[Off-Center] Masahito Ono: Inspirația nu apare dacă o cauți, la fel ca iubirea

[Off-Center] Masahito Ono: Inspirația nu apare dacă o cauți, la fel ca iubirea

Dacă ar fi să dea un titlu pentru prezentul ciudat pe care îl trăim, Masahito Ono ar spune: Singuri împreună. E o perioadă care ne forțează la solidaritate, dar și la o reevaluarea individuală. Instalația lui, “The Longest Distance between Two Places”, care va putea fi văzută în curând la București, la UNFINISHED, vorbește și despre asta. Despre timpul viu și spațiul care ne separă, despre ură și iubire. Este un ceas-calendar unic, realizat din 14 unități solare, care acumulează timp. Nu arată niciodată aceeași oră, e mereu în mișcare, începe în București, arătând ora locală, și călătorește apoi în jurul lumii, în țări aflate în război. 

Unfisinshed s-a priceput mereu să propună teme semnificative, care dau naștere unor interpretări diferite. Eu sunt de părere că ideea unui centru e interesantă. Poți determina centrul exact al unei mese, dar cum ai putea găsi un centru în Univers? În societate? În ideile noastre? Ceea ce noi credem că e centrul poate foarte bine să fie, de fapt, off-center, spune Masahito.

UNFINISHED are loc între 29 septembrie și 2 octombrie și se va desfășura sub tema OFF-CENTER. Specialiști din domenii diverse, de la artiști, arhitecți și antreprenori, la filosofi, biologi, matematicieni vor dezbate conceptul de descentralizare. (Accesul se face pe baza de înscrieri).

Masahito Ono s-a născut în Japonia și trăiește la New York. Creează instalații conceptuale, fotografii și filme care investighează interdependența dintre poezie, știință, istorie și filosofie, natură și umanitate. Vorbim cu el, în rândurile de mai jos, despre știință, artă și proiectele sale, care au călătorit deasupra Terrei.

 

Momente importante

Cred că în 2019, când am fost selectat să trimit un proiect artistic către Stația Spațială Internațională pe orbita joasă a Pământului. Și în 2020, când a zburat, chiar la începutul pandemiei.

Dacă acest capitol ar fi să primească un nume, l-aș numi „libertate“ – o eliberare de orice tip de atracție gravitațională. Mi-a dat ocazia să privesc lumea și pe noi înșine dintr-o perspectivă cosmică. Mi-a dat voie să nu mă gândesc la artă și la piața de artă așa cum o facem în mod obișnuit. M-am dezbărat complet de presiunea externă. Cred că a fost un proiect foarte bun. 


Sursa: NASA

 

Ce a intervenit odată cu experiența

Odată cu experiența mi-am dat seama cât de imatur am fost. 

 

Ce te inspiră 

Eu spun mereu că inspirația nu apare dacă o cauți, la fel ca iubirea. Inspirația vine în mod natural, așa că e important să trăiești și să experimentezi fiecare zi la potențialul maxim. Conștient sau nu, întotdeauna acumulezi elemente care te pot inspira, iar când ești în stare să unești punctele, atunci apare inspirația. Probabil e important și cu cine te înconjori. Și, nu uita, putem dialoga cu cei care nu mai sunt printre noi. Putem avea prieteni, dar și prieteni în trecut. Și copiii mi se par surse foarte bune de inspirație. Mă preocupă climatul și viitorul planetei. 

 

Participarea la Unfinished 

Cred că Unfinished e unul dintre cele mai captivante festivaluri pe care le cunosc din întreaga lume. Iar comunitatea pe care a construit-o de-a lungul anilor e pur și simplu fascinantă.

 

Ce înseamnă off-center pentru tine

Unfisinshed s-a priceput mereu să propună teme semnificative, care dau naștere unor interpretări diferite. Eu sunt de părere că ideea unui centru e interesantă. Poți determina centrul exact al unei mese, dar cum ai putea găsi un centru în Univers? În societate? În ideile noastre? Ceea ce noi credem că e centrul poate foarte bine să fie, de fapt, off-center.

 

Provocările societății în 2022, din perspectiva unui creator 

Nu cred că e o provocare nouă, dar întotdeauna a fost o provocare să te gândești la problemele unei țări îndepărtate, nefamiliare, ca la propriile probleme. În privința asta, mă gândesc mereu la ceea ce a spus Camus în 1946, în discursul lui numit „Criza Umană“. El spunea: „lumea, în esența ei, e nefericită, așa că trebuie să creăm bucurie, iar pentru că lumea e nedreaptă, trebuie să ne îndreptăm spre dreptate, iar din cauză că lumea e absurdă, trebuie să-i oferim noi întreaga însemnătate“. 

 

Se schimbă misiunea creatorului în acest context?

Da pentru unii, nu pentru alții. Niciuna dintre variante nu e bună sau rea. 

 

Influența tulburărilor din ultimii ani 

Pandemia a schimbat felul cum trăim, cum comunicăm, dar și cum lucrăm. De multe ori ne concentrăm asupra părții negative a pandemiei, dar cred că e un lucru pozitiv faptul că ne-a dat oportunitatea de a regândi felul în care trăim sau cum am vrea să trăim. 

 

Surse de optimism  

O sursă de optimism o reprezintă copiii și tinerii. Nu înseamnă că generația mea își pune speranțele în cele noi și că noi facem mai puțin. Generația noastră și cele care ne precedă trebuie să se implice în muncă alături de generațiile mai tinere.

 

Un titlu pentru prezent 

Singuri împreună.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Campanii

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related