[Noii artizani] Andreea Ghencea : Oamenii oferă însemnătate produselor dacă se regăsesc în ele, ei le dau super-puteri

[Noii artizani] Andreea Ghencea : Oamenii oferă însemnătate produselor dacă se regăsesc în ele, ei le dau super-puteri

Tricoul ”Fii soare!” din colecția de haine pictate de Andreea Ghencea face mai frumoase zilele oamenilor care aleg să îl cumpere. Alte produse create de ea trezesc în memoria clienților săi amintiri dragi din copilărie. Așa ne-a povestit când am întrebat-o care este super-puterea produselor sale. Andreea se inspiră din natură și pictează pe tricouri, genți din bumbac sau jachete din denim cele mai frumoase imagini cu flori, copaci și animale.

În jurul brandului său, Belong to Art, s-a strâns o comunitate formată din apropiați care o susțin, creatori de frumos, dar și clienții ei - oameni ce simt că se pot exprima prin hainele pe care le poartă.

”Există o comunitate de artizani și acest fapt îți dă o super încredere și energie. La începuturile mele mă simțeam nesigură să-mi expun creațiile online tocmai din teama de a nu fi criticată de alți creatori, dar susținerea a venit în timp chiar din partea lor”.

Andreea Ghencea a fost pasionată de pictură încă de mică, dar nu s-a gândit vreodată că va ajunge să trăiască din pasiunea ei. Povestește în continuare despre brandul Belong to art și despre rutina de creație.

 

Despre tine

Am pornit dintr-un orășel micuț – Alexandria (TR), iar pe vremea când locuiam acolo nici nu mă gândeam că voi ajunge să trăiesc din pasiunea pentru pictură.

Nu am facut o școală de arte, am urmat o facultate banală în domeniul comunicării și pe scurt, nu prea am știut ce să fac cu viața mea până când într-o zi am decis că pot și pe cont propriu, dându-mi seama cum nici nu mă prea prinde rolul de angajat.

 

Primele încercări artistice

Bineînțeles că atunci când eram micuță orele mele preferate de lucru erau cele de pictură. Iar tot din copilărie cea mai marcantă amintire din grădiniță este cea în care am luat un S (suficient – conform sistumul de notare de atunci) și am venit acasă plângând.

Primele încercări reale de obiecte pictate sau modelate au fost în liceu la Palatul Copiilor din orașul natal. Normal că îmi este super rușine cu primele picturi de atunci. Cred că eram mai bună la modelat.

 

Cum îmbini libertatea creației cu rigoarea antreprenoriatului

Lucrez la asta. Nu-mi iese încă partea de organizare administrativă. Îmi este peste mână și zona de marketing , dar învaț. Și înca fac o mulțime de gafe contabile.

Dacă ar fi să aloc un procent, aș spune 60% proces creativ, 40% viață tristă printre facturi, declarații Anaf, stocuri, etc.

 

Învățăturile antreprenoriatului creativ

Că îmi este greu să mă țin de un program strict, organizat, cum este structurat pe listă la început de săptămână.

Știu că ce m-ar ajuta enorm în ceea ce fac ar fi să devin disciplinată.

 

Inspirația și procesul de creație a produselor tale

Totul pornește de la inspirație. Elementele din natură sunt principala sursă care ajuta să dau viața unui produs. O zi bună poate veni cu o idee nouă care este schițată rapid sau uneori notată pe telefon prin 3-4 cuvinte cheie.

Mai departe conturez o ilustrație în culoare prin care stabilesc forma finală care va ajuge ulterior pe un material textil. Ultimul pas este ca și cum mă copiez pe mine. Ideea este pictata din nou pe un tricou, doar că la o altă dimensiune.

Sincer, când nu am inspirație și dacă nu există un deadline, nu forțez lucrurile. Îmi acord o pauză de la partea de creație și mă ocup de alte sarcini pe care trebuie oricum să le bifez.

 

Cum arată o zi de lucru pentru tine

Uneori ziua începe cu o cafea, alteori cu un ceai, iar alte zile direct cu pensula în mână. Nu am tabieturi matinale. Pot începe să lucrez la 2 minute după ce am deschis ochii.

Pentru că atelierul meu se află acum într-un apartament întunecat la parter, îți spun unde mi-ar plăcea să lucrez. Într-o cameră plină, plină de lumină. Sau direct într-o gradină dacă s-ar putea.

