Puterea vine din interior, din felul în care știm să ne activăm resursele personale, pentru că ele sunt acolo, în fiecare dintre noi. Trebuie doar să le folosim, cu înțelepciune de preferință. O cale prin care putem învăța să ne accesăm puterea interioară este implicarea într-un proces terapeutic alături de un specialist în sănătate mintală. Într-un astfel de demers, psihoterapeutul Ștefania Dudău vorbește despre importanța tratării fiecărui individ ca o ființă unică și despre faptul că schimbarea începe mereu de la înțelegerea istoriei personale.
"A merge la psihoterapie este ca și cum decidem că vrem să jucăm ȋntr-o piesă de teatru, creată de noi, conform stilului nostru de viață, deşi nu avem pregătirea necesară şi nici nu ştim ce am putea face. Psihoterapeutul este cel care ne primeşte la casting, ne ajută să aducem împreună toate detaliile pentru scenariul piesei".
Povestim cu psihologul Ștefania Dudău despre relația psihoterapeutică dintre terapeut și client, și aflăm mai multe despre cursurile pe care le ține la Fundația Calea Victoriei, unde învață oamenii să își pastreze echilibrul între interior și existența lor cotidiană.
Începuturile ca psihoterapeut
Ca psihoterapeut, de-a lungul anilor, am studiat atât cu specialişti din ţară, cât şi din străinătate.
Am o experienţă de peste 15 ani ȋn asistenţă socială/ONG. Am ȋnceput ȋncă din primul an de facultate să practic binele ȋn cadrul mai multor ONG-uri ce aveau cauze umanitare ȋn care eu credeam, iar din anul 2016, am propriul cabinet de psihoterapie, unde lucrez cu toate categoriile de vârstă.
Am lucrat timp de 10 ani cu adolescenţi institutionalizaţi, aflaţi ȋn asistenţă socială ȋn apartamente de tip rezidenţial pe stabilitate emoţională şi psihoeducaţie, dezvoltare persoanală, dezvoltaterea abilităţilor de viaţă independentă – autonomia, educaţie formala şi informală, inclusiv educaţie sexuală şi aspecte ce ţin de sănătate.
Am lucrat şi cu victime ale traficului de fiinţe umane, persoane vârstnice, copii, adulţi, cupluri, grupuri şi am ȋncercat să ȋnţeleg ca fenomen cât de bine am putut eu lumea adicţiilor şi sistemul de probaţiune, ca o completare a practicii compacte şi de specialitate din cadrul facultăţii.
Am gestionat situaţii delicate, de criză sau de urgenţă, intervenţii prin care am făcut apel la puterea interioară ȋn mod constant şi toată această practică mă ajută foarte mult acum ȋn cabinetul de psihoterapie. A fost ca un fel de program hardcore de practică compactă, intensă şi dezvoltare personală ȋnainte de a mă decide să mă formez ȋn psihoterapie. Probabil a fost o manifestare a intenţiei solide de a mă duce către psihoterapie.
Am realizat lucrarea de licenţă după un an de voluntariat făcut ȋn mod conştiincios ȋn cadrul unui adăpost pentru victimele traficului de fiinţe umane. S-a numit, “Modalităţi de reintegrare socială a victimelor traficului de fiiiţe umane” şi a avut ca cercetare abordarea de studii de caz reale. Direcţia de studii pe atunci era “Probaţiune şi Protecţia victimelor”. Un moment de reuşită a fost faptul că am intrat la master ȋn fruntea primilor admişi la buget şi că eseul de admitere a surprins, deşi era despre un subiect delicat, ȋndrăzneţ şi prezentat dintr-o perspectivă foarte diferită până atunci, “Probaţiune vs. pedeapsa cu ȋnchisoare”.
Alte cursuri și formări
Pe parcursul drumului meu profesional, am conştientizat că vocaţia şi natura mea profesională ţin mai mult de vindecare, transformare, transmutare, suport şi ghidare, ȋncurajare, că pot conţine amplu aspect dificile ale vieţii si că ȋntr-o formă specifică mie, dau sens. Adică, reuşesc să ȋi conving pe oameni să se mişte din loc către altceva şi către un altfel mai bun. Aşa că, am ȋnceput un program complex de formare ȋn psihoterapie adleriană ce s-a desfăşurat ȋn perioada 2012-2019 (formare de bază, supervizare şi câştigarea autonomiei ȋn profesie).
