[REC și la podcast] Cristina Petrescu-Ghenea: Vrem să demitizăm diverse trenduri despre ceea ce înseamnă să trăiești și să mănânci sănătos

[REC și la podcast] Cristina Petrescu-Ghenea: Vrem să demitizăm diverse trenduri despre ceea ce înseamnă să trăiești și să mănânci sănătos

Simți că oglinda nu-ți face bine? ("Feeling like the mirror isn't good for your health?"), întreabă Sam Smith în cântecul lui recent, Love Me More. Conversațiile cu noi înșine sau cu cei din jur despre corp și sănătate nu sunt simple. De obicei, vin la pachet cu bagaje emoționale, prejudecăți, frici și așteptări despre cum ar trebui să fim și să arătăm.

Echipa Reconectat și-a propus să creeze un spațiu sigur pentru aceste conversații dificile și să combată discursul care stigmatizează pe bază de greutate, rasă, gen, orientare sexuală sau alte trăsături. Pe Cristina Petrescu-Ghenea, psihoterapeută și cocreatoare a podcastului, relația distorsionată cu corpul o preocupă la nivel personal, dar și în ședințele de psihoterapie, unde tema apare frecvent. Așa a început explorarea ideii podcastului, alături de sunetista Mara Mărăcinescu, și înregistrearea primului sezon. La al doilea sezon, echipa s-a mărit și la fel și comunitatea din jurul proiectului.

Discuțiile sunt intime și oneste, iar siguranța și respectul pentru invitații primează. La fel și calitatea produsului final, de la mesaj la sunet, astfel încât publicul să primească un material care să ajute, să dea de gândit și să faciliteze dialogul pe teme importante, dar greu de abordat. Faptul că, în medie, episoadele – care au între una și două ore – sunt ascutate în proporție de 75% arată că munca nu este în van.

Reconectat se află într-o pauză. Lipsa predictibilității și continuității sunt provocări frecvente pentru podcasterii care fac asta din pasiune, nu pentru profit. Ideile și entuziasmul nu au dispărut însă, așa că proiectul va continua, iar Cristina ne spune de unde vine motivația și ce alte podcasturi similare poți asculta până se întorc.

 

Conversații dificile și primii pași

Reconectat a avut o naștere dificilă în sensul că eu și Mara (Mărăcinescu) ne gândeam încă din 2018 să creăm împreună un podcast. Amândouă eram pasionate de ascultat podcasturi și am vrut să împărtășim experiența ascultării cu publicul din țara noastră. Mara, ca sunetistă, lucrase deja în domeniu. Știam că avem abilitatea de a crea conținut de calitate. Știam că sunt multe de spus și multe de adus în atenția publicului românesc, mai ales din zona sănătății mintale și relaționale, unde activez eu, dar nu știam exact cu ce să începem și ce-ar avea mai mult sens.

Apoi, vara lui 2019 a venit pentru mine cu o serie de conversații dificile pe care le-am purtat cu clientele mele în cadrul ședințelor de psihoterapie. Era vorba despre relația distorsionată pe care multe dintre ele – indiferent de felul în care arătau - o aveau cu propriile corpuri. Simțeam cum este greu și pentru mine să fac față acestor discuții și știam deja de ceva timp că am de lucrat la propria mea relație nesănătoasă cu corpul și alimentația însă literatura de specialitate părea a lăsa multe detalii pe din afară și simțeam că ceva e putred.

Așa am început să descopăr și să urmăresc, alături de Mara, diverși specialistx și activistx care au creat sau au aderat de mai mult timp la curentul body liberation. Treptat am început să înțelegem cum patriarhatul se folosește de standarde de frumusețe sau de altfel de standarde legate de corp pentru a ne ierarhiza și oprima. Explorând întunericul, s-a făcut lumină și lucrurile au început să capete sens iar în toamna lui 2019 am început și înregistrările primului sezon.

