Un doctor, un farmacist și un arhitect se cunosc într-o bucătărie și hotărăsc să facă o platformă de promovare a artiștilor tineri. De la un ”Ce frumos ar fi dacă” la ”hai să facem” a fost un pas mic, depășit de entuziasm. Așa a început povestea Arca.expo, o inițiativă hibrid care oferă expunere creatorilor emergenți din domenii diverse. La fel de diverse ca cele ale fondatorilor Arca, Alexandra Radu, Dragoș Niculae și Alexandru Soare. În cadrul acestei platforme, cei trei au organizat deja două expoziții, iar săptămâna aceasta urmează al treilea eveniment arca. Autoscopie | O serie a instanțelor sinelui are loc între 14-16 octombrie și este o întâlnire între creatori din diferite medii artistice (arte plastice, fotografie, muzică, film) pe tema devenirii.
Propunem publicului să străbatem acest drum împreună, vizitând diferitele instanțe care li se relevă, lăsându-le loc să parcurgă această descoperire personală a sinelui prin prisma viziunilor și abordărilor diferite ale artiștilor expuși, conducând în final spre o autoscopie a sinelui, o confruntare intimă a eului lor trecut, prezent și viitor, spun fondatorii arca.
Vorbim despre arca.expo cu Alexandra, Dragoș și Alex în rândurile de mai jos, despre posibilitățile limitate de expunere ale creatorilor tineri, primele expoziții ale platformei și maturizare:
Background
Alex: Salutare! Am 27 de ani și în prezent sunt medic rezident pe Chirurgie Generală în Bucureșți. Cu toate că am ales să urmez o carieră în medicină, pasiunea pentru teatru, film și fotografie dobândite încă din liceu, m-au determinat să păstrez o legătură strânsă cu lumea artistică.
Dragoș: Sunt farmacist, mă ocup cu cercetarea în domeniul radioterapiei țintite în oncologie și practic fotografia de 12 ani. Iubesc manifestările artistice în orice mediu și orice formă ar lua, încerc să mă înconjor de oameni deschiși spre nou și cu același apetit.
Alexandra: Sunt studentă la arhitectură în anul IV, în Bucureșți. Pasiunea care m-a adus în acest loc a fost desenul, manifestată de la o vârstă fragedă, iar cea care m-a adus în punctul în care să organizez expoziții de artă a fost aceea pentru frumos și oameni, încurajată și concretizată odată cu ajungerea la facultate și momentul în care m-am simțit inspirată de volumul muncă și creativitate care mă înconjura.
Întâlnirea
Alex: Eu cu Dragoș ne-am cunoscut prin prisma trupei de teatru a facultății. Am rezonat foarte bine în prima faza în acest context, ulterior descoperind că amândoi avem o pasiune comună pentru fotografie. Toate experiențele care au urmat, călătorii, evenimente la care am participat împreună, au dus la punerea bazelor conceptului Arca alături de Alexandra pe care am cunoscut-o ulterior și care a împărtășit cu noi pasiunile și afinitatea pentru frumos și arte.
Dragoș: L-am cunoscut prima dată pe Alex, acum 4 ani la trupa de teatru a UMF-ului. Am descoperit că avem destule în comun, în special partea artistică și neorientată spre ceea ce facem de fapt la facultate și mai departe în carieră. Cu Alexandra m-am întâlnit acum 2 ani în bucătăria unui prieten foarte bun. Era în timpul pandemiei și acolo ne petreceam serile, neputând să ieșim nicăieri în oraș. Noi ne-am înțeles bine din prima și am devenit apropiați foarte repede.
Alexandra: I-am cunoscut pe băieți acum doi ani, ei fiind prieteni buni deja. Ne-am înțeles foarte bine în formulă aceasta de la început, iar faptul că aveam interese comune în ciuda sferelor profesionale diferite nu a făcut decât să conducă către niște discuții interesante, ulterior productive, ce au condus către proiectul Arca.
Povestea Arca
Alexandra: Pentru mine, povestea Arca a început în iarna anului trecut, într-o seară în care ieșisem să vizităm o galerie de artă. Băieții m-au pus la curent cu o idee pe care o avuseseră recent, iar eu m-am oferit la vremea aceea să-i ajut pe partea grafică, eventual cu posterele și postările de pe Instagram, neștiind că urma să ajungă să însemne mult mai mult și pentru mine proiectul acesta.
Alex: Având în vedere că fotografia a reprezentat liantul inițial al acestui proiect și în primul rând lipsa posibilității de expunere a lucrărilor noastre ca artiști emergenți, am pornit de la un concept ‘utopic’ și anume ideea de hub cultural. Acesta se presupunea a fi un spațiu unde artiști din orice domeniu al artelor vizuale ar avea posibilitatea obținerii de vizibilitate prin accesul la o comunitate bine închegată și care să se susțină reciproc. Cu toate astea, dezvoltarea unui astfel de proiect necesită în primul rând un background în domeniu și nu în ultimul rând know-how în ceea ce privește organizarea de eventimente de acest gen, iar noi am zis să încercăm.