Ȋn prezent, sunt psihoterapeut adlerian autonom, acreditat de către COPSI (Colegiul Psihologilor din Romania), certificată cu drept de practică independenta de către IPPA (Institutul de Psihologie şi Psihoterapie Adleriană), FRP (Federaţia Română de Psihoterapie) şi COPSI.
Procesul meu de dezvoltare personală şi profesională continuă. Ȋn prezent, integrez elemente noi din călătoriile mele, şi mă refer la iniţierile sub formă de empowerment primite de la maeştrii tibetani (Katmandu – Nepal) şi Ȋnvăţăturile sistemului de vindecare Huna, un sistem complex cu multe instrumente de lucru către vindecare.
Ce înseamnă lucrul cu un psihoterapeut
A merge la psihoterapie este ca și cum, ȋn urma unor evenimente sau trăiri, la un moment dat, decidem că vrem să jucăm ȋntr-o piesă de teatru, creată de noi, conform stilului nostru de viață, deşi nu avem pregătirea necesară şi nici nu ştim ce am putea face.
Psihoterapeutul este cel care ne primeşte la casting, ne ajută să aducem împreună toate detaliile pentru scenariul piesei, ne ȋncurajează să identificăm şi apoi să conştientizăm cum am putea folosi calitățile şi resursele pe care le avem ȋn construirea piesei.
Apoi, ne ajută să psihoclarificăm semnificațiile pe care le-am dat unor evenimente, persoane, concepte, valori, idei şi cum ne-au ȋncurcat până acum, să le aducem ȋmpreună ca ȋntr-un puzzle şi să stabilim ce sens alegem să dăm ȋn continuare pentru a putea fi actorul principal ȋntr-o piesă creată de noi şi cum vrem să fie aceasta.
Dacă ar fi să aducem această metaforă ȋn realitate, ar ȋnsemna ca tu să poți fi actorul principal ȋn viața ta, să conştientizezi acest lucru şi să dai un sens vieții tale, astfel ȋncat să te ȋndrepți către comportamente constructive. Totul poate fi şi altfel.
Relația potrivită terapeut-client
În cabinetul de psihoterapie, am o abordare simplă, prin care urmăresc să asigur un cadru confortabil, securizant, confidenţial, pentru cei ce hotărăsc să folosească psihoterapia ca resursa de a se conecta sau reconecta cu ei.
Din experienţa mea profesională, am observat că succesul psihoterapiei este strâns legat de relaţia psihoterapeutică, adică de interacțiunea dintre psihoterapeut și client / pacient, şi nu de vechimea în profesie sau de orientarea aleasă pentru a profesa.
Scopul psihoterapiei pe care o practic este să ajut persoana să ȋși ȋnteleaga istoria personală. Stilul vieții fiecărui individ este un model singular de gândire, simţire şi acţionare, unic fiecărui individ. Abordarea mea te poate ajuta să conştientizezi şi să vindeci ȋn profunzime ce doare şi să poți reaşeza, astfel ȋncât să funcționezi din ce ȋn mai bine ȋn sarcinile vieții. Mai poti ȋnvața şi curajul de a fi imperfect şi că „totul poate fi şi altfel”.
Cum vezi efectele a tot ceea ce trăim în prezent
Ȋn mod evident există mai mult interes pentru dilemele existenţiale. Simt totul fie complex şi dens ȋn anumite situaţii, fie foarte dezordonat, fără o perspectivă de reaşezare. Practic a existat o ordine, apoi un haos, care pare să se prelungească şi ȋn mod normal ar urma o nouă ordine. Doar că aceasta din urmă ȋntârzie să apară şi de aici, se accentuează nişte simptome pe nelinişte, anxietate, dezordine mentală şi dezechilibru emoţional. S-au schimbat multe aspecte şi abordarea psihoterapeutică are nevoie de componenta de holism din ce ȋn ce mai mult. Şi apoi, de a integra practici alternative pentru a cuprinde mai bine şi pentru a creşte eficienţa procesului de psihoterapie.
