Apa buna de la izvor, mancare gatita din roadele pamantului direct pe masa ta, energie solara cat sa iti poti incarca telefonul doar pentru poze. Caci locul este instagramabil. Fara curent electric, fara trafic, fara zgomot, fara telefon, fara confortul vietii de la oras. Dar si fara stresul de acolo. Cand ajungi la Baza Cerna 13, ajungi in satul bunicilor de la munte, ajungi in natura nestricata de dezvoltare, ajungi intr-o baza unde ai toaleta, apa de la butoi, dar si un aragaz unde iti poti face o cafea dimineata. De acolo, poti trai ce doresti din frumosul zonei.
Pentru unii pare un vis, pentru altii imposibil de imaginat asa o viata, sau chiar o vacanta de cateva zile. Conceptul micro camp-ului gandit si creat de Beatrice Weber si Norica Pervulescu in Parcul National Domogled Valea Cernei nu este pentru oricine. Doar pentru cei care vor sa se deconecteze complet de tumultul vietii de zi cu zi si sa doarma intr-un cort.
”Este rezultatul dorintei mele de a crea un spatiu cu sens pentru oameni si al Noricai de a impartasi din darurile sale si ale locului. Este important sa fim impreuna. Privim proiectul ca un pilot de invigorare si descoperire a zonei, de sustenabilitate si imbunatatire a bunastarii comunitatii”
In pandemie, Beatrice Weber s-a mutat de la Bucuresti direct in salbaticie, pe Valea Cernei, intr-o zona nepopulata. S-a integrat intr-un mediu complet nou, l-a inteles, l-a ales pentru viata de zi cu zi si dupa pandemie. Apoi a aparut Baza Cerna 13, despre care povesteste in continuare.
Schimbarea personala care te-a condus catre industria ospitalitatii
Prima calatorie a fost una pur personala, catre sine. Ca pentru multi alti oameni, perioada pandemiei m-a ajutat si mi-a dat sutul inainte de a face primul pas in a-mi schimba viata. Am trecut de la viata de oras direct la viata in salbaticie, intr-o zona offgrid, fara curent, cu case aruncate de la un deal pe altul. A fost un vis vechi de-al meu care devenise urgent si care acum a avut parte de contextul potrivit pentru a deveni realitate. Devenise o necesitate deja sa ajung in natura. Cu alte cuvinte, nu mai puteam. Se zice ca locurile ne aleg pe noi si nu noi pe ele. Asa am inceput sa ma adaptez, integrez si sa inteleg un mediu total nou si diferit de viata din Bucuresti. Da, Bucuresti. Am trait multi ani in Bucuresti studiind si lucrand in advertising, mass media si in industria binelui, intr-un ONG. As putea sa mentionez multe proiecte si evenimente trecute care au adus un plus in lumea in care traim, dar acum prefer sa traiesc in prezentul vietii mele care este total legat de natura si de darurile pe care le primim din interactiunea cu ea.
Locul pe care l-ai creat in natura
Viata la tara, in natura, te duce la poluri opuse fata de oras. Daca la oras iti faci tu agenda, aici natura iti face agenda. Iti asezi viata dupa cum e vremea, daca ploua, bate vantul sau e soare. Iti alegi activitatile in functie de conditiile de afara, ori lucrez in gradina, ori in casa, ori fac activitati creative vopsesc cu plante–ecoprint, bijuterii din ciuperci, culeg plante pentru infuzii si tincturi, fac trekking, fac climb, miscare, contemplare.
Traiesc mult in afara casei in Valea Cernei, o viata fara pereti, conectata profund cu natura, cu elementele, cu Viata din padure. Asta conteaza pentru mine acum. Pare ca nu se intampla nimic insa se intampla atatea pe foarte multe planuri. Sunt multe activitati. Exista chiar si stresul. Doar ca e diferit fata de cel de la oras.
Prefer sa cred ca domeniul meu de interes e industria ospitalitatii pe care am practicat-o in diverse feluri de multi ani de zile. E mai mult decat turism. Cream povesti, amintiri, conexiuni mai profunde, ne pasa de oameni, de ce le place si ce isi doresc si vrem sa se ‘aboneze’ pentru urmatoarele vacante.
Baza Cerna 13
Baza Cerna 13 este un pilot, un proiect mic care a inceput in aceasta vara. Este o cooperare, o colaborare dintre un om de la oras, eu, si o localnica, gazda mea si proprietara locului, Norica.
Este rezultatul dorintei mele de a crea un spatiu cu sens pentru oameni si al Noricai de a impartasi din darurile sale si ale locului. Este important sa fim impreuna si asta mi-am dorit si eu. Am fost sustinuta si am invatat multe in acesti ani. Este nevoie de timp si de cineva care sa iti arate mersul lucrurilor, nu poti intra asa, cu bocancii. Privim proiectul ca un pilot de proiect de invigorare si descoperire a zonei, de sustenabilitate si imbunatatire a bunastarii comunitatii. Sunt multe nevoi: de la a gasi oamenii potriviti pana la accesare de resurse.
