De trei ani încoace, artiști bijutieri din toată lumea se întâlnesc la București pentru câteva zile și aduc strălucirea bijuteriilor contemporane din diverse culturi și comunități. Anul acesta, Romanian Jewelry Week strânge în același loc 150 de designeri, asociații și colective de bijutieri.
Fabiana Fusco este unul dintre participanți, vine din Italia, iar temele ei preferate de creație sunt legate de subiecte cu impact social: migrații, temeri ale oamenilor unii față de alții, atașamentul profund al rădăcinilor noastre.
”Evenimentul a atras atenția lumii bijuteriei contemporane cu o selecție foarte atentă, care pune în lumină inovația, creativitatea, ținând cont nu doar de materialele neobișnuite, ci și de abilitățile artizanilor”
Romanian Jewelry Week 2022 se desfășoară între 5 și 9 octombrie la Bilioteca Națională a României și în alte locații conexe din București. Timp de cinci zile, evenimentul propune o serie de târguri, expoziții, conferințe, tururi ghidate și alte surprize dedicate iubitorilor de bijuterie. Am întrebat-o câte ceva pe Fabiana despre creația de bijuterie.
Începutul relației tale cu bijuteriile
Dragostea mea pentru bijuterii a început la sfârșitul liceului, înainte de facultate. Mulțumesc profesorului meu de Istoria Artei, care m-a invitat să scriu un eseu despre producătorii de bijuterii celebri dintre cele două războaie mondiale. Pentru a găsi cărți și documente despre subiect am început să merg într-un atelier unde se lucra bijuterie de argint. Într-un final, m-am hotărât să încerc să creez singură ceva, iar ei mi-au dat un loc în spate, într-o bancă.
Apoi, după examenul de final de liceu, când am început să studiez la Universitate, am continuat să merg la atelier, cu scopul să iau licența în Istoria Artei și să încep o școală de bijuterie.
Etapele pregătirii ca bijutier și mentorii tăi
La începutul studiului, proprietarul acestui atelier din centrul Romei m-a dus în bancă, mi-a dat un ferăstrău și o foaie de argint, mi-a spus „ok hai să încercăm să tăiem drept”... mi-a luat câteva zile să produc dungi subțiri de metal perfect drepte...foarte enervant! Dar voi fi mereu recunoscătoare pentru că artizanii mai în vârstă m-au învățat că, dacă nu greșești singur, nu vei învăța niciodată cum să faci bijuteri și că în acest tip de artă poți învăța din fiecare lucrare pe care o faci... nu te opri niciodată din studio și încercări!
Am decis să merg la un curs de aproximativ un an într-o școală de bijuterii pentru a învăța tehnicile de bază, dar în curând am reușit să continui singură cu lucrul în ceară și să creez primele piese pentru o mică expoziție personală.
Primele tale bijuterii
Sincer, adevărata piesă „numărul unu” am făcut-o în timpul școlii de bijuterii după facultate. A fost un pandantiv Floarea-soarelui, care m-a ajutat să prind încredere în tehnica lucrului în ceară, dar trebuie să spun că prima colecție completă a fost cea pentru care m-am inspirat dintr-un la un club de jazz din Roma unde am fost să ascult muzică și care mi-a dat șansa de a face prima mea expoziție în 2002.
Temele la care te reîntoci în creațiile tale
De-a lungul anilor, colecțile mele au atins mai des teme sociale, fiind o modalitate de a exprima sau de a pune în lumină subiecte sociale. Migrațiile, temerile oamenilor unii față de alții, atașamentul profund al rădăcinilor noastre, ca în colecția pe care o aduc la ROJW 2022.
Marca ta în creația de bijuterie
Cred că figurile mele umane au fost semnătura mea... figurine mici, adesea nu mai mult de câțiva centimetri, figuri de femeie elegante, cu grație și care par să danseze.
Ce caută clienții în obiectele tale
Sper că pot recunoaște o parte din sinele lor, un mod similar de a simți emoțiile și necesitatea de a purta o parte ascunsă din ei înșiși, chiar în lumina soarelui, fără a vorbi.
Procesul tău creativ: de la idee la bijuterie
Nu schițez, de cele mai multe ori, ceva care îmi încălzește sufletul devine un fel de „viziune” în mintea mea și în acel moment încep să construiesc sculptura în ceară care, după aceea, va fi turnată; aceasta este cea mai frumoasă parte... doar las mâinile să lucreze cu gândurile mele și, la final, în mâinile mele țin o mică sculptură. Cel mai greu este să termin bijuteria după procesul de turnare. Trebuie să spun că în acest stadiu al lucrării îmi scade interesul.
Evoluția designului de bijuterie în ultimii ani
Când am început acum douăzeci de ani în Italia, temele mele și genul meu de piese nu erau atât de comune, așa că a fost foarte dificil să îmi găsesc locul în piață. Acum există mult spațiu pentru acest tip de bijuterii, care sunt mai mult o piesă de artă, nu doar un accesoriu. Nu atât în Italia, cât în străinătate am găsit un loc în care să fiu eu însumi și să fac ceea ce îmi place.
Tendințele actuale în bijuterii. Ce este supraevaluat
În bijuteriile contemporane nu prea cred că există un trend sau tendințe, fiecare își găsește un loc pentru genul său de creație. Practic, eu mă simt conectată mai mult cu artizanii clasici, care lucrează cu metale prețioase, dar am învățat și să încerc diferite materiale pe care să le încorporez în lucrările mele. Trebuie să spun că uneori am observat că experimentele cu materiale erau duse în extrem doar pentru a face ceva „ciudat”, ieșit din comun, fără vreun scop precis.
Prezența la Romanian Jewelry Week 2022
Am fost aleasă să-mi expun lucrările în 2019, dar am putut participa la expoziție abia anul trecut. Romanian Jewelry Week este o familie frumoasă în care să crești, o adevărată comunitate internațională în care poți să te întâlnești cu alți artiști și să înveți multe, fără competiție. Evenimentul a atras atenția lumii bijuteriei contemporane cu o selecție foarte atentă, care pune în lumină inovația, creativitatea, ținând cont nu doar de materialele neobișnuite, ci și de abilitățile artizanilor. Este, de asemenea, un prilej de a descoperi Bucureștiul și tradițiile românești.
Cum te-ai conectat cu comunitatea locală
Anul trecut am avut șansa să cunosc oameni din toată lumea și să leg relații strânse cu 2-3 colegi români, cu care am și ieșit în timpul șederii mele. Apoi, ne-am trimis mesaje nu doar pentru că legaserăm o prietenie, ci și pentru a vorbi despre lucruri legate de lucru, pentru a împărtăși sfaturi, pentru a găsi expoziții și evenimente la care să participăm. Trebuie să spun că au știut să mă facă să mă îndrăgostesc de orașul vostru și sper să am șansa de a reveni în curând pentru o vacanță în România.