[Art&Magic] Cristina Frei: Mă bucură faptul că a început această susținere pentru artiștii și brandurile locale. Începem să învățăm ce înseamnă să produci în România

[Art&Magic] Cristina Frei: Mă bucură faptul că a început această susținere pentru artiștii și brandurile locale. Începem să învățăm ce înseamnă să produci în România

Se uită în primul rând în direcția binelui, când o intrebi cum trăiește experiența freelancingului în ilustrație. Și, chiar dacă uneori este copleșitor să fie one-woman show, Cristina Frei se bucură de faptul că face ceea ce îi place cel mai mult: să deseneze.

Piața de ilustrație autohtonă pare să se dezvolte tot mai mult în ultimii ani, chiar dacă ritmul nu este unul alert, iar Cristina crede că avem unii dintre cei mai talentați artiști în România.

”Oamenii au început să aibă mai multă încredere în creatorii români, au început să îi susțină mai mult și să comande mai mult de la artiștii locali. Mă bucur că acum se cumpără mai mult online, și mă bucură faptul că a început această susținere pentru artiștii și brandurile locale”.

Cristina Frei este o visătoare. Așa zice despre ea. Tot ce desenează este inspirat din momentele sale de viață, din emoții, gânduri și natură. Povestim cu ea despre arta ilustrației.

 

Despre tine

Eu, Cristina Frei, sunt un om simplu, care se bucura si iubeste lucrurile simple.

Ca si artist, sunt tot la fel, un artist simplu, care se inspira din lucrurile frumoase si simple din viata de zi cu zi.

 

Cum ai inceput să faci ilustrație

Am inceput sa fac ilustratie poate fara sa constientizez din prima acest lucru.

Daca stau sa ma gandesc mai bine, cred ca de fapt totul a inceput cu lucrarea mea de dizertatie, unde am ales sa scriu si sa ilustrez o carte pentru copii. La inceput imi placea foarte mult sa pictez in acurela, sa lucrez mai colorat si mai vesel. Dupa ce am inceput sa lucrez la aceasta carte mi-am dat seama ca mi-ar placea foarte mult sa fac ilustratie pentru copii.

A fost un proces lung, acest “început” cu multe ganduri de renuntare și cu o pauza de cateva luni in care nu am mai vrut sa desenez nimic, dupa ce am fost descurajata de un anumit profesor. Dar din fericire am avut în jurul meu oameni care m-au susținut și m-au încurajat mereu și așa am și încheiat acea pauza, datorita lor. Într-o lună de octombrie, când mi-am propus să fac provocarea “Inktober”, adică un desen pe zi timp de 31 de zile, dupa care am continuat cu un proiect personal de 365 de zile și de aici a început toată povestea frumoasă …

 

Proiectele care îți plac cel mai mult

Sincer cel mai mult îmi place să lucrez la proiectele mele personale unde am libertate deplină, daaar bineînțeles că ador proiectele în care clientul are încredere completă în mine, iar cerința sună cam așa “Aceasta este tema noastră, și vrem să te lăsăm să te exprimi cum știi tu mai bine”, proiectele în care rezonez foarte bine cu clientul și tema.

 

Procesul creativ. De la idee până la produsul final

Aproape toate proiectele încep de la o idee, după care urmează brief’ul. După ce sunt stabilite toate detaliile, mă apuc de schițat și desenat, până găsesc și simt că am găsit vizualul care poate transmite cel mai bine mesajul dorit, iar acest proces de schițe și desenat diferă de la un proiect la altul, uneori poate dura o oră, alteori poate dura 2,3, 4 zile. Mai departe, după ce am ales schița câștigătoare, mă apuc de ilustrația finală. Durata unui proiect de la început până la sfârșit, poate dura de la 2 săptămâni, până la 2-3 luni, în funcție de cerințele proiectului.

 

Unde cauți inspirația

Tot ce desenez este inspirat din viața mea de zi cu zi, din zilele bune și mai puțin bune, din tot ce mă înconjoară, natură, gânduri, sentimente …

 

Ce faci când apar blocajele

Atunci când apar blocaje, pur și simplu iau o pauză și îmi dau timp. Pentru mine este cam singura soluție, să iau o pauză și să am încredere că este “doar o perioadă”, iar până acum a funcționat mereu. Chiar dacă au fost și pauze mai lungi de 2-3 luni, în care am simțit că nimic nu se leagă, am lăsat totul mai ușor și apoi am revenit. Cred că într-o astfel de pauză se adună inspirație și se amplifică dorința de a lucra și a face lucruri și proiecte frumoase, fără să îmi dau seama neapărat. Spun asta pentru că atunci când revin mereu se întâmplă multe proiecte frumoase, și parcă toate dintr-o dată.

La fel mi s-a întâmplat și acum, am avut o pauză destul de mare, din diferite motive personale și o perioadă puțin mai grea prin care am trecut.

De la începutul anului până acum vreo 2 săptămâni nu prea am putut să lucrez … dar acum sunt prinsă dintr-o dată în câteva proiecte super frumoase, pe care abia aștept să le distribui mai departe.

 

Rutina ta de creație

Nu prea am o rutină bine stabilită, pentru că fiind și mamă 24/7 e destul de greu să fac asta și să îmi creez o rutină sau anumite ritualuri pentru partea mea creativă.

Încerc să profit în fiecare zi de lucrurile care mă bucură și mă fac fericită în general, de cafeaua de dimineață, de ieșirile în parc cu piticul, de bucuria și râsul lui, de acele 2 ore de somn ale lui la amiaz, care sunt 2 ore foarte prețioase pentru mine, iar mai apoi seara tot după ce adoarme el, mă retrag în camera/atelierul meu, dau drumu’ la muzica mea preferată și mă pun pe desenat. Îmi și place foarte mult să desenez seara și noaptea uneori, chiar dacă știu că nu este cel mai sănătos, atunci simt eu că am parte de cele mai liniștite momente și liniștea este un element principal în procesul meu creativ.