În vara lui 2020, cu sezonul gata de publicat, când ne-am dat seama în ce ne-am băgat, ni s-au alăturat Anca Niță, tânăra noastră antropoloagă, Andra Stoian, psihologă și psihoterapeută și Zeineb Dakhel psihoterapeută și medic psihiatru și ulterior Andreea Hagiu, lucrător de tineret cu o vastă experiență în munca în ONG-uri. Am lansat împreună două sezoane și am crescut o mică comunitate online. În ultimul an ne-am aflat într-un soi de hiatus deoarece viețile noastre personale și profesionale nu ne-au mai permis să ne concentrăm atât de mult pe podcast și ne forțează să ne regândim strategia dezvoltând alte căi de comunicare cu comunitatea.

 

Atmosferă de siguranță și respect

Am avut mari emoții, deoarece conversațiile pe care le avem cu invitatx noastre sunt foarte intime, fără a vrea să le dăm cea mai mică tentă de senzațional. De asemenea, mare parte dintre persoanele cu care discutăm trec deja prin diverse forme de opresiune legate de corpurile lor și nu numai. Ținem foarte mult să creăm o atmosferă de siguranță și respect și vrem să ne asigurăm că nu exploatăm pe nimeni pentru propriul nostru profit, financiar sau de imagine.

De asemenea, ținem ca ceea ce ajunge la publicul nostru să fie un material cu sens, atât din punct de vedere al conținutului cât și a sunetului, care să dea de gândit, să normalizeze din experiențele pe care le avem cu și în corpurile noastre și să pornească o serie de conversații și investigații ulterioare pentru cele care dau peste Reconectat și ne ascultă. Încă avem emoții la fiecare nou interviu dar experiența anterioară a ajutat mult în atenuarea acestora.

 

Vocea critică internă

Sunt o serie de momente alături de invitatx noastre pe care le rememorez câteodată și mă întreb: ”Omg, wtf a fost în capul meu să scot prostiile alea pe gură?!”. Recunosc că am o voce critică internă destul de puternică și cu care încă mă lupt după ani de zile de muncă cu mine în acest domeniu.

Cele mai mari emoții le-am avut când am înregistrat cu actrița Alina Șerban și cu Faiăr Silviu și Alex Zlăvog și tot atunci am spus cele mai mari tâmpenii pentru care încă mă judec. Deh... perfecționismul este boală grea!

 

Lipsa predictibilității

Trebuie să recunoaștem că nu avem o strategie și un work flow foarte clare, această lipsă de predictibilitate fiind și una dintre problemele cu care ne-am confruntat pe tot parcursul realizării podcastului Reconectat. Pot trece multe luni de la idee până la publicarea unui episod pentru că viața vine peste noi și ne blocăm în diverse etape - de exemplu, acum avem în procesare un episod care a fost înregistrat în luna februarie.

A fost nevoie să învățăm să fim mai blânde cu noi și să înțelegem că pentru niciuna dintre noi Reconectat nu reprezintă jobul nostru principal și nici o sursă de venit. Dimpotrivă, Reconectat este o pasiune dar și un loc unde investim timpul nostru liber și bani cu care „venim de acasă”. Din păcate, supraviețuirea în capitalismul târziu nu ne ajută să îi putem dedica totdeauna resursele necesare dar nici nu vrem să facem rabat de la calitate așa că durează.

 

Alegerea invitaților

În primul sezon am intervievat multe persoane care ne sunt apropiate și despre care știam că au experiențe relevante despre care nu se vorbea suficient sau nu se vorbea într-un mod util și cu sens la nivel public. Am vorbit despre a trăi într-un corp gras, într-unul obiectificat frecvent, despre corp în sport sau pe scenă și am înregistrat un episod care mie îmi este foarte drag alături de mama mea și prietena ei despre experiența corpului feminin și a relațiilor în regimul totalitar ceaușist când avortul era interzis.

Ulterior, continuând să investigăm subiectul relației cu corpul, am ajuns să ne conectăm, mai ales prin intermediul Social Media, cu diverse persoane din țara noastră despre care consideram că ar avea de adus perspective noi în acest domeniu. De obicei le scriem persoanelor cu care ne dorim să colaborăm, le povestim despre proiectul nostru și le direcționăm către platformele noastre ca să se poată informa mai pe larg dacă doresc. Nu aș putea spune că a fost vreodată nevoie de muncă de convingere, însă pentru a crea intimitate și spațiul sigur care transpare când asculți Reconectat, ne ajută mult că de obicei avem un pre-interviu în care povestim despre cum vor decurge lucrurile și încercăm să aflăm dacă există subiecte tabu în care invitatx nu vor să intre.

