[De urmărit] Daniela Groza: Tot ce produc vizează lupta împotriva homofobiei, rasismului, xenofobiei, patriarhatului și sistemului de castă

[De urmărit] Daniela Groza: Tot ce produc vizează lupta împotriva homofobiei, rasismului, xenofobiei, patriarhatului și sistemului de castă

Tricouri, broderii, imagini, texte, desene, dar mai ales omul din spatele lor care te convinge să “fii bun pe bune”. Și nu e doar un slogan. Daniela Groza este un artist vizual care își ghidează viața și prezența online după regula de a nu răni identitatea nimănui. Vorbește onest și cu entuziasm. Uneori spune prostii, crede ea, dar asta face parte din evoluție și umanitate. 

A copilărit în Constanța, a studiat în SUA și a adunat experiențe diverse de la o diplomă în Italiană, Literatură și Filozofie, zece ani în lumea culinară, o apropiere de fotografie și șase ani de câștigat existența ca șofer de taxi în New York. Multe dintre ele sunt documentate pe contul de Instagram @bekindforreal, care există din 2012 și s-a transformat dintr-un “castron cu poze alandala” într-o pagină nu doar frumoasă vizual, ci și bine organizată. Postările reprezintă într-un mod curajos, uneori emoționant, alteori amuzant, interesele și misiunea Danielei. 

Creșterea comunității din jurul contului a responsabilizat-o și a făcut-o să înțeleagă că are o voce în România, iar Instagramul a ajutat-o să descopere o comunitate queer tot mai puternică, care nu se face auzită pe canalele media tradiționale.  

Mai multe despre povestea, visul și non-strategia Danielei, citiți mai jos.

 

Omul din spatele contului

M-am născut la Constanța în ‘83, am copilărit în cartierul Abator alături de o familie de sânge dificilă și o familie aleasă (prietenii) cât se poate de caldă și interesantă. La 16 ani ne-a luat tata în State, la Chicago - eu și sora mea am plecat în timpul liceului fără niciun dubiu că viețile noastre vor fi monumental altfel din acel moment. La 18 ani am decis pe cont propriu să termin liceul în Oakland, California, mi-am declarat hotărâtă orientarea sexuală și m-am angajat cu normă întreagă la o cafenea unde am poposit timp de 5 ani. Lângă vastele cunoștințe căpătate gătind la cafenea am adăugat o diplomă la UC Berkeley, mai mult de gura părinților și și mai mult îmbiată de o bursă integrală generoasă - am terminat la Italiană, Literatură și Filozofie, deși începusem la Arhitectură și cochetam cu fotografia când nu mă regăseam în ceea ce studiam.

Lumea culinară m-a adoptat timp de 10 ani, după care m-a chemat fotografia - o bursă în Italia m-a ajutat să gust din lumea artei documentare 3 luni, apoi am poposit la New York încă 10 ani unde m-am format ca artist vizual. Deși fac fotografii de aproape două decade, de-abia în timpul pandemiei mi-am găsit vocea în artele vizuale.

Anul trecut am avut oportunitatea să predau despre conceptul de fericire în artele vizuale la Cluj, oraș în care mi-am și întâlnit logodnica de altfel - am lucrat împreună la proiect și continuăm să lucrăm împreună. Revenirea în țară a devenit iminentă și necesară fericirii personale și tencuirii carierei de fotograf. Eu și partenera mea tocmai ne-am întors dintr-un traseu epic de 7 orașe în care am predat despre Queer Joy, un atelier facilitat de identity.education, o asociație queer din Timișoara.

Sunt omul din spatele proiectului BE KIND FOR REAL de 8 ani și îmi câștig existența la volanul unui taxi în New York de aproape 6 ani, cred că este important să mă poziționez și așa ;).

