[Diploma Stories] Gabriel Arhire: Este uimitor să poți manipula forma materiei din toate unghiurile sale

[Diploma Stories] Gabriel Arhire: Este uimitor să poți manipula forma materiei din toate unghiurile sale

Și dacă obiectele obișnuite ar deveni sculpturi, ar fi transformate în artă?, s-a întrebat Gabriel Arhire. Gabriel a terminat Sculptura la Unarte. Lucrarea lui selectată la DIPLOMA Show anul acesta, Step by Step, este formată din trei sculpturi realizate din marmură, care reprezintă câte un tip de încălțăminte (un papuc, un adidas și un bocanc) în mărime naturală. Ideea i-a venit în timp ce se plimba desculț prin pădure și se gândea la preocuparea excesivă a oamenilor pentru încălțămintea pe care o poartă. 

Mi-am imaginat omul, ca fiind o entitate vegetală, asemănând picioarele, cu niște rădăcini. Încălțămintea este o metodă de separare a omului de sol, având ca scop protecția “rădicinilor” acestuia. 

Proiectul lui poate fi văzut la DIPLOMA Show între 7 și 16 octombrie 2022, la Combinatul Fondului Plastic din București. Cele mai bune lucrări ale absolvenților din domeniile creative de anul acesta vor fi prezentate la cea de-a 9-a ediție DIPLOMA Show, festivalul dedicat noilor generații de artisti, arhitecți și designeri români, organizat The Institute.

Întâmpinăm deschiderea festivalului cu povestea lui Gabriel și vorbim cu el în continuare despre sculptură, artă, papuci și rădăcini.

 

O formă de meditație

Încă din primii ani de viață, creativitatea a fost un factor important în exprimarea mea ca și individ. Pentru mine desenul, instalațiile și formele tridimensionale au fost dintotdeauna o formă de meditație, autocunoaștere și un generator nesfârșit de bucurie.

Când am avut posibilitatea de a mă alătura unui liceu de specialitate, am avut plăcerea să cunosc o mulțime de oameni minunați din sfera artistică și să învăț foarte multe lucruri utile clădindu-mi astfel bazele artistice.

Anii de studiu în cadrul facultății au fost la un cu totul alt nivel și am învățat nespus de mult datorită tuturor oamenilor care mi-au fost alături și mi-au arătat încredere și sprijin necondiționat.

 

Cotidianul clasic

Sculptura pentru mine este o formă de exprimare supremă a eului interior. Este uimitor să poți manipula forma materiei din toate unghiurile sale și să poți  permanentiza starea acesteia în timp.

Temele care mă preocupă în acest moment sunt transpunerea și îmbinarea clasicului cu cotidianul.

 

Procesul de creație

Procesul stabilirii unei noi lucrări începe printr-o sesiune de reflectare asupra a ce vreau să transmit atât publicului cât și mie. Primii pași către un proiect nou sunt starea de spirit și entuziasmul. Consider că atunci când nu vrei să te apuci în secundele următoare de lucrat după ce ți-a venit o idee bună înseamnă că ceva din tine știe că acea idee nu te reprezintă în totalitate și sufletul tău știe că minți.

 

Lucrarea selectată la Diploma

Ideea pentru lucrarea de Diploma a venit de la sine, atunci când eram în pădure bearfoot, am realizat că unul dintre cele mai folosite obiecte vestimentare sunt pantofii și de acolo a pornit totul.

Pe parcursul lucrării nu am întâlnit niciun obstacol. Și dacă aș fi întâlnit, nu l-aș fi observat, datorită determinării și entuziasmului pe care îl aveam pentru acest proiect.

Am început să lucrez de la cel mai simplu volum pana la cel mai complicat căpătând experiență prețioasă cu fiecare clipă în plus. Chiar dacă gradul de dificultate creștea, cu cât avansam și experiența era pe măsură, prin urmare, fiecare lucrare a fost realizată în aproximativ două săptămâni.

 

Comunitatea Diploma

Diploma este un mare pas în față mai ales pentru tinerii care continuă în mediul artistic. Tinerii creatori din România sunt foarte îndrăzneți și inovativi, de la generație la generație.

Un lucru foarte bun pentru mediul artistic este că din ce în ce mai mulți oameni consumă artă și au nevoie de artiști, dar mulți nu dispun de educația necesară încât să aprecieze oamenii de cultura actuali.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Companii

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related