[De urmărit] Dana Constantin (@travelista.ro): Călătoriile sunt un stil de viață. Îmi place să arăt că poți călători cu copii, chiar și mici, și chiar și în zone îndepărtate

[De urmărit] Dana Constantin (@travelista.ro): Călătoriile sunt un stil de viață. Îmi place să arăt că poți călători cu copii, chiar și mici, și chiar și în zone îndepărtate

Ca părinte de copil mic, ideea călătoriilor îmi pare copleșitoare, uneori chiar imposibilă. Cum ne descurcăm cu bagajele voluminoase? Dacă la destinație nu găsim tot ce ne trebuie? Cum dormim, ce mâncăm și cum facem să nu ne plictisim? Mai bine stăm acasă.

Apoi văd poveștile Danei Constantin de pe travelista.ro și capăt curaj. Poate nu trebuie să așteptăm 18 ani pentru a ne bucura din nou de aventuri de tot felul.

Dana Constantin călătorește de când se știe. E un stil de viață la care s-au alăturat, firesc, și copiii. O perioadă nu a avut timp să scrie despre pasiunea ei, dar înainte de pandemie a dat viață blogului și a creat și contul de Instagram. Perioada de lockdown a venit cu provocări – dificultatea de a călători, dar și mesaje agresive legate de activitățile lor – însă și cu recompense: prietenii noi și proiecte comune de promovare a beneficiilor călătoriilor în familie.

Sper ca interviul de mai jos să vă inspire și pe voi să urmăriți poveștile, dar și să planificați călătorii mai aproape sau departe de casă.

 

Omul din spatele contului

Am terminat Calculatoarele la Politehnică în anii 2000, și de atunci lucrez în online, ca programatoare și manager de conținut web. Am trecut prin multe capitole online, de la una din primele reviste online pentru femei, egirl.ro, la unul din primele bloguri de fashion din România, shopaholic.ro, pentru a ma regăsi într-un final în conținut doar de călătorii, pasiunea mea dintotdeauna, o dată cu lansarea travelista.ro.

Călătoresc de când mă știu: în anii ‘80 mergeam cu părinții cu mașina prin România, în jurul Bucureștiului, atât cât ne ajungea benzina pe care puteam să o cumpărăm în acea perioadă. Tot atunci am zburat prima oară cu avionul, de la bunici din Moldova la mare în Constanța, la 5 ani. După Revoluție, am putut ieși prin Europa, tot cu părinții. Am pășit pentru prima dată afară din România în 1990 în Bulgaria, și 102 țări mai târziu vecinii noștri de peste Dunăre reprezintă una din țările mele preferate.

Din liceu am început să călătoresc pe cont propriu, cu grupuri de colegi sau în tabere organizate de profesori. Iar de 22 de ani călătoresc peste tot prin lume în cuplu, iar copiii, doi la număr, o fată și un băiat, s-au alăturat pe rand, firesc, pasiunii familiei.

 

Începuturile @travelista.ro

Ideea travelista.ro este o idee foarte veche, un blog de călătorii peste tot în lume, încă de dinainte de a avea primul copil. Apoi viața a intervenit, copiii mi-au acaparat tot timpul liber, și travelista.ro a rămas doar la nivel de idee și domeniu achiziționat, până de curând, chiar înainte de pandemie, când a prins viață blogul, și am creat și contul de Instagram asociat lui.

 

Evoluție

O vreme a stagnat în jur de 5.000 de followeri, dar apoi a prins avânt, fără prea multă promovare din partea mea, pentru a stagna iar în perioada de lockdown și de început de pandemie. Acum crește organic, constant, și sunt tare mândră de cum a evoluat!

 

Cum arată contul și de ce

Văd contul de Instagram ca un jurnal fotografic al călătoriilor noastre. Postez frecvent, poate prea frecvent și poate prea multe poze pentru a face pe plac algoritmilor Instagram, dar postez cu plăcere, din toate călătoriile noastre, de cele mai multe ori cronologic, până “termin” de povestit în poze ultima călătorie în familie sau în doi.
Noi călătorim mult și des și foarte activ, așa că și contul meu de Instagram reflectă acest lucru.

