Cronicari de film, dar pe Youtube

Cronicari de film, dar pe Youtube

Ce poate să iasă când 5 prieteni creativi cu aceeași pasiune pentru film se adună în fața unei camere de filmat? În scenariul în care protagoniștii sunt Mihai Păun, Andrei Călina, Andrei Ardeleanu, Elena Emandi și Denisa Onisie, a ieșit Revizia de Film, un canal de Youtube destinat recenziilor de film. Cu toții și-au dorit să facă lucrurile în felul lor, așa că au gândit un format care să transforme totul într-o experiență fun la finalul căreia împărtășesc cu publicul ce i-a rupt & ce i-a frânt la filmele pe care le analizează.

În interiorul meu, îmi proiectam angoasa emoțională asupra viitorului nesigur care urma și mă gândeam cum puteam să devin un actor faimos. 11 ani mai târziu, nu am ajuns un mare actor, dar m-a sunat Mihai și m-a întrebat dacă nu vreau să îmi dau cu părerea despre alți actori care joacă în filme... și normal că am zis da, spune Andrei Ardeleanu.

În clipurile lor, Ardeleanu ne vorbește despre actorie, Călina pune accentul pe regie, Emandi e cea care analizează sunetul & imaginea și Denisa urmărește povestea, toate cele 4 aspecte fiind introduse de Mihai, prezentatorul canalului. Munca pentru acest proiect înseamnă mult research, pregătire anterioară și editare video, dar totul devine plăcut atunci când e însoțit de râsete constante și sincere. Am vorbit cu echipa asta tare bine închegată despre ideea proiectului, pasiunea lor pentru cinematografie și filmele pe care oricine ar trebui să le vadă măcar o dată în viață.

 

Despre voi

Denisa: Cu toții am urmat Facultatea de Arte din Galați, secțiunea Actorie și cum în filme nu am jucat până acum (maxim figurație sau filme făcute de noi) am zis să vorbim despre alții cum joacă (hahaha). Că așa e la români, când nu poți să faci un lucru, începi să vorbești despre el (haha). Acum, lăsând gluma la o parte, noi nu ne dăm experți, încercăm de la videoclip la videoclip să devenim mai buni, să ne perfecționăm. Noi transmitem ce am învățat de la alții, mai buni ca noi.

 

Ideea Reviziei de Film

Ardeleanu: Era anul 2011, pe geamul camerei mele se putea observa ploaia care cădea și vântul unei toamne care era pe sfârșite, lăsând loc iernii. În interiorul meu, îmi proiectam angoasa emoțională asupra viitorului nesigur care urma și mă gândeam cum puteam să devin un actor faimos.11 ani mai târziu, nu am ajuns un mare actor, dar m-a sunat Mihai și m-a întrebat dacă nu vreau să îmi dau cu părerea despre alți actori care joacă în filme...și normal că am zis da. Cu toate acestea, noi am fost mereu un grup creativ, în căutare de proiecte noi și am avut foarte multe încercări și idei de-a lungul timpului.

Mihai: Mai multe idei decât încercări.

Ardeleanu: Hai că nu a fost chiar așa...bine, de fapt ai dreptate.

Mihai: În principal mă gândeam că atunci când vorbești de un film, e ca și cum ai face revizia la o mașină. O descompui să vezi ce e bine și ce nu, dacă funcționează etc. Așa a venit numele Revizia de film. Iar bonusul a fost că nimeni nu mai avea numele ăsta.

 

Reacțiile oamenilor

Călina: Hate nu prea am avut, din contra, am avut numai reacții pozitive, cu lacrimi de râs și ”Mai vreau, mai aveți?”. Bine, acum sincer vorbind, erau doar părinții noștri, dar noi ne-am bucurat căci niciodată nu am auzit din partea lor ”Bravo, ai făcut și tu ceva din actorie”. :') Dar abia așteptăm să vină hate-ul, suntem moldoveni și ne place să ne certăm, ba chiar sugerăm asta în fiecare videoclip, să ne certăm în comentarii, dar până acum nu am avut cu cine (Ardeleanu: N-ai cu șini!).

 

Timp & efort

Mihai (zâmbind): Noi nu am văzut niciun film până acum. Am căutat cele mai cunoscute filme, am căutat cum se cheamă actorii și ne-am dat cu părerea despre ce credem că e. Până acum am nimerit-o, de acum încolo vine greul că s-a terminat cu oscarurile. Dar, dacă e să fim sinceri, partea de research durează cam o săptămână și filmăm două videoclipuri într-o sesiune. Ne întâlnim înainte de filmare și discutăm textele, le îmbunătățim, astfel încât să fim siguri că transmitem cât mai eficient esențialul filmelor. Uneori ne uităm la filme împreună și apoi discutăm pe loc.

