Festivalul de film care își propune să vorbească onest despre sănătatea mintală în spațiul public

Festivalul de film care își propune să vorbească onest despre sănătatea mintală în spațiul public

A fost nevoie de o pandemie și, mai nou, de un război, ca să înțelegem cu adevărat cât este de importantă accesibilizarea conversațiilor despre sănătate mintală în cadre informale, nu doar în instituții și organizații din domeniu. Oamenii sunt deschiși să afle informații, să discute, să învețe. Însă au nevoie de un cadru prietenos și sigur pentru a vorbi deschis despre subiecte de sănătate psiho-emoțională.

Este premisa de la care au plecat organizatorii Romanian Mental Health Film Festival, care se pregătește să își primească participanții la prima ediție. Festivalul este la Iași, în perioada 5-8 mai, iar cele 8 filmele prezentate publicului au același numitor comun: stigmatizarea oamenilor cu diferite dificultăți psihice și emoționale.

”Interesul principal a fost să facem o selecție de filme relevante cultural, dar care să fie accesibile unui public larg. De aceea, dincolo de teme specifice de sănătate mentală, tema importantă e ca vizionarea filmelor să faciliteze dialoguri despre sănătatea mentală”

Povestim în cele ce urmează cu organizatorii Romanian Mental Health Film Festival - Raluca Bejenariu și Teodora Popescu, co-fondatoare ale Asociației În Dialog, și artistul Dan Basu despre noul lor proiect de film și sănătate.

 

Ideea unui festival de film dedicat sănătății mintale

Ideea unui festival de film a apărut la un festival de film. În 2019, Teodora a fost la Pelicam, un festival de film de mediu la Tulcea, unde a rămas plăcut surprinsă de cât de mulți oameni interesați și interesanți a adunat evenimentul. I-a spus Ralucăi de posibilitatea unui festival de film dedicat sănătății mentale, dar totul a rămas la nivel de idee. În 2020 a venit pandemia și conversația a rămas suspendată. În vara lui 2021, ne-am întâlnit toți trei într-un context informal în care am început să vorbim despre cum-ar-fi-să-facem-festivalul și, destul organic, a apărut numele Romanian Mental Health Film Festival.

După ce am stabilit numele, una dintre primele discuții a fost cum traducem sintagma „mental health”, sănătate mentală sau mintală. Am confirmat și cu câțiva lingviști că nici o variantă nu e mai corectă decât cealaltă. Am decis să folosim în comunicarea noastră „sănătate mentală” pentru că oferă o definiție mai largă, în acord cu complexitatea trăirilor umane, în timp ce „mintal” acoperă doar fenomene ce țin de minte și de procese psihice.

 

Ce obiective v-ați propus să atingeți cu RMHFFest

Ne propunem să oferim un context accesibil în care să se discute despre importanța sănătății mentale și despre implicațiile pe care aceasta le are la nivel individual, comunitar și relațional. Ne-am gândit că acest context poate fi creat, în primul rând, de un program de filme artistice și, apoi, de discuții cu actori, regizori și dialoguri cu persoane relevante din diferite domenii.

Subiectul sănătății mentale poate fi delicat pentru mulți dintre noi și suntem conștienți că există situații în care e asociat cu stigmă, discriminare sau trăiri neplăcute. Credem că discuții organizate, dar relaxate, ne pot ajuta să gestionăm diferit felul în care vorbim despre sănătatea mentală și implicațiile ei.

 

Echipa organizatoare

Raluca Bejenariu și Teodora Popescu sunt co-fondatoare ale Asociației În Dialog, pe care au înființat-o în 2016. Amândouă sunt psihoterapeute și în munca lor au fost preocupate cum poate fi normalizată conversația despre sănătatea mentală. Au inițiat rețeaua Hearing Voices Romania, o rețea de suport pentru oamenii care aud voci sau au alte manifestări psihice neobișnuite și au organizat evenimente profesionale pe diferite teme de sănătate mentală.

Dan Basu e artist vizual și activează preponderent în București.

Toți trei suntem născuți în Iași și ne cunoaștem de mai mult timp din diferite contexte sociale. Ce ne aduce împreună e, în mod ciudat poate, un fel critic și auto-critic de a ne uita la lucruri și la noi și, de aici, o motivație și energie de a face lucruri cât mai de calitate.

 

Legătura voastră cu domeniul sănătății mintale

Pentru noi sănătatea mentală este, în primul rând, o componentă importantă a stării de bine generale.

În mod evident, Raluca și Teodora sunt preocupate de subiect prin natura meseriei lor.

Dan, ca artist, e preocupat mai degrabă indirect de subiect, în sensul în care, pentru că e foarte atent la demersul creativ și la productivitate, consideră că disconfortul, mai ales cel emoțional, poate interfera cu munca lui.

 

Subiecte abordate în festival

Pentru că aceasta e prima ediție am decis să nu alegem o temă specifică din categoria „sănătate mentală”, tocmai pentru că ne propunem, în primă fază, să deschidem această conversație către publicul larg. În plus, am vrut să evităm să nișăm și mai tare subiectul. Până ne cunoaștem mai bine publicul, vrem să ne ferim să vorbim de subiecte care, poate, nu sunt relevante contextual.

