Alexandra Dumitrescu: Prin ceea ce facem la Eforie, dorim să readucem memoria, cultura și șarmul unei stațiuni abandonate, al cărei imens potențial a rămas neexploatat în ultimele trei decade

Alexandra Dumitrescu: Prin ceea ce facem la Eforie, dorim să readucem memoria, cultura și șarmul unei stațiuni abandonate, al cărei imens potențial a rămas neexploatat în ultimele trei decade

Eforie este cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc, cu o istorie bogată și clădiri care spun povești cu nuanțe melancolice. Cu toate astea, stațiunea a devenit uitată de oameni și de vremuri deopotrivă. Alexandra Dumitrescu și Emil Cristian Ghiță sunt cei care au vrut să schimbe narațiunea asta și au pornit într-o misiune de reabilitare a Grădinii Cinemascop, visând la ce activități ar putea organiza în acest spațiu cu atât de mult potențial. Visul a devenit realitate în 2021, atunci când a avut loc prima ediție a festivalului Eforie Colorat - Grădina Cinemascop cu 90 de zile de evenimente la foc continuu.

O arhivă a litoralului, este unul dintre obiectivele incluse în proiectul nostru, un prim pas către revitalizarea acestei istorii folosind din plin frânturi de amintiri. Dorim să oferim o alternativă a istoriei oficiale - o poveste a litoralului caldă și personală, bazată pe cercetare, fotografii de familie sau artefacte găsite și reinterpretate. Inițiativa răspunde unor nevoi stringente, precum redefinirea litoralului românesc ca zonă strategică cu valențe economice, multiculturale, turistice și geopolitice, conștientizarea necesității de digitalizare și organizare a fotografiilor, documentelor și a mărturiilor istorice.

În ultimii ani, arta a trecut printr-o adevărată criză, iar inițiativa de transformare a Grădinii Cinemascop dintr-o ruină într-un hub cultural oferă noi oportunități atât pentru public, cât și pentru artiști. Ediția de anul acesta a festivalului a debutat pe 4 iulie și propune zilnic, pe durata celor două luni de vară, filme, concerte, dezbateri, vernisaje, ateliere și acțiuni de ecologizare, evenimente gândite pentru a șterge barierele dintre artiști și mulțimi și granițele dintre spațiile de expunere convenționale și spațiul public. Am vorbit cu Alexandra despre provocările unui astfel de proiect, nevoia de a valorifica patrimoniul cultural și cum au dat viață unei ruine.

 

Cum a început povestea acestui proiect

Emil este cel care își petrecea vacanțele de vară, în copilărie, la Eforie Sud. Aici era “țara” lui. Peste ani, o colaborare cu Centrul Ceh din București a adus o idee care, la momentul respectiv, părea chiar nebunească și anume redeschiderea Gradinii de vara Cinemascop, unul dintre cele mai frumoase cinematografe în aer liber de pe întreg litoralul românesc, care era atunci, în 2018, la propriu, o groapă de gunoi. Deși drumul nu părea prea simplu, Centrul Ceh a crezut, în planul ăsta și a organizat aici, în 2018, prima ediție a Festivalului Cinemascop, un eveniment care a ajuns anul acesta la cea de-a cincea ediție. În 2020, ne-am petrecut amândoi începuturile pandemiei în Eforie Sud, iar Emil a fost ghidul meu prin stațiune. În plimbările noastre ne opream adesea în Grădina Cinemascop și visam, imaginându-ne ce activități am putea organiza, cum grădina ar putea să rămână deschisă toată vară… cam așa a apărut Eforie Colorat - Grădina Cinemascop în 2021. Am reușit să susținem, anul trecut, 90 de zile de evenimente, fără nicio zi liberă, ceea ce a însemnat un volum imens de muncă, pentru o echipa de șase supereroi. Satisfacția a fost pe măsură, iar anul acesta lansăm cea de-a doua ediție a proiectului festival Eforie Colorat.