Suntem intr-un loc complet depopulat, o zona defavorizata, o zona superba unde Ceausescu nu a tras curent si de atunci nu s-a mai gandit nimeni sa o faca. Sunt multe minusuri, dar eu vad un mare plus, este o zona foarte curata, pura, nepoluata, unde animalele traiesc chiar libere pe dealuri. Suntem in Parcul National Domogled Valea Cernei, vecini cu faimosul sat Inelet.
Cat ati investit in acest loc
Micro campul se contureaza acum. Nu am apucat sa facem niciun total. Ne-am aruncat sa construim, sa renovam, sa asezam spatiul pentru primul start, sa cumparam ce era necesar. Facem socotelile cand vine iarna, la gura sobei. Ce pot sa zic e ca aparent, pare ca totul e mai ieftin, dar de fapt e mai scump. Copacul il tai din padure, il marchezi, iei aprobari, platesti, il cari cu calul, aduci om la montaj, aduci om cu circulara, gasesti oameni greu, dai de mancare, de baut, loc de dormit si tot asa. E muuult mai simplu sa il iei direct de la magazin. E altfel aici. Pentru moment ne concentram pe crearea si dezvoltarea spatiilor de baza: platformele si corturile si chicineta, baia, spatiile comune.
Energia si starea pe care ati vrut sa le simta clientii
Conceptul nostru este de a crea baza in care tu sa vii sa poti sa stai, sa fii, sa faci ce vrei. Noi iti oferim cadrul si spatiul in care tu alegi cum vrei. Ai acces la mancare produsa in gradina proprie la Nori (from farm to table cum i se zice), ai acces la lactate de calitate, ai acces la mancare gatita superbuna pe baza de precomanda, iti gatim cu carne sau fara. Te poti plimba pe diverse trasee, poti face bai in ape termale direct in rau sau in cascade cu ape reci sau poti doar sa dormi sub cires, in hamac sau pe iarba. Totul simplu. Nu ne dorim sa aducem conditiile si confortul de la oras. Ne dorim doar sa ai parte de un micro camp onest, simplu si cochet. Baza o ai: ai toaleta, ai dus cu apa de la butoi dar ai si aragaz unde iti poti face dimineata cafeaua sau ceaiul, chicineta fiind dotata cu ustensilele necesare. Apa e superbuna de la izvor, nu e nevoie sa vii cu sticlele de apa de la oras. ‘Fridigerul’ e langa rau, la izvor intr-un lighean.
Din momentul in care ajungi, lasi masina in drum, treci podul si mergi pe jos la locatie cam 5-10 minute, este indeajuns sa simti ca pasesti deja in alta lume, in alta dimensiune. Experienta este una simpla si imersiva, organica si nu este chiar pentru oricine. Numai pentru cei care doresc sa experimenteze linistea si isi doresc sa se conecteze cu ei insisi si cu natura, sa faca miscare, sa manance si sa doarma bine. Fara telefon, fara curent, muzica tare fiind permisa doar la casti. E nevoie sa vii compactat fara bagaje multe, sa te gandesti la detaliile necesare, dar sa nu iti iei in exces. Si pregatirea bagajului este in sine o experienta. Avem panouri solare, iti poti incarca o baterie, dar incurajam calatorii sa experimenteze statul fara telefon sau eventual sa il foloseasca mai mult pentru fotografii.
Cred ca, intr-un cuvant, starea dorita ar fi ca oamenii sa poata sa isi traga rasuflarea din tumultul orasului. Sa faci primul pas sa dormi la un cort cu saltea de pat daca nu ai ai facut-o pana acum.
Foto credit: Agathe Faussurier
Simplitatea si apropierea de natura, tot mai cautate in turism
Cred ca interconectivitatea orasului, multitaskingul si stresul ne fac de multe ori, sa ne deconectam de noi si sa ajungem sa fim cat mai absenti pe multe planuri in vietile noastre. Traim presetati si conditionati. Simplitatea si apropierea de natura ne ajuta sa ne reauzim pe noi, sa ne reascultam, sa ne regasim, sa devenim prezenti. Nu este un proces foarte usor si poate fi dificil pe alocuri, dar merita. Sunt studii care deja ne arata ca natura este vindecatoare, linistitoare, contribuie la reducerea stresului, a anxietatii, imbunatateste functiile inimii si creste starea de bine, relaxare si echilibru pe care probabil, toti ne-o dorim.
