O pagina de banda desenata poate dura si cateva zile, spune Ileana Surducan, care face parte dintre ilustratorii care au contribuit la primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!. Ileana a creat povestea ”Mai presus de aur” si a lucrat digital, realizând schiţele, conturul şi culoarea cu tableta grafică. Astfel, povestea Roșii Montane și a protestelor a căpătat o nouă dimensiune, prin avatarul cititorului, Anika. Din păcate, școlile de BD lipsesc de la noi, așa că singura modalitate de a aprofunda domeniul rămân cele din afară.
Aş recomanda celor interesați de bandă desenată să caute o formare în Franța sau Belgia , dacă pot, sau să profite de programul Erasmus pentru a studia domeniul în străinătate.
BD-ul e un format versatil, s-a adaptat rapid la mediul digital, spune Ileana, dar multă lume preferă să dea pagina unei cărți/ reviste fizice.
Povestea din POC!
M-am bucurat să lucrez din nou cu Petra Dobriska, cu care am colaborat la Dolky-n trei straie, album publicat de Jumătatea Plină. Ea mi-a propus povestea, împărțită pe pagini şi am lucrat împreună asupra poveştii şi a textlui, ca să avem o adaptare cât mai bună în BD. Mi-a plăcut mult ideea personajului Anikăi, ca şi avatar al cititorului. M-a impresionat povestea de prietenie dintre ea şi Raluca şi jurnalul lor pentru strănepoți - şi m-am bucurat să aflu mai în detaliu despre protestele pentru Roşia Montană. Am încercat să redau şi informațiile şi emoția în imagini care să captiveze cititorul.
Cât durează lucrul la o bandă desenată
Încep prin a face storyboard-ul, dar depinde dacă scenariul este deja adaptat, sau trebuie decupat şi împărțit pe pagini şi cadre. Primele schițe sunt rapide, şi încerc să hotărasc acțiunea propriu zisă şi locul textului în bule. Tot acum mă documentez şi strâng imaginile de referinţă, iar comunicarea cu scenaristul e crucială. Asta e partea care ia cel mai mult timp, şi durata e greu de aproximat. În funcție de dificultatea poiectului poate lua 1-3 zile/pagină. Odată lucrurile hotărâte, aşez textul cu fontul potrivit ca să-mi dau seama cât loc am pentru desen, şi fac schițe mai detaliate. Urmează conturul şi apoi culoarea - pe scurt definitivarea imaginilor, care îmi ia cam 1-2 zile/pagină. Ultima etapă e corectarea textului şi adăugarea ultimelor detalii. O bandă desenată de 10-15 pagini poate lua chiar şi două-trei luni de muncă.
Instrumentele folosite
Pentru Mai presus de aur am lucrat digital, realizând şi schiţele, conturul şi culoarea cu tableta grafică cu display - eu am un Huion. Am lucrat în Adobe Photoshop, dar textul şi bulele de text le-am pus în Adobe In-design.
Școli de BD... lipsă
Nu există şcoli specializate de BD în Rmânia, poate cel mult nişte cursuri în cadrul facultăților de artă. Eu am învățat de una singură, citind albume de BD şi îcercând să reproduc codul. Am profitat şi de diverse ateliere şi master-class-uri, ținute de artişti invitați de diverse instituții (centre culturale, facultăți de artă etc). Dar cel mai mult m-au ajutat cursurile pe care le-am făcut ca student Erasmus la Colegiul St Luc, în Liège. Aşa că aş recomanda celor interesați de bandă desenată să caute o formare în Franța sau Belgia , dacă pot, sau să profite de programul Erasmus pentru a studia domeniul în străinătate.
BD în era social media
Banda desenată e un mediu versatil şi după cum vedem se adaptează foarte repede la formatul digital, fie că e vorba de strip-uri scurte sau poveşti mai lungi. Există deja o varietate mare de webcomics, şi mulți artişti care îşi publică poveştile pe diverse platforme de social-media - ca apoi să le printeze şi pe hârtie. Am observat că publicul se bucură să aibă acces la BD online, dar asta nu-l împiedică să dorească şi să aprecieze acelaşi material într-o carte.
Top 3 benzi desenate
Mi-e prea greu să fac un top, aşa că voi nota pur şi simplu trei albume de Bd care mi-au plăcut: Sosirea (The arrival) de Shaun Tan, Tales of sand ( Jim Henson and Jerry Juhl., desen Ramon Perez), Jane, le renard et moi, de Isabelle Arsenault.