 

Cea mai grea parte din munca la un clip

Emandi: Mie mi se pare că partea cea mai grea e vizionarea filmelor, mai ales dacă au 3hr+ (se uită la Mihai, care de obicei alege filmele cele mai lungi).

Ardeleanu: Ba cea mai grea parte e textul, când trebuie să-ți aduni ideile și să îl faci engaging, dar totuși să ofere informații despre film.

Mihai: Bă, voi nu ați editat niciodată un videoclip, nu-i așa?
(Călina șuieră, întrerupând discuția)

 

Cu ce sperați să rămână publicul

Călina: Ai mâncat vreodată ceva nașpa și simțeai că te arde în piept? Așa, doar că nu așa. (gesticulare intesifies)

Ardeleanu: Un fel de la jigăraie la sinapse.

Denisa: De ce ai vrea ca cineva să aibă jigăraie la sinapse?

Ardeleanu: Mă rog, de fapt ce vrea să spună Călina este că noi ne-am dori după ce ai vizionat un videoclip, să rămâi cu un gust amar.

Denisa: Hai măi Andrei!

Mihai: Să rămâi cu o curiozitate și o dorință de a viziona filmul sau nu. Să îți faci și tu o părere proprie despre acel film.

Denisa: În sfârșit!

 

M-a frânt/M-a rupt – un fel de concluzie a ceea ce a rămas cu voi din film

Ardeleanu: Da.

Călina: Nu am vrut să fie ceva tehnic. Everybody trebuie să înțelege. Când te uiți la un film nu ai o părere foarte elevată sau avizată. Rămâi cu lucrurile care ți-au plăcut sau nu-prin urmare, m-a rupt X sau m-a frânt Y.

 

Partea cea mai frumoasă & ce ați învățat despre voi

(Toată lumea ia o pauză de țigară. Ardeleanu spune că pauzele lungi și dese sunt cheia marilor succese)

Mihai: Iese de-o caterincă. Se mai bâlbâie unul, zicem o glumă. Iar partea cea mai faină e când ne întâlnim și discutăm filmele, ne dăm cu părerea, ne contrazicem.

Ardeleanu începe să cânte ”Everybody„
Mihai: Despre colegii mei nu am învățat nimic. Deja știu totul. M-am săturat de ei. În schimb acum știu că Emandi nu știe să pronunțe nume. A! Și suntem caterincă la noi în grup.

 

Ce face un film să fie bun

Călina: Să nu fie prost.

Ardeleanu: Andrei Călina, filantrop, filozof.

Călina: Noi măsurăm de câte ori Ardeleanu a adormit la film și după asta dăm notele. Bă, ar trebui să facem asta, în loc de note.

Denisa: Și acum pe bune?

Mihai se uită și zâmbește.

Mihai: Nu complicăm prea multe. Noi comentăm ce ne-a plăcut la film, de asta și videoclipurile sunt împărțite în secțiuni căci un film poate fi slab pe partea de regie, dar bun pe actorie etc. E o combinație care trebuie potrivită.

 

Top 3 filme pe care oricine trebuie să le vadă

Echipa nu a convenit la top 3 filme care trebuie vizionate, dar am făcut o listă, în ordine aleatorie:
Shawshank Redemption, Schindler's list, Leon: The professional, Fight Club, Pianistul, Inglorious Bastards, 12 oameni furioși, We are the Millers, The Truman Show.

 

Plăceri cinematografice vinovate

Echipa a convenit la următoarele genuri de filme: Parodii precum seria Scary Movie, Chick Flicks, Rom-com etc.

 

Părere voastră despre cinematografia românească

Mihai: Îmi pare rău filmele noastre nu sunt atât de marketate în România.

Emandi: Auzi de ele doar după ce câștigă ceva.

Călina: Iar filmele făcute de Bromania și alții le vezi peste tot.

Mihai: Auzi de filme, doar dacă ești pasionat, nu vin ele la tine. Ceea ce nu este ok.

Ardeleanu: Sunt foarte bune filmele din Romania, dar nu prea le găsești. Noroc acum cu Netflix-ul, că ne mai ajută să le descoperim.

Denisa: Mai ușor că nu sunt grefier!
(Începe o discuție despre filmele din România și regizori pe care îi cunoaștem, revenim)

 

Cum vă pot susține oamenii

Mihai: Share-urile. Să dea lumea cât mai mult share și like, să avem și noi senzația că facem ceva cu viața noastră.

Ardeleanu: Nu vrem bani, nu vrem valută...

Pe final, echipa Revizia de film vă salută! Nouă ne place de noi, dacă și vouă vă place de noi...e bine.
Călina (gesticulând): Gang-gang!

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related