Sezonul cu cei mai multi clienti
Fiind outdoor, sezonul cel mai potrivit este iunie-octombrie. Suntem intr-o zona cu un climat cu influente vestice submediteraneene, la o altitudine joasa cu temperaturi mai blande fata de alte parti si unde respiri un aer ionizat similar celui de la o inaltime de 3000 m. Ah, si nu sunt ursi.
Ce fel de oameni vin la voi
Avem oameni din medii diferite. Ne-au vizitat calatori si prieteni de la oras, care sunt superprinsi si ocupati. Oameni care sunt mari iubitori de natura, dar care nu au timp sa se vada prea des cu ea, oameni care respecta natura si tot ce e in ea, isi doresc sa aiba o viata cat mai echilibrata si sanatoasa sunt curiosi, vor sa invete plantele, se imerseaza usor chiar daca la inceput poate fi cate ceva incomod. Isi doresc astfel de escapade scurte cu liniste cu mai putin doing si mai mult being. Vin un long weekend, chiar va recomandam sa stati minim 72h ca sa puteti rasufla si sa intrati mai bine in décor sau care stau chiar o saptamana.
O alta categorie, sunt oamenii care fac escalada/ climberii. Zona Herculane este una din cele mai spectaculoase si grele zone de climb din Romania. Climberii sunt niste oameni aparte, hyperpasionati de ceea ce fac si care isi dedica mult timp practicii. Au un alt stil de viata. Unii stau mai mult. Vin si stau si 2, 3 saptamani, 1 luna. In Romania nu sunt multe campinguri targetate pentru oameni sportivi, unde sa poti sa vii, sa stai in conditii simple dar ingrijite si ospitaliere, cu preturi decente, sa ai acces la o mancare calda cand te intorci de la climb, sau sa iti gatesti tu.
Cand se aduna, se creeaza un spatiu multicultural minunat. Unii dintre ei sunt globetrotteri. Povestesc, gatesc, invatam retete, aflam despre multe lumi si culturi. Au fost prieteni din Bulgaria, Franta, Olanda, America, Rusia, Germania.
Cealalta categorie care este deja un segment mare in lume este solo travellingul. Sunt multi oameni solo care isi doresc sa calatoreasca in astfel de locuri si care nu au curaj si nu au cu cine. Si eu am fost in aceasta categorie. Acum imi doresc ca acest spatiu sa poata sa primeasca astfel de persoane, sa sparga gheata, sa vina sa vada si sa incerce. Aici nu vii in necunoscut. Are cine sa te ghideze, sa te introduca in spatiu, sa iti ofere idei si propuneri de ce sa faci.
Ce spun cei care ajung si petrec cateva zile in Baza Cerna 13
Toti cei care ajung la Baza Cerna 13 sunt absolut impresionati de loc, de spatiu, de Valea Cernei si de mancare. Viata aici este ca de ‘post card’ asa imi zic deseori. Iti vine sa faci poze intruna. Pe langa loc este o energie aparte care duce la conexiuni autentice. Mancarea de la Nori este o surpriza. Le place, e foarte gustoasa, se face in functie de ce pofte ai. In plus, primim de la fiecare feedback personal. In general, sunt detalii care fac diferenta (sunete, culori, mici locuri, idei, discutii, interactiuni, activitati). Facem din toata inima tot ceea ce facem si asta se simte si suntem recunoscatoare ca oamenii ne apreciaza si onoreaza.
Strategia de promovare a locului
Ne dorim o comunicare cat mai ‘soptita’ si directionata catre oamenii care isi doresc astfel de experiente si poate ca nu stiu unde si incotro sa mearga sa le gaseasca. Locul are capacitate limitata si ne dorim sa ramana asa. Suntem pe Facebook si Instagram si acum ne gasim tonul si vocea. Identitatea incepe sa se contureze.
Ce planuri aveti mai departe
Baza Cerna 13 sa devina un spatiu multicultural, un micro camp pentru calatori unde sa experimentam si sa co-cream in jurul naturii, stilului de viata sanatos, bunastarii fizice-mentale-emotionale si activitati de wellbeing si creative. Ne intereseaza domenii ca: foraging etic- cunoasterea si folosirea plantelor din flora spontana si micologie/ ciuperci, cooking from farm to table, upcycling prin eco print – aprofundam natura prin cunoasterea plantelor si a alchimiei care o creeaza in contact cu anumite materiale prelucrate, estetica si design floral, cunoasterea plantelor vindecatoare pe care sa le folosim pentru infuzii si tincture, recuperarea folclorului local si tehnicilor de lucru.
Ne dorim sa dezvoltam in viitor ateliere si weekenduri tematice dedicate, asa ca daca va intereseaza ne bucuram sa ne scrieti si sa cream impreuna experiente immersive de folos pentru dezvoltarea noastra ca Oameni.
Comentarii