Dragoș: Eu văd apariția arca.expo că o carafă care se umple încet. Nu-ți dai seama că se umple până nu dă pe afară. Tot vorbeam de ceva vreme că Bucureștiul duce lipsă de deschideri și oportunități pentru artiști mici, la început de drum, care nu au posibilități sau curaj să-și organizeze o expoziție cu lucrările lor. Tot cochetam cu ideea unei expoziții și cumva discuțiile mereu ajungeau acolo, dar doar ca idee, ca un ”ce frumos ar fi dacă”.
Desigur a pornit prima dată de la această neputință personală de a face ceva mai mult cu fotografiile noastre, care rămâneau în mare parte doar pentru ochii noștri. Astfel, într-o seară, în bucătăria lui Alex am zis pentru prima dată serios ”hai să facem o expoziție”. Și așa ne-am pus pe treabă, cu ideea mereu că vrem să facem ceva mai mult decât o simplă expoziție. Vrem să oferim un spațiu, atât virtual cât și fizic, unde artiști de pretutindeni să își poată expune ceea ce fac, luându-le astfel din efort și poate din tracul primei expoziții unora dintre ei.
Începutul
Alex: Dezvoltarea unui astfel de proiect de la 0 a însemnat, în primul rând, nevoia de a învăța din fiecare moment cheie. Atrebuit să învățăm din mers tot ce presupune acest lucru. Am procedat prin trial and error, am avut și mai avem multe de învățat. 80% din organizare și punerea efectivă pe picioare a expozițiilor a fost autosustinuta, niciunul din noi nefiind în domeniu.
Dragoș: Ne-am aruncat în proiectul Arca cu capul înainte, numai din pasiune. Nu știam nimic despre cum se organizează, cu ce se mănâncă etc. Am învățat o tonă de practical info și how to manage un proiect de genul în ultimul an, și încă mai avem de învățat. Dar a fost foarte frumos să înveți făcând, să greșeșți și să ții minte dată viitoare. Ca mersul pe bicicletă. Prima dată a fost organizarea în sine, lumini, aranjare pregătire etc. O altă greutate este comunicarea în mediul online, care pentru fiecare dintre noi e ceva ce nu am făcut niciodată. Să ai grijă de pagina de Instagram și să crești acolo odată cu urmăritorii tăi poate fi dezarmant pentru cineva care nu e obișnuit. Also susținerea materială a proiectului este o dificultate. Până acum ne-am autosusținut, am construit proiectul noi cu noi, dar evident poate deveni greu, mai ales în perioada expozițiilor. Totodată chestia aste ne limitează cumva, dar, pe moment, we manage.
Alexandra: Noi considerăm că Arca a evoluat de la o ediție la alta și încă o face, însă de fiecare dată când ne punem în situația organizării unui event nou ne lovim de câte o surpriză. Desigur, învățăm de fiecare dată din aceste lovituri, însă mereu ajungem să fim luați pe nepregătite de un anume “ceva” care ne obligă să fim spontani și să rezolvăm situația cumva. Prin chestia asta nu vreau decât să subliniez cât de complexă e organizarea propriu-zisă a unui astfel de eveniment, așa cum am descoperit abia pe parcursul drumului, drum la rândul lui început, așa cum au zis și băieții, cu entuziasm dar fără acel „know how” și fără un ajutor exterior de orice fel.
Misiunea
Scopul evenimentelor arca este de a crea o comunitate de artișți care să se autosustina prin promovare reciprocă și prin crearea de oportunități de expunere ulterioare. Totodată, potențialul proiectului revine din îmbinarea planului fizic cu cel digital, unde urmează dezvoltarea proiectului prin creșterea revistei digitale deja existente și publicarea unei ediții anuale că rezumat al activității platformei din anul curent.
Expoziția Autoscopie | O serie a instanțelor sinelui
Procesul de maturizare este omniprezent în viețile noastre, el transformându-se și schimbându-și natura în mod continuu. Fie că este vorba despre acceptarea corpului nostru încă din primele momente de după nașterea conștiinței de sine, fie că este vorba de cunoașterea și ulterior înțelegerea sinelui și a personalității noastre în adolescență, maturizarea reprezintă metamorfoza individuală în funcție de fiecare perioada vieții.
Este un drum inițiatic pe care cu toții îl parcurgem pe calea evoluției și care ni se afișează în diverse forme, fizice și psihologice, iar ritmul de parcurgere variază de la individ la individ. Noi propunem publicului să străbatem acest drum împreună, vizitând diferitele instanțe care li se relevă, lăsându-le loc să parcurgă această descoperire personală a sinelui prin prisma viziunilor și abordărilor diferite ale artiștilor expuși, conducând în final spre o autoscopie a sinelui, o confruntare intimă a eului lor trecut, prezent și viitor.
