La inceput modela obiecte de mici dimensiuni, pentru ca nu avea incredere in ea. Treptat, a trecut la obiecte mai mari, pe care le creeaza din lut, cu texturi din flori de camp, frunze si plante de tot felul. Alina Barna este unul dintre artizanii care creeaza la Timisoara, iar pentru ea olaritul si modelajul inseamna joaca, bucurie, si pauza creativa de la stresul zilnic.
“Cred ca este o energie calda in obiectele mele, cumva sentimentul ca te-au insotit multi ani din viata, chiar daca le-ai cumparat doar de curand. Stilul si culorile neutre probabil ajuta direct la crearea acestui sentiment, ca si cum fac parte din familie, de la o generatie la alta”
Alina Barna avea o viata complet diferita inainte de a se apuca de olarit si modelaj. Era dedicata jobului de la corporatie, fara vreo idee de a dezvolta ceva creativ. Locuia in Canada cand a inceput sa frecventeze impreuna cu fiica sa ateliere de modelaj. Mestesugul asta a prins-o atat de tare, incat, atunci cand a revenit la Timisoara, a vrut un atelier al ei si a improvizat Alimeria Ceramics intr-o baie nefunctionala. Acum creeaza intr-un spatiu central.
Din biografie
Ma numesc Alina Barna si am background in domeniul financiar-contabil (audit, bugete) de 17 ani si inca lucrez part-time la o scoala pe partea de bugete.
Stilul de viata dinaintea ideii de atelier de modelaj si olarit era destul de standard: stil corporate full time, fara vreo directie de a dezvolta ceva creativ personal.
Pasiunea pentru mestesug
Trecerea a venit dintr-o intamplare simpla – am locuit pentru un an jumatate in Canada si acolo am frecventat impreuna cu Ioana (fetita mea cea mare) ateliere de modelaj lut. A fost o pasiune care a crescut foarte rapid datorita efectului care l-a avut asupra mea: mergand la ateliere seara dupa job, timp de aproximativ doua ore imi goleam mintea si ieseam cu o energie nemaipomenita, de parca as fi putut sa ma apuc de un nou task in prag de noapte.
Primele obiecte modelate de tine
Ce tin minte este ca obiectele mele de inceput erau de mici dimensiuni, iar o buna prietena, profesoara de arte, mi-a spus ca asta reflecta increderea pe care o are cineva cand deseneaza sau modeleaza. Erau cu precadere cani sau vaze mici si treptat am trecut spre obiecte de dimensiuni mai mari.
Creativitate vs antreprenoriat
Inainte de a ma intoarce in Romania in septembrie 2016, avand o minte destul de analitica, am incercat sa inteleg cum functioneaza un astfel de business (atelier cu participanti), pentru a incerca sa recreez acel spatiu care mie mi-a oferit asa multa bucurie si relaxare.
Din acest motiv, Alimeria Ceramics a functionat ca un spatiu de recreere, de joaca cu lutul, cu ateliere in grupuri mici, la inceput in spatiul colaboratorilor si treptat in spatiul meu.
Antreprenoriatul ocupa in acest moment partea majora, iar partea mea de creatie este cumva influentata de inspiratia si energia de moment, nu este ceva neaparat planificat din timp, focusul ramanad pe ateliere.
Invataturile anilor de antreprenoriat creativ
Cred ca flexibilitatea este pre-conditia majora – poti sa ai in minte care sa fie parametrii in care functioneaza un mic business si evident si ii urmaresti continuu - insa sa ramai flexibil pe durata dezvoltarii lui.
Ma gandesc tot timpul si e amuzant cum prin povestile unor business-uri mari oamenii descriu cum au inceput sa lucreze intr-un garaj. Ei, eu am inceput sa lucrez intr-o sala de baie nefunctionala. A fost spatiul miraculous pe care o buna prietena mi l-a pus la dispozitie pe gratis si pe care l-am acceptat fara sa stau pe ganduri. M-am mutat de cateva ori in toti aceti ani: dupa sala de baie a urmat un hol cu lumina naturala, locatii externe la colaboratori, apoi un spatiu chiar in centrul orasului unde o buna prietena mi-a oferit o sala si acum sunt in spatiul de la Ambasada in Timisoara.