Prin ceea ce facem la Eforie, dorim să readucem memoria, cultura și șarmul unei stațiuni abandonate, al cărei imens potențial a rămas neexploatat în ultimele trei decade. Vorbim despre prima stațiune de pe litoralul românesc, construită cu greu, cu o atenta preocupare pentru estetică de Ioan Movilă, un om de afaceri care și-a propus cândva să ridice un centru balnear cu relevanță internațională. Prin proiectul nostru redeschidem spații alternative, în care comunitățile creative își întâlnesc publicul și folosesc arta și dialogul ca modalități de chestionare a societății. Pe lângă cele peste 200 de evenimente pe care le propune pe întreaga durată a verii, Eforie Colorat are obiective de dezvoltare sustenabilă, printre care susținerea unei comunități ecologice în regiunea Dobrogei si realizarea unui muzeu al litoralului românesc.

 

Etapele proiectului

În momentul în care au început pregătirile pentru prima ediției a Festivalului Cinemascop, organizat de Centrul Ceh Bucureşti, Grădina de vară se afla într-o stare deplorabilă, spațiul era plin de gunoaie, iar ecranul de proiecție era acoperit de vegetație în totalitate, necesitând ample lucrări de realibitare. Au fost scoase din interiorul cinematografului peste 50 de tone de moloz și deșeuri, au fost necesare lucrări de reabilitare a ecranului, racordarea spațiului la curent și o curățenie temeinică. Continuăm procesul de reconversie și aducem în fiecare an îmbunătățiri spațiului, fie că vorbim de picturi murale, instalații artistice, reparații necesare pentru conservare, construcția unor zone acoperite cu caracter temporar sau amenajarea unei biblioteci, singura din orașul Eforie, de altfel.

 

Cea mai grea & cea mai satisfăcătoare parte

Pe lângă alte tipuri de dezechilibru, România se găsește și în fața unei crize culturale fără precedent, declanșate de lipsa accesului la cultură sau de promovarea prin canalele de comunicare în masă a unor produse pseudo-culturale, ce încurajează divertismentul facil și kitsch-ul. Ne-am dorit să oferim o alternativă, printr-o serie de acţiuni concrete de revitalizare și reconversie a unul spațiu comunitar, ceea ce nu a fost un demers tocmai ușor și încă ne confruntăm cu dificultăți.

Ne bucurăm, însă, de un reacții foarte bune din partea vizitatorilor și a participanților, în măsura în care reintroducerea Grădinii Cinemascop în circuitul cultural și turistic a creat noi oportunități atât pentru public, cât și pentru artiști, definind o nouă platformă de expunere, singura de la malul mării. În acest context, oferta culturală locală a crescut cu o propunere coerentă, iar asta a dus la prezența în localitate a unor noi categorii de public sau a unor artiști dintre care mulți veneau pentru prima oară în Eforie Sud. Dan Perjovschi, Lia Perjovschi, Raluca Oancea, Robin Ujfaluši sunt câteva exemple de personalități ale scenei culturale contemporane din România care s-au implicat activ în susținerea proiectelor inițiate și organizate de noi în Eforie Sud.

 

Ce ați învățat despre patrimoniului cultural national

Deși Eforie Sud este prima stațiune atestată de pe litoralul românesc, în localitate nu există nicio clădire clasată ca monument istoric. Și ar putea fi multe pe o potentiala listă, desigur, dintre cele rămase în picioare după câteva epoci care au adus tot felul de schimbări în oraș. Clădirea Băilor Movilă, de exemplu, construită în același timp cu Hotelul Movilă, în 1902, a fost demolată în perioada socialistă, ceea ce a creat un precedent periculos. Ulterior, au fost demolate zeci de alte clădiri interbelice, in timp ce altele au fost mutilate architectural și și-au pierdut identitatea. Tragedia este ca acest proces de distrugere este încă în derulare și nu pare să se oprească prea curând. Cazinoul Movilă, una din primele cladiri art-deco din România, construit în aceeași perioadă cu Cazino Mamaia sau Cazino Constanța, ar putea reprezenta un reper arhitectural de importanță naționala. În prezent în conservare, clădirea nu este clasată ca monument istoric.

Tot în Eforie Sud există încă Hotelul Movilă, prima construcție monumentală destinată turismului românesc, care i-ar putea inspira pe cercetători. În prezent, clădirea nu este clasată și a suferit intervenții iremediabile.
Hotelul Popovici, construit între 1903 și 1906, a fost una dintre clădirile avangardiste reprezentative din stațiune, fiind vizitată cândva de aristocrația vremii și amintită în scrierile unor autori precum Mircea Eliade sau Camil Petrescu. Peste toate acestea s-a așternut, o bună bucată de vreme, tăcerea, uitarea și nepăsarea.