 

Relațiile sănătoase, mai presus de conținut

În primul rând urmărim să fie o experiență relațională plăcută și utilă pentru persoanele pe care le invităm la Reconectat. Așa cum am mai spus, ne ferim pe cât posibil ca participarea la podcast să fie o situație din care avem doar noi de profitat.

Formarea mea ca medic psihiatru și psihoterapeut m-au ajutat foarte mult în a stabili siguranță în relația cu invitații noștri și un dialog cât se poate de onest. De asemenea, unul dintre principiile pe care operez, în virtutea formării mele profesionale, este că nu voi insista niciodată dacă mi se pare că cineva ocolește răspunsul. Asta ar afecta siguranța relației cu persoana respectivă. La Reconectat relațiile sănătoase sunt mai presus de crearea de conținut. Nu cred că ni s-a întâmplat ca discuția să treneze vreodată, ba dimpotrivă, dacă am lăsa lucrurile să curgă, fiecare episod ar avea probabil 5-6 ore.

 

Lecții și obstacole

Plecând de la relația pe care o avem cu corpurile noastre și ale celor din jur am ajuns să înțelegem cum funcționează sistemele de opresiune plecând și de la corpuri și caracteristicile acestora. În timp am ajuns să acumulăm o serie de informații care au schimbat profund felul în care vedem lumea.

Apoi am realizat că este foarte greu să faci podcast pe bune, mai ales atunci când nu ai deja în spatele tău o platformă construită anterior, resurse materiale semnificative și ții neapărat să oferi calitate și perspective noi publicului tău și nu doar aceleași interviuri cu vedete pe care lumea le putea vedea până acum și la TV. În ultimele luni m-a surprins să văd cum orice discuție înregistrată între doi sau mai mulți indivizi se poate numi podcast.

 

Audiența

Publicul nostru e format în principal din femei cu vârste între 20 și 45 de ani. În ultimul an, de la lansarea episodului cu Faiăr și Zlăvog media de vârstă a persoanelor care ne urmăresc a mai scăzut. Fiecare episod din podcast are o medie de 2000 de ascultări dacă totalizăm cifrele de pe principalele platforme pe care putem fi găsite (reconectat.ro, YouTube, Apple podcasts și Spotify). Statistica care ne bucură însă cel mai tare este aceea conform căreia 73% dintre dintre ascultatorx au ascultat cel puțin 75% din episod. Este un lucru important pentru noi, având în vedere că majoritatea episoadelor au cel puțin o oră.

 

Promovarea podcastului

Ca un podcast micuț ce suntem ne-am folosit în principal de propria platformă de Instagram (@reconectat.podcast) pentru a ne promova. Ca să putem face asta a fost nevoie să creștem și contul de Instagram creând o serie de postări educative care au legătură cu subiectele discutate în podcast. Ne-a ajutat mult și când am fost recomandate de către invitați și alte persoane pe platformele lor. Am preferat o creștere organică, neinvestind bani în ads pe Social Media.

 

Post-procesare

Pentru primele două sezoane, până la episodul 13 inclusiv, Mara Mărăcinescu s-a ocupat de post-procesare. Toolurile folosite de ea pot fi găsite pe site-ul ei, dar considerăm că este mai puțin vorba despre ce tehnică și ce software a folosit ci mai mult despre câtă experiență ai în domeniu, cât timp dedici și ce știi efectiv să faci cu resursele respective. Nu este doar despre a avea anumite unelte și a face anumite setări, ar fi prea simplu să fie așa. E nevoie de o ureche fină, atentă și multă dedicație.

 

Podcasturi preferate

Primul podcast pentru mine a fost Serial, la recomandarea Marei. Un podcast narativ investigativ superb și plin de suspans. Ulterior, am ajuns să ascult multe podcasturi care au oarecum legătură cu ceea ce facem și noi la Reconectat. Voi menționa doar câteva, deoarece în șista mea de fanatică a podcasturilor sunt mult mai multe. 