Prefer pozele contentului de tip video și îmi face plăcere să le editez și să le aleg pe cele mai reprezentative pentru un loc aparte. Consider că încă nu aș putea realiza content video care să îmi facă plăcere mie, în primul rând, să îl urmaresc, deci, cu părere de rau, nu sunt tocmai de acord cu noua direcție preferată a Instagram, cu focus pe reels și video-uri.

Deși nu e bine să spui ca nu vei face un anumit lucru vreodată: de curând am început să fac și câteva mici reels, iar câteva au avut succes “la public”, așa că poate în viitor voi începe să fiu mai pricepută la acest tip de content.

 

Imaginea

Am pornit de la ideea de a prezenta un stil de viață. Pentru că pentru noi călătoriile asta sunt, un lifestyle. Sunt un hobby și o pasiune, și viața ni se învârte în jurul destinațiilor pe care ni le alegem să le vizitam, între acasă în București și acasă în călătorii. Copiii s-au alăturat firesc, natural, acestui stil de a explora cât mai mult lumea în care trăim. Cele mai multe călătorii sunt evident împreună cu ei (deși uneori mai evadăm și în doi în câte o destinație care poate nu e potrivită pentru cei mici, sau pentru câte un weekend de relaxare de la viața de părinte).

Îmi place să prezint faptul că poți călători cu copii, chiar și mici, și chiar și în zone îndepărtate. Îmi place să arăt că poți explora pe cont propriu fără nicio problemă și zone considerate doar pentru turism all inclusive sau doar în grup.

În același timp, nu călătorim full time. Avem o bază, un acasă stabil, și îmi place să prezint și Bucureștiul nostru, așa cum ne place să îl explorăm și să îl luăm la pas.

 

Numărul de followers

Contul de Instagram a crescut încet și greu până am trecut de 10.000 de followeri. Apoi, cred, algoritmul Instagram m-a promovat mai mult și a urmat o perioadă de creștere rapidă. Perioadă curmată brusc devenirea pandemiei și a lockdownului atașat, iar 2020 a fost un an complet de stagnare. Ba chiar am primit nenumărate mesaje mai mult sau mai puțin agresive verbal, cu privire la pasiunea de a călători.

 

Comunitatea

Primesc multe întrebări pe mesaje și îmi face plăcere să împărtășesc din cunoștințele despre diferite destinații pe care le-am vizitat. Sau sfaturi pentru a călători cu copiii de la vârste foarte mici. Am cunoscut astfel și multe alte familii de călători, de la care mă inspir și eu la rândul meu.

Ba chiar perioada de lockdown din această pandemie care nu a fost deloc binevoitoare cu călătorii mi-a adus un grup de prietene noi, tot mari călătoare, cu care am decis să întemeiem o rețea care să promoveze beneficiile și plăcerea călătoriilor în familie, Family Travel Bubble. Suntem 7 fete, cu 7 familii, cu 7 bloguri, care călătorim mult, și a fost unul din “cadourile” acelei perioade pentru mine, faptul că ne-am împrietenit așa bine și am avut și avem inițiative faine în online și social media împreună.

Pe lânga faptul că am decis să organizăm călătorii în grup în familie sub umbrela Family Travel Bubble, am creat și administrăm un grup de călătorii în familie pe Facebook, Grupul Familiilor Călătoare, două inițiative de care sunt foarte mândră și în care am investit mult suflet.

 

Promovare

Am făcut și fac un pic de reclamă recurentă pe Instagram, dar nu m-am bazat neaparat pe ads pentru a crește contul de Instagram. travelista.ro a crescut organic, contul de Instagram acumulând followeri concomitent cu blogul și cu pagina de Facebook. Ba chiar pot spune că prezența mea activă în grupurile de călători pe Facebook, și faptul că răspund cu drag la întrebări, dar și grupul pe care îl administrez împreună cu celelalte fete din Family Travel Bubble, au contribuit decisiv la creșterea contului de Instagram.