 

Începuturile @bekindforreal

Din cât îmi aduc aminte, primele imagini plasate pe Insta afișau noua viață din Brooklyn imediat după ce m-am mutat acolo în Octombrie 2012, fără niciun plan anume. Instagram era un fel de FB al imaginilor, un caleidoscop de păreri vizuale și asta m-a atras cel mai mult la această platformă, șansa de a-mi documenta vizual prezența queer într-un oraș amețitor și în același timp șansa de a menține ‘mușchiul’ estetic fără o miză enormă.

 

Evoluție

Arcul ‘devenirii’ contului de Insta a început în castronul ‘poze alandala - hei uite unde sunt și ce fac acum’ și a aterizat într-o vază cu flori bine organizate în albume cu hashtaguri specifice & cu o misiune determinată să facă bine și mie și celor din jur.

Mă bucur tare mult să fi descoperit artiștx și activiștx vizuali care au inspirat dezvoltarea contului dintr-un cont fără noimă la un cont ce ia în considerare cu fiecare postare poziționarea socio-politică atât personală cât și cea a comunităților din care fac parte.

 

Cum arată contul și de ce

Momentan activez sub mai multe hashtaguri, toate sub umbrela contului @bekindforreal - #SilkyMilkyCooks adună rețete și idei culinare de ceva ani, #queerjoyphotography reprezintă imaginile principale ale activismului vizual cu care mă identific din ce în ce mai mult iar #DanielFrumideDimi aduce în față un alter ego amuzant și genial și ultra perspicace în inocența lui aparte. Mai am și alte hashtaguri, dar acestea sunt cele mai importante.

Postările sunt gândite ca și concept & intenție însă nu îmi impun un program anume, de fapt și acest aspect a fost luat în considerare când mi s-au alăturat susținători - continui să postez când am chef și timp, altfel risc să transform contul într-un business și nu-mi doresc asta deloc.

Numele contului, tradus ‘fii bun pe bune’ rămâne ghidul principal al traseului vizual pe care doresc să îl parcurg. Regula numărul 1 rămâne să nu rănesc identitatea nimănui.

 

Imaginea

Nu pot spune că am ‘construit’ o imagine pentru că nu la asta mă gândeam când am realizat că îmi pot atinge acest vis personal de a-mi ajuta aproapele prin arta pe care o generez. Am pornit de la o intenție fără să studiez piața de marketing și poate chiar asta a prins în cele din urmă. Nu mă interesează numărul de fani pentru că nu depind financiar de ei, slujba de taximetrist îmi asigură deocamdată un trai decent și nobil, în sensul că având libertatea de a-mi exprima poziția politică implică un gest de autenticitate și în același timp o fugă de ipocrizie și prefăcătorie.

De exemplu am refuzat colaborări cu Santal și RedBull pentru că sunt produse pe care nu le consum și nu mă simt confortabilă să promovez ceva numai pentru că am nevoie de bani. Am nevoie de bani, desigur, dar nu așa.

 

Numărul de susținători

Încă sunt uimită de numărul de susținători și rămân profund recunoscătoare celor care mi-au fost alături de la început, pentru că începutul a fost cel puțin penibil. Sunt visătoare și entuziasmată de viață în ciuda tuturor obstacolelor întâlnite, am scris de multe ori prostii de care îmi este rușine dar există acolo undeva pe internet și sunt ok cu asta, reprezintă dovezi că putem învăța să fim mai deschiși, rezonabili, generoși cu timpul și energia noastră în a descoperi umanitatea din sufletul nostru.

Apropo de umanitate, cei mai mulți susținători veneau mereu după ce publicam un articol în care explicam în detaliu oroarea copilăriei mele. Empatia celor din jur mă emoționează însă cealaltă față a monedei vizează retrăirea unor traume și exact acest unghi m-a determinat să mă îndepărtez de povestea personală, chiar dacă nu mai atrag numere mari de susținători. Vulnerabilitatea este o armă eficientă dar utilizată aiurea poate lăsa răni deschise și nu-mi place durerea, așa că prefer liniștea și activismul ce ia în considerare experiența personală dar nu o declară în mod repetat.

