Ian Daly nu e de acord cu expresia ”unde te duce viața”. Chiar dacă, uneori, nu putem vedea mai departe de etapa în care ne aflăm, încrederea în instinct e cea mai importantă, crede el, pentru a avea control asupra a ceea ce suntem. Ian a lucrat în presă, a scris despre cultură pentry Conde Nast și a publicat în The New York Times, Esquire, GQ, Men’s Journal, Popular Science și The Poetry Foundation. A schimbat perspectiva în publicitate și a trecut prin mai multe agenții din New York și Los Angeles. Acum, Ian s-a implicat în muzică și sub numele de REFRAKT combină straturi diferite de sunete, dark disco cu melodic techno și ritmuri din întreaga lume.
La nivel personal, întotdeauna am fost omul care stă un pic în afară, care examinează și pune la îndoială norma. Iar acceptarea haosului și asimetriei vieții e un lucru plin de frumusețe, care-ți dă putere, spune Ian.
Între 29 septembrie și 2 octombrie, Ian va participa la UNFINISHED, care se desfășoară anul acesta sub tema OFF-CENTER. Specialiști din domenii diverse, de la artiști, arhitecți și antreprenori, la filosofi, biologi, matematicieni vor dezbate conceptul de descentralizare. În cadrul festivalului, vor avea loc sesiuni de yoga, alergări, conversații, mese rotunde, performance-uri, instalații de artă, momente muzicale, workshop-uri de dans, sesiuni de speed-dating și multe altele. (Accesul se face pe baza de înscrieri).
Vorbim cu Ian, în așteptarea festivalului, despre jurnalism, muzică, adevăr și influența acestei perioade complicate asupra comunității creatoare.
Momente esențiale în parcursul tău
Mă simt de parcă am trăit o mie de vieți și nu m-am așteptat niciodată să ajung unde m-a dus călătoria asta. Nu-mi place propoziția „unde te duce viața“, pentru că NOI suntem cei care ne facem viața să înainteze. Doar că e posibil să nu vedem mai departe de prima și a doua mișcare. Iar lecția pe care am învățat-o a fost că lucrul ăsta e OK. Nu știi care o să fie starea ta mentală în 5 ani, așa că ai încredere în instinctul tău din momentul prezent.
De la jurnalism la muzică
Mi-am început cariera ca jurnalist și a fost îngrijorător să văd ce se întâmplă cu profesia mea. Evident, digitalul a perturbat existența publicațiilor tipărite, dar capacitatea noastră de a acorda atenție și altor lucruri în afară de a ne uita încontinuu la ceva s-a diminuat într-un mod de-a dreptul înspăimântător. Problema reală e că oamenii par din ce în ce mai puțin capabili să discearnă adevărul de ficțiune – și nici nu vor s-o facă. Așa că acum m-am implicat în muzică, pentru că sunt de părere că există un Adevăr în a te conecta cu oamenii prin muzică, aducându-i aproape unii de alții; e ceva primordial, preconștient, spre deosebire de jurnalism. Și continui să ating extazul căutând și împărtășind un Adevăr mai profund.
Temele care te preocupă în acest moment
Sunt extrem de preocupat de declinul rapid al planetei noastre în acest moment, așa că orice altă îndeletnicire așa-zis nobilă pare irelevantă, e ca și cum te-ai apuca să faci un sendviș când casa ți-e cuprinsă de flăcări. Dar am norocul de a fi înconjurat de o mulțime de oameni deștepți, care nu au renunțat și care caută neîncetat moduri noi și inovatoare de a face lumea mai bună. Sunt, de asemenea, inspirat de renașterea mișcării psihedelice și cred că, pe măsură ce liderii mondiali fac progrese în a dezincrimina și a îndepărta stigmatul în ceea ce privește aceste substanțe; multe dintre ele dețin cheia descoperirii de sine, a societății și a mediului nostru. Nu sunt o soluție magică, dar, așa cum spunea Steve Jobs, sunt o „bicicletă pentru minte“.
Participarea la Unfinished
Să aducem laolaltă oameni creativi din toate domeniile pentru a discuta despre lucrurile cu adevărat importante e singura noastră speranță să rezolvăm cele mai mari probleme cu care ne confruntăm astăzi (totodată, să faci parte din festival sau pur și simplu să observi de pe margine e un lucru care-ți aduce incredibil de multă bucurie și inspirație). Aceasta a fost dintotdeauna misiunea festivalului Unfinished. Iar procesul poate fi unul dezordonat, dar acea dezordine e locul unde se produce învățarea.
Ce înseamnă off-center pentru tine
La nivel personal, întotdeauna am fost omul care stă un pic în afară, care examinează și pune la îndoială norma. Iar acceptarea haosului și asimetriei vieții e un lucru plin de frumusețe, care-ți dă putere. Off-center, pentru mine, e doar un punct de vedere vulnerabil din care putem evolua și progresa.
Sursele tale de centrare
Meditația, muzica, kundalini, psihedelicele, scufundări în peșteră, natura și motocicletele.
Cele mai mari provocări ale societății în 2022
Cele menționate mai sus. Dar lucrul la care m-am gândit mult e felul în care arta și muzica (probabil din ce în ce mai mult) sunt folosite deseori mai degrabă ca distracție decât pentru contemplare și progres. Cum ne orientăm noi, din poziția de creatori, munca în așa fel încât să răspundă mai degrabă celei de-a doua nevoi? Fără să pară kitsch sau propagandă. Asta e întrebarea pe care mi-o pun de fiecare dată când fac ceva nou.
Efectele acestor vremuri asupra comunității
În ultima vreme am învățat că, în ceea ce privește comunitatea, aceasta reprezintă totul. Oamenii incredibili pe care-i am în jur m-au salvat – iar și iar – pe parcursul ultimilor ani.
Un titlu pentru această perioadă
Metamorfoză!