In bad taste este un poadcast în cadrul căruia un medic și un nutriționist demască afirmațiile false făcute în multe dintre cele mai celebre documentare despre sănătate și nutriție apărute în ultimii ani. Apoi este Food Psych în care Christy Harrison, o nutriționistă foarte apreciată internațional, vorbește cu invitatx săi despre relația cu corpul și alimentația, Willing to be wrong al medicului Joshua Wolrich este, de asemenea un podcast similar, centrat pe relația cu corpul, și deosebit de bun. Preferatul meu este categoric Maintenance Phase, unul dintre cele mai amuzante și intersante podcasturi care există pe lumea asta.

Dintre podcasturile românești pe care le-aș recomanda cu drag sunt Sunt în casă cu răul, un documentar audio despre abuzurile din relațiile dintre adolescenți, Americanii, despre emigrarea românilor în Statele Unite, Obiceiul pământului, despre sclavia romilor în România și mai nou am început să ascult Leneșx Radio.

 

Peisajul podcasturilor în România

În momentul de față peisajul podcasturilor din românia mi se pare ușor dezolant, dar cred că există și ceva licăriri de speranță.

Din păcate, în ultimii ani mulți bărbați, care erau deja cunoscuți publicului românesc, au făcut rost de microfoane și susțin acum că fac podcast plimbând aceleași vedete prin fața publicului fie că au sau nu ceva de spus și fără a exista o tematică și un sens anume al discuțiilor. Tipul ăsta de podcast video în care ne dăm cu părerea fără a avea neapărat idee despre ce spunem sau fără a cita surse bazate pe dovezi, deși poate fi distractiv pentru public, cred că poate să fie foarte toxic și pare că este la acest moment rețeta succesului.

Licăririle de speranță cred că vin din faptul că nu încetează să apară și podcasturi în care subiectele și perspectivele sunt mai complexe, mai informate și calitatea tehnicului mult mai bună deși de multe ori sunt realizate cu mult mai puține resurse și mai mult sacrificiu.

 

De unde vine motivația

Ne motivează faptul că în țara noastră subiectele și perspectivele abordate de noi sunt mai rar întâlnite și faptul că atât noi cât și publicul nostru avem nevoie de astfel de discuții pline de compasiune care să țină cont de sănătatea mintală și relațională și să aducă dovezi științifice cât mai exacte în locul studiilor prost interpretate de jurnaliști care ajung în media de larg consum de la noi și nu numai.

Prin podcastul Reconectat dorim să vorbim în profunzime despre teme care afectează la un nivel foarte intim relația cu noi înșine și cu cei din jur. Vrem să combatem discursul care stigmatizează pe bază de greutate, rasă, gen, orientare sexuală sau alte trăsături. Vrem să demitizăm diverse trenduri despre ceea ce înseamnă să trăiești și să mănânci sănătos. Ne dorim ca cei care ne ascultă să găsească un spațiu sigur unde să își chestioneze relația cu propriul corp și cu sine în general fără să se judece prea aspru.

 

Planuri

Momentan podcastul se află într-un soi de pauză de care ne folosim pentru a regândi modul în care vom crea conținut pe mai departe. Ne dorim să scoatem mai multe episoade și mai des dar din păcate nu mai putem susține costurile de timp și alte resurse pe care le foloseam până acum. Avem câteva idei și mult entuziasm, ca de obicei.

Din fericire, după mai bine de doi ani de experiență știm și ce funcționează și ce nu pentru noi și publicul nostru. Între timp, am creat un canal de Twitch unde ne întâlnim cât de des putem cu comunitatea noastră și avem discuții live despre teme de actualitate și facem reacturi dintr-o perspectivă intersecțională, inclusivă și relațională. Părți din aceste live-uri vor fi disponibile începând cu această toamnă și pe canalul de YouTube Reconectat.

 

Invitatul ideal

Persoanele din România cu care ne dorim să vorbim ne-au acceptat, din fericire, invitația urmând să revenim cu niște colaborări de care suntem foarte încântate.

Visăm însă la colaborări cu persoane precum Alok Vaid Menon, Lizzo, Sonya Renee Taylor, Sonalee Rashatwar, Ericka Hart, Rachel Cragle sau Sophie Hagen. Nu știm dacă acestea se vor concretiza vreodată deoarece ne dorim ca Reconectat să rămână cât mai accesibil publicului vorbitor de limba română.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related