 

Creșterea comunității

Creșterea comunității m-a responsabilizat enorm, mai ales când am realizat că am și eu o voce aici în România. Numărul de susținători a deschis un canal de imaginație la care nu aveam acces înainte de a mă declara activist vizual. Tot ce produc acum, de la tricouri BE KIND FOR REAL, la broderii, imagini, texte și desene vizează lupta intersecțională împotriva homofobiei, rasismului, xenofobiei, patriarhatului & sistemului de castă.

 

Promovare

Am încercat o singură dată să-mi promovez contul printr-o campanie plătită, a costat $10 și a durat o săptămână, dar nu am reușit mare lucru pentru că sunt paralelă cu marketingul tradițional. Acei $10 ar fi putut fi donați și ar fi ajutat mult mai mult decât buzunarul rețelelor sociale. Nu mă consider nici influencer, nici om de afaceri.

Sunt un om cu un vis și am reușit împreună cu oamenii care mă urmăresc să fiu alături de cei mai puțin privilegiați de-a lungul acestor 8 ani de BE KIND FOR REAL. Strategia rămâne înrădăcinată în non-strategia care a mers strună până acum.

 

Schimbări în social media

Sunt dezamăgită de schimbările de pe Instagram, postările sponsorizate sunt numeroase și împing la fund conturile care mă bucurau nu cu mult timp în urmă. Nu am răbdare să sap prea mult pe Insta, în ultimul timp postez și ies de pe platformă, altfel risc să fiu prinsă în marketingul coregrafiat al unei platforme ce trebuia să fie dedicată imaginilor & frumuseții imaginilor.

 

Instagramul românesc

Comunitatea queer din România este din ce în ce mai puternică, în ciuda realității nedrepte ce ne înconjoară — încă nu avem dreptul de a ne căsători în România, în parlament se discută interzicerea dialogului despre comunitatea LGBTQIA+ în învățământ, persoanele queer sunt aproape invizibile în media etc. - datorită Instagramului și FB am aflat de activiștx. Din țară, am învățat de la ei/ele, ne-am susținut reciproc și continuăm să luptăm împreună, deci acest element de solidaritate *internetică* mă bucură cel mai tare.

Ceea ce nu-mi place este ceva ce nu este specific României și anume nu-mi place când citesc ceva de genul ‘este dreptul meu să îmi exprim părerea și anume că homosexualii sunt .. |adjectiv negativ aici|’ - libertatea de exprimare este înțeleasă greșit mai mereu, în cazul de față această ‘libertate’ poartă numele de homofobie/discriminare/ură.

 

Branded content

Am acceptat colaborări destul de rar pentru că de cele mai multe ori brandurile care mi-au cerut colaborarea nu se aliniau cu acest praxis al iubirii intersecționale la care subscriu. Cel mai mult mi-a plăcut să lucrez cu NALU Underwear, am creat un bodysuit numai pentru ei cu textul “AND KIND” și am decis împreună să donăm 100% din venituri Asociației Anais care ajută persoanele afectate de violența domestică.

Am învățat din mers cum să mă impun fără a întâmpina neînțelegeri pe parcursul unei colaborări, câteodată îmi iese pasiența, câteodată nu. Cert e că nu regret nicio colaborare și sper să rămână așa și pe viitor.

 

Recomandări

@Motanu.Mortalu este contul unui artist roma trans, un om ce trebuie ascultat cu mare atenție. Are o prezență autentică și debordant de deschisă, deci mega recomand!

@blackforager este o bomboană de om cu un entuziasm feroce pentru plantele urbane comestibile, felul în care integrează istoria persoanelor de culoare în istoria culinară americană este de neratat pentru că, să nu uităm că hrana a fost, este și va fi mereu un subiect politic.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related