[Desenul pe banda] Valentin Ionescu: Un desen bun trebuie privit cu sufletul si cu cel de-al treilea ochi

[Desenul pe banda] Valentin Ionescu: Un desen bun trebuie privit cu sufletul si cu cel de-al treilea ochi

La primele BD-uri, Valentin Ionescu obisnuia sa deseneze doar in creion si tus, pana la un moment dat, in care a decis sa adauge si culoare, prin Photoshop. Colorizarea o facea initial cu mouse-ul, cum a fost in episodul "Asa e la razboi", dupa care e trecut la tableta. Spune ca a fost autodidact, dar unele lucruri, cum ar fi crearea bulelor de dialog, le-a invatat de la Octav Ungureanu.

In strainatate cel putin, rolul benzii desenate inca ramane unul important. Nasterea multor personaje populare o datoram benzilor desenate. Nu s-a dus inca vremea eroilor fantastici, profiturile mari tot acolo sunt, insa, din ce am observat, romanele grafice capata o popularitate tot mai mare in mainstream.

Este increzator in viitorul BD-urilor si spune ca din ce in ce mai multa lume incepe sa aprecieze BD-ul in Romania si apar foarte multi tineri talentati care le fac. Este fanul hartiei de tip bristol si al creionului metalic, atunci cand da drumul la o schita. In top 3 BD-uri personal se numara si Batman vs. Predator, despre care spune ca e una din cele mai bune benzi desenate scrise vreodata.

 

Primele desene

As putea spune ca desenez de la nasterea mea. Prima data am desenat, apoi, pentru ca nu am avut de ales, am si vorbit, desi, personal, ma exprim mult mai bine prin desen. Desenul nu este limitat de barierele lingvistice, asa ca poti comunica cu toata lumea. Primul si cel mai vechi desen de-al meu, este un fel de pui cu picioare de om, pe care il tot desenam cand eram copil, pe unde apucam.

Apoi experienta mea in lumea artistica s-a dezvoltat in momentul in care am inceput clasele gimnaziale la Nicolae Tonitza, unde am avut norocul sa cunosc si alti copii cu aceleasi pasiuni. Obisnuiam sa desenez doar in creion si tus, pana cand am decis sa adaug putina culoare in viata mea, asa ca am invatat, singur, metehnele Photoshopului. La inceput coloram cu mouse-ul, si asta a durat mult timp pana la prima tableta. Episodul meu ''Asa e la razboi’’din albumul BD colectiv ‘’Istorii din ‘89”, a fost colorat cu mouse-ul.

 

Cum au evoluat tehnicile si perceptia lumii asupra desenului

In ultimii ani s-au schimbat foarte multe. In primul rand au aparut tot mai multi autori tineri foarte talentati, cat si un numar tot mai mare de cititori si fani. Perceptia lumii asupra desenului e subiectiva, insa un desen bun trebuie privit cu sufletul si cu cel de-al treilea ochi. In fond, arta vorbeste sufletului, indraznesc sa spun ca doar prin arta putem materializa ganduri si emotii.

 

Rolul benzii desenate in 2022

In strainatate cel putin, rolul benzii desenate inca ramane unul important. Nasterea multor personaje populare o datoram benzilor desenate. Nu s-a dus inca vremea eroilor fantastici, profiturile mari tot acolo sunt, insa, din ce am observat, romanele grafice capata o popularitate tot mai mare in mainstream.

 

O paralela intre ce se intampla in Romania vs. piata de afara

Piata din afara are un public mult mai numeros, mai deschis, la noi insa, benzile desenate au crescut in popularitate abia in ultimii ani. Inca predomina preconceptia cum ca BD-urile sunt destinate doar copiilor. Este o intrebare, cred eu, mai potrivita pentru un istoric BD, cum ar fi Dodo Nita.

 

Cat dureaza de obicei lucrul la o banda desenata

Lucrul la o pagina, poate dura intre o zi sau o saptamana, cel putin in cazul meu. Procesul incepe cu schita conceptuala a paginii, desenul, culoarea, apoi bulele de dialog.

 

Tehnicile de desen folosite de tine

Intrebarea mea preferata. Tehnica mea e una combinata intre traditional si digital. Desenez in creion si tus, ca vechii maestrii, apoi scanez desenul si il colorez digital, in Photoshop. Nu stiu daca este relevant pe ce tip de hartie desenez, dar imi place in mod special hartia tip ‘’bristol’’. Fac schitele cu un creion metalic, mai metal decat un concert Manowar. Poate fi folosit si ca arma alba, dar ma rezum doar la desen. Tusurile oscileaza de la linere 0.3, 0.5 1.0 la pensula.

 

Unde se poate invata desen specializat pentru banda desenata

Octav Ungureanu a scos recent un mic manual despre cum sa faci web-comics, si uneori tine masterclass-uri de banda desenata pentru tineri. Eu unul sunt autodidact, am invatat putin cate putin, de la fiecare. De exemplu, de la Octav am invatat cum sa fac bulele de dialog, si cum sa incadrez textul.

 

Cum vezi banda desenata in era social media

Se adapteaza mult mai bine electronic, are un public si o popularitate mult mai mare, chiar si in randul celor ce nu au citit vreodata o banda desenata. Un exemplu de banda desenata ce are success in social media este ‘’Auzite in RATB’’ de Octav Ungureanu sau ‘’Utopia Balcanica’’ de Sergiu Vasile.

 

Un top 3 benzi desenate all time 

The Killer, scrisa de Alexis Nolent MATZ si ilustrata de Luc Jacamon, imi place in mod special deoarece are o abordare realista dar si filozofica asupra meseriei de asasin.

Planet Hulk, cea mai buna banda desenata cu Hulk, din punctul meu de vedere.

Batman vs Predator. Daca va intereseaza motivele, va rog sa o cititi, si veti intelege de ce este una dintre cele mai bune BD cu Batman scrise vreodata.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related