Ne bucurăm să aducem azi în colecția noastră De urmărit un influencer științific. Dan C. Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare, prorector la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj, membru al instituției Academia Europaea, înfruntă, de ceva vreme, o mare provocare. Aceea de a populariza știința în online și de a răspunde, cu argumente și date, celor celor care știu ”mai bine” și în politică, și în sport, și în gastronomie moleculară.
În timpul pandemiei, Dan a pornit ca hobby emisiunea online “Stiinta cu sare si piper”, prin care popularizează diverse subiecte referitoare la nutriție și alimentație și vorbește despre miturile online, luate drept adevăr, deși nu au bază științifică.
Nu mi-am dorit titulatura de influencer științific dar sunt recunoscător că munca și dedicația pentru acest proiect mă poziționează în acestă categorie. Cred că trebuie să existe cât mai multe voci din domeniul științific pe rețelele de socializare.
Vorbim cu Dan C. Vodnar în continuare despre cum e să duci știința pe Facebook și TikTok și nevoia de argumente coerente, bazate pe cercetare, în era informării și a fake news-ului.
Bio pe scurt
Am fost copil ca oricare altul, provin dintr-o familie modestă din Băile Borșa, județul Maramureș, (mama de meserie frizer, iar tatăl electrician, în mină) iar ambiția și munca au fost cele care mi-au caracterizat parcursul profesional. Ambiția mamei, de a-și vedea fiul la liceu la Cluj, ambiția tatălui, de a face totul pentru a-mi da posibilitatea aceasta, și ambiția mea de a-mi depăși propriile limite sunt ingredientele care au făcut să fiu pro-activ și dornic de cunoaștere.
Am lucrat încă din clasa a X-a ca manechin pentru o agenție de modeling, o lecție de care aveam nevoie în procesul de maturizare, pentru că atunci am învățat ce înseamnă încrederea și atitudinea. După Bacalaureat, m-am înscris și am intrat la o facultate, la care am renunțat după primul an și a luat-o de la capăt în următorul, la Facultatea de Șiința și Tehnologia Alimentelor. Am terminat primul an cu media 8 și, dezamăgit de rezultate dar și de prietenii din acea vreme, a luat o decizie crucială: am renunțat la fumat, am schimbat numărul de telefon și am tăiat orice legătură cu ce fusesem înainte. Era nevoie să fac asta, pentru că, îmi era clar, îmi descoperisem pasiunea și rostul în viață. Următorii 4 ani de facultate i-am finalizat cu nota 10, iar în baza acestor rezultate a primit o bursă de studii în Germania. Apoi m-am înscris la doctorat, l-am finalizat, cu încă o bursă în Germania, iar, din aproape în aproape, cu ambiție, pasiune și perseverență, tradusă în foarte multă muncă (nopți întregi dedicate muncii în laborator), am început să definesc ceea ce reușesc să fiu astăzi.
Din 2007, de când am început munca de cercetare și până acum a reușit să obțin zeci de premii naționale și internaționale, distincții și medalii, inclusiv Medalia de Aur la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva. De asemenea, Foreign Policy m-a premiat și așezat la loc de cinste în Top “100 de oameni care schimbă România în bine” iar în anul 2018 JRC m-a inclus in top 10 tineri remarcabili ai României. Pentru munca de cercetare, rezultate obținute, am fost inclus în Top 2% oameni de știința din lume în domeniul Științei Alimentelor în ultimii 2 ani.
Din septembrie 2020 țin vie și alertă o pagină de Facebook, ce are deja zeci de mii de fani și următori. ”Știință cu sare și piper”, o pagină care te ”prinde” complet în ițele legăturilor chimice create prin amestec, mixare, fierbere, coacere, dospit, reușind să transform o banală bucătărie în laborator și să stârnească interes într-un mediu (virtual) atât de concurențial.
Cum ai ales acest domeniu
Cariera mea a pornit cu o imensă automotivație de a reuși și de a-mi depăși propriile limite, definită de multă muncă și perseverență, iar ulterior am avut la bază o strategie foarte bine gândită de a construi o echipă de cercetare. Având doctorat in Biotehnologii, a fost un pas mic înspre a obține cursul de Biotehnologii alimentare din cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor. Biotehnologia este o știință care încearcă într-un mod multidisciplinar să înțeleagă cum funcționează natura. Este dificil să găsești o definiție concretă și universală despre aceasta însă insulina, penicilina, prebioticele, drojdia utilizată în bucătăriile noaste, sunt rezultatul unor procese biotehnologice.
Pe de altă parte, gastronomia moleculară este știinta care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor culinare care au loc in procesul de gătit. Pe scurt, ea produce cunoştinte, în timp ce bucătăria moleculară este un meşteşug, o artă.
Domeniul de biotehnologii l-am ales deoarece d-na Prof. dr. Carmen Socaciu, avea conducere de doctorat in acest domeniu iar gastronomia moleculară am ales-o din curiozitatea de a înțelege fenomenele asociate gătitului, fiind și o nișă nouă pentru educația alimentară din România.
Misiunea online
Mi-am dorit de foarte mult timp să realizez acest proiect educațional, însă, se pare, doar pandemia mi-a oferit „acel timp” de care aveam nevoie să o concretizez. ”Știință cu sare și piper” este un nou mod de a găsi explicațiile din spatele fenomenelor culinare, cu ajutorul unor experimente interactive şi uşor de înţeles, pentru care nu avem nevoie decât de o mică doză de curiozitate şi multă bună dispoziţie.
