Adrian Serghie se considera mai mult ilustrator decat creator de benzi desenate, desi face si asta. In ultimii 3 ani s-a ocupat mai mult de ilustrarea expresiilor romanesti si de cartile de colorat cu pisici si nu numai. Spune ca stilul sau aminteste de benzile desenate frantuzesti, pentru ca asta a rasfoit in copilarie.
Am observat ca exista de ceva timp tendinte ce implica politica, sexualitatea, problemele actuale si viata de zi cu zi. Nu cred ca s-a dus vremea „musculosilor”, ci cred ca e o ramura diferita ce va creste in continuare, in felul ei. Sunt foarte multi ce o gusta din plin (din acest motiv filmele cu supereroi au produs foarte multi bani in ultimii ani).
Lucrarile lui Adrian sunt ori pe hartie in tus, ori digitale, realizate in Adobe Illustrator, dar totul e finalizat in Photoshop. Nu crede in BD-ul din social media, pentru ca acolo atentia tine cat un scroll, iar cititorul nu are timp sa patrunda in poveste. Pentru cei care acum sunt la inceput de drum in ale BD-ului, recomanda cartile lui Scott McCloud, realizate sub forma de benzi desenate.
Primele desene
Prima amintire pe care o am legat de desen e de cand aveam 7-8 si e una in care ma uitam fascinat la o fata de masa a bunicii, care avea un pattern cu masini clasice. Nu stiu de ce, dar imi doream foarte tare sa am unul din acele desene (si nu puteam sa decupez fata de masa), asa incat instinctul a fost sa iau o foaie de hartie si sa le desenez. Parintii mei au vazut ca imitam tot ce imi placea si au investit in directia asta.
Prima experienta cu desenarea pe tableta a venit acum aproape 10 ani, cand am castigat una la un concurs de banda desenata. Inca folosesc aceasta tableta :)
Ce s-a schimbat in ultimii ani in domeniu
Sincer, nu stiu cat s-a schimbat perceptia lumii asupra bd-urilor. Cred ca sunt cam aceeasi oameni.
Stiu ca se incearca mereu lucruri noi, uneori se vede si in desen, si e si normal, chiar daca eu sau altii nu suntem de acord cu ce reiese.
Eu consider ca nu prea mi-am schimbat stilul, si nici nu stiu daca as vrea (cel putin nu prea tare). Oricum, atunci cand vin cu chestii noi in desen, incerc sa folosesc acele elemente ce ajuta privitorul sa isi dea seama ca e un desen facut de mine: ochii inchisi, tipurile de fundal, umorul si sarcasmul etc. Sunt sigur ca si altii o fac fix la fel.
Rolul benzii desenate in 2022
Am observat ca exista de ceva timp tendinte ce implica politica, sexualitatea, problemele actuale si viata de zi cu zi.
Nu cred ca s-a dus vremea „musculosilor”, ci cred ca e o ramura diferita ce va creste in continuare, in felul ei. Sunt foarte multi ce o gusta din plin (din acest motiv filmele cu supereroi au produs foarte multi bani in ultimii ani).
O paralela intre ce se intampla in Romania versus piata de afara
Inainte sa raspund, trebuie sa mentionez ca eu raspund in calitate de artist si cititor. Sunt persoane mult mai acreditate ce pot raspunde la aceste intrebari. Ma consider mai mult ilustrator si nu creator de benzi desenate, chiar daca ilustrez si benzi desenate.
Imi este foarte greu sa fac o paralela. Daca as purta aceasta discutie cu unul din prietenii mei, l-as intreba la care piata din afara te referi? Cea de la americani? Cea de la francezi? Sunt prea multe diferente. Desi americanii nu fac doar benzi desenate cu supereroi, noi automat la asta ne gandim cand spunem piata americana. Desi francezii nu il au doar pe TinTin, Pif sau Strumfi, la asta ne gandim in mare ca e piata franceza. La noi momentan se pune mult accentul pe povestile din comunism sau pe istorie, dar asta nu inseamna ca numai asta se face in acest moment. Ca paralela, cred ca stilul ajunge sa fie unul inspirat din cele doua (asta e doar parerea mea); de asemenea, cred ca fiecare piata da ce se cere (momentan). Ca diferente, cred ca noi nu avem o maturitate asa cum o au celelalte piete. Ne-am dezvoltat aceasta „piata” asa cum am putut, scartait, ajutata foarte mult de iubitorii de benzi desenate. Eu am crezut de mai multe ori ca la noi banda desenata ori va muri, ori va veni cu ceva super-extraordinar.
Cat dureaza de obicei lucrul la o banda desenata
Pot raspunde doar din perspectiva mea. Pentru mine dureaza destul de mult, din mai multe motive (din cauza vederii slabe – trebuie sa desenez cu lupa, dau prioritate proiectelor mai importante etc). MEOWtopia (finalizata in 2019) a durat vreo 2 ani (si interiorul e alb-negru).
