Oanei Drăgulinescu nu îi e teamă de lucruri dificile. Din contră. Obstacolele sunt oportunități de creație, învățare și dezvoltare, iar parcursul ei demonstrează cel mai bine acest lucru. Oana Drăgulinescu este fost jurnalist, om de comunicare și PR, antreprenor de 10 ani, Managing Partner at Connect Media, fondatoarea Muzeului Abandonului. Oana a dezvoltat alături de Alexandru Tomescu conceptul Stradivariusși a realizat multe din campaniile de comunicare pentru Hope and Homes for Children România sau pentru Cantus Mundi. Este genul de om care știe cel mai bine să lege pasiunile și temele care o preocupă de profesie și să le transforme în proiecte care conectează întreaga comunitate. Tocmai de aceea a renunțat la siguranța salariului de angajat și la un job sigur pentru posibilitatea de a alege să facă ceea ce o reprezintă cu adevărat.
Oana are o relație prietenoasă cu dificultatea, după cum povestea într-un interviu. Tocmai de aceea, campaniile ei încep de multe ori cu o provocare. Provocări culturale, sociale, de comunicare. Pentru a le transforma în proiecte surprinzătoare, se bazează de fiecare dată pe tehnologie. Creativitatea trebuie susținută de tehnologie de top, iar aceasta este și misiunea laptopurilor Dell XPS: de a susține creatorii în mișcarea lor continuă, de la un proiect la altul, și de a le oferi posibilități noi, nebănuite, de creație.
În cadrul campaniei Expand Your Universe realizată de Dell Technologies, Oana Drăgulinescu povestește cât de importantă a fost tehnologia pe tot parcursul ei profesional și mai ales în prezent, în proiectele pe care le construiește acum. Despre această legătură strânsă între creativitate și tehnologie puteți citi în rândurile de mai jos, în cadrul seriei [Expand Your Youniverse], dezvoltată în parteneriat cu DELL XPS. O serie în care urmărim inspirația și formele ei, ajungem în universul intim al creatorilor și descoperim felul în care își creează propriul univers, devenind la rândul lor surse de inspirație pentru ceilalți.
Dimensiunile diferite ale creativității
Oana Drăgulinescu a creat în multe zone diverse, de la video și televiziune la proiecte culturale și sociale, de la comunicare, la antreprenoriat. Toate aceste dimensiuni au o componentă creativă esențială. Comunicarea e un tip de creație, spune Oana - presupune strategie, scris, ieșirea din zona de confort. Antreprenoriatul, de asemenea, are nevoie de curaj și idei surprinzătoare.
Anul trecut, la intersecția acestor domenii, Oana a creat un muzeu. Primul muzeu complet digital din România, Muzeul Abandonului.
Nu este o extensie digitală a unui muzeu fizic, ci el s-a născut în nori, așa cum ne place nouă să spunem. Se numește Muzeul Abandonului și acoperă un subiect foarte important pentru echipa mea și pentru mine, un subiect social de care ne-am lovit foarte mult în ultimii 10 ani și pe care am simțit că trebuie să îl comunicăm.
Acum 20 de ani nu ne puteam imagina un astfel de muzeu digital. Este o aplicație imersivă care folosește tehnologiile de gaming, de scanare 3D și realitate augmentată pentru a crea ceva unic, surprinzător și emoționant.
De la montajul analog la muzeul digital
Chiar daca nu e un nativ digital, relația Oanei cu tehnologia este foarte veche. Face parte din generația care s-a urcat în trenul tehnologiei cu entuziasm și curiozitate.
Primul device de care își amintește a fost ”o râșniță”, un 386, dar care, pentru acea perioadă, era ceva cu totul special. Oana era în facultate când l-a folosit prima dată și își amintește că a scris pe el lucrarea de diplomă de 120 de pagini. Lucrare pe care a pierdut-o, pentru că, la acea vreme, tehnologie venea și cu o doză de nesiguranță. Un simplu update putea să constituie un salt în necunoscut.
Apoi, ca om de televiziune, Oana a prins și trecerea de la linear la non-linear. Își amintește de montajul analog, care presupunea multe casete, de dimensiuni destul de mari, și orice lipitură era un punct Terminus: dacă o greșeai, trebuia să o iei de la capăt. Când a trecut la montajul digital, a descoperit o fluiditate mai mare a rolului ei de realizator și om de televiziune. Acum, se putea implica mai mult și în montaj.
Am descoperit un cu totul alt univers. Era ca un puzzle, puteai să iei orice bucățică și să o aranjezi unde îți place, să o modifici în ultimul moment. Tranziția îți deschidea alte posibilități de creație. Pentru mine, avansarea tehnologiei digitale a însemnat avansarea într-o lume creativă care nu era posibilă acum 20 de ani.
De atunci, tehnologia a fost mereu lângă mine, în evoluția mea profesională.
Oana își cumpără gențile în funcție de măsura laptopului - pentru că are nevoie să îl aibă la ea tot timpul, oriunde s-ar afla. Fluiditatea meseriei ei și lipsa unor granițe tradiționale se resimt și în felul în care își împarte timpul. Proiectele și deadline-urile se suprapun uneori și atunci ajunge în situația în care are o ședință într-un restaurant sau face comunicare de criză din parcarea unui supermarket.
Pentru mine, laptopul e o extensie. Nu știu dacă e un lucru bun sau rău, dar știu că facem multe lucruri frumoase cu tehnologia, cu telefoanele noastre, cu o astfel de tehnologie cum este laptopul Dell XPS.
Pentru Oana, e crucial să se bazeze pe tehnologie. Creativitatea este direct proporțională cu lumile pe care i le deschid noile tehnologii. Acesta e echilibrul pe care îl caută în tot ceea ce creează: pasiune, sens & inovație. Aceasta este și misiunea laptopului XPS, de la Dell Technologies.
Dell Technologies susține provocarea status quo-ului și depășirea limitelor, încurajează performanța. #XPS #BestInShowRomania #ExpandYourYouniverse