Am creat acest proiect tocmai pentru a explica ceea ce, la prima vedere, pare uneori mult prea complicat, dar şi din dorinţa de a aduce mai aproape de cei interesați toate curiozităţile pe care le-am avut, la rândul meu, despre gastronomia moleculară.
Mi-am pus halatul, am deschis laboratorul şi am pregătit reţeta de ştiintă cu sare şi piper în care explicam şi demonstram tot ceea ce până acum ne făcea să ne întrebăm „de ce?”.
De la idee la emisiune
Inițial, am gândit conținutul științific al proiectului, apoi am apelat la o companie de publicitate pentru a personaliza întregul proiect. Acum, împreună cu echipa mea, reușim să populăm proiectul cu multe informații din domeniul alimentar.
Provocările au fost nenumărate... inițial a trebuit să modificăm sigla acestui proiect deoarece era prezentă și în cadrul altui proiect. Apoi au urmat zile de week-end când filmam și 5-6 ore, materiale video pe care le și montam. Acum, am optimizat întregul proces și este mult mai eficient.
Apoi au urmat reacțiile fie din mediul academic fie din social media. Și cum eram obișnuit să mă centrez pe punctul negru dintr-o pagină albă, a trebuit să mă antrenez emoțional, să depășesc aceste situații. Acum, după 2 ani de existență, evit punctul negru.
@stiintacusaresipiper Putem consuma ciocolata care a format pete albe la suprafata? #stiintacusaresipiper #gastronomiemoleculara #FSTA #invatapetiktok ♬ sunet original - Stiinta cu sare si piper
Culisele emisiunii
Pornind de la curiozitatea mea pentru domeniul alimentar și citind zilnic literatură de specialitate, este ușor să dezvolți conținut pentru materiale video sau materiale care aparțin rubricii Știați că. Suplimentar, în permanență am avut sprijinul echipei mele de cercetare atât pentru realizarea conținutului cât și pentru înregistrări, așa că pentru mine, nu este un efort să comunic ceea ce știu și ceea ce consider că poate reprezenta o informație de interes pentru cei care urmăresc acest proiect educativ. Cea mai grea parte, vine cu încărcarea zilelor de weekend, dar cu o gestionare corespunzătoare a timpului reușesc să dedic zilele de sâmbătă acestui proiect.
”Vezi că nu ai spus tot”
Prima emisiune a fost plina de emoție și muncă. Am schimbat textele, am rearanjat totul în laborator și am filmat 5 ore pentru 2 minute :). Apoi au urmat reacțiile de tipul ”vezi că nu ai spus tot”, ”vezi că ti-ar trebui o lavalieră”... etc.
Cele mai haioase reacții sunt cele în care vorbesc despre un anumit subiect și primesc întrebări legate de un alt subiect.
Cum a devenit populară emisiunea
Am anticipat că rezultatul va fi unul pozitiv, tocmai din lipsa unui astfel de proiect la nivel național, dar și prin modalitatea inedită de a explica știința. Mi-au fost depășite așteptările inițiale, însă nu și cele finale. Dorința mea este concretizarea proiectului printr-o emisiune educativă. Cred că un factor major este modalitatea simplă în a explica procese complexe. Apoi, urmăritorii acestei pagini sunt persoane care doresc o informație de calitate și corect expusă.
Cum e să fii influencer științific
Cred că trebuie să existe cât mai multe voci din domeniul științific pe rețelele de socializare. Educația trebuie să fie una continuă în existența noastră și totodată sursele de informare trebuie să fie unele credibile. Nu mi-am dorit titulatura de influencer științific dar sunt recunoscător că munca și dedicația pentru acest proiect mă poziționează în acestă categorie.
Proiectul Știință cu sare și piper ne-a adus multe avantaje de popularizare a rezultatelor grupului de cercetare și presiunea de a căuta în permanență conținut valoros. Am primit multe invitații fie la conferințe dedicate alimentației/nutriției fie în spațiul public, iar in curând ne vom bucura de cartea Știință cu sare și piper- Chimia pe care nu o înveți la școală care va fi publicată la Editura Corint.
Provocarile popularizării științei în online
Provocarea cea mai mare este cea în care trebuie să explici procese complexe în cuvinte accesibile, dar am învățat ca adaptabilitatea la moment, context, înțelegere, cunoștere, este cea care te poate avantaja în spațiul online.
Nu am încetat niciodată să am întrebări din categoria de ce. Sunt curios din fire și cred ca acest aspect contează foarte mult pentru a căuta răspunsuri la întrebări și demonstrații la ipoteze. Ei bine, dacă în devenirea mea adresam aceste întrebări altor persoane acum mi le adresez mie :)
Fake news în era informării
Sunt într-adevăr multe informații contradictorii, însă cred că dacă ai o abordare profundă a vieții și scapi de superficialitatea informațiilor, reușești să discerni și nu să fi influențat. Până la urmă tot educația și suma experiențelor noastre sunt cele care vor forma deznodământul unei situații.
Din păcate, sunt multe fake news-uri în domeniul nostru. Ca să eviți orice alarmă falsă, trebuie să înțelegi care este realitatea și să te raportezi la contextele pe care le trăiești. Combaterea informațiilor false o face educația celui care este expus la acele informații.
Combaterea pseudoștiinței o fac prin expuneri pe care le consider corecte. Sunt multe discuții care apar datorită superficialității în cunoaștere, plus că există grupuri de oameni care nu argumentează ceea ce cred, dar expun păreri cu caracter general. Când discuțiile se duc înspre subiecte pe care nu le-am studiat suficient de bine, prefer sa nu emit nicio părere.