Și-a propus să schimbe acest parcurs o echipă multidisciplinară de experți, unii dintre cei mai importanți artiști - care lucrează cu arhive de imagini și sunet, specialiști din domeniul arhivării cu prestigiu național și internațional, antropologi, biologi și arhitecți. O arhivă a litoralului, este unul dintre obiectivele incluse în proiectul nostru, un prim pas către revitalizarea acestei istorii folosind din plin frânturi de amintiri. Dorim să oferim o alternativă a istoriei oficiale - o poveste a litoralului caldă și personală, bazată pe cercetare, fotografii de familie sau artefacte găsite și reinterpretate.

Inițiativa răspunde unor nevoi stringente, precum redefinirea litoralului românesc ca zonă strategică cu valențe economice, multiculturale, turistice și geopolitice, conștientizarea necesității de digitalizare și organizare a fotografiilor, documentelor și a mărturiilor istorice.

 

Feedback-ul publicului

Oamenii, din absolut toate categoriile sociale sau profesionale, susțin deschis astfel de inițiative. Aceasta este, de altfel, principala noastră lecție în urma celor doi ani de proiect. Mizăm pe sprijinul tuturor și învățăm de la toți cei cu care interacționam, turiști, membri ai comunității locale, administrație, investitori, parteneri, artiști sau experți implicați în proiect.

 

Transformarea de la ruină la hub cultural

În primul rând trebuie să încadrăm situația din Eforie Sud într-un trend general. Transformările social-economice din ultimele decade au afectat substanţial infrastructura culturală din afara zonelor marilor orașe, cu atât mai mult pe litoral, unde există peste 15 gradini și teatre de vară abandonate, care au nevoie de nebuni curajosi și de proiecte îndrăznețe pentru revitalizare. Ultimii ani au pus și mai multă presiune asupra unui sistem deja slăbit, astfel că, în urma pandemiei, multe spații culturale au rămas închise sau funcționează la capacitate redusă.

Simțim tot mai mult nevoia unor spații alternative, în aer liber, acestea fiind deosebit de importante mai ales pentru orașele mici, precum Eforie, în condițiile în care, după cum bine știm, interesul publicului pentru arta contemporană este specific mai degrabă marilor centre urbane, la București, Cluj, Iași sau Timișoara.

Gradina Cinemascop este singurul spatiu de pe litoralul românesc care crează o punte între publicul larg și arta contemporana, fie că este vorba de proiecții de film, ateliere, concerte, spectacole de teatru, rezidente artistice.
Suntem bucuroși, deci, să continuam procesul de reconversie a Grădinii de Vară Cinemascop într-un hub cultural și să ne axam pe reintroducerea acesteia în circuitul cultural și turistic. Dorim să atragem atenția asupra acestor spații valoroase, cu potențial cultural-artistic și să prezentăm un model de bună practică pentru reactivarea altor spații.
Eforie Colorat își propune dezvoltarea peisajului cultural local prin susținerea producției și a cercetării artistice contemporane, caracterizată de abordări interdisciplinare. Facilităm schimbul de experiență între artiștii români și cei din străinătate, atât tineri, cât și consacrați. În acest fel, Gradina Cinemascop devine atat o platformă de dialog pentru arta contemporană din România și cea internațională cat și o punte de comunicare între generațiile de artiști.

 