Cred ca doar flexibilitatea cu multa pasiune in spate au tinut atelierul “in viata”. Am in plan sa construiesc in curand o casuta-studio dedicata modelajului si olaritului, insa voi povesti mai multe cand vom incepe planurile de constructie!
Procesul creativ. De la idee la produsul final
Cred ca forma unui obiect este criteriul major care ma inspira, fie ca vad forma intr-o revista sau pe net si o pastrez in minte. Nu este neaparat un proces pe pasi; obiectele mele sunt destul de organice si inspirate si din energia de moment, de calitatea lutului. Forma si dimensiunea obiectelor dicteaza produsului final.
Unde gasesti inspiratie
Inspiratia este din stilul rustic englezesc, cumva direct legat cu stilul de design al caselor – inspiratia din reviste, Pinterest, nimic special. Cumva am un filtru in minte care se activeaza automat chiar daca rasfoiesc o revista pe cu totul un alt subiect si vad de exemplu langa o persoana un obiect de décor care e in stilul meu preferat. :)
Rutina de lucru
Lucrez in atelier, cumva rutina de lucru este direct legata de pasii de creere a unui obiect: taierea bucatilor de lut neceare, intinderea lutului, crearea unei forme si toti pasii mici de modelare si finisare, de verificare ca nu a ramas nici o crapatura cat de mica, de design – totul se intampla parca intr-o perioada condensata cumva, ai impresia ca ai lucrat 20 de minute si de fapt au trecut poate doua ore fara sa le simti.
Produsele tale
In acest moment imi place foarte tare sa creez vaze sau produse similare de design interior cu aspect usor rustic de dimeniuni medii (30-50 cm).
Materialele pe care le folosesc sunt: lut cumparat de la firme din Romania, glazuri momentan pe comanda online din Austria sau Germania.
Super-puterea creațiilor tale
Cred ca este o energie calda in obiectele mele, cumva sentimentul ca te-au insotit multi ani din viata, chiar daca le-ai cumparat doar de curand. Stilul si culorile neutre probabil ajuta direct la crearea acestui sentiment, ca si cum fac parte din familie, de la o generatie la alta.
Clientii tai
Intreb din cand in cand cum descopera oamenii atelierul - participantii la ateliere se impart in doua categorii majore: prietenele celor care au participat deja si povestesc despre experienta lor si cei care descopera creatiile particpantilor pe social media.
Ce prefera
Alaturi de produsele de décor de mai sus, imi place foarte mult sa creez si placi tip tablouri de mici dimensiuni cu inspiratie florala.
Strategia de promovare
Modul de promovare al atelierelor si al produselor este social media si site-ul meu alimeriaceramics.ro. Nu am insistat mult pe partea de mesaj scris pe social media deoarece cred ca imaginile pe care le surprind la ateliere spun singure povestea si se conecteaza direct cu pasiunea din sufletul unei persoane: sunt gesturile simple care arata concentrarea, joaca cu lutul, priviri si zambete, bucuria de crea ceva cu propriile maini.
Brandul tau in social media
Alimeria Ceramics a crescut organic, nu a fost pana acum un brand promovat de exemplu cu ads pe FB sau ceva in acest sens. Pentru mine ramane constant o bucurie cand ma suna cineva sa ma intrebe de atelierele mele si pentru ateliere organizate pentru grupuri in afara spatiului meu (de la team building la bridal shower, gradinite, scoli).
Comunitatea artizanilor romani
Dat fiind ca pre-Covid am lucrat cumva doar eu, individual, in afara unei comunitati, mi-am propus ca din acest an sa fac parte dintr-o comunitate si avut sansa sa inchiriez acest spatiu la Ambasada/Faber. Ma bucur mult ca sunt alaturi de oameni cu valori similare, cu pasiune pentru artizanat, pentru procesul creativ si ca fac parte din building.a.community!
Cu ce ganduri, visuri si dorinte mergi mai departe in acest an
In primul rand este minunat ca atelierul este din nou “in viata”, dupa pauza prelungita causata de Covid. Imi doresc ca tot mai multi pasionati de modelaj si olarit sa aiba experienta participarii la un atelier, sa simta starea de bine care ti-o ofera joaca cu lutul. Pe termen mediu doresc sa ofer un spatiu special dedicat, o casuta-studio care sa ofere o experienta creative deosebita!