Vineri începe DIPLOMA Show, festivalul care arată, în fiecare an, promisiunile industriei creative de la noi, de la design și arhitectură la artă, modă și tehnologie. În ultima lună, am vorbit cu participanții de anul acesta despre proiectele lor, temele care îi preocupă în creație, procesul de lucru și trendurile din domeniul lor.
Bianca Papuc, absolventă de Grafică, la UAD Cluj-Napoca, propune o temă serioasă de gândire prin lucrarea ei, ”Sorry, sorry”, care explorează tensiunea între om si spațiu printrun fel de închisoare a plușurilor.
Încep întotdeauna printr-o mică reflectare a propriei persoane și unde mă plasez eu în contextul actual. Îmi pun o serie de întrebări, cum ar fi, ce fel de media a fost relevantă pentru mine în ultima vreme, ce mi-a atras atenția mai mult când mă plimbam pe stradă, cum pot să surprind o incertitudine narativă a unei imagini inspirate din clișee umane, spune Bianca.
DIPLOMA Show se desfășoară între 7 și 16 octombrie 2022, la Combinatul Fondului Plastic din București. Cele mai bune lucrări ale absolvenților din domeniile creative de anul acesta vor fi prezentate la cea de-a 9-a ediție DIPLOMA Show, festivalul dedicat noilor generații de artisti, arhitecți și designeri români, organizat The Institute.
Vorbim cu Bianca, înainte de festival, despre parcursul ei artistic, sursele de inspirație și comunitatea tinerilor creatori români.
Povestea ta
Nu este o poveste specială sau diferită, am început să desenez de mică, ca orice copil, doar ca nu m-am oprit niciodată. Am urmat un liceu teoretic, de mate-info, dar preocupările artistice au rămas în continuare principalul meu interes. Pur și simplu nu am găsit altceva mai permanent în viața mea care să mă atragă și a fost un demers natural să continui înspre această zonă.
Temele care te preocupă
În prezent încerc mai mult să iau o “persona” de observator. Îmi place să urmăresc momente comune pentru spațiul din jurul meu, să le desensibilizez și să le redau într-o formă de existență permanentă, dar incertă, înstrăinată de uman.
Procesul tău de creație
Încep întotdeauna printr-o mică reflectare a propriei persoane și unde mă plasez eu în contextul actual. Îmi pun o serie de întrebări, cum ar fi, ce fel de media a fost relevantă pentru mine în ultima vreme, ce mi-a atras atenția mai mult când mă plimbam pe stradă, cum pot să surprind o incertitudine narativă a unei imagini inspirate din clișee umane.
Trendurile în grafică in
Cel puțin în cadrul social din jurul meu îmi place noua tendință de experimentare și în contextul mediilor și a tehnicilor, dar și a subiectelor abordate. E mult mai relevant acum un exces artistic.
Proiectul selectat la Diploma 2022
Am început în ultimul timp să experimentez volumetric și a venit în mod natural să lucrez în mediul cel mai relevant pentru mine în momentul prezent. Am pornit de la analiza contrastelor și a relației cu materialitatea pentru evoca o situație nefirească, o tensiune între om și spațiu. Pentru a reda un disconfort și a fragmenta existența, am folosit materiale de construcții, impersonale prin asocierea cu mediul urban, puse în opoziție cu elemente de pluș, mai apropiate prin textură și care păstrează urme umane prin asocierea cu memoria.
Procesul de lucru a durat mai puțin decât m-am așteptat. O parte lungă de timp a fost colectarea tuturor materialelor, mai ales pentru că nu nu cunoșteam prea bine domeniul construcțiilor. A fost un pic greu să ma obișnuiesc cu modalitatea de lucru, dar a fost plăcut să încerc ceva nou.
Comunitatea artistică Diploma
Eu cred că orice participant aduce ceva nou, nimic diferit la mine. Este o comunitate care aduce laolaltă proiecte care se completează tehnic și tematic și fac relevantă industria artistică contemporană.
Din câte am observat există comunități artistice cu aceleași interese care se formează dintr-o pasiune comună, dar și care aduc persoane diferite laolaltă și înglobează arta contemporană prezentă pe planuri diverse.