 

Stilul tău artistic

Cred că este un stil simplu… cu linii simple, mai mult alb și negru, mesaje simple, lucruri simple.

Sunt lucrurile care îmi plac și care mă caracterizează și cred că de aici s-a și dezvoltat acest stil.

De la primele ilustrații și până acum simt că am evoluat foarte mult, și simt o evoluție de la an la an. Simt asta prin siguranța pe care o am acum atunci când desenez, prin ușurința cu care o fac uneori, față de acum 6-7 ani … prin proiectele noi și frumoase și prin feedbackul minunat pe care îl primesc mereu.

Cred că am evoluat din punct de vedere professional, dar și eu cu mine oarecum, pentru că am învățat și învăț în continuare să fiu mai sigură pe mine și să am încredere în mine și în ceea ce fac.

 

Învățăturile desenului

Percepția mea despre oameni nu s-a schimbat, dar cred că m-am schimbat eu din acest punct de vedere, simt că m-am maturizat și simt că am învățat să accept mai mult, să accept că unele lucruri și unii oameni nu se pot schimba și că (oricât de clișeic ar suna) noi toți suntem niște oameni foarte diferiți, iar uneori acești oameni atât de diferiți sunt legați de niște lucruri foarte frumoase.

Desenul și gândurile desenate pe foaie, m-au învățat de-a lungul timpului să fiu un om mai deschis și un om mai visător. Eu oricum sunt o visătoare dintotdeauna, dar acum de când fac asta simt că s-a amplicat și mai tare această “visare”.

 

Freelancingul în ilustrație

O să încep cu binele… pentru mine personal este cel mai bine pentru că acest freelancing îmi permite să fac ceea ce îmi place mie cel mai mult, lucru pentru că mă simt un om super norocos. Îmi place enorm ceea ce fac și îmi place sincer uneori să fiu omul care le face pe toate.

Dar uneori este foarte greu, sa fii tu cel care le face pe toate, pentru mine momentan asta înseamnă să fiu antreprenor.

Eu le fac pe toate, de la A la Z, de la idei, desene, proiecte, deadline’uri, producție - produse, poze, social media, site, mailuri, împachetat, despachetat, telefoane, contabilitate ș.a. … asta mi se pare greu, sa le faci pe toate și să le faci pe toate bine … să fii one-woman show.

 

Ajutorul online-ului

Social media pentru mine este unul din cele mai importante instrumente în munca mea.

Este un instrument la care exersez mult, la care cânt și fac asta în fața unui public, un public care mă susține și mă încurajează.

Eu sincer ador social media, chiar dacă de multe ori devine obositor, mai fac și acolo pauze, dar în general de acolo vin și pornesc aproape toate proiectele frumoase și conexiunile noi cu diferiți oameni faini și talentați, acolo primesc mesaje frumoase și un feedback care mă încarcă pozitiv.

Nu am un plan de promovare, dar mă strădui să fiu cât mai activă, chiar dacă nu îmi iese de fiecare dată sau mai iau uneori câte o pauză, încerc să postez mereu atunci când desenez sau lucrez la diferite proiecte.

 

Un sumar al proiectelor tale din ultimul an

A fost un an plin cu de toate, dar un an foarte frumos pentru mine.

Am avut parte de un atelier superb în centrul Clujului, un atelier de care a trebuit să mă desparte recent, pentru că m-am mutat din Cluj. Dar acel spațiu “Collect” , a fost un proiect foarte drag mie, de care m-am ocupat împreună cu prietena mea Florina de la “I’m cotton you”, proiect care m-a ajutat destul de mult să evoluez și care m-a învățat foarte multe lucruri, din mai multe puncte de vedere.

La Collect am avut prima expunere fizică cu ilustrații mele, primele noastre evenimente, după un an de pandemie și restricții, primele momente frumoase alături de oameni frumoși și talentați …

A fost un an cu multe începuturi, un an în care am prins mai mult curaj.

În acest moment parcă nu îmi aduc aminte de nimic frustrant, deși au foost cu siguranță multe frământări și lucruri grele… dar acum îmi vin în cap doar muulte lucruri frumoase.

A fost un an bun pentru mine.

 

Schimbări din pandemie

Eu mari schimbări nu prea am făcut, dar un lucru pozitiv pe care l-am observat în timpul pandemiei, este că oamenii au început să aibă mai multă încredere în creatorii români, au început să îi susțină mai mult și să comande mai mult de la artiștii locali. Mă bucur că acum se cumpără mai mult online, și mă bucură faptul că a început această susținere pentru artiștii și brandurile locale. Cred că suntem la început de drum, dar cred că începem să învățăm și să conștientizăm tot mai mult ce înseamnă să produci și să faci ceva pe cont propriu în România, cât de greu este să faci asta și ce implică acest proces … suntem la început de drum, dar cred că suntem pe drumul cel bun.

 

Piața de ilustrație românească

Eu cred că avem unii din cei mai talentați ilustratori în România.

Loreta Isac, Saddo, Cristina Barsony, Paula Rusu, Aitch, Livia Falcaru sunt printre preferații mei.

Cred că acest domeniu se dezvoltă din ce în ce mai mult la noi în țără, dar probabil într-un ritm mult mai lent decât în alte țări.

Nu știu dacă sunt eu prea naivă, dar am încredere că treptat lucrurile vor evolua și aici.

 

Planurile tale

Îmi doresc foarte mult să urmeze câteva expoziții și o să lucrez foarte mult pentru asta.

The best is yet to come.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related