cred ca datoria mea personala este sa creez obiecte cu sens.

 

Important in promovarea bijuteriilor tale

Sunt la inceput in promovarea propriilor creatii, subiectul fiind destul de sensibil pt mine, pentru ca rar postez ceea ce creez. Deci nu cred ca am o strategie, cel putin deocamdata. Pana acum mi-am dedicat toata atentia atelierului, alegand interactiunea directa cu publicul. Imi place sa observ omul care-mi priveste creatiile, sa simt “la cald” reactia, feedback-ul lui.

Pentru mine functioneaza reteta clasica, recomandarea din om in om, astfel relatia cu clientul porneste din start cu incredere si siguranta ca va iesi cel putin un lucru bun din colaborarea noastra. Dar asta vine in timp, necesita rabdare si atentie pentru fiecare persoana in parte.

 

Planuri si dorinte

Cred ca as scrie pagini despre planuri si dorinte. :)
Planul principal este sa-mi dezvolt atelierul, sa ma indrept spre arta monumentala din spatiul public. In acest sens, am un prim experiment, si anume, instalatia “Together”, o formatie de omuleti din sticla suflata care sintetizeaza energia spiritului nostru, individual si colectiv. Imi doresc sa pot duce mai departe aceasta lucrare, la care muncesc de 1 an si jumatate.

Intre timp, mai aproape de prezent, planuiesc sa organizez o a doua editie de “Slow shopping de sarbatori”, eveniment care o sa aiba loc la mine in atelier, sus in mansarda la Beat Bar Umanist, in luna decembrie, unde sunteti invitati sa-mi descoperiti creatiile.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related