[Povești de bine] Razvan Manaila: Am descoperit că pot avea răbdare mai multă decât mi-am imaginat vreodată, că pot lucra în echipă, că limitele sunt doar în capul meu

[Povești de bine] Razvan Manaila: Am descoperit că pot avea răbdare mai multă decât mi-am imaginat vreodată, că pot lucra în echipă, că limitele sunt doar în capul meu

Dacă vrei să faci ceva pentru sufletul tau, implica-te, ajuta. Acesta este sfatul lui Razvan Manaila, videograf in cadrul Cineforma Studio și voluntar pe șantierele Habitat. Anul trecut, Razvan a pus umărul la ridicarea a două locuințe chiar în locul lui natal, comuna Poduri, județul Bacău. A cărat grinzi, a fixat pereți, a montat colțari, a măsurat, și-a depășit limitele și și-a înfruntat fricile. Și a participat la construcție alături de soția lui. 

Am fost plăcut surprins să vad implicarea soției în activitățile de construire. Dacă la începutul șantierului când se formau echipele susțineam clar și tare că eu fac orice numai pe acoperiș nu voi lucra, iată că am urcat până în vârful construcției (bineînțeles cu casca prinsă bine pe cap, bocancii în picioare și chinga de siguranță ancorată).

Din 1996, Habitat for Humanity construiește locuințe pentru familii cu venituri reduse din România, oferind persoanelor vulnerabile un loc unde să se simtă acasă. Acum, organizația întinde o mână de ajutor refugiaților ucraineni care au nevoie de adăpost. Și pentru a face asta, au nevoie de ajutorul vostru. Vorbim cu Răzvan, în rândurile de mai jos, despre ce înseamnă voluntariat, cum a fost experiența lui pe șantier și de ce e important ca oamenii să se implice în astfel de proiecte.

 

Întâlnirea cu Habitat for Humanity 

Prima dată am auzit de programele Habitat for Humanity România în anul 2015 de la o doamnă pe care o admir și o urmăresc. Doar că am aflat de proiect după ce avut loc. Până anul acesta agenda mea nu s-a suprapus cu programele asociației.  În 2021 s-au aliniat planetele și am reușit să sincronizez planificarea filmărilor și să fac loc pentru acțiunea organizatiei de la Poduri, locul meu natal. Primul contact fizic cu membrii echipei a fost pe șantierul Hilti Poduri, dar parcă ne știam cu mult înainte.

 

Cum te-ai hotărât să te implici  

M-am hotărât să mă implic în programele Habitat for Humanity România la propunerea unor prieteni dragi. A sunat cam așa: “Răzvan, noi mergem la un proiect fain acolo la tine, la Poduri”. În urmatoarele 5 minute trimiteam e-mail în care îmi exprimam dorința de a fi parte din  inițiativă împreună cu soția mea, Cătălina. Motivul a fost dorința de a mă implica intr-un proiect umanitar, de a oferi din timpul și cunoștințele mele, de a petrece momente frumoase alături  oameni faini.

 

Experiența pe șantier 

Experiența mea de voluntar a fost foarte captivantă. M-am implicat în tot ce mi-au propus îndrumătorii, ba chiar mi-am înfruntat frica de înălțime. Implicarea mea pe șantierul Hilti Poduri a durat câteva zile, din 5 fiind activ doar 3. În cadrul proiectului am participat la  toate etapele de la cărat grinzi, fixat pereți, montat colțari, măsurat și fixat distanțieri pentru acoperiș, etc.

Nu pot zice că am plecat cu premise sau emoții. Am pornit pregătit pentru muncă fizică. Mi-a plăcut foarte mult că s-a pus accent pe măsurile de siguranță, că am avut asigurată hidratarea necesară și că mereu era cineva cu zâmbetul pe buze care să ne confirme că suntem în locul și momentul potrivit.

Am fost plăcut surprins să vad implicarea soției în activitățile de construire. Dacă la începutul șantierului când se formau echipele susțineam clar și tare că eu fac orice numai pe acoperiș nu voi lucra, iată că am urcat până în vârful construcției (bineînțeles cu casca prinsă bine pe cap, bocancii în picioare și chinga de siguranță ancorată).

 

Cea mai grea parte. Cea mai frumoasă

Cea mai grea partea fost să am grijă la degete când băteam cuie cu ciocanul sau să nu fiu împiedicat și să periclitez siguranța șantierului. Cea mai frumoasa parte era la final de zi când vedeam rodul muncii noastre, puterea lucrului în echipă.

 

Concluzii

Proiectele Habitat for Humanity România se adresează oricărei persoane care își dorește să facă voluntariat, dar în același timp nu este pentru oricine. Experiența nu se rezumă doar la un certificat de participare. Se leagă noi prietenii, pleci cu o împlinire sufletească.

 

Ce ai descoperit despre tine

Am descoperit că pot avea răbdare mai multă decât mi-am imaginat vreodată, că pot lucra în echipă, că limitele sunt doar în capul meu.

 

Dincolo de prejudecăți

Te (re) descoperi pe tine însuți, te conectezi cu alte persoane și faci front comun pentru o faptă bună. 

Dacă simți că vrei să faci ceva pentru sufletul tău, implică-te și voluntariază. Dacă nu vrei să o faci pentru tine, fă-o pentru o cauză în care crezi.

Ca sfaturi înainte de implicare ar fi să lase toate prejudecățile sau ce spun prietenii și să își găsească timp pentru a face voluntariat.

 

Ce trebuie să știe oamenii despre programele Habitat for Humanity 

Ca să te implici în programul Habitat for Humanity Romnia nu e nevoie să ai abilități speciale de constructor. Doar să fii dispus să primești indicații și îți placă să lucrezi în echipă.

De asemenea, oamenii trebuie să știe că dacă își doresc să ajute misiunea organizației, o pot face și de la distanță, prin trimiterea unui SMS cu textul HABITAT la 8845, pentru a dona 2 euro lunar. Cu fondurile strânse, Habitat for Humanity România va construi în continuare locuințe decente pentru familii vulnerabile.

 

De ce e nevoie pentru a-i convinge și ceilalți să se implice

Imaginile cu persoane amărâte sau copiii care locuiesc în condiții improprii nu mai au atât de mult impact în zilele noastre… sau cel puțin în cazul meu. Cred că pe oameni i-ar sensibiliza să știe că implicarea lor este foarte importantă și că experiența participării într-un astfel de proiect nu se poate măsura în cuvinte.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related