 

Postări populare

Poate deloc surprinzător, deși postez tot felul de locuri superbe, ascunse sau foarte celebre, din toată lumea, cele mai populare postari de pe contul de instagram @travelista.ro se dovedesc cele cu locații uneori poate mai necunoscute, dar foarte frumoase, chiar din țara noastră. Îmi vine în minte o poză cu Lacul Scropoasa din munții Bucegi care a strâns aprope 50.000 de like-uri și a avut un reach de peste 10 milioane de oameni.

Tot foarte populare se dovedesc și postarile personale, cum a fost una din aceasta vara, din stațiunea Eforie Nord, în care am povestit despre prima noastră vacanță împreună în cuplu, care a fost fix acolo, la Marea noastra Neagră acum 22 de ani.

 

Ce îți aduce prezența pe social media

Călătoresc de când mă știu, și tot de mică povestesc într-un fel sau altul despre călătoriile mele. Am spus deja, călătoriile pentru mine sunt un stil de viață, și nu îmi văd viața altfel decât într-o permanentă explorare. Așa că în primul rând, contul meu de instagram este pentru mine, un jurnal pe care îmi e drag să îl parcurg din când în când. Similar și blogul, dacă Instagram este un jurnal vizual, blogul este un depozit de amintiri, scriu repede pentru a nu uita nuanțe, detalii sau chiar nume ale locurilor explorate de-a lungul timpului.

În al doilea rând, Instagram îmi este una din uneltele preferate pentru a descoperi locuri noi și pentru a ne planifica următoarele călătorii. Și o modalitate de a întâlni alți călători pasionați, evident!

 

Lecții și greșeli

O vreme am scris în engleză, dar recent am făcut trecerea la română. Este una din lecțiile pe care am învățat-o greu și târziu, reach-ul postărilor este mult mai bun dacă scrii în propria limbă, în care poți fi mult mai personal și mai inventiv.

În plus, dacă aș lua-o de la capăt mi-aș propune să fiu mai consecventă cu hashtag-urile, să fiu mai activă de la început în a comenta pe alte conturi (și nu doar admirator din umbră), aș fi mai interactivă pe stories, aș fi mai “reținuta” în numărul de poze postate.

 

Schimbări în social media

Mie îmi plac pozele, cum ziceam și mai sus. Mi se par mult mai relevante în planificarea călătoriilor, decât vloguri lungi, adesea filmate tremurat cu unelte neperformante. Consider că poți face, chiar și ca amator, content mult mai creativ și mai calitativ în formatul static, de poze. A crea un video cu adevarat informativ, calitativ, mi se pare mult mai anevoios, și cel puțin în domeniul călătoriilor sunt doar câțiva vloggeri români pe care îi pot urmări cu plăcere.

 

Instagramul românesc

Urmăresc cu drag multe conturi de Instagram din România, axate pe călătorii, în familie sau solo sau în cuplu. Mi se par mult mai autentice decât ce găsești din SUA, de exemplu. Mai puțin axate pe a fi “influenceri”, și mai mult pentru a prezenta destinații altor amatori de călătorii, pur și simplu din dorința de a arăta ce frumoasă e lumea noastră!

 

Branded content

Am colaborat și colaborez, atât cu diferite branduri, cât și cu agenții sau cu locații de turism, dar bine trecute în alegere prin filtrul personal. În primul rând, nu mă implic în proiecte turistice care nu mă reprezintă, locațiile sau atracțiile cu care colaborez trebuie să fie apropiate ca stil de locațiile pe care le alegem pe cont propriu. În al doilea rând, nu promovez produse în care nu cred, pe care nu le testez și, foarte important, care nu au legătură într-un fel sau altul cu călătoriile.

 

Recomandări

Urmăresc multe familii călătoare pe Instagram în România și m-am gândit mult și bine pe care să o recomand. Cu parinti_calatori am tot făcut “schimb” de destinații în ultimul an și am schimbat recomăndari și impresii despre țări prin toata lumea, de la Uzbekistan la Republica Dominicană sau Capul Verde, așa că îi recomand cu drag oricui vrea să vadă că alături de copii poți calatori în cele mai diverse colțuri ale lumii.

Un cont din afară pe care îl urmăresc cu drag este cel al unei familii care acum trăiește în America, cu 3 copii, cu aventuri dintre cele mai interesante în lumea întreagă: Born explorers.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related