Grija oamenilor față de sănătatea lor mintală și emoțională
Există deja ȋn curs de desfăşurare un val mare de oameni preocupaţi de starea lor de bine şi ce este surprinzător ȋntr-un mod plăcut, este faptul că apreciază ideea de abordare holistică, cu o perspectivă mai amplă de explorare. Factorii care au favorizat sunt chiar expunerea ȋn timp real cu situaţii care necesitau o reacţie imediată, apoi ideea de a se aduna cu resursele interioare şi să ȋşi dea seama ce pot face cu ele pentru a gestiona sau pentru a se adapta mai bine. Mai simplu spus, cum pot folosi tot ceea ce au oamenii mai bun şi activ ȋn ei? Şi mai departe, cum pot menţine ce au bun ȋn interior?
Cum se raportează la stres. Cât este de actual stresul și cum ar trebui gestionat
Din punctul meu de vedere, meditaţia este cea mai eficientă metodă antistres şi s-a demonstrat chiar şi stiinţific eficienţa ei. E un fel de igienă mentală extinsă la un nivel profund. Şi aici există un val de oameni care se ȋndreaptă către această practică ȋn mod consecvent. Stresul face parte din lumea contemporană şi nivelul lui a crescut mult. Se ȋntâmplă frecvent atunci când pierdem conectarea cu noi, o conectare ce porneşte din interior. Cred că un element important este consecvenţa practicii prin care alegem să diminuăm sau să trăim ȋn mai puţin stres, nu neapărat metoda aleasă, care poate varia de la o persoană la alta şi nu putem spune că ceva este mai bun decât altceva. Am menţionat meditaţia pentru că am observat efecte ȋn bine la un nivel profund, chiar structural. Dar acest lucru nu ȋnseamnă că doar prin meditaţie se poate reduce nivelul de stres. Sunt de explorat mai multe variante şi apoi alegem ce face sens sau ce funcţionează pentru fiecare dintre noi.
Echilibrul, din perspectivă emoțională și psihică
Toată puterea vine din interior, din modul ȋn care ne activăm resursele interioare şi cum alegem să le folosim, ȋn ce dozaj sau ȋn ce manieră.
Aş vrea să aduc ȋn atenţie ca pe o invitaţie la reflecţie următoarele ȋntrebări:
Cine sunt eu atunci când sunt pe gol interior?
Cine sunt eu atunci când sunt pe plin interior?
Colaborarea cu Fundația Calea Victoriei
A venit imediat dupa călătoria mea ȋn Nepal – Katmandu din martie anul acesta, ȋn care s-au ȋntâmplat foarte multe aspecte benefice pentru mine şi cu multe daruri emoţionale. Practic a fost continuarea unei ȋntâmplări drăguţe de dinainte de Nepal. Pentru că asociez ȋntoarcerea din Nepal cu colaborarea ȋn cadrul Fundației Calea Victoriei, valoarea este mare şi pe vibraţia ȋnaltă cu care m-am ȋntors de acolo.
Ce fel de cursuri susții aici
Ţin un curs despre cum putem păstra echilibrul ȋntre ceea ce ȋşi doreşte interiorul nostru să simtă mai des ca ȋmplinire şi existenţa noastră cotidiană. L-am prezentat asa: “Ȋntoarcerea acasă. Explorarea şi manifestarea nevoilor esenţiale emoţionale”. Însă, titlul lui poate varia tocmai pentru ca este pe un fond care cuprinde mult.
“Acasă” - ȋnseamnă restabilirea echilibrului interior. O stare de spirit sau o dispoziţie ce ne permite să trăim emoţii şi sentimente ȋn acord cu ceea ce suntem ca TOT. Mai poate ȋnsemna şi Conectarea sau Re-Conectarea.
Metafore cu care vom lucra: “hambre del alma” – foamea sufletului, cum ajungem acasă (cum accesăm lumea noastră interioară), harta călătoriei, vehiculul ales şi combustibilul folosit pentru conectare sau reconectare, pas necesar ȋn restabilirea echilibrului din interior.
Principii psihoterapeutice adleriene prin intermediul cărora vom explora lumea interioră şi nevoile esenţiale emoţionale: unicitatea, logica privată, holismul şi “C”-urile esenţiale (CONECTARE, CONTEZ, CAPABIL, CURAJ), concept ce ȋi aparţine psihoterapeutului adlerian, Betty Lou Bettner. Toate acestea vor fi completate de manifestarea practică prin care putem restabili echilibrul interior, prin intermediului celor Cinci altitudini, concept inspirat şi creat de către lectorul acestui curs din practica cabinetului de psihoterapie.
