[Game Changers] Mihnea Stoian: Am inceput sa lucrez in industria de gaming cand am terminat liceul. Doream sa creez un mediu in care sa imi pot expune creativitatea

[Game Changers] Mihnea Stoian: Am inceput sa lucrez in industria de gaming cand am terminat liceul. Doream sa creez un mediu in care sa imi pot expune creativitatea

Mihnea Stoian face atat jocuri video cat si board games. A intrat in industria de gaming chiar dupa ce a terminat liceul, acum trei ani. Chiar daca termenul de gaming se refera in general la jocuri digitale, Mihnea spune ca principiile de game design sunt aproximativ aceleasi. Are 21 de ani si este fondatorul mai multor proiecte, printre ele si Veve Geek, un magazin online de jocuri si jucarii.

Lumea Gamingului a migrat de la ,,Pay-to-Play" (in care jocurile costau pentru a fi jucate), la ,,Freemium" (joc gratuit, dar cu elemente care pot sa fie cumparate) si cred ca se indreapta spre ,,Play-to-Earn" (unde jucatorii nu numai ca nu platesc, dar chiar pot face bani). Eu ma adaptez, ,,Ophel" va fi play-to-Earn, dar FARA sa includa Crypto.

Pe site-ul vevegeek.com se poate gasi ,,The Dentist" un board game creat de el, Veve Geek fiind si unul dintre putinii publisheri locali (atat de jocuri video, cat si de board games). Mihnea este si fondatorul gamixcases.com, un site cu accesorii pentru console, Salvador Gamification, printre putinele care aduce gamificarea (introducerea de elemente de joc in contexte care nu tin de gaming) in companiile din Romania, cu planuri de extensie si in afara.

 

Start game

Am inceput sa lucrez in industria de Gaming in urma cu trei ani, cand am terminat liceul (momentant sunt si student). Doream sa creez un mediu in care sa imi pot expune creativitatea (desi o faceam deja prin a scrie versuri). Destul de repede, au aparut si oportunitatile, cum ar fi participarea la primul sezon ,,Imperiul Leilor".

Primul proiect la care am lucrat ca Game Designer a fost jocul (fizic) ,,Ophel". Primul joc publicat este ,,The Dentist" (acesta este cam al patruzecilea joc gandit). Pandemia a fost o perioada benefica pentru creatie pentru mine, gandind peste 100 de jocuri in timpul ei. Am contribuit si la jocul ,,Start-up Race" lansat de Cristian Onetiu, colaborare care a venit in urma participarii mele la ,,Imperiul Leilor".

 

Testare si invatare

La inceput m-am informat de pe Internet, apoi am inceput sa cunosc oameni din Industrie, sa testez jocurile etc. Cred ca de la oameni inveti cel mai mult. Chiar in martie am organizat o intalnire cu mai multi game designeri din Bucuresti.

 

De la Pay-to-Play la Play-to-Earn

Lumea Gamingului a migrat de la ,,Pay-to-Play" (in care jocurile costau pentru a fi jucate), la ,,Freemium" (joc gratuit, dar cu elemente care pot sa fie cumparate) si cred ca se indreapta spre ,,Play-to-Earn" (unde jucatorii nu numai ca nu platesc, dar chiar pot face bani). Eu ma adaptez, Ophel va fi play-to-Earn, dar FARA sa includa Crypto.

 

Cat lucrezi la un joc

Eu pot sa gandesc un joc in 1-2 ore (un joc echilibrat/balanced cum se zice in engleza). Pot sa fac asta datorita pasiunii mele pentru domeniu. Urmeaza partea de grafica, etapa care dureaza cateva luni, apoi se printeaza jocul (daca e board game) sau urmeaza programarea (care tine 1-2 ani).Daca proiectul e ambitios si se ia aceasta decizie, exista si o etapa de premarketing (care tine cam un an), altfel jocul se lanseaza fara.

Ocupatia mea principala, de game desginer, este de a gandi regulile, personajele, povestea etc, dar ca antreprenor fac de toate: marketing, HR, Project Managment.

 

Industria de Gaming, peste cea a filmului

Gamingul (format din board gaming, cat si din video gaming, in viziunea mea) a explodat in ultimii ani, fiind momentan mai mare decat Industria muzicii, a filmelor si a streamingului LA UN LOC.

Oamenii se orienteaza spre jocuri usoare, pe mobil, dar si celelalte sunt apreciate. Si mai mentionez o data de play-to-earn.

 

Jocurile preferate

Eu sunt mare fan card games (Ophel e un card game, pana la urma, doar ca mai complicat, e primul si cel mai bun joc al meu), asa ca o sa zic ,,Magic The Gathering: Arena", versiunea digitala a legendarului joc Magic The Gathering, chiar daca prefer versiunea fizica si ,,Legends of Runterra".

As recomanda ca relaxare de weekend card games, jocuri de strategie. Ca sa mentionez si un board game accesibil, as spune ,,7 Wonders" (alt joc legendar).

 

Jocurile in era VR

Cu siguranta industriile VR si Metaverse vor provoca o crestere si mai mare a Gamingului. Viitorul arata bine pentru gameri si pentru cei care lucreaza in aceasta Industrie.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Pozitii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related