Expoziția va avea loc în weekend-ul 14-16 octombrie, iar unul dintre highlighturile acesteia care accentuează intenția noastră de promovare a artiștilor de toate felurile este însuși faptul că va fi găzduită de un muzician al scenei bucureștene, Domnul Victor (@domnulvictor și pe Instagram) care ne pune la îndemână studio-ul sau, de pe strada Maria Rosetti nr. 21.
Abordarea multimodala a acestei edițîi va oferi publicului o vedere de ansamblu asupra temei propuse, prin valențele artistice diferite. În această ordine de idei, expozanții vor fi: Sigrid Cîrjan și Andreea Dorobăț, fotografie, Alexandru Onciuleac, desen și grafică, Luiza Aivănesei, digital art, Alexandru Zaharencu, compozitor și new media și Petru Necula, sculptură în metal.
Primele două ediții
Prima expoziție a fost organizată dintr-un impuls de a materializa ideile puse lalolalta și am încercat să fim foarte clari în ceea ce vrem să transmitem, iar oamenii au simțit asta.
Primul eveniment arca a avut loc în perioada 29 ianuarie-04 februarie 2022 în Beat BarUmanist, un cunoscut venue al scenei bucureștene pentru evenimente sociale, concerte și expozițîi de artă, în care am reușit să aducem împreună șapte fotografi locali emergenți. Lucrările acestora au fost expuse pentru prima dată în față publicului, față de care au avut posibilitatea de a-și exprimă direct viziunea artistică.
A două ediție arca.expo, având că tematică „Fotografie de arhitectură” a avut loc în spațiul expozițional 25m2 aflat în incinta Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu Bucureșți, în perioada 15.04-29.04.2022. Evenimentul a găzduit lucrările a 6 fotografi și arhitecți cu percepții spațiale și conceptuale diferite. Impactul evenimentului a fost reprezentat atât prin expunerea oferită fotografilor cât și prin posibilitatea studenților din cadrul universității și a vizitatorilor de a-și largi orizonturile în materie de prezentare și vizualizare a obiectelor de arhitectură. De asemenea, studenții facultățîi au avut posibilitatea de a participa cu propriile lor lucrări prin intermediul call-ului lansat și intitulat "find the diamond în the rust". Acesta presupunea căutarea și surprinderea unor comori arhitecturale, studiind trecerea treptată a locuinței bucureștene de la unifamilial la colectiv.
Ambele expoziții au avut feedback bun, aducând împreună un public cu diferite arii de interes, iar progresele au fost simțite de fiecare dintre noi odată cu trecerea de la o ediție la altă. Am avut de învățat atât din experiența colectivă, cât și punându-ne pe noi în postura de public în cadrul altor evenimente culturale.
Publicul
Invităm să facă parte din publicul nostru oricine e pasionat de nou și frumos și pe oricine care consideră o prioritate descoperirea și susținerea tuturor tinerilor artiști aflați la început de drum.
Relația oamenilor cu arta
Publicul larg s-a obișnuit mult mai mult decât în trecut cu arta, cu mersul la expoziții și evenimente culturale, devenind o activitate uzuală în cazul bucureștenilor cel puțin, iar acesta este un lucru minunat. Este încurajator, având în vedere că odată cu accentuarea apetitului pentru manifestări culturale, apare și filtrul critic prin care privim societatea în care trăim și chestiunile care ne influențează în mod direct viața de zi cu zi.
Odată cu deschiderea pe care prezența tot mai importantă a artei în viețile noastre o aduce, ne modulează atenția și către interior, punându-ne în fața unor întrebări esențiale despre noi și despre lume ca un tot.
Numărul artiștilor care doresc să le fie văzute creațiile a crescut, astfel dorința de a expune este din ce în ce mai răspândită, însă puțini reușesc să beneficieze de expunerea meritată. Oferirea unui spațiu de debut pe scenă artistică bucureșteană este ceea ce facem atât în prezent, cât și ceea ce dorim să facem și pe viitor, însă la o scară mai mare, direct proporțională cu evoluția proiectului „arca”.
Ce înseamnă pentru voi maturizare
Maturizarea apare în momente diferite în timeline-ul vieții fiecăruia dintre noi. Pentru noi înseamnă conștientizarea sinelui, a calităților și defectelor și a aspectelor care ne definesc ca individ în raport cu lumea exterioară. Nu credem că este un eveniment singular și nici un moment concret, ci doar un exercițiu constant cu noi înșine, care nu se termină de fapt niciodată.
De aici pornește și tema expoziției noastre, unde am invitat expozanții să surprindă, fiecare prin mijloacele lui artistice, fragmente ale unor experiențe revelatorii de pe parcursul acestei călătorii proprii. Aceste fragmente vor fi apoi oferite publicului larg care se va trezi pus în față aceleiași dileme, întrucât este vorba despre o ghicitoare universală și, poate, sperăm noi, își vor da seama la rândul lor, ce a însemnat pentru ei maturizarea.