Cele cinci altitudini sunt: Bucuria – Iubirea – Acceptarea – Binecuvântarea – Recunoştinţa. E ca şi cum după multe ȋncercări, experienţe, eşecuri, reuşite, reinventări, obstacole, frici, ȋndoieli, incertitudine, tumult, vulnerabilitate, curaj, creativitate, autenticitate, atingi vârful muntelui pe care ţi-ai propus să ȋl urci şi te bucuri mulţumit, satisfăcut de privelişte şi de viziunea de ansamblu.
Cum îi înveți pe cursanții tăi să își acceseze lumea interioară
Ȋn primul rând, prin intermediul onestităţii faţă de ei şi a naturaleţii, unicităţii, creativităţii. Este important să fim conectaţi cu sinele nostru şi să facem apel la interiorul nostru pentru că cele mai bune răspunsuri vin din interior, nu din exterior.
Planurile tale
Urmează să fie publicate două cărţi, sunt deja ȋn curs de publicare: „Prinzatorii de vise” – Instrument psihoterapeutic prin artă teatrală şi metaforă şi „Castelul lui Bao”, o carte pentru copii, dar şi pentru copilul interior din fiecare dintre noi.
Voi lansa ȋn curand un concept psihoterapeutic, „Cele cinci altitudini”, un proiect ce conţine ilustraţii metaforă realizate ȋn colaborare cu Myriam Salvado Ibanez, ilustratoare din Catalunya, Spania.
Şi am ȋn lucru un program holistic de vindecare dedicat femeilor, cu bază psihoterapeutică, diagnoză energetică şi purificare mentală şi emoţională.
* De-a lungul anilor, psihoterapeutul Ștefania Dudău a participat la mai multe cursuri de dezvoltare profesională şi personală cu specialişti străini:
- Frank Walton, Ph.D. - Individual and Family Counseling. Use of The Most Memorable Observation Technique in Counseling and Parent Consultation. (Consilierea individuală şi de familie). 2012 & 2017
- Michael Titze, Dipl.-Psych. Dr. - Treating Gelotophobia with Humordrama. The Pinocchio Complex. (Psihoterapia tulburărilor induse de ruşine. Gelotofobia. Complexul lui Pinocchio. Umorterapia - 2013)
- Alexandria Bott - Humor therapy. (Terapia prin râs – 2013)
- Cindy Walton-McCawley, M.ED. - The Courageous Parent. (Creşterea şi educarea responsabilă a copiilor. Ghidul părintelui curajos, 2014)
- Anthea Millar MA, MBACP, UKRC, Dip.IIP, Working safely with trauma. (TRAUMĂ, PIERDERE SI SUFERINȚĂ- O PERSPECTIVĂ ADLERIANĂ, 2015;
- Jim Holder M.A., Addictions and Early Recollections. PSIHOTERAPIA ADICŢIILOR. STRATEGII DE ȊNCURAJARE A AUTOCONTROLULUI LA PERSOANELE DEPENDENTE 2014 şi 2019)
- Jon Carlson, PsyD, EdD, ABPP - Becoming a Master Therapist (CUM SĂ DEVII UN MAESTRU PSIHOTERAPEUT, 2015)
- Eva Dreikurs Ferguson, Individual Psychology in the Workplace and Family. (Psihologia Adleriană la locul de muncă. Psihologia Adleriană ȋn familie, 2016)
- Shoham Yoav, Art and encouragement. (Arta Ȋncurajării. Incurajarea ȋn situaţii de stres, 2018)
- Anthea Millar MA, MBACP, UKRC, Dip.IIP, Using Early Memory Metaphors - Amintirile timpurii ca metafore, 2019)
- Belangee, Susan E., Ph.D.,LPC, NCC, ACS. - Expertise in treating eating disorders using the Adlerian model/therapy. (Ȋnţelegerea tulburărilor de alimentaţie din perspectivă adleriană, 2019)
- GERHARD BAUMER, Psychopathology from the Adlerian perspective. Personality disorders. 2 modules with GERHARD BAUMER, 2021
- GERHARD BAUMER, Working techniques in psychotherapy. Working with dreams, 2021.