In Uber, la coada la Mega, la mesele in familie, pe grupurile de parinti, in substraturile nesfarsite ale vietii noastre online - teoriile conspiratiei sunt peste tot, o retea de credinte, jumatati de adevar, mituri si scenarii pervertite ale imaginatiei. Efectele lor si-au lasat amprenta in noi toti, crede Valentin Lazar, care a terminat Design Grafic la Unarte. De acolo a pornit in lucrarea lui pentru Diplona 2022, Upgrading Discordia. Lucrarea prezinta tema conspiratiilor romanesti, vechi si noi, sub forma unui sistem grafic.
Ideea a pornit in 2020, in plina pandemie de Corona Virus, pandemie ce a mutat totul in online si a pus bazele unor noi valuri de conspiratii, spune Valentin.
Upgrading Discordia va putea fi vazuta la DIPLOMA Show, intre 7 si 16 octombrie 2022, la Combinatul Fondului Plastic din Bucuresti. Cele mai bune lucrari ale absolventilor de la facultatile cu profil vocational-creativ de anul acesta vor fi prezentate la cea de-a 9-a editie DIPLOMA Show, festivalul dedicat noilor generatii de artisti, arhitecti si designeri romani, organizat The Institute.
Pana atunci, povestim cu Valentin despre momentele lui de formare, procesul de creatie si comunitatea artistilor din Romania.
Un CV scurt
Long story short, desenez de cand ma stiu, am cateva mazgaleli chiar si pe certificatul de nastere, iar caietele mele din generala erau pe jumatate distruse de tot felul de doodles. Prin clasa a 6-a am descoperit Photoshop-ul; cred ca totul a plecat dintr-o plictiseala amestecata cu prea multa curiozitate.
Ce te-a atras la acest domeniu
Diversitatea si ritmul de lucru. Daca faci asta bine, sunt sanse mici sa te plictisesti.
Etapele de formare
Pe la 12 ani am deschis prima oara Photoshop-ul, era o perioada in care umblam pe forum-uri de gaming, acolo exista deja o “cultura” a designului, gaseai comunitati intregi de oameni care faceau asta, mai mult sau mai putin profi.
Am urmat un liceu teoretic, iar in paralel am facut cursuri de desen, urmand ca in 2017 sa intru la UNARTE la sectia de Design. A fost o perioada care m-a ajutat destul de mult sa ma descopar ca artist, dar si sa inteleg cu ce se mananca treaba asta.
In plina pandemie in 2020 am avut parte de o Licenta sustinuta online, iar anul acesta in 2022 am finalizat si progamul de Master la sectia de Comunicatii Vizuale.
Acum fac asta full-time si nu ma vad facand altceva.
Temele care te preocupa
Muzica, desenul naiv, typo design, branding-ul fresh.
Procesul tau de creatie
Pe ilustratii nu imi place sa stau foarte mult, incep cu o idee si construiesc peste, pe moment. Le scot repede din sistem.
Pe partea de design incep cu research si nu ma apuc de nimic pana nu am totul foarte clar.
Trenduri in designul grafic
Extrem de mult typo, Swiss design, desen naiv, CGI.
Proiectul selectat la Diploma 2022
Subiectul pe care am ales sa il prezint, este acela al teoriilor conspiratiilor, mai precis, conspiratii romanesti vechi si noi.
Proiectul, numit Upgrading Discordia, reprezinta un sistem grafic format dintr-o instalatie de tip modular, o harta alcatuita din sapte layere interschimbabile si o brosura informativa ce contine toate materialele pe care trebuie sa le parcurgi pentru a putea intelege conceptul din spate.
Ideea a pornit in 2020, in plina pandemie de Corona Virus, pandemie ce a mutat totul in online si a pus bazele unor noi valuri de conspiratii.
Sensibilitati, obstacole
S-a lucrat mult, nu as putea spune exact, a fost o perioada aglomerata, cel putin in ultimele luni.
E destul de ciudat sa abordezi un subiect atat de controversat si sa incerci sa ramai impartial. Mergi cu Uber-ul si incep sa curga teoriile, mergi la masa in familie si brusc descoperi ca oculta mondiala a scumpit carburantul and so on. E in noi toti cumva, fie ca vrem sa acceptam asta sau nu.
Obstacole nu pot sa spun ca au fost, poate ca a mers mai greu la inceput cu volumul de informatie, poate ca acolo a fost mai greu.
Comunitatea artistica
Diploma e un mediu misto si plin de oportunitati. Recomand tuturor sa se inscrie daca au ocazia.
Vorbim de o mana de oameni, majoritatea ne stim intre noi. Sunt oameni foarte talentati si deschisi.
Cred ca e nevoie totusi de o comunicare mai buna si de cooperare. Mi-ar placea sa vad mai multe colaborari intre artisti, cei mari sa ofere indrumare si sa promoveze mai mult artistii mici.