Oricât de mult am încerca, nu putem fi niciodată suficient de bine pregătiți pentru a înfrunta o criză. Unul dintre principalele motive ar fi acela că orice criză vine la pachet cu multe incertitudini și schimbări greu, dacă nu chiar imposibil, de anticipat.
Iar ultimii ani nu au făcut decât să ne demonstreze în repetate rânduri acest fapt, începând cu pandemia de COVID-19 și ajungând la recentul război din Ucraina.
Așadar, ce poate face un business, sau o organizație de orice natură ar fi ea, pentru a supraviețui, sau poate chiar pentru a-și consolida poziția, în contextul ostil al unei crize?
„Branding” este, cu siguranță, unul dintre răspunsurile corecte la această întrebare, iar în multe situații ar putea fi și singurul!
Cum așa? Pentru că, în esență, branding înseamnă asumarea și respectarea unei promisiuni față de cei pentru care business-ul sau organizația contează, respectiv clienții, consumatorii și angajații săi.
Astfel, prin brand reușești să faci mai mult decât să-ți vinzi produsul, serviciul, sau ideea, reușești să creezi o legătură puternică cu oamenii care te pot susține în activitate, o legătură benefică, pe termen lung, care nu poate fi distrusă de o criză, atât timp cât sunt urmate câteva principii de bază.
1. Ghidează-te după brand purpose
Dacă știi de ce există brandul tău și care este impactul pe care dorește să-l aducă în viața oamenilor, dincolo de câștigurile materiale, atunci trebuie să te asiguri că toate acțiunile lui converg în continuare către acest purpose, chiar dacă multe lucruri nu vor mai fi la fel ca înainte de criză. Dacă însă nu îți este clar în ce direcție te îndrepți, acum este cel mai bun moment să afli care este Steaua Nordului pentru business-ul tău, pentru a reuși să navighezi mai departe în vremuri dificile.
2. Transmite un mesaj autentic și coerent
În mod cert, discursul de brand trebuie adaptat în funcție de noua realitate economică și socială, astfel încât să rămână relevant pentru audiențele sale, însă el trebuie să fie susținut de ceea ce este și face brandul, de acțiunile și credințele oamenilor din spatele lui. Astfel, asigură-te că valorile și personalitatea brandului rămân neschimbate, chiar dacă mesajul este diferit, tocmai pentru că ele îl fac autentic, oferindu-le clienților și angajaților sentimentul de siguranță și familiaritate într-un context necunoscut.
3. Comunică pentru a fi prezent și implicat, nu pentru a vinde
Contrar „instinctului de conservare” care îți spune să minimizezi orice acțiune ce nu contribuie în mod direct la cifra de afaceri și profit, comunicarea are un rol fundamental în contextul unei crize. Trebuie să-ți faci simțită prezența, poate chiar mai mult decât înainte, deoarece audiențele tale de business au, fără dar și poate, alte priorități care le captează toată atenția în acest moment. În plus, este de înțeles că ele nu mai sunt deloc receptive la mesajele clasice publicitare, prin urmare trebuie să găsești modalități noi de a comunica și de a crea conținut util pentru acestea, pentru a arăta că te implici activ în rezolvarea problemelor lor, fără să încerci să le vinzi propriu-zis ceva.
4. Fii cu adevărat alături de clienții tăi
A pune clientul în centrul tuturor inițiativelor, acțiunilor și deciziilor tale pentru a avea succes în business este deja o axiomă. Pe de altă parte, a fi conectat permanent cu acesta pentru a afla cum îl afectează schimbările generate de criză, care îi sunt nevoile și „durerile” și cum poți să-i oferi ceva valoros în prezent, este un efort semnificativ pe care va trebui să-l depui. Acum mai mult ca oricând este necesar ca brandul să dea dovadă de empatie, să fie flexibil și deschis în relația cu clientul, să-l ajute necondiționat, pentru a-i câștiga încrederea și loialitatea, pentru a construi acea legătură indestructibilă de care vorbeam.
5. Fii mai mult decât un brand, fii uman
Faptul că business-ul tău este cu și despre oameni ar trebui să se reflecte în tot ceea ce face el. Mai bine spus, brandul tău ar trebui să vorbească și să se comporte ca un om. Asta înseamnă să nu-i fie teamă să-și arate vulnerabilitatea, să admită că nu le poate ști și face pe toate, să recunoască atunci greșește. Transparența este vitală în relația cu clienții și angajații tăi pentru a rămâne credibil, iar compasiunea te poate ajuta în gestionarea ei, dar și în găsirea abordării corecte pentru a depăși provocările unei crize.
În concluzie, dacă privim în urmă, vedem că orice criză de până acum a avut și un sfârșit, iar brandurile care au reușit să se remarce și să meargă mai departe, rămânând în mintea și sufletul oamenilor, sunt cele care au avut un scop în care ei au crezut și o promisiune de valoare pe care au respectat-o cu orice preț, întărindu-le tuturor convingerea că merită să lupte împreună.
_______________________
Ruxandra Trica, Senior Brand Consultant Brandfusion