 

Programul

Festivalul se va desfășura timp de patru zile, pe 5-6-7-8 Mai, în Iași. Programul cuprinde 8 proiecții de filme artistice, 3 dialoguri și 4 petreceri. Patru dintre proiecțiile de filme vor fi urmate de sesiuni Q&A cu membri din echipele filmelor.

 

Filmele care vor fi prezentate în festival

Filmele au fost alese pe mai multe considerente: prezintă teme sensibile, mai puțin discutate; au fost prezente și în selecția altor festivaluri de film dedicate sănătății mentale; sunt filme poate deja vizionate de public sau accesibile și în afara unui context de festival de film, dar ne dorim să fie (re)văzute din altă perspectivă.

Interesul principal a fost să facem o selecție de filme artistice, relevante cultural, dar care să fie accesibile unui public larg. De aceea, dincolo de teme specifice de sănătate mentală, care pot fi regăsite în fiecare dintre filme, tema importantă e ca vizionarea filmelor să faciliteze dialoguri despre sănătatea mentală.

Numitorul comun este încrederea că fiecare film va contribui la o imagine mai puțin stigmatizantă despre diferite dificultăți umane.

După Dealuri - Filmul este asociat, deseori, cu cazul de exorcism; pentru noi, filmul prezintă momentul de criză al unei tinere, prinsă între două instituții puternice, biserica și spitalul. Biserica propune ca soluție un ritual, sistemul medical oferă un diagnostic, dar nici una dintre ele nu ia în considerare istoricul de viață și contextul personal al tinerei.

Cracking Up - un documentar despre mai mulți oameni cu diferite afecțiuni mentale care sunt învățati să folosească stand-up comedy ca pe o formă de terapie, sprijiniți de organizația Stand Up For Mental Health Canada

Adieu Lacan - filmul prezintă dificultatea emoțională a unei femei după ce pierde două sarcini și felul în care încearcă să navigheze această situație, care îi afectează și căsnicia

Otto Barbarul - Un film despre dificultățile tipice, dar prea puțin discutate ale adolescenței. Lansarea filmului a fost însoțită și de campanie de conștientizare „Nu da doar cu SEEN”.

Sorry We Missed You - Filmul prezintă mirajul aparentei libertăți oferite de gig economy, pe fundalul poveștii unei familii care încearcă cu disperare să depășească dificultățile financiare și de viață

Land of Not Knowing - Un documentar care încearcă să umanizeze conversația despre suicid prin intermediul poveștilor extrem de personale a patru artiști

Elephant Song - Filmul se concentrează în jurul dialogului captivant dintre un pacient psihiatric și un medic psihiatru, dialog cu ocazia căruia fiecare descoperă noi perspective despre celălalt

Noi Împotriva Noastră - O documentare sensibilă a relației provocatoare dintre un tată cu un diagnostic psihiatric și fiica lui, amândoi pasionați de film

 

Subiecte dezbatute în dialogurile festivalului

Subiectele discutate în cadrul celor trei dialoguri sunt în lucru. Formatul dialogurilor va fi moderator-invitat și o sesiune Q&A cu publicul. Momentan, moderatorii au luat legătura cu invitații, noi le-am transmis câteva idei care considerăm că trebuie avute în vedere, dar procesul e unul colaborativ între cei doi. Printre subiectele pe care ne-am propus să le abordăm sunt: felul în care oamenii pot depăși momente dificile (de ex., stări anxioase/depresive/dificultăți relaționale) dincole de ce propune terapia sau sistemul medical; cum contribuie arta, în special filmele, la stigmatizarea sau perpetuarea unor prejudecăți despre sănătatea mentală.

Subiectele dialogurilor vor fi inspirate și de răspunsurile colectate prin intermediul unui chestionar online pe care le-am creat cu ocazia festivalului, în care întrebăm oameni ce subiecte legate de sănătatea mentală îi interesează și ce înseamnă sănătatea mentală pentru ei.

Invitații la cele trei dialoguri sunt (primul nume e al invitatului, al doilea al moderatorului):

  1. Katia Pascariu și Vlad Tăușance
  2. Tibi Ușeriu & Mihai Dobrovolschi
  3. Vasile Ernu & Felicia Stoica

 

Importanța discuțiilor despre sănătate mintală în spațiul public

Observăm că accesibilizarea conversației despre sănătatea mentală devine tot mai importantă. Contextul pandemiei și acum, cel al războiului, a urgentat această conversație. De multe ori, discuțiile despre sănătate mentală sunt purtate în medii formale, instituționale sau academice, care pot fi mai greu accesibile pentru anumite categorii de public. De aceea, una dintre mizele cele mai importante ale festivalului este să facilităm conversații accesibile despre sănătatea mentală și credem că filmele artistice sunt forma cea mai potrivită pentru a face asta.

 

Planurile voastre cu Romanian Mental Health Film Festival

Cel mai important lucru e să lucrăm la continuitatea festivalului pe termen mediu și lung. Ne propunem ca festivalul să aibă ediții anuale, în luna mai, care la nivel global e luna conștientizării sănătății mentale (eng. Mental Health Awareness Month). Ne dorim să facem și ediții-satelit în diferite orașe din țară, în care să avem proiecții de film cu o ocazii relevante pentru subiectul sănătății mentale. De asemenea, vrem ca în timp să putem curatoria selecții de film în parteneriat cu festivaluri de film, fie tot din sfera sănătății mentale, fie festivaluri consacrate de film.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related