Îmi place să am liniște când creez. Am zile când ascult muzică sau un podcast, nu mai mult de 3 ore, dar am și zile la rând cand stau câte 8-10 ore în liniște deplină. Iubesc liniștea.

La mine fiecare zi este diferită. Uneori doar pictez, alteori pregătesc colete și schițez câte ceva, în alte zile caut furnizori, modelez, poate pictez un glob pentru Crăciun.

Programul de lucru se încheie în perioadele liniștite pe la 19:00 – 20:00, iar în perioadele cu evenimente sau sărbători și la 4 dimineața. De zilele cu peste 12 ore de muncă încerc să scap în timp.

 

Materialele pe care lucrezi

Îmi place să experimentez. Atelierul meu este un cumul de culori textile, acrilice, ceramice, spray-uri graffiti, textile, sticlă, pânză, lemn sau lut.

Dar în prezent cel mai mult pictez pe bumbac organic și aduc la viață niște drăgălășenii de tricouri cu poveste. Iarna, spre exemplu, casa este plină de globuri și creez ornamente pentru Crăciun.

 

Super-puterea obiectelor tale

Modul cum sunt create, fiecare fiind pictat manual, ele sunt foarte diferite în final, cel puțin prin ochii mei. Povestea lor, ceea ce reprezintă simbolurile alese ce duc mai departe mesaje speciale.

Ele chiar au o super-putere, de cele mai multe ori când o persoană alege un produs pictat de mine o face pentru că acel obiect trezește în sufletul ei o amintire frumoasă, un gând de pace sau de apreciere.

Am auzit de câteva ori cum unele produse le aduceau aminte de copilărie sau cum tricoul - FII SOARE – le făcea ziua mai frumoasă. Oamenii oferă însemnătate produselor dacă se regăsesc în ele, ei le dau super-puteri.

 

Clienții tăi

Cel mai ușor clienții ajung la mine prin evenimentele de profil, târguri de produse handmade unde pot interacționa direct cu mine. Exact așa prefer și eu în prezent. Sunt oameni care caută ceva diferit, ceva despre care pot spune și ei mai departe o poveste.

 

Produsele pe care le preferă

Ce îmi trece acum prin minte sunt produsele personalizate. Portretele cu animăluțe mai exact. Ele sunt cele mai căutate mai ales când oamenii se gândesc să pună la cale un cadou special.

 

Promovarea

Instagram rămâne platforma unde actualizez periodic ce creez și în ce mod. Nu sunt atât de constantă precum ar fi nevoie. În online trebuie să fii activ, perseverent și actual, iar eu încă mă lupt cu aceste legi nescrise. Foarte greu m-am adaptat la zona de online, chiar dacă fac parte din generația cu internet și am urmat o facultate de profil. Ironic.

 

Brandul tău în social media

Știu că nu se vede atât de personal pe cât este de fapt, de aceea îmi plac mult evenimentele fizice.

În ciuda acestui fapt, s-a conturat o comunitate tare dragă mie în jurul micului Belong to Art. Prieteni, mulți alți creatori, oamenii care mă susțin, persoane care în general mă ajută să-mi păstrez motivația și sunt acolo să mă susțină. Încă nu am avut parte de doza de hate despre care am înteles de la colegii mei că nu te poți ascunde.

 

Comunitatea artizanilor români

Am fost plăcut surpinsă să obersev că nu ești singur, chiar dacă eu lucrez singură de fapt. Există o comunitate de artizani și acest fapt îți dă o super încredere și energie. La începuturile mele mă simțeam nesigură să-mi expun creațiile online tocmai din teama de a nu fi criticată de alți creatori, dar susținerea a venit în timp chiar din partea lor. Suntem norocoși, dacă ai nevoie de un sfat, chiar al cui să-l ceri.

 

Gânduri, visuri și dorințe mai departe

Îmi doresc să fiu mai organizată și să mă ocup mai bine de propiul magazin online.

Îmi doresc să fie liniște. Nu am visuri mărețe, vreau tare mult să văd cum ar decurge micul meu business într-o stare socială mai aproape de normal. Cum ultimii doi ani au fost cu multe fluctuații, îmi doresc să descopăr cum se raportează oamenii la creațiile mele și în afara crizelor.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related