Daca te dedici in totalitate doar pentru BD, cu siguranta il vei termina mult mai repede.
Cand o fac 100% singur, fara ca cineva sa vina cu povestea/textele, incep sa imi scriu povestea in mare, apoi sa o separ pe cadre unde voi face si o mica schita. Odata stabilit totul, voi incepe lucrul pe hartie, pe pagini mai mari decat finalul propus (daca imi doresc ca in final sa tin in mana o banda desenata A5, voi desena pe foi A4 sau mai mari). Intai imi fac schita in mare in creion, ca apoi sa revin peste ea in tus. Se poate intampla sa vii cu o idee mai buna si sa renunti la un anumit cadru sau element.
Tehnicile de desen folosite de tine
Lucrarile mele sunt ori pe hartie in tus, ori digitale (realizate in Adobe Illustrator). Chiar si asa, cand termin de colorat, scanat, retusat, etc, totul e finalizat in Photoshop. Cu tableta obisnuiesc doar sa colorez lineart-urile, sau sa corectez unde e necesar. Stiu ca foarte multi fac totul de la zero digital, dar eu sunt mai clasic asa si imi place sa simt foaia si liner-ul.
Stilul meu e unul ce aminteste de benzile desenate franceze (fiindca asta am rasfoit in copilarie).
Unde se poate invata desen specializat pentru banda desenata
La noi nu cred ca se invata in scoli, dar stiu ca poti sa faci cursuri de initiere in BD. Eu am invatat singur, dar m-a ajutat mult faptul ca o faceau si alti colegi de ai mei, in liceu si facultate, si asa puteam sa discutam intre noi, dandu-ne cu parerea, comparand etc. Mai tarziu, la facultate si master (am un master in grafica), am primit multe sfaturi de la doamna profesoara Atena Simionescu. Oricum, niciodata nu ai cum sa le stii pe toate si mereu inveti ceva nou.
Ca sfat, va recomand sa cititi in primul rand cat mai multe tipuri de benzi desenate. Apoi, sa incepeti cu un curs de initiere, pot fi si tutoriale ce va ajuta sa faceti lucrul asta, dar cel mai bine cred ca ar fi sa o faceti cu persoane reale, unde puteti pune intrebari si primi sfaturi, unde puteti sa va uitati la colegii vostri si sa faceti comparatii intre voi. Recomand cartile lui Scott McCloud, carti ce te invata foarte multe tehnici despre benzi desenate, realizate sub forma de benzi desenate. Am inteles ca acum se gasesc si in limba romana in librarii.
Banda desenata in era social media
Cred ca depinde foarte mult si pentru cine se adreseaza. Cine o va citi in online? Cine o va citi pe hartie?
Nici nu prea am vazut banda desenata in social media, iar daca o vad, sunt sub forma scurta, de cateva cadre. Cineva pune o intrebare sau face o actiune, altcineva face ceva sau raspunde sub o forma amuzanta in 1-2-3 cadre. Astea inca functioneaza si iti capteaza atentia fiindca sunt in era scroll-ului si nimeni nu are timp acum de nimic (ma refer ca e posibil sa fie ignorate ca filmuletele mai lungi de 1 minut).
Proiectele tale care nu tin de BD
Pai, de vreo 3 ani si ceva lucrez la ilustrarea expresiilor romanesti, proiect ce m-a scos si mai tare la lumina. Apoi, ar fi cartile de colorat cu pisici (si nu numai). Nu sunt chiar de ignorat, mai ales ca am ajuns la volumul 4. Acum trec printr-o faza de revizie cu primele 3 volume, fiindca imi doresc sa le actualizez la stilul meu curent de desen. Mai sunt multe, dar incerc sa le iau pe rand.
Top 3 benzi desenate all time
Cand eram in clasele primare am citit Pif, Bamse, Mickey Mouse, Donald Duck si altele. Apoi, in adolescenta, am citit multe BD-uri cu supereroi (Spiderman, Batman si Superman, Spawn, etc) si multe manga-uri. Intre timp mi-a cam disparut interesul pentru supereori si reviste manga si ma indrept catre chestii amuzante sau chestii mai mature.
#1 - Anul acesta am recitit seria Futurama si m-am amuzat copios. Urmeaza sa recitesc si seria The Simpsons.
#2 - O alta serie pe care o citesc acum si o indragesc ar fi „Classics Illustrated”. Sunt povestile cunoscute de majoritatea dintre noi, dar sub forma de benzi desenate.
#3 - Si ceva pentru top 3 ar fi autorul „Moebius”. Are un stil foarte fain ce trebuie sa fie vazut si citit de orice pasionat de BD.