Cum pot oamenii să dea o mână de ajutor

Oamenii sunt foarte receptivi și se asociază ușor cu acest tip de cauze. Învățăm împreună, profitând de experiența specialiștilor și de capacitatea artiștilor de a reformula teme și concepte, pentru ca acestea să poarte semnificații pentru diverse categorii de public. De altfel, mesajele care au un impact semnificativ în ecosistemul actual mizează pe îmbinarea mesajului cultural cu cel social, o formulă care are impact în special pentru a sublinia efectele nocive ale unor acțiuni iresponsabile asupra mediului. În cazul nostru, pornim de la poluarea excesivă a apelor, oceanelor și a zonelor de coastă. Dar nu ne rezumăm la asta. Încadrăm demersurile noastre în contextul mai larg al globalizării, al societăților consumeriste și al crizelor ecologice, pandemice și geopolitice actuale, o perioadă în care agresiunea omului asupra mediului a devenit o problemă universală stringentă. Nenumărate documente internaționale demonstrează pericolul, iar știrile ultimelor luni par a confirma avertismentele. Comunitatea științifică internațională subliniază, de pildă, ca 83% din gunoiul marin găsit în Marea Neagră este reprezentat de plastic, respectiv sticle, ambalaje și pungi. Cantitatea de gunoi marin din Marea Neagră este aproape de două ori mai mare decât cea din Marea Mediterană.

Tulburător este faptul că, în acest context, pe tot litoralul, la orice pas, te împiedici de tonete și magazine ambulante care comercializează zeci de mii de articole din plastic. Continuând pe această linie, mă întreb câți dintre cei care cumpără frenetic în fiecare zi articole de plajă din plastic își pun problema ce se întâmplă de fapt cu cele “pierdute” ani la rând în mare.

Se vorbește în ultimii ani despre seria consecințelor creșterii temperaturii globale, despre catastrofe climatice, de la inundații, secetă, furtuni, la incendii, foamete. Războiul din Ucraina aduce alte provocări și un nou raport va evalua crizele umanitare și efectele sale. Preluăm aceste teme în diverse declarații artistice, în pictura murală de pe Clădirea Cinemascop, de exemplu.

Artiști implicați civic, precum Lia și Dan Perjovschi, vorbitori titrați în probleme de ecologie, cum ar fi Cristian Neagoe, alături de jurnaliști sau designeri pun în discuție soluțiile actuale pentru îndeplinirea obiectivelor net zero în contextul crizei energetice globale.

 

Planul pentru vara asta

Eforie Colorat - Grădina Cinemascop înseamnă mai mult decât un cinematograf în aer liber. Este un spațiu alternativ în care comunitățile creative se întâlnesc cu publicul și folosesc arta, cultura și dialogul ca modalități de chestionare a realității. Eforie Colorat înseamnă prezența galeriei Etaj on Wheels în incinta grădinii pe toată perioada verii, găzduind trei artiști contemporani: Mircea Modreanu, Lucian Sandu Milea și Ana Cristina Toma. Înseamnă, de asemenea, ateliere creative și de recycling pentru copii, expoziții de fotografie, concerte, alături de întâlniri cu diverse teme.
Intervenția noastră presupune atât organizarea de ateliere și dezbateri cu tematică ecologică, cât și realizarea unei serii de intervenții de tip performance - acțiune ecologică, prin intermediul cărora vom igieniza plaja și faleza orașului Eforie. Vom găzdui un concerte de muzică experimentală, chitara clasica, blues și un performance artistic.

O serie de artiști vor prezenta o colecție cu articole, obiecte și accesorii vestimentare realizate din plastic reciclat, demers ce ridică redeschide discuția referitoare la giganții poluanți din industria fast fashion. Industria modei, una dintre cele mai poluante industrii contribuie cu o amprentă de carbon devastatoare, generată de cele 52 de „micro sezoane” anuale.

 

E nevoie ca arta sa fie adusa ”mai aproape” de oameni în 2022

În mod particular, orașul Eforie se numără printre multe alte orașe-stațiuni care și-au uitat importanța și identitatea, transformându-se în simple locuri de divertisment naiv trei luni pe an, care rămân pustii și tăcute în restul timpului. Sunt locuri în care educația și consumul de cultură sunt precare.

Dincolo de această situație particulară, o lume aflată în continuă și accelerată schimbare ne obligă la reflecție. Locuim în metropole high tech, însă am pierdut de mult ideea de comunitate, iar singura noastră legătură cu natura este raionul „legume” din cel mai apropiat hypermarket. Iată-ne în Antropocen, acea părticică de istorie în care cea mai inteligentă formă de viață are ca religie consumerismul, iar ca principal comportament, acumularea a cât mai multor resurse pentru uzul propriu și exploatarea a tot ce există în jur. Încă nu înțeleg care ar fi scopul, în raport cu prețul pe care-l plătim, însă asta este o altă temă de reflexie.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Festivaluri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related